Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКошаркаНајновијеРегионална лига

Драгићевић: „Звезда је боља и верујем у победу“

Последњи пут МВП-а лигашког дела АБА лиге вечити ривали су дали на крају сезоне 2007-2008. Звучи помало невероватно да од тада нико из редова Црвене звезде или Партизана није успео да задужи ту награду. Последњи који је у личну колекцију унео тај пехар, а да је носио дрес једног од два највећа српска клуба, је Тадија Драгићевић.

Некадашњи капитен црвено-белих је оставио значајан траг на Јадрану, а може да се похвали и да је одиграо сијасет вечитих дербија. Тренутно жељно ишчекује вечерашњи дуел београдских клубова (19 часова), па је врло радо прихватио позив да изнесе очекивања и прогнозе.

– „По томе како играју ове сезоне Звезда и Партизан, верујем да ће бити најнеизвеснији дерби у последњих неколико година. У то сам сигуран. Дајем ипак предност Звезди, мислим да је тренутно боља и верујем у победу. Мада, понављам биће сигурно неизвесно и занимљиво“, каже Тадија Драгићевић за „Mozzart sport“.

Осврнуо се потом на партије које пружа Партизан, тренутно првопласирани тим у АБА лиги са свих седам остварених победа.

– „Да не причам о Жељковим квалитетима, он је најбољи тренер у Европи дефинитивно. Донео је сјајну енергију Партизану, играју са великом пожртвованошћу за дрес, за клуб. Дају се 120 одсто – како домаћи, тако и странци. Јесте да имају добар буџет, али погодили су са појачањима. Поготово са Пантером… Био сам скептичан за њега. Док је био у Звезди, мислио сам да је онако топло-хладно. Може да одигра добро, али и да донесе лоше ствари ако уђе у неке исхитрене шутеве. Наравно, играо је он сјајно у Олимпији, имао је одличне утакмице… Али, ове сезоне у Партизану је невероватан. Доноси превагу, погађа битне шутеве, за сада делују црно-бели веома добро. Чак и домаћи играчи, који прошле сезоне нису могли да се снађу, сада у оваквом систему добро играју. То је систем који је претходних година недостајао Партизану.“

Његов бивши клуб је до сада победио на шест утакмица регионалног такмичења, а уписао је и један пораз. На евролигашкој сцени црвено-бели имају скор 4-5. Победили су Асвел, ПАО, Жалгирис и Макаби.

– „Звезда игра сјајно. Уз буџет који није превелики, направили су екипу са домаћим играчима, повратницима који су већ били ту. Окупио их је Дејан Радоњић, са некима сам играо и ја раније, може се рећи са већином. Сви су они добили добру улогу, зна се шта ко ради. Јака одбрана се подразумева свих 40 минута, то доноси резултат. Одлични су и у АБА лиги и у Евролиги.“

Судариће се вечерас два веома јака дефанзивна зида – Радоњићев и Обрадовићев. Један ће морати да падне…

– „И једна и друга екипа играју сјајну одбрану. Верујем да ће бити чврста утакмица, са много фаулова. Видећемо колико ће судије дозволити, на какав начин ће се играти. Сигурно да ће обе екипе бити на 120 одсто што се одбране тиче. А у нападачком делу, кад погледам Партизан, треба да се зауставе Пантер и мали Аврамовић, који зна да повуче лопту од коша до коша, доноси невероватну енергију… И на центру је Партизан добар са Смаилагићем, има добру енергију. Што се Звезде тиче, сви су на нивоу, али Калинић ове сезоне игра сјајно. Прави је лидер, веома ме пријатно изненадио – како се понаша на терену и како вуче екипу. Звезда гаји тај Радоњићев систем годинама. Биће дефинитивно физички јака утакмица, са много контакта.“

Домаћин првог дербија у сезони је Црвена звезда. Утакмица се игра у дворани „Александар Николић“, а трибине ће бити обојене у црвено-беле боје.

– „Јесте исти терен, обе екипе играју ту, али значи подршка са трибина. Звезда је ту у плусу због домаћинства. Биће занимљиво и једва чекам да погледам утакмицу“, уз осмех каже Драгићевић.

Знају сви актери вечитих дербија да је тај обрачун више од игре. Тако је увек било и биће.

– „Чак да су и обе екипе много слабије, и да не играју добро, та утакмица је ипак дерби. Присутна је велика страст, жеља, треба се концентрисати добро… Увек неко искочи на овим дуелима, буде јунак. Небитна је често тренутна форма, него је важан вољни моменат. Сигурно ће бити добра утакмица за гледање.“

Тадија је у Звезду стигао са 15 година из Чачка. За први тим је почео да игра 2004. године. Био је ту до 2010, са једном паузом од неколико месеци када је позајмљен Мега Визури. То није била последња његова епизода на Малом Калемегдану, јер се вратио 2014. године у јануару и остао до краја сезоне. Када се погледа стаж у црвено-белом, јасно је да је и искуство из дербија богато.

– „Играо сам их много. Памтим утакмицу кад нас је водио Пешић, па смо успели да изједначимо на 2:2 у серији у Пиониру. Био је баш добар меч, сви су очекивали тада да ћемо изгубити глатко од Партизана. Памтим и први дерби, са Гуркетом, Пером… Као и онај сусрет кад смо изгубили после тројке Дробњака. Остану детаљи у сећању, увек је посебно за играње. Дерби нема везе ни са једним другим мечом. И сад кад погледам екипе, момци из оба тима су много тога прошли, поготово играчи из Звезде… Биће занимљиво и због пуне хале, сви воле да играју у таквом амбијенту. На оваквим утакмицама стасавају велики играчи“, закључио је Тадија Драгићевић.

(извор/фото: mozzartsport.com)

Повезане вести

Leave a Comment