Moja Crvena Zvezda
БлоговиОбавештења

Борба Делија за Девич

Навијачи Црвене звезде као и много пута до сада покренули су велику хуманитарну акцију. Овог пута, у питању је сакупљања средстава која ће бити усмерена манастиру Девич на Космету. Манастир Девич је велика светиња у којој се чувају мошти Светог Јоаникија Девичког, великог заштитника српског народа и чудотворца. Манастир је подигнут у XV веку и поред многих разарања, најтежа страдања претрпео је у Другом светском рату и 17. марта 2004. године, када је потпуно спаљен и оскрнављен. Монахиње Девичке након тортуре од стране зликоваца шиптарских евакуисане су од француских јединица КФОРа хеликоптерима и тако преживеле ову голготу.  Конаци су спаљени, црква је спаљена а кивот са моштима оскрнављен тако што је поломљена плоча на кивоту.

Специфичност овог манастира је и то што се налази на непријатељском подручју, на којем Срба нема готово 40 година, па влада веома непријатељска атмосфера према монахињама које су остале у манастиру. Делије су недавно биле у посети манастиру и баш тада је опљачкана манастирска продавница, што довољно говори.

Због тога је једино решење изградња заштитног зида око манастира, за шта су Делије већ сакупљале новац у претходним акцијама, готово 15 000 евра.

Као што смо већ писали, у склопу акције прикупљања помоћи за изградњу заштитног зида око манастира Девич, биће одржан концерт. Међутим, једина промена у односу на претходне најаве и текст је да је датум промењен. Дакле, концерт ће се одржати 18.марта са почетком у 20 часова, у дворани „Борик“ у Бањалуци. Велико хвала свим добрим људима, извођачима као и организацијама и институцијама које су нам помогле у реализацији пројекта! Карте по цени од 5км, продаваће се од понедељка на благајни дворане.

(Део текста преузет са званичног сајта навијача Црвене звезде, Делије.нет)

Повезане вести

15 comments

Šeša мар 18, 2012 at 13:15

Navijačka grupica lešinari iskazuje svoj patriotizam i solidarnost sa monahinjama cijepajući plakate napravljene za reklamu koncerta! Bravo!

Reply
Miroslav мар 9, 2012 at 21:42

Delije su uvek tu kad je potrebno,svaka cast…

Reply
Aca Novi Sad феб 21, 2012 at 09:37

Interesuje me gde možemo mi iz Srbije uplatiti pare za Devič ?

Reply
раде мар 13, 2012 at 00:55

Сви који нису у прилици да дођу на овај концерт и с тим припомогну овој акцији а из Србије су новчана средства могу да уплате:

1. у бутику “Делије“ на западној трибини нашег стадиона

2. на динарски рачун

Милош Марковић
Број рачуна: 355-0002739761018-46
Војвођанска банка

4. на девизни рачун

Милош Марковић
Добривоја Исаиловића 8
11000 Београд, Србија

IBAN Number: RS35355000273976111837
SWIFT: VBUBRS22
Vojvodjanska Banka AD

5. путем PayPal-а: belgradeoriginalstyle@gmail.com

Reply
MaX феб 20, 2012 at 20:01

Pa moze i uprava da se ukljuci u akciju ! Na primer- svi koji kupe kartu za mec CZV-Spartak ZV ucestvuju u ovoj akciji i tako pomognu obnovi manastira 😀

Reply
JOle мар 9, 2012 at 12:35

A ko ce da pomogne nama, pa nemamo za leba, duzni smo preko 33 milke, jos i manastire da gradimo, nemojte preterivati

Reply
Бане мар 9, 2012 at 14:11

Бити Србин значи бити обавезно православац… Србин не може бити атеиста… Србин некрштен не бива.
Патријарх српски господин Павле

Reply
Goran мар 10, 2012 at 17:25

Nije problem, daćemo tebi, ti koji nisi sposoban da se suzdržiš od takvih komentara ili si pod uticajem alkohola ili nekih droga. Sramota me je što navijaš za Zvezdu. Ajde molim te idi navijaj za partizan.

Reply
delija86 феб 20, 2012 at 17:56

Bravo Hriscani

Reply
БојанБЛ феб 20, 2012 at 14:59

Похвале Делијама на идеји и организацији цијелог догађаја. О овој акцији се већ прича у Граду Бањалука од прошле седмице, односно од рукометне утакмице Борац-Црвена Звезда у којој смо убједљиво поражени. Надам се да ће моји суграђани показати хуманост на дјелу и да ће препознати значај акције за наше православне монахиње. Ако неко и не може да дође на концерт нека барем купи улазницу, јер 5 КМ није много.

Reply
Saša феб 20, 2012 at 14:47

Делије већ годинама помажу нашем народу на Космету. Поред помоћи народу неријетко се организује помоћ нашим угроженим светињама. Нису у питању само концерти, има ту и других акција. Посебно поглавље форума Делија је посвећено Косову и Метохији. Редовне су и посјете Газиместану. Све ове и многе друге активности Делије спроводе већ годинама уназад. Често сам на Космету и из приче наших људи видим да знају за помоћ, да им све то пуно значи и да искрено цијене пажњу која им је пружена. Све ово што се ради није праћено медијском пажњом колику заслужује дјелимично и због тога што то није жеља самих Делија. Чим неко од политичара пређе административну линију одмах су ту медији који од тога праве сензацију у циљу дневне политике. Кад навијачи помогну на конкретан начин о томе се ништа не чује. Зато се на сва звона објављује свака глупост коју направи неко из групе а дебела с..ња у осталим сферама друштва се заташкавају. Навијачи генерализују као хулигани, наркомани и криминалци док су код осталих друштвених група то “неодговорни појединци“. Зашто се онда професори, доктори или судије не називају истим именима? За то бар има доказа свуда около. Поједини их чак и на овом сајту “часте“ овим епитетима а на једну овакву вијест до сад има само један коментар.

Reply
Александар феб 20, 2012 at 14:21

Битно је да се цела прича прошири! Тако да, шаљите ово, ширите на друштвеним мрежама, да нас буде што више у причи!

Reply
Luka феб 20, 2012 at 14:06

Mogao bi da se koncert odrzi u Beogradu,kao sto je trebalo prosle godine.

Reply
Milan феб 20, 2012 at 13:50

Још једном-Свака част !

Reply
milos 90 феб 20, 2012 at 13:49

svaka cast delijama jos jednom s te pokayali da ste veliki Srbi! BRAVAO DELIJE!!!

Reply

Leave a Comment