Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Евролига донела нова правила пред почетак сезоне

Кошаркашка Евролига је, уз консултације са медицинским стручњацима, извршила детаљан преглед здравственог протокола и посебних прописа из прошле сезоне.

Како се наводи у саопштењу Евролиге, протоколи су направљени у координацији са лекарима лиге и свих клубова, а конструисани су тако да одражавају искуство и других великих такмичења.

Здравствени протокол, између осталог, укључује основна хигијенска правила понашања (прање руку, дистанцирање, употребу заштитних маски), правила којима је утврђен максималан број људи у халама и свлачионицама, као и именовање менаџера за COVID-19 у сваком клубу.

Играчи, стручно особље и судије ће, како се наводи, обављати PCR тестирање три дана пре сваке утакмице (два дана пред утакмице на домаћем терену) и тест после утакмице, са изузетком појединаца који су вакцинисани или су претходно били позитивни на коронавирус и накнадно су добили лекарско одобрење.

Евролига је истакла да ће се здравствени протокол редовно прилагођавати свакој могућој ситуацији. Када је реч о посебним прописима, они се тичу регуларности такмичења и, између осталог, укључују то да ниједна утакмица регуларног дела Евролиге неће моћи да буде заказана после 14. априла 2022, утакмица регуларног дела Еврокупа после 12. априла, а утакмица плеј-офа Евролиге после 6. маја.

Утакмице које не могу да се одиграју по распореду због нових или постојећих ограничења које прописује Влада клуба домаћина, биће суспендоване и заказане за нови термин. У таквим случајевима, утакмица се може преместити и на друго место, ако је потребно.

Такође, утакмица ће бити суспендована и померана за други датум у случају да један тим има мање од осморице играча на располагању због позитивних случаја на коронавирус.

Као и прошле сезоне, свака утакмица регуларног дела сезоне моћи ће да буде суспендована највише три пута. Како се наводи, у случају да нема доступних термина за одигравање утакмице или је исцрпљен максимални број одлагања, тим који је тражио одлагање изгубиће утакмицу службеним резултатом.

Ако неки клуб одбије да одигра утакмице без икаквог оправданог разлога, изгубиће меч службеним резултатом, а у случају да то понови биће дисквалификован из такмичења, навела је Евролига.

На крају, у случају суспензије сезоне, тренутни поредак на табели може се сматрати коначним било за наставак такмичења или за пласман у наредну фазу. Како се додаје, ако је потребно, тимови ће одиграти све преостале/одложене утакмице како би се осигурало да је број утакмица једнак међу тимовима у истој групи.

Повезане вести

Leave a Comment