Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Први тријумфални старт у групним фазама

Црвена звезда је савладала Брагу резултатом 2:1 у оквиру првог кола групне фазе Лиге Европе. Изабраници Дејана Станковића су головима Милана Родића и Александра Катаија савладали португалског представника и освојили важна три бода за клупски и национални коефицијент. Ова победа била је историјска за наш клуб јер смо први пут до сада такмичење по групама започели тријумфом.

Црвено-бели су до сада осам пута играли у групним фазама европских купова. Све до почетка деведесетих година прошлог века сва надметања на „старом“ континенту играла су се по систему елиминације. Први пут групе су формиране у Купу европских шампиона 1991/92, када су се у четвртфиналу, уместо двомеча, одигравале две групе са по четири тима. Црвена звезда је у првом колу поражена у Ђенови од Сампдорије резултатом 2:0.

Други пут у такмичењима под окриљем УЕФА-е, наш тим се нашао у сезони 2005/06. Тада смо групну фазу отворили поразом на „Маракани“ од Базела 1:2, а утакмица се играла пред празним трибинама. Занимљиво је да смо на путу ка Лиги УЕФА елиминисали управо Брагу, након 0:0 у Београду и 1:1 у Португалу. Две године касније, поново смо се пласирали у Лигу УЕФА, а први ривал био је минхенски Бајерн пред препуним трибинама нашег стадиона. Сјајну игру приказали су црвено-бели и 80 минута били су много бољи противник. Повели су преко Огњена Коромана, а посебно је остао упамћен феноменалан погодак Ненада Милијаша са скоро 30 метара за вођство од 2:1. Ипак, у финишу су Немци успели да постигну два гола и на крају победе са 2:3.

У сезони 2017/18, кренула је нова епоха у историји клуба. Под тренерском палицом Владана Милојевића, наш тим је први пут изборио пласман у групну фазу Лиге Европе, која се играла у новом формату. На старту групне фазе дочекали смо БАТЕ из Борисова, а сусрет је завршен нерешеним исходом – 1:1, а погодак за наш тим постигао је Немања Радоњић. Сезону касније, обезбеђен је први пут пласман у Лигу шампиона, а премијера на „Маракани“ против Наполија завршена је без голова. Други пласман у најелитније клупско такмичење црвено-бели су отворили против поразом од минхенског Бајерна 0:3, а годину дана након тога доживљен је пораз од Хофенхајма 0:2 на старту у Лиги Европе.

Црвена звезда је ове сезоне пети пут заредом обезбедила јесен у европским оквирима. Екипа Дејана Станковића је маестралном игром, нарочито у двомечу против румунског првака Клужа, демонстрирала квалитет и показала да јој је место у Европи. Тријумфом над Брагом исписана је нова страница клупске историје и уписана прва победа на старту групних фаза.

The post Први тријумфални старт у групним фазама appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment