Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звездина ,,Брегалница”

Након утакмице одигране у Рашкој и победе над екипом Новог Пазара од 4:0, фудбалери Црвене звезде настављају борбу на три фронта.
Следећа станица нашег шампиона биће Разград и дуел против старог дужника, десетоструког шампиона Бугарске, екипе Лудогореца, који је на програму у Четвртак, са почетком у 21 час.

Лудогорец је основан 18. Јуна 1945. године, али је до Септембра 2010. године био клуб познат само истинским заљубљеницима у локални фудбал у Бугарској.
Од тог момента креће ренесанса и успон маленог Лудогореца и нико није ни слутио да је управо ,,рођен” главни претплатник на трофеје у Бугарској, а за то је најзаслужнији фармацеутски магнат Кирил Домушчијев, који је у Лудогорецу нашао нову исплативу инвестицију.

Те 2010. године почела је да се пише нова историја бугарског фудбала.
Лудогорец је пласманом у прву лигу, остварио највећи успех у клупској историји, али нико није ни слутио да је то био само први корак у стварању новог поретка у бугарском фудбалу, да је почела ера ,,Орлова” из Разграда.
У премијерној сезони Лудогорец је освојио дуплу круну, а затим и Супер Куп.
До данас, титулом шампиона окитили су се десет пута, а њима су додали и два трофеја националног Купа, као и пет трофеја Суперкупа Бугарске.

Након освојене прве титуле бугарског шампиона уследио је и премијерни наступ у европским такмичењима, где их је у другом колу зауставио загребачки Динамо и то буквално у последњим секундама другог меча.
Већ у свом другом наступу докопали су се Лиге Европе.
Премијерни наступ у најјачем клупском такмичењу на Старом континенту, Лиги Шампиона, Лудогорец је остварио у сезони 2014/2015 и само један бод их је делио од треће позиције и првог европског пролећа у клупској историји.
Међутим ни на то нису дуго чекали, две године касније, групу Лиге Шампиона, завршили су на трећем месту и тако обезбедили прво европско пролеће.
До сада су остварили осам европских учешћа, а четири пута су презимили у Европи где им је највећи успех била осмина финала Лиге Европе.

Мало је недостајало да их и ове године гледамо у друштву најбољих.
Као и Црвена звезда и Лудогорец је своје европско путешествије кренуо из квалификација за Лигу Шампиона.
У првом двомечу били су бољи од белоруског представника, Шахтјора из Солигорска, оба пута славивши са по 1:0, головима Каулија и свог најбољег играча Кирила Десподова.
У другом колу чекала их је словеначка Мура, коју су после 0:0 у првом мечу, успели да победе са 3:1 код куће и тако обезбеде двобој са грчким шампионом Олимпијакосом, овога пута за тим из Разграда били су прецизни Сотиру, Ману и Каули.
У двомечу са фаворизованим Олимпијакосом су у најмању руку били равноправан ривал. У првом мечу испустили су победу пред сам крај меча када је погодио Камара, док је за Лудогорец био стрелац Кирил Десподов. У реванш мечу, који је после 2:2 у регуларном току, када су за бугарског шампиона погађали Семедо аутоголом и Сотиру са пенала, отишао у продужетке, а затим и на пенале, где је бугарски представник био успешнији и тако се пласирао у плеј оф Лиге Шампиона, где их је чекао шведски представник Малме, са Вељком Бирманчевићем, као ударном иглом. Вероватно понесени елиминацијом Олимпијакоса, фудбалери Лудогореца су исувише лежерно ушли у први дуел са Малмеом, не схвативши их озбиљно, што је за последицу имало пораз од 2:0, што ће се испоставити било недостижно за бугарског шампиона који је у реванш мечу славио пирову победу са 2:1, головима Недјалкова и Сотируа.
У бугарском шампионату су први са 18 бодова колико има и другопласирани Ботев из Пловдива, али и са две утакмице мање.

Лудогорец је познат као ,,легија странаца”, па тако актуелни тим има само петорицу домаћих играча, Недјалкова, Јанкова, Терзиева, Десподова и младог Миткова. Остатак чине страни играчи.
Може се слободно рећи да се Лудогорец пред почетак сезоне решио ветерана клуба , Кешеруа, Дјакова, Григореа, који су напустили клуб без обештећења, док су Козмин Моти и Владислав Стојанов решили да окончају играчку каријеру.
Док је клуб приходовао 1.700.000 евра, продајом Јакуба Шверчока, Пјасту и Дана Битона Макабију из Тел Авива.
На појачања је потрошено 5.250.000 европских новчаница, а тим су појачали: Кирил Десподов (Каљари, 2.000.000), Оливије Вердон (Алавес, 1.000.000), Игор Пластун (Гент, 1.000.000), Бернард Текпетеј (Шалке, 900.000), Кристијан Кахлина ( Горица, 350.000), док су Дориан Ротариу (Астана), Шакил Пинас (Адо Ден Хаг), Серђо Пат (Гронинген), Клод Гонзалвеш (Жил Висенте) и Шоу (Лил Б) дошли без обештећења.

Ово ће бити трећи дуел између црвено-белих и екипе Лудогореца.
Први двобој био је у сезони 2016/2017, када су се сусрели у трећем колу квалификација за Лигу Шампиона.
Црвено-бели су из Разграда донели више него добрих 2:2, када су за нашег шампиона погађали Александар Катаи и Гелор Канга.
Може се рећи да су црвено-бели у реваншу били превише оптерећени шансом која им се указала и ако је са трибина одјекивало ,,Пукни зоро”, није то дало крила фудбалерима Звезде, чак је и Мичел Доналд врло рано довео до Звезду у водство, али су Кафу и Вандерсон врло брзо искористили све мане Звездине одбране и преокренули резултат у корист гостију. А онда је пред крај полувремена Игор Пластун за три минута добио два жута картона и изгледало је да се фортуна насмешила фудбалерима Црвене звезде, међутим лукави Бугари су знали како да изједначе однос снага, циљано су испровоцирали Гелора Кангу, који је добио директни црвени картон. У другом полувремену Луис Ибањез је поравнао резултат са беле тачке и меч одвео у продужетке, нажалост тамо је постојао само један тим, Лудогорец и један човек, Вандерсон, који је постигао два поготка и распршио снове црвено-белих о повратку у друштво најбољих, у које ће се недуго затим и вратити.
Занимљиво је рећи да боје црвено-белих и сад као и тад бране Катаи, Канга и Срнић, док су са друге стране и даље ту Терзиев, Пластун, Сисињо и Вандерсон.
Док је Милан Борјан променио страну, па сад са капитенском траком предводи Црвену звезду.

Са друге стране Црвена звезда се суочава са јако великим кадровским проблемима. Након стомачног вируса који је покосио трећину првотимаца, због чега је и првенствени дуел против екипе Вождовца морао бити одложен, вирус Корона захватио је како је и сам тренер Станковић рекао, четворицу лидера.
Па ће тако Звезда на мегдан Лудогорецу без капитена Милана Борјана, најбољег стрелца екипе, Александра Катаија и стандардног штоперског тандема који чине Александар Драговић и Милош Дегенек.
У авиону ће се наћи рековалесценти Ел Фарду Бен и Милан Павков, али је питање колико ће и у којој мјери моћи да помогну својим саиграчима.

Тренер нашег шампиона Дејан Станковић је на данашњој конференцији за медије изнео следеће:

Померили смо конференцију и пут због свих ствари које су нам се издешавале, како бисмо мирне главе отишли у Бугарску. Моменат није најбољи, али ми смо Црвена звезда, нећу тражити изговоре.  Имамо момке који су жељни утакмица и сигуран сам да ће одменити наше лидере, као што су Борјан, Катаи, Драговић и Дегенек. То су све искусни момци који на својим леђима износе доста тога. Међутим ми имамо момке који ће истрчати у Бугарској. Надам се да ће се све завршити на четири играча и да више нећемо имати проблема, али и што пре прегурати овај моменат, идемо даље, нећемо кукати сигурно – истакао је Станковић.

Истакао је  шеф стручног штаба и број голмана које ће имати на располагању.

Имаћемо сигурно Поповића и Гордића, путоваћемо са два голмана, иако се и Гордић осећао доста лоше последњих десетак дана, на сву срећу имаћемо два голмана.

Прокоментарисао је Станковић и чињеницу да ће црвено-бели последњи тренинг пред меч одрадити у Београду.

Дан више ми одговара ако смо код куће, наравно да тренинг на стадиону на којем се игра значи, али ми смо искусна екипа којој то не би требало да смета или да утиче на нас. Путовали бисмо раније, али због новонастале ситуације смо желели да будемо сигурни у број путника, имамо момке који ће бити спремни за сутра.

Говорио је тренер црвено-белих и о екипи Лудогореца.

Лудогорец је екипа која доста мења, њихов тренер доста ротира и формацијски и играчки. Гледаћемо да прочитамо утакмицу што пре будемо могли, већ када буду изашли састави ћемо видети ко игра и које позиције ће бити окупиране, као и од којих играча. Не верујем да ће моћи нешто претерано да нас изненаде, наравно увек постоји тај моменат изненађења, али можда и ми њих изненадимо.

Звезда ће утакмицу против Лудогореца бити принуђена да одигра без четири стандардна фудбалера.

Кад дође моменат одигравања утакмице, заборавиш оно што немаш и фокусираш се на оно што имаш и гледаш да из тога извучеш максимум. Спремили смо две, три варијанте, радили смо јуче, радићемо и данас, тако да ћемо спремно дочекати почетак меча. Идемо на позитиван резултат. Имамо у Лиги Европе два тешка гостовања. Сврстао бих екипу Лудогореца у ниво Браге по индивидуалном квалитету, организацији, мењају система током игре. Нећу тражити алиби и изговор, верујем у момке, знам шта радимо. У добром смо менту и психички и физички, видећемо шта ће деведесет минута да изроди.

Нагласио је Дејан Станковић да нико у тиму не размишља о двомечу из 2016. године, када је Црвена звезда такође одмерила снаге са бугарском екипом.

– 


Нити причамо нити размишљамо о претходом дуелу са Лудогорецом, бар ја што сам разговарао са играчима и стручним штабом, током анализе и припреме меча. Мислим да се од тад доста променило како код њих, тако и код нас. Нова утакмица пише нову историју, због тога смо ту. Видећемо, ја бих волео да се Канга опет упише у листру стрелаца или да асистира, и он се променио на боље од прошлог двомеча.

Шеф стручног штаба Црвене звезде имаће на располагању Ел Фарду Бена и Милана Павкова који су вратили после повреда.

Бен и Павков су се вратили, биће доступни. Размишљам о обојици и реално ћу сагледати ствари. Добри су момци имамо директан однос и кажу ми увек за колико су спремни. Много ми је драго што су се вратили, рекао сам и на прошлој  конференцији да их чекамо раширених руку. Бен је увек гаранција и сигурност , момак о којем је сувишно трошити речи, о људским квалитетима такође, када су играчки у питању ту се већ доказао и показао. Павков се вратио да покаже колико је велики, жао ми је што се повредио, али је ово прилика да покаже колико ће се јачи вратити из ове повреде.

Истакао је шеф стручног штаба нашег тима да је рано да се размишља о исходима других мечева у групи.

За сада не треба да размишљамо о калкулацијама, јер зависи од нас. Победа против Браге је донела стабилност и мир, да бисмо могли ова два тешка гостовања да одиграмо конкретно и директно и да се вратимо са позитивним резултатом. Нисам лажно скроман, позитиван резултат би ми био и нерешено, иако ми не знамо да играмо на нерешено. Идемо на победу, па шта утакмица донесе.

За крај, тренер Црвене звезде је поручио да ће његови изабраници пружити максимум и учинити све да се из Бугарске врате са позитивним резултатом.

Кога нема без њега се мора и може, фале четири лидера ове екипе, не желим да тражим изговоре. Знам у ком сам клубу, резултат је битан, нико неће питати ко нам је фалио, а ко не, резултат се гледа – закључио је Станковић.

Правду ће делити млади француски арбитар Жером Брисар, а помагаће му земљаци Бенжамин Проге и Сирил Мунје.
У ВАР соби ће седети Бено Мило и Ерик Ватеље.

Директан пренос са ,,Хувефарм арене” моћи ћете да пратите на две телевизије, Аренаспорт 1 и РТС 1, са почетком у 21 час!!!

Пожелећемо срећу фудбалерима Црвене звезде, речима великог српског војсковође Живојина Мишића:

,,Живот је вечита борба.

Ко сме, тај може.

Ко не зна за страх, тај иде напред!”

Повезане вести

2 comments

Delije Sever Ns сеп 29, 2021 at 19:45

Biće jako teško…nema mestu kukanja već glavu gore pa šta nam bog da.Za golmana se nebrinem tu je Pop u rangu Borjana a odbrana nam je problem ali šta je tu je koga nema bez njega se mora.Ko god da istrči nek ostavi srce na terenu za armiju Zvezdinih navijača nek im je to u glavi a nemaju šta da izgube već mogu samo da dobiju.Sad će se videti dal je Eraković zlatna koka Zvezdina i dal je dorastao da na njega možemo ozbiljno računati…Po meni treba izvrsti sledeće igrače:Popović,Eraković,Pankov,Gobelja i Roda,Sanogo,Kanga,Ivanić plejmeker,krila Srnić i Falko i špic Dioni…To je ono što imamo,trenutno bolje nemamo i to treba da podržimo.Zvezda je život a sve ostalo su sitnice.

Reply
ĐOLE BARI 91 сеп 29, 2021 at 18:28

POPOVIĆ – GOBELJIĆ(SRNIĆ),PANKOV,RODIĆ,GAJIĆ(GOBELJIĆ) – NJEGOŠ PETROVIĆ,KANGA,IVANIĆ,FALKO – BEN ( DIONI) , PAVKOV (ŽIVKOVIĆ) . NI SLUČAJNO U TIM NE STAVLJATI OČAJNE ERAKOVIĆA I SANOGOA. PO MENI,JEDINI OZBILJAN PROBLEM JE NEIGRANJE DRAGOVIĆA, POPOVIĆ JE ODLIČAN GOLMAN, OVE ZAGRADE U ZADNJOJ LINIJI SAM STAVIO ZBOG TOGA ŠTO BIH JA NA MESTO ŠTOPERA STAVIO RODIĆA,VEĆ JE TO IGRAO,BOLJE TO NEGO DA IGRA ERAKOVIĆ.SANOGO JE TOLIKO SPOR,LOŠ,SVAKI FAUL MU JE NA IVICI CRVENOG KARTONA,TO JE IGRAČ MANJE U EKIPI. ODBRANA ĆE NAM BITI VELIKI PROBLEM KO GOD BUDE IGRAO JER SU SVI OČAJNO LOŠI.MORAMO DA IGRAMO OFANZIVNO,NAJVIŠE OČEKUJEM OD IVANIĆA I FALKA . TREBA SE ČUVATI PROVOKACIJA ,LUDOGOREC JE POZNAT PO TOME,SKRENUTI PAŽNJU KANGI,SANOGOU(JER ĆE GA STANKOVIĆ SIGURNO STAVITI U EKIPU ),GOBELJIĆU I RODIĆU JER SVI ONI SU POTENCIJALNA META PROVOKACIJA. NEMA PREDAJE , MI SMO CRVENA ZVEZDA,UVEK KAD JE NAJTEŽE BILI SMO PRAVI.SREĆNO MOMCI,IGRAJTE ZA NAŠE NAVIJAČE,ZA KLUB,ZA SRBIJU !!!!

Reply

Leave a Comment