Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВатерполоДруги пишуЕвропска такмичењаНајновије

(Не)могућа мисија против Про Река

Црвено-бели ће у Италији покушати да направе највеће изненађење у досадашњем току Лиге шампиона

Некада је најлакше играти оне утакмице у којима сте унапред отписани, када вам је налепљена етикета потпуног аутсајдера и када навијачи и јавност апсолутно ништа не очекују. Када је неуспех већ виђен, и када се лицитира о разлици на семафору. Такве утакмице често рађају хероје, нове звезде чији голови и подвизи ће се спомињати пред сваку велику утакмицу.

Годину дана и јаче славни Про Реко непоражен је у Лиги шампиона, није му било равних у протеклој сезони у којој је по девети пут покорио Европу, прошетао се до титуле неокрзнут, а нема му, за сада, равних ни ове сезоне. И зато многи донекле с пуним правом кажу да је пред ватерполистима Црвене звезде у трећем колу Лиге шампиона у Италији немогућа мисија (21.00).

Ни изблиза Црвена звезда није моћна као Про Реко, који одудара квалитетом не само од црвено-белих, него и од остатка комплетне групе. Утркиваће се сви учесници групне фазе, ствар престижа је ко ће први задати ударац италијанском гиганту, на дан бити бољи… А, нико већ годину и по дана у Лиги шампиона није успео да превари и потопи тим са највише европских круна у свом поседу. ОСЦ Будимпешта може да се подичи да је у сезони која није окончана због пандемије вируса корона у последњем мечу пред паузу и разлаз до нове такмичарске сезоне нанела пораз про Реку.

Од тада је Про Реко везао 15 победа у Лиги шампиона, а само два тима успела су да му двоцифрен број пута затресу мрежу на једној утакмици – дубровачки Југ у прошлогодишњем трећем “прозору” и Барселонета у полуфиналу на Фајнал-ејту у Београду.

Једина мрља тренутно најмоћнијег ватерполо клуба на свету јесте пад са италијанског трона после 14 година. Непосредно пред Фајнал-ејт у Београду, Про Реко је поражен у финалу италијанског шампионата од Бреше. После скоро деценије и по предао је титулу, а разлог се може тражити и у ограничењу броја странаца.

Кад се све сабере и одузме, логика налаже да се црвено-белима на Апенинима црно пише. Али, логика и спорт често се нађу у конфронтацији, не буду увек на истим таласним дужинама, јер да је увек до онога што се подводи под реално, спорт ни изблиза не би досегао ту хипнотишућу страну на глобалном нивоу.

Црвена звезда у градићу Реко, на обали Средоземља надомак Ђенове игра за част и своју душу. Ако и не направи прворазредну сензацију, неће је то скупо коштати. Нико се неће наиграти пртив Про Река, нити моћи да рачуна на бодове. Ватерполисти Црвене звезде морају да подесе главу тако да после утакмице на Апенинима могу бити само у плусу.

Много важније битке тек предстоје црвено-белима, почев од Јадранске лиге идуће седмице, преко гостовања Хановеру, до судара са дубровачким Југом подно калемегданских зидина средином децембра. Али је јасно каква би ињекција самопоуздања за Црвену звезду представљала победа против италијанског гиганта. Не би могла да поништи поразе у домаћем шампионату, црвено-бели изгубили од Новог Београда, Радничког и Партизана, али би драстично утицала на атмосферу унутар клуба. Изабраници Александра Филиповића повратили би веру у себе, били би опет онај тим који је дрско одиграо на гостовању италијанској Савони, тим који је веровао у пласман у Лигу шампиона, и тим који је на премијери у Лиги шампиона надиграо Шпанадау.

(извор: mozzartsport.com)
(фото: Starsport)

Повезане вести

Leave a Comment