Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Извештај АПР-а: Колико троше и колико дугују Црвена звезда и Партизан

Србија је на прагу пласмана међу 15 најбоље рангираних лига у Европи (тренутно на високом 12. месту) а уколико сезону заврши на једној од петнаест позиција, следеће сезоне ће имати два представника у квалификацијама за елитно такмичење. Поводом тога, анализирали смо улагања, односно трошкове два највећа српска клуба и дуговања која имају на дан 31.12.2020. године из извештаја са сајта Агенције за привредне регистре (АПР).

КОЛИКО КОШТА ИГРАЧКИ КАДАР?

Црвена звезда и Партизан су у 2020. години потрошили готово идентичан износ на зараде играчког кадра и стручног штаба. Према званичним извештајима који су достављени и објављени на сајту АПР-а, Црвена звезда је у 2020. години на зараде играчког кадра потрошила 200.000 евра више од вечитог ривала

Црвена звезда: 15.700.000 евра
Партизан: 15.500.000 евра

У овом износу нису обрачунате накнаде које су дате за премије играчима ради лакшег поређења јер је Црвена звезда за разлику од Партизана остварила значајно боље резултате: пласман у УЕФА Лигу Европе, пролазак групе и шампионска титула. Премије за играче и стручни штаб улазе у укупан текући буџет клуба о чему ћемо више у наредним редовима.

КОЛИКИ ЈЕ УКУПАН БУЏЕТ?

Према извештајима са АПР-а, Црвена звезда има за око 5 милиона евра већи текући буџет од Партизана, прецизније, најтрофејнији српски клуб је у 2020. години укупно потрошио 5,31 милиона евра више. Јасно је да је ова разлика понајвише настала трошковима организације такмичења и гостовања у Лиги Европе, премијама за изузетне резултате и победе у Европи али и освајањем шампионске титуле. Званичан податак објављен од стране Агенције за привредне регистре о висини буџета је следећи:

Црвена звезда: 27.700.000 евра
Партизан: 22.460.000 евра

Веома сличан буџет, узимајући у обзир чињеницу да Партизан није успео да се пласира у групну фазу европског такмичења нити да освоји шампионску титулу, што би сасвим сигурно значајно увећало трошкове (буџет) али и приходе, којима ћемо се бавити у неком другом тексту.

КОЛИКИ ЈЕ УКУПАН ДУГ?

Према подацима агенције за привредне регистре и Црвена звезда и Партизан имају дуг који превазилази један годишњи буџет, буџет за 2020. годину (АПР). Прецизније, дуг Црвене звезде је на нивоу 179% годишњег буџета за 2020. годину а дуг Партизана на нивоу од 160% годишњег буџета за 2020. годину. Укупне обавезе два највећа клуба на дан 31.12.2020. године износе

Црвена звезда: 49.600.000 евра
Партизан: 34.800.000 евра

Ако пођемо од економске претпоставке да је вредност „имовине“ клубова садржана у играчком кадру, узећемо податак са сајта transfermarkt који обрачунава да је вредност екипе Црвене звезде 57,35 милиона евра а вредност екипе Партизана 32,5 милиона евра. Према овом параметру, дуг два највећа клуба је у висини вредности играчког кадра. Свакако, ови подаци о вредности тима не значе да би Црвена звезда и Партизан у овом тренутку могли да продају играчки кадар по тим ценама али су орјентир вредности екипа у фудбалском свету.

Црвена звезда је овог лета имала понуде за своја два најбоља играча (Катаи, Иванић) у укупној вредности од око 8 милиона евра. Продајом ова два играча би извесно био повећан приход а смањен укупан дуг али се поставља суштинско питање, колико би био ослабљен играчки кадар и да ли би Црвена звезда била у стању да настави са добрим резултатима без два најбоља играча.

Црвеној звезди је очигледно потребно око 30 милиона еурагодишње за покривање текућих трошкова. Такви приходи су оствариви само пласманом у европска такмичења и то у најмању руку у Лигу Европе али кроз плеј оф за Лигу шампиона јер је значајно већа разлика прихода или пласманом у Лигу Шампиона. Нажалост, Црвена звезда је и ове и претходне сезоне била краћа за по један корак, испадајући из квалификација за ЛШ у 3. колу, чиме су и приходи од Лиге Европа значајно умањени.

(извор: redstarbelgrade.rs)

Повезане вести

1 comment

MILOS RANKOVIC сеп 10, 2021 at 12:36

Ovo je bukvalno strasno.ok korona i sve ostalo sve razumem ali da podignes dug za godinu dana za 15 miliona je mnogo.ajde ovako doktor je rekao budzet kluba za proslu sexonu 30 miliona ok.zarada od evrope za celu sezonu 13 miliona.Gasprom 5 miliona.telekom 1.5 miliona.nikog nismo prodali.to je ukupno 20 miliona.ima tu manjih sponzora.znaci 20+15 miliona duga je 35 ukupno.sta bi sa 5 miliona.gde oni odose.pri tome ste smanjili plate igracima.plus nista isplatili sva dugovanja igracima.Zvezda je postala mucenica zbog vlasti Terzica i vodja navijaca.jedini krivci su Terzic i vodje navijaca.oni rade zajedno pa to zna ceo Beograd.drzava to zna.hocemo odgovorne za ovo sto se desava.hocemo da vidimo to sa Fjorentinom kakva je mucka.hocemo istinu.dosta nam je prica za decu.lopovi da lete iz Zvezde ili nas nece biti

Reply

Leave a Comment