Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiНајновијеОбавештењаФудбал

Звезда у празничном расположењу дочекује Пролетер, а ,,иза угла” види Брагу и Партизан

Након репрезентативне паузе у којој је репрезентација Србије имала половичан успех (по победу и реми) у борби за пласман на Светско Првенство које ће се одржати у Катару наредне године, клупски фудбал је поново у првом плану.

Тако ће црвено-бели у оквиру осмог кола фудбалског шампионата Србије, дочекати екипу Пролетера из Новог Сада.

Биће то лепа прилика да црвено-бели у празничној атмосфери, која ће бити уприличена поводом 58. рођендана нашег највећег и најлепшег стадиона, пред многобројним навијачима, угосте екипу Пролетера, а надамо се у једној лепој утакмици са доста голова, темпирају форму за први меч овосезонског издања Лиге Европе у којем ће на свом терену угостити екипу португалске Браге, а затим и вечити дерби који је на програму само три дана касније, на стадиону Партизана.

У односу на прошлу сезону, може се рећи да је екипа Пролетера у ову сезону ушла са потпуно измењеним саставом.
Екипу је напустило деветнаест фудбалера: Васиљевић (Напредак), Елесин (Кабел),Леандро Пинто (ТСЦ), Андрејевић (Гванжу, Ј.Кореја), Милошевић (Бродарац У17), Ковачевић (Докса, Кипар), Пејић (Шахтјор Солигорск, Белорусија), Бабић (Турон, Узбекистан), Бацановић (Нови Пазар), Вујичић (Раднички Обреновац), Весић (Радник), Миросављев (Лиепаја, Летонија), Ивановић (Младост Лучани), Калуђеровић (Насаф, Узбекистан), Ђурић, Микетић, Кнежевић, Галић и Милошевић су и даље без клуба.

Док је екипа појачана и освежена са тринаест нових играча, а то су: Новић (голман, Бродарац У19), Скопљак (штопер, ТСЦ), Пејовић (штопер, Локомотива Загреб), Ландазури (леви бек, Богота, Колумбија), Митровић (десни бек, Бродарац), Вукасовић (дефанзивни везни, Ђер, Мађарска), Миладиновић (офанзивни везни, Бродарац), Стојановић (офанзивни везни, Бродарац У19), Даноски (лево крило, Радник), Михајловић (лево крило, Мачва), Ортиз (нападач, Мачва), Младеновић (нападач, Бродарац У19), Берталан Кун (офанзивни везни, слободан играч).

А пред сам почетак првенства дошло је и до промене на клупи Пролетера, па је тако легенду клуба Бранка Жигића, заменио Душан Бајић, до тада помоћник Младена Крстајића, у екипи ТСЦ-а.

Помало и очекивано, баш због тог егзодуса играча и недовољно времена за уигравање нових, Пролетер је сезону почео доста лоше.
У првих пет кола доживели су четири пораза уз само један реми, изборен у трећем колу, на домаћем терену, против екипе Новог Пазара, када је било 2:2.
Да би знаке живота и подизања форме показали тек у последња два одиграна кола, када су славили у Нишу против Радничког са 1:0 и ремизирали кући са повратником у елитни ранг нашег фудбала, екипом Радничког из Крагујевца, када је било 1:1.

Ово ће бити девети дуел између Црвене звезде и Пролетера, у којима је Звезда било потпуно доминантна, победивши у свих осам досадашњих дуела, уз гол разлику 19:1.
Једини погодак екипа Пролетера постигла је у 30. колу сезоне 19/20, када је Андрејевић погодио за 0:1, за огромно славље својих саиграча и малобројних навијача, да би до краја полувремена прво Гарсија, а затим и Гајић погађали мрежу Пролетера и тако вратили ствари на своје место и уједно поставили коначан резултат тог сусрета.

За очекивати је да Бајић против Звезде не мења много, па би тако пројектовани састав екипе Пролетера изгледао овако: Петрић-Милошевић, Јанковић, Јоковић, Башановић- Јовановић, Вукасовић-Даноски, Михајловић, Митровић-Ортиз.

Са друге стране, може се рећи да је репрезентативна пауза дошла у право време, да се црвено бели мало одморе и освеже, после напорних месец и по дана у којима су фудбалери нашег шампиона одиграли дванаест утакмица што у првенству Србије што у квалификацијама за Лигу Шампиона и плеј-офу за Лигу Европе.
Ово је био идеалан моменат да се темпира форма за предстојеће дуеле, а и прилика да се најновије појачање нашег клуба Ришаиро Живковић уведе у систем, да би што пре достигао жељену форму и потпуности се ставио на располагање шефу стручног штаба Дејану Станковићу.

Пред овај сусрет тренер нашег шампиона изнео је своја очекивања:

– После паузе која нам је сигурно свима добро дошла, одморили смо и радили доста добро. Имали смо репрезентативце који су се успешно вратили, с обзиром на стање са корона вирусом. Видећемо колико су одморни, али имамо играче који су спремни да истрче сутра. Очекује нас леп циклус до 3. октобра, као и увек спремамо утакмицу по утакмицу. Битно је да су сви здрави, поготово они који су се вратили из репрезентације, јер после онаквог убитачног ритма, нису имали ни дан паузе, сви су играли, нарочито ми је драго због млађих играча. Остварили су лепе резултате са својим селекцијама, све иде како треба – истакао је Дејан  Станковић.

Подсетио је шеф стручног штаба црвено белих и на добро издање његових изабраника на утакмици против Чукаричког.

Сигурно да је добра игра и да је добар резултат „пеницилин“ за све, поготово за самопоуздаје и за „главу“. Свака победа носи своје. Играли смо прошли циклус, када нам пред крај није више било битно да ли ћемо играти лепо или ружно било је битно да остваримо циљеве, то смо и испунили. Утакмица против Чукаричког је била један леп показатељ како екипа треба да изгледа од првог до последњег минута. На томе смо радили током паузе. Окосница тима је остала, везни ред и напад су остали у Београду. Радили смо на детаљима. Увек причамо да у првенству играмо против ниског блока и добро отварање утакмице доноси предност да будеш мирнији и онда да играш лепршавије  и за око лепше. У претходном колу смо гол дали пред крај првог полувремена, створили смо доста шанси и нисмо одустали, то је заиста изгледало феноменално и томе ћемо тежити.  

Говорио је Станковић и о момку који је стигао као последње појачање нашег шампиона, Ришаиру Живковићу.

– Сваки играч који долази у Црвену звезду добија похвале и треба да добија похвале. На њему је како ће да одговори на терену и издржи пртисак једног великог клуба као што је Црвена звезда. Није лако, не уклапа се свако брзо у овај систем, величину клуба и овај притисак. Циљ који постављамо је велики, не  може свако да се уклопи за 10-15 дана, потребно је време. Драго ми је што је Ришаиро дошао одмах после Чукаричког, имали смо времена, десет дана да прође цео тренажни процес, као да је био на припрема. Радио се о талентованом, брзом, добром играчу који ће нам донети нешто ново, на њему је све остало. Треба да буде миран, да се уклопи у систем, да га играчи заволе због његог рада и труда, као и односа прем дресу, то ће навијач Црвене звезде препознати одмах. Од њега очекујем да настави да приказује на тренинзима исти однос, професионализам који је заиста феноменалан са његове стране и нема сумње да може само добро да нам донесе.

Навијаче нашег највећег клуба може да радује чињеница да су сви играчи здрави и спремни да заиграју.

Сви конкуришу за сутрашњу утакмицу, немамо проблема са повредама, можемо да имамо проблема са умором, и чињеницом како ће се осећати играчи после напорног пута. Пре свега мислим на Дегенека, Борјана, Кангу, Бена. Борјан је последњи стигао, мало нешто пре њега Бен, ако је уморан имамо Поповића и Гордића и у сваком тренутку су стопостотно спремни да стану на гол.

Шеф стручног Црвене звезде искористио је прилику да се поводом обележавања 58. рођендана стадиона „Рајко Митић“ присети тренутака који су му остали у најлепшем сећању.

– О Маракани може много да се прича. Као дете, као неко ко је скупљао лопту у периоду када је остварен највећи успех 90-их доживео сам да видим шта значи пуна Маракана и шта значи један пут ка највећем успеху у историји клуба. Такву емоцију и енергију сам имао прилику да доживим и као играч и сад је доживљавам као тренер. Можда сам је мало више доживео у Румунији, али ми је драго због тога. Публика се коначно вратила после свих недаћа око корона вируса, Маракана је посебна емоција и Маракана је живот.

Дотакао се шеф стручног штаба црвено белих и скаутирања противника, као и прелазног рока.

Скинути смо са зелене листе, путеви на један дан су готово немогућа мисија. Сигурно да смо размишљали, али смо јуче скинути са зелене листе, тако да нећемо пратити Брагу уживо. Имамо начине на које ћемо уочити све детаље Браге. Што се тиче прелазног рока реално је за нас завршен што се долазака тиче,  на нама је сада да покажемо колико можемо и шта можемо, хиљаду посто верујем у екипу, идемо даље – закључио је Станковић.

Правду ће делити Момчило Марковић из Београда, а помагаће му Милан Пашајлић (Рашка) и Никола Ријавец (Врбас), док ће у ВАР соби бити Новак Симовић и Милован Ристић.

Пренос са нашег највећег стадиона можете да пратите на првом програму телевизије Аренаспорт са почетком у 20 часова!

Повезане вести

Leave a Comment