Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћа такмичењаДруги пишуКлупска дешавањаКошаркаНајновије

На данашњи дан: Звезда је загосподарила кошаркашком сценом

На данашњи дан, 8. септембра 1946. године, кошаркаши и кошаркашице Црвене звезде постали су прваци ФНР Југославије.

Те 1946. године организовано је прво државно првенство које се играло по бод систему. За разлику од претходне године када су учествовале само екипе војних секција (победник је био тим Југословенске армије), ово је било прво првенство за клубове. Кошарка је тек почела да се развија у послератној Југославији, а пионирска улога је припала звездашима – Поповић, Гец, Калембер, Јовановић, Димић, Станковић, Стојковић, Мештеровић, Бањац, Стефановић и Балубџић. И звездашицама – Петровић, Младеновић, Радовановић, Сретеновић, Дакић, Аксентијевић, Комненовић, Филипон, Вуловић и Гавриловић.
Тих првих неколико месеци кренуло се ни из чега. Неопходно је било поправити терен, набавити кошеве, лопте, дресове, патике, које су у то време биле мисаона именица.

– „Кошарка се у Београду мало играла за време окупације, док су сви остали спортови имали традицију, али кошарка није“ – причао је Срђан Калембер.

– „Ја сам имао прилику да се са кошарком упознам у време рата. Одлазио сам на БАСК где сам играо и гледао фудбал. А тамо, у једном ћошку чувена браћа Шапер тренирали су кошарку и све то ми се свидело. Међутим, велику улогу у популаризацији кошарке имао је Небојша Поповић. Велики визионар, човек са чланском картом Црвене звезде са бројем један. Утакмице смо наравно играли на Малом Калемегдану где у почетку није било трибина. Прво првенство се играло по турнирском систему и када је Звезда освојила тилуту почело је да се пише о кошарци. Сећам се да су у Спорту освануле слике свих играча који су освојили титулу. Добили смо читаву страну. То је тада било незамисливо“ – присећао се Калембер незаборавног искуства.

И Ружица Радовановић, тада најефикаснија кошаркашица, присећала се златног периода у Звездиној богатој историји:

– „Све је било у знаку коша, сами смо градили терен, насипали шљаку, правили дресове, пеглали… Колико смо биле поносне на прве дубоке кожне патике, а о Звездином амблему да и не говорим! Спавале смо у дресовима, толико смо се сродиле са Звездом. Биле смо изузетно дисциплинована екипа. Никад ниједна није закаснила на тренинг. Небојша Поповић је био тада тренер и мушке и женске екипе. Строг, озбиљан тражио је и од нас да се тако односимо према кошарци и Звезди.“

Првенство ФНР Југославије одржано је у Београду од 3. до 8. септембра. Утакмице су одигране на терену Црвене звезде на Малом Калемегдану уз велики број гледалаца, њих 15.000 пратило је мечеве сваког дана.

Учествовале су најбоље екипе у држави: Црвена звезда, Металац (Београд), ЦДЈА „Партизан“, Славија (Загреб), Задар (Задар), Еђшег (Нови Сад), Свобода (Љубљана) и Македонија (Скопље), док су од женских екипа учествовали: Црвена звезда, Раднички (Зрењанин), Задар и Свобода (Љубљана). Изван конкуренције наступила је екипа Кварнера из Ријеке, као представник Истре.

Пре почетка првенства организован је свечани дефиле и мушких и женских екипа, а генерални секретар ФИСАЈ-а Мирослав Креачић одржао је поздравни говор. Оба првенства су се играла истог дана, кошаркашице пре подне, кошаркаши увече. Противнице кошаркашицама су биле већ афирмисане екипе – посебно Задар и ријечки Кварнер, чије су боје браниле некадашње репрезентативке Италије: Брунета Солдо, Калмета Мадера, Пина Матеји, Пија Пунтер. Биле су ту и кошаркашице из Зрењанина: Ирена Пал, Ирена Хорват, Ковач, Косо, Енгелдингер. Код мушких екипа борба за прво место водила се између Црвене звезде, Задра и Партизана. Кроз пет дана одиграно је укупно 46 утакмица, што је од тимова захтевало велико залагање, пожртвованост и издржљивост. Црвена звезда је показала најбољу форму као и најлепшу игру и потпуно заслужено је освојила титулу првака ФНР Југославије.

Утакмице су биле веома интересантне и било је пуно изненађења. Први резултати са утакмица су показали да ће се водити врло оштра борба за коначан пласман на табели у обе конкуренције. Кошаркаши Црвене звезде су на крају заузели прво место са шест победа и једним поразом, са 12 освојених бодова и кош разликом 305:107. Друго место је освојио Задар, а треће Еђшег из Новог Сада.

Црвена звезда – Македонија 78:10
Црвена звезда – Еђшег (Нови Сад) 61:17
Црвена звезда – Свобода (Љубљана) 44:12
Црвена звезда – Задар 41:9
Црвена звезда – Партизан 21:24
Црвена звезда – Металац (Београд) 34:17
Црвена звезда – Славија (Загреб) 26:18

Кошаркашице су на овом првенству одиграле три утакмице и забележиле су све три победе, и са шест бодова на табели освојиле су прво место. Други је био Раднички, а трећи Задар.

Црвена звезда – Задар 22:10
Црвена звезда – Свобода 34:3
Црвена звезда – Раднички 18:7

Највише кошева код мушкараца постигао је Поповић (65), а код жена Аксентијевић (28). По завршеном такмичењу такмичаре је поздравио у име Фискултурног савеза Југославије Зоран Жујовић прогласивши екипе Црвене звезде првацима Југославије за 1946. годину и предавши им спомен плакете.

Ово је био изванредан успех и тренутак када је Црвена звезда загосподарила југословенском кошарком.

(извор/фото: redstarbelgrade.rs)

Повезане вести

Leave a Comment