Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеКошаркаНајновије

АБА лига – најава сезоне 2021/22 (трећи део)

У трећем делу најаве АБА лиге за сезону 2021/22 бавићемо се екипама Партизана, СЦ Дербија, Сплита и Задра.


 

КК Партизан

У току лета клуб су напустили:

Рашон Томас

Огњен Јарамаз

Џош Перкинс

Никола Јанковић

Ерик Мика

Новица Величковић (завршио каријеру)

Лазар Стефановић

Стефан Јанковић

Видан Дроњак

Маркус Пејџ (Орлеан)


У току лета клуб су појачали:

Кевин Пантер (Олимпија Милан)

Алекса Аврамовић (Естудиантес)

Зек Лидеј (Олимпија Милан)

Родионс Курукс (Милвоки Бакс)

Далас Мур (Гуанжу)

Душан Милетић (Борац)

Ален Смаилагић (Голден Стејт)

Јам Мадар (Хапоел Тел Авив)

Балша Копривица (Флорида Стејт Универзитет)

Полуфиналиста плеј офа Кошаркашке лиге Србије је након завршетка сезоне поприлично изменио тим. Клуб који је у прошлом регионалном такмичењу заузео седмо место је на изненађење многих (али не свих) кренуо да се разбацује парама одмах по почетку прелазног рока. На клупу са које је отишао пре 28 година, након пораза у финалу домаћег првенства од Црвене звезде Лалета Лучића, вратио се Жељко Обрадовић. Иако се причало о ‘‘спасу српке кошарке‘‘ и ‘‘младим српским играчима‘‘ у прелазни рок се ушло довођењем Кевина Пантера, вероватно најбољег играча екипе Армани Милана, прошлосезонског учесника Ф4 турнира Евролиге. По речима тренера Милана Етореа Месине останак Пантера је био приоритет за тим који је у власништву мултимилионера Ђорђа Арманија. Мећутим, Кевин Пантер је добио  понуду која је била у стању да га убеди да играње Евролиге и нови напад на Ф4 турнир замени играњем Еврокупа (за који је Партизан добио  позивницу пошто се у њега није пласирао резултатима на терену). Након Пантера зов Еврокупа је из Милана дозвао још једног веома битног играча из састава Ф4 екипе – Зека Лидеја. Уследили су и доласци репрезентативца Албаније Мура, Летонца Курукса, Израелца Мадара и неколицине домаћих играча… На основу количине пара које су уложене у стручни штаб и тим може се рећи да ће за Партизан све осим освајања сваког такмичења у којем игра ове сезоне представљати дебакл.


КК СЦ Дерби

Током лета клуб су напустили:

Игор Дробњак (Будућност ВОЛИ)

Марко Тејић

Тајлер Хагедорн

Емир Хадибеговић

Феђа Пајовић

Филип Баровић

Лука Жугић

Брајон Ален


Током лета клуб су појачали:

Борис Тишма (Реал Мадрид)

Кенан Камењаш (Спарс)

Џастин Едвардс (Клуж)

Кајл Вињалес (Лиеткабелис)

Подгорички клуб након освајања АБА 2 лиге под именом Студентски Центар ове сезоне дебитује у најјачем регионалном такмичењу носећи спонзорско име Дерби. И поред успешно обављене мисије пласмана у АБА лигу тренер Ненад Трајковић је напустио клуб а као замена је доведен млади словеначки стручњак Андреј Жакељ који је до сада , што се АБА лиге тиче, водио екипу Копер Приморске након одласка Јурице Големца у сезони 2019/20. Нема сумње да ће главни циљ подгоричког клуба бити опстанак у лиги. У сврху остварења тог циља ће им свакако бити потребна и додатна појачања пошто, по сајту АБА лиге, њихов тренутни ростер броји свега 11 играча.


КК Сплит

Клуб су током лета напустили:

Марко Луковић (Бреоган)

Бруно Ребић

Илија Ђоковић

Блаж Месичек

Антонио Вранковић (Цибона)

Марин Марић (Ирони Нес Зиона)


Клуб су током лета појачали:

Карло Жганец (Клуж)

Нејц Барич (Крка)

Шон Џонс (Анвил)

Тре Меклин (Перистери)

Тонко Вуко (Залакерамиа-ЗТЕ КК)

Након сезоне у којој је тек у баражу успешно окончана мисија опстанка у лиги АБА лигаш из Сплита са истим амбицијама улази у нову. Чињеница да су, осим Укића и Чампаре, сви остали играчи који су били носиоци игре напустили клуб не иде им у прилог. Екипу ће са клупе предводити млади тренер Срђан Суботић који је у својој досадашњој каријери водио У16 тим Сплита и био помоћник Ивици Скелину у првом тиму. Утисак је да ће судбина клуба из Сплита највише зависити од тога да ли су ‘‘погодили‘‘ своје странце јер, сем Укића, у остатку екипе нема играча са пуно поенима у рукама.


КК Задар

Клуб су током лета напустили:

Јуре Планинић

Јан Палокај

Филип Вујичић

Коди Џастис

Филип Краљевић


Клуб су током лета појачали:

Дарио Дрежњак (Широки)

Урош Луковић (Морнар)

Кевон Херис (Репторс 905)

Задар никако да се врати на путеве старе славе и константно се током последњих неколико сезона бори за опстанак практично до последњег кола. Узевши у обзир да је костур екипе у већој мери сачуван, укључујући и Џастина Картера, предстојећа сезона може бити управо та у којој ће КК Задар нешто раније пребринути бриге око опстанка. За нешто више од тога чини се да ипак недостаје мало квалитета. Задар ће у предстојећој сезони са клупе предводити млади тренер Иван Перинчић који је током прошле био асистент у стручном штабу а од самосталног искуства као први тренер има само једну сезону (2017/18) са екипом Забока.

 

*допуна: дан након објављивања првог дела најаве АБА лиге КК Борац је потписао два нова играча – Илију Ђоковића и Саву Лешића.

Повезане вести

Leave a Comment