Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Црвена звезда – Алба, најава петог кола Евролиге

У оквиру петог кола Евролиге Црвена звезда у дворани ,,Александар Николић“ дочекује екипу  Албе.

Клуб из Берлина је уместо легендарног шпанског стручњака Аито Гарсије Ренесеса на место првог тренера овог лета поставио његовог помоћника Израела Гонзалеза. Нови тренер наслеђује млади и талентовани тим који добро познаје. Рођени Берлинац Маодо Ло предводи бековску линију  екипе а петогодишње искуство играња у Евролиги помаже му у томе. Тамир Блат је новајлија у такмичењу. Сина тренера освајача Евролиге са екипом Макабија Давида Блата одликују додавачке способности и високи кошаркашки коефицијент интелигенције. Алба га је потписала у лето 2020. и позајмила  Хапоел Јерусалим. Тамир Блат је у том периоду предводио израелску лигу у асистенцијама са 7,9 успешних додавања по утакмици, притом постизавши 12,1 поена по мечу. Након што је пропустио највећи део сезоне 2019/20 због повреде Стефан Пено се током прошле сезоне вратио у форму на позајмици у екипи Раста Вехта и заслужио повратак у Берлин. Џејлен Смит је комплетан играч,  МВП немачке лиге прошле сезоне са Лудвигсбургом. Може да поентира или да послужи као секундарни креатор. Такође је и добар дефанзивац. У Маркусу Ериксону Алба има једног од најбољих шутера за три поена у ЕЛ. Млади Јонас Матишек чека своју шансу са клупе и спрема се да крене Ериксоновим стопама кад је шут у питању. Малте Делов је прошле сезоне као тинејџер постао део ротације екипе и покушаће да повећа своју улогу ове сезоне. Дуге руке Иовела Зосмана и одбрамбени интензитет са којим приступа утакмицама учинили су га стандардним играчем Макабија у последње четири сезоне а селидбом у Албу изреаелски кошаркаш очигледно жели да добије битнију улогу у екипи.

Лук Сикма игра своју пету сезону у екипи Албе и постао је заштитно лице тима. Јединствен играч, може бити плејмејкер екипе са позиције 4, поентирати у рекету или са периметра и дати допринос у скоку и транзицији. Из Лудвисбурга је стигао Оскар да Силва (23,206) који, вероватно и због бројних повреда високих играча Албе, на почетку Евролиге игра просечно 30 минута по мечу. Луис Олинде је модерна стреч четворка, са 23 године још увек  је млад играч и  најбоља кошарка је пред њим. Тим Шнајдер, рођени Берлинац, употпуњује ротацију Албе на позицији четири. Бен Ламмерс је центар који је након добре дебитантске сезоне у Евролиги спреман за већу улогу у екипи. Јоханес Тиман броји своју четврту годину у клубу. Христ Коумађе, центар висок 2.23 цм, је присуство у рекету са којим треба рачунати.

Црвена звезда и њена гранитна одбрана дочекују Албу у дворани ,,Александар Николић“. Звезда је победила у својој јединој утакмици на домаћем терену до сада и у претходна четири кола је своје противнике спустила на само 65,8 поена просечно по утакмици. Алба је са друге стране до сада три утакмице одиграла на домаћем терену забележивши једну победу. Берлинци су претходне утакмице играли без стартног бека Маркуса Ериксона а центарска линија им је је десеткована повредама Бена Ламерса, Јоханеса Тимана и Христа Кумађеа.

Уочи гостовања Црвеној звезди своја очекивања је изнео тренер Албе Израел Гонзалес:

„Очекујемо врућу атмосферу у Београду. Мораћемо да научимо да се носимо са тим, да се смиримо, да само размишљамо о игрању кошарке и заборавимо шта се дешава око нас. У сваком случају, биће то веома тешка утакмица пошто Звезда већ игра веома добро и спада у најбоље одбрамбене тимове Евролиге. Имају веома добар састав са доста јаких српских крилних играча попут Давидовца, Лазаревића, Добрића, Калинића или Симоновића, који играју високим интензитетом.

Импресије пред пут у Београд изнео је и најбољи играл Албе Лук Сикма:

,,Мало смо се мучили у првим утакмицама али имамо самопоуздање и желимо да наставимо да растемо као тим из утакмице у утакмицу. Борићемо се за сваку победу, чак и у продужецима ако буде потребно, као у последње две утакмице у Београду. Али још увек је веома рано у сезони и најважније нам је да наставимо да радимо на нашој игри. Навијачи у Београду ће се вратити у пуном саставу и ствараће непријатељску атмосферу, али као такмичар волите да играте у таквим околностима. Мислим да ће ово гостовање бити веома добар тест за нас. “

Статистика каже да је напад две екипе приближно једнак (Алба постиже 72.8 поена по мечу наспрам Звездиних 70.3) као и да је у одбрани кључна разлика. Наиме, наш тим успева своје противнике да ограничи на 65.8 поена по мечу што је велика разлика у односу на 79.3 поена просечно које својим противницима дозвољава одбрана Албе. Поглед на ове бројеве говори о томе у чему ће бити кључ евентуалне победе.

Иако Алба не припада самом врху европске кошарке међусобни скор Црвене звезде против тима из Берлина није ни најмање повољан по наш клуб. Наиме, у до сада одиграних 6 утакмица Звезда је славила само једном, у првом сусрету против овог противника у оквиру Топ 16 фазе Евролиге за сезону 2014/15. Звезда је тада славила са убедљивих 86:69 али је у међувремену одиграно још пет мечева и свих пет је Алба добила. На кошаркашима Дејана Радоњића је да у сутрашњем мечу дају све од себе да прекину победнички низ тима из Берлина и уједно одбране домаћи терен. У првих седам кола Црвена звезда гостује чак пет пута (екипа током следеће недеље у оквиру новог дуплог кола Евролиге путује у Монако и Милано) па се победе у ретким ,,домаћим“ мечевима на старту намећу као императив.

Повезане вести

Leave a Comment