Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАтлетикаВажноНајновијеОстало

Комеморација Ненада Стекића

У Медија центру стадиона „Рајко Митић“, у среду 21.јула одржана је комеморација поводом смрти легендарног Ненада Стекића.

Скупу је присуствовао велики број Звездиних легенди из свих клубова, садашњих и бивших тренера, пријатеља, као и чланова породице.

Након одавања почасти Ненаду Стекићу минутом ћутања и филмом у његову част, присутнима су се обратили председник АК Црвена звезда, Срђан Рашковић и председник Српског атлетског Савеза, Веселин Јевросимовић.

Испред Спортског друштва Црвена звезда емотивним говором од Ненада Стекића опростио се председник Скупштине професор др Петар Шкундрић.

Поштована породицо, драги пријатељи и другови нашег друга Ненада Стекића, драги звездаши, даме и господо, вест о смрти нашег Ненада Стекића све нас је дубоко потресла. Грађани Србије са посебним пијететом опраштају се данас од свог миљеника, једног од највећих спортиста 20. века, не само СД Црвена звезда, већ и бивше Југославије, Србије и Европе. 

Опраштаји од драгих и великих људи уопште по природи су тужни, али како је Ненад говорио да упркос свему и веома тешкој болести, животу треба рећи ДА. Зато ћу више говорити о ономе што је он за живота допринео. Мало је људи, тако храбро, истрајно и стоички, са невиђеном енергијом и муком успешно реализовало свој животни пројекат, које је прво нама у Црвеној звезди доносило велику радост и понос, као и целој југословенској заједници, а посебно Србији. Спортски резултати Ненада Стекића остали су трајна вредност, део трајног памћења Спортског друштва Црвена звезда, Београда, Србије, али и шире, европске и светске заједнице. Звезда је много допринела развоју великог талента, неизмерне енергије, воље и жеље Ненада Стекића. А Ненад је својим, већ 45 година национално непребродивим резултатом, као и европским и светским највећим резултатима, посебно у периоду 1975-1980, градио снагу и ауторитет наше Звезде, али и целокупне спортске и друштвене јавности Београда, Србије, али и бивше Југославије. 

Поштована породицо, даме и господо, знам да се речима тешко исказују најдубља осећања, али вас молим у име Спортског друштва Црвена звезда да у овој тужној прилици прихватите наш понос што је Ненад био баш наш најистакнутији члан и најбољи репрезент наше Звезде. Угашена је најсјајнија звезда српске атлетике. На понос својој породици, својој Звезди и свом Београду, оставио је најдубље трагове у српској и европској атлетици, што је Ненада Стекића сврстало у ред заслужних грађана Београда.

Европски рекорд у скоку у даљ Ненад је поставио, као што сви знамо, 25.јула 1975. у Монтреалу са 8.45 метара. Европски рекордер је био све до ОИ у Москви 1980. Четири године узастопно био је најбољи скакач света. Побеђивао је на атлетским митинзима у Монтреалу, Берлину, Паризу, Бечу, Риму, Рију, Гросету, Штутгарту, Болоњи и многим другим. Пет пута је проглашен за најбољег спортисту СД Црвена звезда, а као што знате, за Звездин 75. рођендан посебно је награђен наградом за животно дело од стране СД Црвена звезда. По завршетку каријере остао је веран Црвеној звезди. Обављао је низ значајних дужности укључујући и функцију генералног секретара СД Црвена звезда од 1996. до 2000. године. 

Живот нас је научио да човек не умире одласком са овога света. Права смрт је када нестане из нашег памћења. Спортски резултати Ненада Стекића и његове људске врлине су као трајна вредност део наше, а то значи и европске, културне баштине. Нека добра деца и млада деца наставиће где је Ненад стао. Док је Звезде трајаће и Ненадов лик и дело. А Звезда ће трајати вечито.

Спортско друштво Црвена звезда, навијачи и симпатизери Црвене звезде, сви поклоници спорта, посебно атлетике, дугују нашем Ненаду Стекићу вечну захвачност. Нека је вечна слава нашем драгом Ненаду Стекићу.

Од Ненада Стекића се опростила и Олга Ацић, почасни председник АК Црвена звезда, писмом које је прочитао генерални секретар Младен Гајић, као и пријатељ Милорад Јованчевић.

Ненад Стекић сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Нека вам је вечна слава.

 

The post Комеморација Ненада Стекића appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment