Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Црвена звезда – Жалгирис, најава трећег кола Евролиге

У оквиру трећег кола Евролиге Црвена звезда у београдској ,,Штарк Арени“ дочекује екипу Жалгириса.

Након што је прошле сезоне замало пропустио плеј -оф, циљ Жалгириса је пре почетка ове био нови напад на плеј оф. Међутим, ствари се за литвански тим нису одвијале како су то у управи клуба желели па је након свега два одиграна евролигашка кола цену платио сада већ бивши тренер тима из Каунаса Мартин Шилер. Решење за позицију тренера је пронађено експресно и на ужарену клупу гиганта литванске кошарке сео је словеначки стручњак Јуре Здовц који се у најјаче европско такмичење враћа након пуне деценије.

Што се ростера екипе из Каунаса тиче одмах упада у очи да је Жалгирис је овог лета потписао чак три плејмејкера. Мантас Калниетис се враћа у свој родни град и ово ће му бити трећи боравак у клубу. Јанис Стрелниекс игра своју осму сезону Евролиге, а Жалгирис је пети тим за који наступа у том такмичењу. Емануел Мудиаи, некадашњи седми пик са драфта,  би у теорији требао да буде озбиљно појачање за литвански тим. Лукас Лекавичиус је још један играч на позицији плејмејкера који је од раније у тиму.

Ниска крила Артурас Милакнис и Едгарас Улановас су такође већ годинама у екипи. Улановас је додуше имао једногодишњи (неуспешни) излет у Фенербахче али се веома брзо вратио у окружење у којем функционише најбоље. Током лета је из Албе стигао Нилс Гифај, играч који доприноси на оба краја терена. Мантас Рубставичиус и Каролис Лукосиунас употпуњују спољну линију екипе Жалгириса.

Легенда тима Паулиус Јанкунас и Тајлер Каванo деле минуте на позицији крилног центра. Јанкунас је паметан и искусан играч, добар скакач који игра своју 19. сезону Евролиге. Кавано је мобилнији, знатно покретљивији и поседује одличан шут за три поена.

Жофри Ловерњ и Џош Небо деле минутажу на позицији класичног центра а подршку имају у младом Мареку Блажевичу који је до сада имао минималну минутажу. Међутим, након повреде Ловерња која ће га од паркета одвојити неколико недеља можда и Блажевич добије озбиљнију прилику. Џош Небо игра са пуно енергије, иза себе има изврсну сезону у Хапоел Елиату али ће му сасвим сигурно требати период привикавања на виши ниво кошарке. Повреда Ловерња ће и њега гурнути у ватру па ћемо видети како ће се снаћи.

Уочи пута за Београд нови тренер Жалгириса Јуре Здовц је у интервјуу датом Ритису Казлаускасу покушао да навијачима свог новог клуба приближи систем кошарке којем ће тежити:

,,Кошарка може бити врло једноставна ако је разумете. Волим одбрану, али исто тако верујем да сви тренери воле да играју добру одбрану и воле да постижу много поена. Дефинитивно ћу покушати да поправим одбрану коју играчи већ играју. Волим тимску кошарку, не волим себичне играче, не волим да се форсирају шутеви. Морамо бити агресивни и пронаћи додатни пас ка отвореном играчу. Ово је оно што ми тренутно недостаје, оно што сам видео у досадашњим утакмицама. Не видим екстра пас, не видим кружење лопте са једне на другу страну . Верујем да бисмо ово требали побољшати. То је такође део моје филозофије. Морамо да играмо брзо, организовано, али морамо да нападамо тако да пронађемо отвореног играча. Будите агресивни, пронађите отвореног саиграча, без додатног дриблинга, играјте одбрану тимски, помажите једни другима, никада не одустајте. Понекад кажем играчима: „не одмарајте се у дефанзиви, одмарајте се на офанзивном делу терена.“

Словеначки стручњак је говорио и о томе како види сутрашњег противника:

„Први тест за мене и тим је Црвена звезда. Познајем их прилично добро из Јадранске лиге. Познајем све играче, познајем тренера. Играју јако физички, имају пуно физички моћних играча на крила и позиција нападача. Црвена Звезда игра сјајну одбрану. Користе руке, јако добро користе тела. Уз помоћ својих навијача чекају тренутак да вас сломе, па ће то бити одличан тест како ће наши играчи реаговати на такву ситуацију „.

Након доживљеног шамара у Лакташима од којег образи још увек бриде кошаркаши Црвене звезде ће насупрот себе имати екипу која им традиционално не лежи. Међусобни скор од 3 победе и 7 пораза, уз само 1 победу на свом терену у 5 одиграних мечева, без обзира на тренутне проблеме Жалгириса позива на опрез. Играч који је у убедљиво најбољој форми је Јанис Стрелниекс па би на њега требало обратити посебну пажњу. Емануел Мудиаи је кошаркаш који има озбиљне физичке предиспозиције али и проблеме у шуту па га тако треба и бранити. На мечу против Игокее смо били сведоци да се на шут Раданова, коме је то такође слабија страна игре, излазило агресивно што је он користио за продоре до коша или пас. Таква одбрана против Мудиаиа би могла да буде погубна. У утакмици где су обе екипе због повреда хендикепиране на високим позицијама ћемо сигурно видети доста тренерских прилагођавања али једно је сигурно – велики утицај на коначан резултат ће имати контрола скока и броја изгубљених лопти. Као и енергија са којом екипе изађу на терен.

Евентуална победа над Жалгирисом би била потврда резултата из Тел Авива и додатни импулс пред евролигашка искушења која следе. У првих седам кола црвено – бели гостују чак пет пута а сем Жалгириса у том периоду у Београд долази још само Алба 22. октобра. Већ у петак кошаркаши Дејана Радоњића играју против ЦСКА  у Москви  а након гостовања Албе у Београду за две недеље опет следи дупло коло током којег Црвена звезда гостује у Монаку и Милану. Због распореда који следи победе на домаћем терену у овом мини циклусу евролигашког такмичења се намећу као својеврсни императив.

 

 

 

Повезане вести

Leave a Comment