Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеВажноКошаркаНајновије

МЦЗ представља – Остин Холинс

Најновије појачање Црвене звезде Остин Холинс је играч који покрива позиције бека и ниског крила. Потиче из кошаркашке породице пошто је његов отац, Лајонел Холинс, бивши НБА играч и шампион са Портландом у сезони 1976/77. Након завршетка 11 година дуге играчке каријере Лајонел Холинс је радио као помоћни у тренер у бројним НБА тимовима а највећи успех постигао је 2020. када је као део стручног штаба екипе Л.А. Лејкерса освојио титулу.

Остин Холинс је рођен у Чендлеру, Аризона, 08. новембра 1991. Са 12 година се са породицом сели у Мемфис, Тенеси, где је у средњој школи под именом ,, Germantown High School’‘ почиње да тренира  кошарку.  Прати га прича да је као дете сатима знао да индивидуално тренира, све док га отац не би натерао да престане. Као средњошколац привукао је пажњу десетак колеџ програма. Одлучио се да следећа станица на његовом кошаркашком путу буде Универзитет Минесота на коме проводи пуне четири године. ПО завршетку колеџа на драфту 2014. није изабран што његову каријеру усмерава ка Европи.

Холинс у дреу универзитета Минесота

Први професионални ангажман Остина Холинса био је уговор са клубом из француске друге лиге – Денаином (Denain Voltaire). Августа 2014. потписује једногодишњи уговор са клубом али га убрзо продужује на још једну сезону. Након две године у Француској уследио је нови покушај пробоја у НБА преко летње лиге где наступа у дресу Бруклина. Понуде из НБА и даље није било па се дефинитивно окреће Европи. Дестинација је овај пут била кошаркашки мало егзотичнија – Финска и клуб Каухајон Карху (Kauhajoen Karhu). Просеком од 17.2 поена, 4.2 скока и 2.6 асистенције током 47 утакмица које  је одиграо за фински клуб скренуо је пажњу и клубова из мало ,,кошаркашкијих“ средина. Сезону 2017/18 Холинс проводи у Немачкој где наступа за Гисен (Giessen 49ers). Солидне партије у Гисену га препоручују другом Немачком клубу, Раста Вехти (Rasta Vechta), у којој је игра преломну сезону своје каријере. Просек од 16.5 поена, 2.7 скока и 1.8 асистенције у 40 утакмица одиграних у елитном рангу немачке кошарке донео му је уговор у руском Зениту. Прича која је почела у другој француској лиги свој наставак је добила у елитном такмичењу старог континента –  Евролиги.

Холинс у дресу Раста Вехте

Током своје прве сезоне у Зениту, под диригентском палицом Жоана Плазе, на еврологашким паркетима проводи нешто мање од 23 минута у просеку и за то време има учинак од 10,4 поена уз проценте шута од 57,3% за два, 34,7% за три и 91,7% са линије слободних бацања. Дефанзивни допринос се обично не види кроз статистику али се може наслутити кроз бројку од 1,4 украдене лопте по мечу. У тој категорији Холинс сезону 2019/20 завршава у топ 3 играча Евролиге, одмах иза Хенрија из Басконије и Кампаца из Реал Мадрида. У другој сезони у Зениту са клупе га је водио Ћави Паскал, још један шпански тренер који је свог претходника Плазу заменио уочи прекида претходне сезоне, услед пандемије Ковида 19. Холинсове бројке у другој евролигашкој сезони су донекле пале, за нешто мање од 20 минута на терену бележио је просечно 8,2 поена по мечу уз 52% у шуту за два, 36,9 % у шуту за три и 83% са линије за слободна бацања. Зенит се пласирао у плеј оф ЕЛ у коме је, након велике борбе, елимисан од Барселоне резултатом 3:2 у серији. Треба напоменути да је Холинс био на терену у 38 од 39 мечева своје екипе у оквиру Евролиге (пропустио  гостовање  Барселони у другом колу) што говори о томе да је у питању играч у пуној физичкој спреми који није подложан повредама. На 34 од 38 одиграних мечева утакмицу је започео као стартер.

Холинс у дресу Зенита

Шта долазак Остина Холинса доноси Црвеној звезди? Знајући кошаркашку филозофију Дејана Радоњића јасно је шта је њега определило да потпише овог играча. Холинс је пре свега паметан, кошаркашки школован играч и велики радник. Одличан је дефанзивац, са висином од 196 цм и распоном руку од 211 цм способан је да брани позиције од 1 до 3. Брз је, довољно јак и активно користи своје дуге руке у одбрани. Атлетске предиспозиције му помажу и у скоку а није му страно ни да исрати свог играча и ефикасно га ,,залепи “ блокадом у стилу Огњена Добрића. Солидан је у шуту споља из такозваних ,,catch and shoot“ ситуација, способан да се пробије кроз блокове и одмах по пријему лопте упути шут ка кошу. Шут из дриблинга и генерално игра 1 на 1 су нешто лошији сегмент његове игре и разлог због чега нема бољи проценат у шуту за три поена. Због истог разлога мање користи продор у игри јер са лоптом у рукама не може да оствари предност па зато већина његових поена из продора долази након уручења или ,,катовања“ у рекету. Последица свега тога је релативно мали број слободних бацања које изводи што је штета са обзиром на то да бацања погађа у високом проценту. Одличан у транзицији, зна да искористи  атлетске предности у нападу на непостављену одбрану и да одигра ,,изнад“ обруча. Још једна његова карактеристика је да губи веома мали број лопти, прошле сезоне је у ЕЛ имао више украдених него изгубљених лопти што сваки тренер нарочито цени.

Након свега реченог закључак је једноставан – Остин Холинс је играч који има своје врлине и своје мане. На тренеру и систему игре који постави је задатак да врлине истакне а мане сакрије.  Увид у Холинсову карту шута поред тога што открива да су скоро 60% шутева које узима шутеви за 3 поена показује и да највећи број шутева узима са позиција од 20 до 80 степени десно и лево у односу на кош. За играча попут њега. који има одличну  кретњу без лопте, од највеће важности је да лопту добије у правом тренутку и на правом месту.

Извор: overbasket.com

Након речи Дејана Радоњића изречених на почетку припрема јасно је да је састав КК Црвена звезда за почетак сезоне 2021/22 готово комплетиран и да се чека још само долазак стартног центра. Минули рад нашег тренера уз ростер којим располаже даје јасну назнаку како ће тим играти – јака одбрана, поготово на спољним позицијама, транзиција кад се за то указе шанса, стрпљив позициони напад када се не укаже… Или што би навијачи Црвене звезде рекли – ,, hard defence and transition offence“. Јасно је да се кошарка мења и да чак и промене правила фаворизују нападачку игру али за клуб попут нашег, са карактеристикама домаћих играча које има у ростеру и платежном моћи која у Евролигашким оквирима није велика пут је јасан. Снажна одбрана, висок интензитет игре, напад на непостављену одбрану и лаки поени кад год је то могуће… Доласком Холинса постало је  јасно да ће лопта у нападу углавном бити у рукама Ивановића и Волтерса. Као што је  речено, уколико Холинс буде добијао лопте кад треба и где треба, треба очекивати његов знатно већи поентерски допринос него што је имао у дресу Зенита. Просек од 8,4 поена може да завара –  у руском тиму је једноставно било превише потрошача (Пенгос, Берон, Риверс, Понитка, Томас…) те самим тим и премало лопти за Холинса. У другачијем тимском окружењу за очекивати је да ће бити ефикаснији. Долазак дуго очекиваног стартног центра ће дати одговор на многа питања. Сви знамо колико су у филозофији игре Дејана Радоњића битни поени на ниском посту. Стога би  играч који је у стању да их произведе остатку екипе, у ситуацији када у спољној линији нема играча са израженим нападачким арсеналом, учинио живот на терену много лакшим. Један од играча који би можда највише профитирао од такве ,,дубине“ напада наше екипе би био управо Холинс. Надајмо се да ће тако и бити…

Повезане вести

Leave a Comment