Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Рањени ,,вукови” с Јиланда чекају Црвену звезду у Данској

Након још једне репрезентативне паузе, која је поново дошла у прави час уморној и кадровски десеткованој Црвеној звезди, утакмицом у Лазаревцу против дебитанта у елитном рангу српског фудбала, екипе Колубаре, црвено-бели су отпочели нови мини-циклус утакмица и на најбољи могући начин направили увертиру за треће коло Лиге Европе, декласиравши недораслу екипу Колубаре резултатом 7:1.

Наредни противник нашег шампиона, биће екипа данског вицешампиона Митјиланда, која ће после два стартна неуспеха у групи Ф (реми на домаћем терену против Лудогореца у првом (1:1) и пораз у гостима од Браге у другом колу (3:1) Лиге Европе) угостити фудбалере Црвене звезде на Хернинг Арени у Четвртак од 18 часова и 45 минута.

Митјиланд је основан 2. Фебруара 1999. године, фузијом локалних клубова Хернинг Фремада и ФС Икаста и то након нешто више од деценије ,,преговора” између угледног столарског привредника Џонија Рунеа и Стина Хесела, овлаштеног продавца Мерцедес-Бенца.

Само годину дана од оснивања, било је потребно екипи Митјиланда да се пласира у друштво најбољих где су се задржали до данас.
У дебитантској сезони Митјиланд се данској публици представио у лепом светлу.
Освојили су високо четврто место и тако у првој сезони изборили излазак на евро-сцену где су у претколу Купа УЕФА елиминисали северноирски Гленторан, међутим даље од првог кола нису могли, јер је лисабонски Спортинг био бољи и укупним резултатом 6:2, прошао даље.
У наредним сезонама Митјиланд је постао стабилан прволигаш, у сезонама 2006/2007 и 2007/2008 године окитили су се звањем вицешампиона Данске, док су у сезонама 2004/2005, 2009/2010 и 2010/2011 догурали до финала данског купа, међутим трофеј је остао само сан за становнике Јиланда.
У Европи сем пар искорака, где је плеј-оф за Лигу Европе у сезони 2012/2013 био најбољи европски резултат ,,вукова” са Јиланда, када их је на последњем степенику елиминисала екипа швајцарског Јанг Бојса, није било већег успеха.

Све до Јула 2014. године, када већинским власником клуба постаје вероватно најпознатији британски кладионичар, дипломирани физичар, Метју Бенам, који је након успешне каријере у финансијама, решио да своје знање и аналитичке способности уложи у компаније које се баве играма на срећу, не престајући да сања формуле по којима би статистичке параметре пренео и преточио у квалитет на фудбалском терену, по узору на оно што су пре њега приметили и применили у бејзболу, НФЛ-у…у Сједињеним Америчким Државама.
Његовим доласком креће и успон Митјиланда.

Већ у првој сезони, од Бенамовог доласка на чело клуба, Митјиланд је освојио прву титулу шампиона, а одмах након тога пласирао се и у Лигу Европе, редом елиминисавши Линколн са Гибралтара, АПОЕЛ из Никозије, док су у плеј-офу били бољи од енглеског Саутемптона укупним резултатом 2:1.
Групу су завршили на другом месту одмах иза Наполија, пласиравши се тако међу 32 најбоље екипе Лиге Европе, што је и најбољи европски резултат Митјиланда, међутим Манчестер Јунајтед је био бољи укупним резултатом 6:3 и поред стартне победе Митјиланда од 2:1.
Следећа три покушаја да се домогну јесени у Европи, била су неуспешна, сва три пута екипа Митјиланда стајала је на последњем степенику, а редом су били бољи Османлиспор, Аполон Лимасол и Малме, да би их у сезони 2019/2020 елиминисао шкотски Ренџерс у трећем колу квалификација за Лигу Европе.
Испоставиће се да је то била увертира за премијерни пласман у Лигу Шампиона наредне године, када су били апсолутни хит квалификација, редом елиминисавши Лудогорец, Јанг Бојс и Славију из Прага.
У групи са Ливерпулом, Аталантом и Ајаксом, заузели су последње место са освојена два бода.
У том периоду, од доласка Бенама на чело клуба, Митјиланд се окитио три пута шампионском титулом 2014/2015, 2017/2018 и 2019/2020, којима је додао и трофеј купа, освојен у сезони 2018/2019.

У текућој сезони, Митјиланд заузима прво место у данском шампионату, са освојених 28 бодова, три више од првог пратиоца и највећег ривала за шампионску титулу, екипе Копенхагена.
Са друге стране, у Европи им баш и не цветају руже.
Након прва два кола Лиге Европе, заузимају четврту позицију са само једним бодом, који су освојили на домаћем терену, када су у првом колу дочекали екипу Лудогореца и ремизирали 1:1.

Митјиланд је познат као екипа која има јако добру скаутинг мрежу, а самим тим и јаку базу младих играча.
У ту сврху, 2004. године основали су академију у којој окупљају и афирмишу највеће младе таленте са простора Данске, али и таленте са афричког континента, јер имају активну сарадњу са својим филијалама у Гани (ФЦ Маамоби) и Нигерији ( Ф.Ц. Ебедеи).
Најпознатији изданци Митјиландове академије су ас Милана и капитен данске репрезентације Симон Кјар, капитен репрезентације Новог Зеланда и бивши фудбалер Вест Хема, Винстон Рид, репрезентативац Данске и фудбалер Салсбурга, Расмус Кристенсен…
У последње две године, Митјиланд се окренуо ка бразилском тржишту, па тако сад за клуб са Јиланда наступа шест интернационалаца из Бразила.

Пред почетак ове сезоне клуб је одлучио да наплати добре игре појединих првотимаца, па је тако овог лета приходовао 21.390.000 евра.
Франк Онијека завршио у Брентфорду за рекордних 10.000.000 евра.
Андрес Дрејер појачао је Рубин из Казања, а клуб је инкасирао 7.000.000 евра.
Микаел Андерсон прешао је у редове Архуса за 2.000.000.
Давид Акинтола у турску Адану за 1.000.000.
Расмус Николаисен прешао је у редове француског Тулуза, за 528.000, Александер Шалц у јапанску Ураву за 500.000, док је клуб од продаје Јаспера Хансена, Архусу, зарадио 350.000.
Митјиланд је пословао и у супротном смеру, са циљем да надомести одласке, а и да додатно ојача екипу, па је клуб у нове играче уложио 7.600.000. евра.
Марони је Атлетико Минеиру плаћен 4.500.000 и тако је постао најскупље појачање у историји  ,,вукова” са Јиланда.
Из Палмеираса је доведен Жунињо за 1.600.000 евра, док је за довођење Чарлса и Сеара, Митјиланд платио 1.500.000 евра.
Хенрик Далсгард и Џеред Топсон стигли су из Брентфорда без обештећења.

Ово ће бити први дуел између Црвене звезде и Митјиланда.
Тренер данаца Бо Хенриксен форсира 3-4-3 тактику, па је за очекивати да црвено-белима супростави најјачи тим, с изузетком бразилског интернационалца Жуниња, који је добио црвени картон у дуелу против португалске Браге који је игран у оквиру другог кола.
На голу је млади и екстраталентовани Елијас Олафсон, трио испред њега чиниће капитен и један од најискуснијих играча, Ерик Свјатченко, Хенрик Далсгард, те Дион Кулс као алтернатива за поцрвенелог Жуниња.
Испред њих на дефанзивном везном деловаће Рафаел Онједика, а мало испред њега, алфа и омега тима, бразилски интернационалац Евандер.
Бочне позиције резервисане су за Швеђанина Андерсона, десно и за Паулиња, лево.
Нападачки трио чине млади и перспективни Густав Исаксен, бивши фудбалер Селте из Вига, Пионе Систо и најбољи стрелац екипе, корпулентни Бразилац, Жуниор Брумадо.

Са друге стране, црвено-бели и даље некомплетни и даље оптерећени како самим вирусом Корона, тако и његовим последицама, путују са јасним циљем у Данску, да остваре што бољи резултат и ако је могуће већ сад широм отворе врата новог европског пролећа.
Пред дуел са данским представником у Лиги Европе, тренер Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

– С обзиром на године, доста смо искуснији и старији од екипе из Данске и сигурно да наши играчи имају доста мечева оваквог типа у ногама. Сусрећемо се са озбиљним кадровским проблемима поново, где смо без Павкова, Катаија и Живковића.  Диони ће путовати са нама, али он има само један тренинг ове недеље са тимом. Не тражимо изговоре и сви момци који буду изашли на терен ће пружити максимум, али свакодневно се сусрећемо са кадровским проблемима овог типа. Добро смо отворили групну фазу, нема разлога да не наставимо тако. Биће тешко јер је преко пута нас екипа која је брза, јака, млада и са жељом да се надмеће, надиграва и такмичи. Организовани су, то показују радом са младим играчима. Биће захтевна утакмица, али искуство је на нашој стрнаи – почео је Станковић.

Звездин стратег означио је прекиде као најјаче оружје Мидтјиланда.

– Гледаћемо да имамо контролу, а колико ћемо у томе успети – не знам. Утакмица ће донети оно што буде желела, али потрудићемо се да их умиримо, спречимо офанзивну транзицију и неутралишемо контре. Радили смо много на прекидима. Аут им је као корнер, сваки иде у пет метара, а на скок им иде по пет, шест играча, баш су опасни у том сегменту. Кад изводе корнере, сви практично уђу у гол, тако да ће на прекидима бити 12 људи у петерцу у сваком тренутку. Ипак, морамо да будемо храбри и концентрисани.

Кадровски проблеми су и даље ту:

– Сви знамо да је Катаи имао корону и не опоравља се свако од тога на исти начин. Причао сам са Дејаном Савићем како изгледа тај повратак, кад ми можемо да гарантујемо да је неко спреман и слично. Здравље играча је на првом месту. Катаи не може максимално да одговори захтевима и не желимо да ризикујемо. Вероватно се ништа не би десило, али кад се неко тако брзо замара, немамо други избор. Он ће остати у Београду, као и Живковић и Павков. Покушавамо да их кроз нормални рад уведемо у тренажни процес да би могли максимално да одговоре захтевима. То су озбиљни кадровски проблеми, али нећемо се предавати.

Готово идентична ситуација била је и пред пут у Разград, одакле се Звезда вратила са три бода и победом над Лудогорецом.

– У једном тренутку размишљаш ко ти све недостаје, али ставиш тачку и окренеш се оном ко ти је на располагању, те настојиш да извучеш максимум. Фалиће, као што су недостајали у Разграду и једва чекам да се сви врате и буду здрави, јер нас у последњих месец и по дана стално прате зарези. У једном тренутку смо имали 15 играча на тренингу, на пријатељској утакмици са омладинцима је 14 фудбалера било ту, а нисмо имали толико репрезентативаца. Што се Лазетића тиче, ако буде прилике добиће шансу, не треба од тога да се прави спектакл. Он је момак који има свој природан пут, постигао је првенац и сад треба мирно да ради на себи и детаљима. Мора са обе ноге да буде на земљи, пред њим је светла будућност и мукотрпан рад.

Ситуација у нашој групи је таква да Црвена звезда може да игра своју игру и не мора да прати шта се дешава на осталим мечевима.

– Нама је циљ да „презимимо“ у Европи. За сада све зависи од нас, добро је кад не мораш да гледаш другог, већ само себе. Не морам да пратим „лајв скор“, и надам се да ће тако и остати. Желимо да се вратимо из Данске са позитивним резултатом. Незгодно је због кадра кад спремаш једно, па се деси нешто, па спремаш друго, па опет нешто и то тако траје, али такав је посао. Буде ти криво, јер си замислио једно, међутим, нећу да правим изговоре, јер кад је такав случај – не функционишу добро ствари. То што и мамо је најбоље. Имају и они проблеме са кадром, црвени картон, повреда Брумада, али не знамо да ли ће он играти. Спремамо се као да хоће. Мени је генерално задовољство да и када кажемо да то није иста Звезда услед повреда, правимо добре резултате. Сви момци који добију шансу имају снагу, вољу, жељу да бране црвено-беле боје. Гледамо да утакмице привучемо што више нама и да кад је ситуација равноправна, превагне на нашу страну.

Све утакмице, па и ону последњу против Колубаре, шеф стручног штаба Црвене звезде већ је архивирао.

– То је историја. Састав је био сасвим добар, однос према игри феноменалан, иако је терен био тежак. Али када уђеш у утакмицу на тај начин, будеш награђен. Све што смо пробали је успело, али биће другачија утакмица сутра и то много. Као и оне утакмице из квалификација, нема то везе са групном фазом. Играш утакмице живота на лето кад се сви купају, мени то није нормално… – закључио је Станковић.

Правду ће делити судијска тројка из Израела, на челу са Ројем Рајншрајбером, а помагаће му Давид Елиас Битон и Шаги Метзамбер.
У ВАР соби седеће Орел Гринфилд и Давид Фуксман, такође из Израела.

Директан пренос са Хернинг Арене можете да пратите на првом програму телевизије Аренаспорт као и на првом програму Радио Телевизије Србије, са почетком од 18 часова и 45 минута.

Повезане вести

Leave a Comment