Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Двадесет година без нашег оснивача Небојше Поповића

У среду 20.10.2021. године навршава се 20 година од смрти Небојше Поповића, једног од стваралаца и пионира југословенске и српске кошарке.

Поповић је оснивач КК Црвена звезда, власник чланске карте са бројем 1 и предводник генерације која је освојила 10 узастопних шампионских титула.

Био је играч и први селектор репрезентације, стрелац првог коша за државни тим на првенству света у Буенос Ајресу, након тога и председник Југословенског олимпијског комитета (ЈОК), члан ФИБА, председник КСС и КСЈ, директор ЈРТ, дугогодишњи дописник Газете дело спорт из Београда и члан Куће славних.

У Црвеној звезди је био и играч од 1945. до 1951. године, дошавши из клуба који се звао СК 1913. Био је капитен и најбољи стрелац Звезде три сезоне, 1946. године (65 поена на седам утакмица), 1947. (146 поена у девет мечева – просек 16,2 ) и 1949. (163 поена на 18 утакмица). За Црвену звезду је одиграо 58 утакмица и постигао 518 поена.

Као тренер на Мали Калемегдан је донео 17 трофеја, од чега је десет узастопних титула са кошаркашима (од 1945. до 1955).

Небојше Поповић је био један од 4 мускетара наше кошарке, човек који је уз Радомира Шапера, Борислава Станковића и Александра Николића, чинио четири стуба југословенске српске кошарке, коначно и наше Црвене звезде.

Његова ћерка Звездана данас је власник чланске карте број 1 клуба у чије рађање и живот је њен отац уградио први и најважнији темељ:

На ту чланску карту је био веома поносан а она је, по мени, суштина свега што је радио, јер у много чему је био први. Све је у његовом животу било у функцији будућности и визије. Звезда је до краја остала његова највећа љубав. За мене је он, без дилеме, увек био број један, по тој невероватној упорности да се бори за нешто што мисли да је битно – говорила је својевремено његова ћерка Звездана Поповић у интервјуу за дневни лист “Политика” приликом једног од присећања на свог оца. За све који воле црвено-белу боју и кошаркаког оца КК Црвена звезда.

Небојша Поповић је био родоначелник и визионар у многим стварима, али остаје упамћено да је са поносом истицао и највише волео да га зову “кошаркашким оцем Црвене звезде” клуба који је повео у светлу будућност, који данас има богату историју, бројне титуле и трофеје, и милионску армију навијача.

Небојша Поповић је рођен је 8. фебруара 1923. у Иригу, као најмлађе, треће дете из брака шумарског инжењера Николе и Ђурђице. Трећу мушку гимназију завршио је са 17 година и четири месеца, као најмлађи матурант у Југославији. За првих седам година после Другог светског рата завршио је два факултета, Правни и Новинарско-дипломатску школу, а све време био је играч-тренер у мушком тиму Црвене звезде, тренер женске екипе и једно време савезни капитен. Притом је на оба факултета имао просечну оцену око девет (на Правном 8,75, у Новинарској школи 9,05), никада није пао нити одложио испит иако је упоредо и с кошаркашима и с кошаркашицама био државни шампион (десет титула с мушким тимом КК Црвена звезда, седам са женским).

О важности и утицају Небојше Поповића на кошарку, најбоље сведоче речи још једне легенде нашег клуба Ранка Жеравице:

Може да се каже да је Небојша Поповић отац југословенске кошарке. Сви смо гледали његове тренинге и копирали га. Имао је најбоље информације о светској кошарци. Уводио је најбољу организацију у клуб и зато је Звезда постигла све те успехе – истакао је својевремено наш чувени селектор Ранко Жеравица који нас је напустио 2015.године.

The post Двадесет година без нашег оснивача Небојше Поповића appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment