Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВатерполоЕвропска такмичењаНајновије

Стартује ЛЕН Лига шампиона. У Београд стиже берлински Шпандау 04

На базену Спортског центра „Ташмајдан“ у Београду 1. јуна 2013. године ватерполисти Црвене звезде након велике борбе савладали су екипу дубровачког Југа резултатом 8:7 и тиме се први пут у историји клуба попели на кров Европе. У анале црвено-белог ватерполо клуба ушли су Денис Шефик, Страхиња Рашовић, Никола Рађен, Петар Ивошевић, Михајло Милићевић, Душко Пијетловић, Марко Аврамовић, Виктор Рашовић, Сава Ранђеловић, Борис Вапенски, Андрија Прлаиновић, Никола Ешкерт, Марко Драксимовић, Ненад Стојчић и легендарни тренер Дејан Савић.

Црвена звезда шампион Европе 2013.

Након шампионске сезоне 2012/13, наши ватерполисти су морали да чекају пуних шест сезона како би се вратили на елитну сцену. У такмичарској 2018/19 сезони црвено-бели су наступили у „Групи А“ елитног ватерполо такмичења. У конкуренцији италијанских клубова Про Река и АН Бреше, мађарских ФТЦ Телеком Будимпешта и ЗФ Егер, шпанске ЦНА Барселонете, московског Динама и најбоље румунске ватерполо екипе Стеауе из Букурешта, Црвена звезда је у 14 одиграних мечева остварила исто толико пораза па је без освојеног бода такмичење окончала на последњој позицији у групи.

Када је реч о актуелној сезони БВК Црвена звезда се у ЛЕН Лигу шампиона укључила од другог квалификационог кола. На турниру у Загребу пулени тренера Александра Филиповића заузели су прву позицију оставивши иза себе домаћина ХАВК Младост Загреб (8:9), грчки Аполон Смирнис (14:8) и француски Монтпеље (11:7). У одлучујућем двомечу за пласман у групну фазу црвено-бели су се састали са италијанском РН Савоном и након тријумфа на гостујућем базену (9:8) и ремија у Београду на базену СЦ „Милан Гале Мушкатировић“ (11:11), обезбеђено је ново учешће у европској ватерполо елити.

Квалификациони турнир у Загребу

Бараж: Црвена звезда – РН Савона

У оквиру овосезонске „Групе Б“ Црвена звезда ће одмерити снаге са званичним шампионом Европе екипом Про Река, хрватским Југом Адриатик осигурање из Дубровника, француским ЦН Марсејом, будимпештанским ОСЦ-ом, румунском Стеауом из Букурешта и немачким клубовима Шпандау 04 из Берлина и Веспом 1898 из Хановера. Управо на старту такмичења на дорћолски базен стиже берлински Шпандау 04. Екипа из Берлина представља најзначајнији ватерполо колектив у Немачкој. Шпандау 04 је 35. пута био шампион Немачке, национални куп освајали су 31. пут, а трофеј Суперкупа 13. пута је красио витрине берлинског клуба. Уз наведене домаће трофеје треба нагласити да су четири пута освајали елитно европско ватерполо такмичење (1982/83, 1985/86, 1986/87, 1988/89) по чему су тренутно четврта европска ватерполо екипа по успешности, а 1986. и 1987. године били су победници и европског ватерполо Суперкупа.
Шпандау 04 Берлин

Сусрет између Црвене звезде и Шпандауа 04 на програму је у среду 27. октобра са почетком од 20 часова на базену Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“, а улазнице се могу купити на благајни дорћолског базена непосредно пред одигравање меча.

– Распоред мечева 1. кола ЛЕН Лиге шампиона:
Група „А“:
Олимпијакос (Грчка) – Динамо Тбилиси (Грузија)
Зодиак ЦНА Барселонета (Шпанија) – Јадран Сплит (Хрватска)
Нови Београд (Србија) – КВК Раднички Крагујевац (Србија)
АН Бреша (Италија) – ФТЦ Телеком Будимпешта (Мађарска)

Група „Б“:
ЦН Марсеј (Француска) – Про Реко (Италија)
Југ АО Дубровник (Хрватска) – Веспо 1898 Хановер (Немачка)
Црвена звезда (Србија) – Шпандау 04 Берлин (Немачка)
ОСЦ Будимпешта (Мађарска) – Стеауа Букурешт (Румунија)

Повезане вести

Leave a Comment