Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Црвено-бели на месту успеха траже пролаз у осмину финала Лиге Европе

Фудбалери Црвене звезде су сигурном игром, поготово у првих 45 минута, рутински савладали екипу Напретка у Крушевцу и у добром расположењу путују у Португал на мегдан екипи Браге.
Где ће у Четвртак од 21:00 час, на чувеном ,,Каменолому” у директном дуелу, одлучивати ко ће директно у осмину финала Лиге Европе.

Након утакмице у Београду, којом су и једни и други отворили овогодишње издање Лиге Европе, у којем су црвено-бели били бољи ривал и заслужено славили резултатом 2:1, головима Милана Родића и Александра Катаија и једни и други успешно су наставили такмичење на три, односно четири фронта.

Домаћин црвено-белих, екипа Браге, одиграла је петнаест мечева на четири фронта, Португалска лига, Куп Португала, Лига Куп и Лига Европе.
Остварили су скор од десет победа, три ремија и два пораза, од којих се не зна који је болнији, да ли првенствени од стране Бенфике, која је на свом терену буквално прегазила Брагу и нанела јој убедљив пораз од 6:1 или онај у Лиги Европе, од Митјиланда, који је славио у последњој секунди меча, након наивног и беспотребног прекршаја који је направио Диого Леите и пенала за домаће, када је са беле тачке био прецизан Евандер.
У националном првенству Брага се поново вратила међу четири првопласиране екипе.
У досад одиграних 13 кола, освојили су 25 бодова, шест мање од трећепласиране Бенфике, а четири више од  петопласиране екипе Есторила, коју су у протеклом колу победили са 2:0, уз фантастичну игру у првих сат времена, до тренутка када је Лукас Минеиро зарадио други жути картон и аутоматско искључење, на терену је постојао само један тим, а то је Брага, предвођена ове сезоне фантастичним Рикардом Ортом.
Брага је успешно почела одбрану трофеја освојеног у националном Купу, у два одиграна меча постигли су једанаест голова уз само један примљени.
Редом су падали Моитенсе, екипа коју је Брага савладала са 5:0 у 1/32 финала.
Док је у 1/16 финала буквално почистила са терена Партизановог ривала, Санта Клару, славивши са 6:1.
Такмичење у Лига Купу, Брага је отворила ремијем без голова са екипом Фереире.
Док у Лиги Европе заузимају другу позицију у групи Ф, одмах иза наше Црвене звезде, са девет освојених бодова из пет одиграних сусрета, уз гол разлику 11:8.

Брага је изузетно незгодан домаћин.
Па тако ако узмемо у обзир све мечеве које је екипа Браге одиграла у 2021. години на свом терену, долазимо до бројке од 21 меча, у којем су остварили дванаест победа, пет сусрета завршено је без победника, уз само четири пораза.
Једине екипе које су са целим пленом напустиле ,,Каменолом” биле су, Рома у 1/16 финала Лиге Европе за прошлу сезону и лисабонски великани, Бенфика и Спортинг (два пута).
Ако узмемо у обзир само ову сезону Брага је на ,,Каменолому” одиграла једанаест утакмица, остваривши седам победа, три ремија и само један пораз, којим је и отворила сезону домаћих мечева.
Тренутно се налазе у серији од пет узастопних тријумфа.

Са друге стране, црвено-бели су после септембарског дуела и победе над екипом Браге, одиграли седамнаест утакмица.
Од тога дванаест у Суперлиги Србије, где су остварили десет победа, један реми уз шокантан пораз од екипе Радника у Сурдулици.
Одбрану трофеја у Купу Србије, црвено-бели су почели у Инђији, где су у 1/16 финала били бољи од истоименог прволигаша, славивши са 1:0, голом новајлије Ришаира Живковића.
Црвена звезда је лидер групе Ф, овогодишњег издања Лиге Европе, са десет освојених бодова из пет одиграних мечева, у којима су остварили три победе, један реми и несретан пораз од екипе Митјиланда.

Ово ће бити пети дуел између Браге и Црвене звезде.
Два пута су се састали у оквиру квалификација за Лигу Европе и два пута у групној фази Лиге Европе.
У двомечу одиграном 2005. године, након београдских 0:0, црвено-бели су прошли даље због бољег међусобног скора, тачније гола у гостима, јер је реванш на ,,Каменолому” завршен 1:1.
Фудбалери Браге су само две године касније, у новом формату Лиге Европе, када се играла по једна утакмица у групи, успели да се реванширају црвено-белима, славивши на домаћем терену са 2:0, головима Линца и Вендера.
Док је септембарски дуел припао црвено-белима, који су славили са 2:1.

Још увек је неизвесно у којем саставу ће наступити екипа Браге, која као и Црвена звезда има кадровских проблема.
Последње информације кажу да су Ал Мусрати, Тормена и Галено тренирали, након што су пропустили неколико претходних мечева, али је и даље питање колико могу и да ли ће уопште истрчати на мегдан Црвеној звезди, после паузе коју су имали због повреда.
Док је сугурно да Секуера и Кармо прескочити дуел са црвено-белима.
Са друге стране, Црвена звезда као и током целе полусезоне муку мучи са кадровским проблемима.
Када се напокон помисли да би могли да наступе у најјачем саставу, деси се нови пех. Па ће тако одлучујући меч групне фазе овогодишњег издања Лиге Европе прескочити стамени Секу Саного који је како ствари стоје нажалост завршио полусезону, Филипо Фалко који се поново пожалио на повреду, од раније повређени француски интернационалац Лоис Диони и тек опорављени Вељко Николић.

Улог је велики, а математика и више него јасна.
Фудбалери Црвене звезде тренутно су лидери Групе Ф овогодишњег издања Лиге Европе.
Прву позицију, а самим тим и пласман у 1/8 финала обезбедиће уколико победе екипу Браге. Или у случају да Црвена звезда ремизира са Брагом, а Мидтјиланд не победи Лудогорец у Разграду.
Друго позиција и наставак такмичења у 1/16 финала Лиге Европе, је реална уколико Црвена звезда ремизира са Брагом, а Мидтјиланд слави у Бугарској. Или случају да Црвена звезда изгуби од Браге, а Мидтјиланд не успе да победи Лудогорец.
Уколико такмичење у Лиги Европе заврше на трећој позицији, црвено-бели ће пролеће дочекати у 1/16 финала новоосноване Лиге Конференција. И то ако Црвена звезда изгуби од Браге, а Мидтјиланд победи Лудогорец.

Прво место у групи не доноси само директан пласман у осмину финала Лиге Европе, већ би пролазак међу шеснаест најбољих екипа Лиге Европе донео са собом и велике бенефите.
Па би тако црвено-бели у случају да после дуела са екипом Браге задрже тренутну позицију, зарадили додатних 2.930.000 евра, док би свом коефицијенту додали нових-великих седам бодова.

Пред пут у Брагу, на конференцији за новинаре одржаној на нашем највећем стадиону, тренер нашег шампиона, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

Могло би се рећи да је ово дипломски рад после скоро две године заједничког напретка, добрих утакмица и трофеја. Покушавам да играчима објасним да једном утакмицом имамо шансу да уђемо у осмину финала Лиге Европе, то је као да смо сад у шеснаестини и имамо повољан резултат. Онако како спремамо утакмицу, не желим да од старта будемо подређени. Ако то буде требало, гледаћемо да сви заједно будемо подређени и да знамо како да одговоримо на њихову офанзиву, да имамо храброст више са лоптом. Тако да, кад употпуним све и заокржим циклус, једна од најважнијих утакмица генерације – почео је Станковић.

Осврнуо се шеф стручног штаба Црвене звезде и на то какву Брагу очекује, али и уверио да се његов тим неће унапред предати.

– Што се тиче поседа лопте, треба да будеш стрпљив. То на око може да изгледа добро, али организација је веома важна. Они имају квалитет, нападају добро дубину, сјајно играју у завршници напада, траже простор и уз то су технички перфектни. Такви су били у Београду, а ако будемо требали да се бранимо, радићемо то организовано. Али, желимо да будемо опасни. Брага је у феноменалној форми, променила је однос у задња два месеца, није иста екипа као у септембру, тако да ће бити тежи посао. Играју доста директније, живље и са много самопоуздања. Морамо да будемо организовани и стрпљиви, а о вољи и жељи нећу ни да причам. То је на максималном нивоу увек и биће. Верујем у играче и то да можемо да остваримо позитиван резултат. Добро смо их анализирали, утакмица носи своје, а срећу некад мораш и да заслужиш. Без страха ћемо одиграти сутра, то гарантујем. Нећемо се предати, поштујемо их, али знамо њихове врлине и мане. Не одустајемо од циља, шта год да се деси – ми смо победници и знамо какву шансу имамо и шта нам то доноси. 

Додао је да не сумња да ће група као и увек „избацити“ појединца.

– Свако ће дати максимум, а углавном група издвоји појединца и сигурно да увек играмо тако да рецимо што више поштедимо Катаија од дефанзивних задатака, да неко одради, неко три посла, па онда значи и кад помогне Бен, па Павков у шпицу, мало смо сигурнији. Гледамо да свако да свој допринос, а да ли ће то бити Гајић, Гобељић, Панков, Ераковић, Драговић, Дегенек, видећемо, ко год искочи као појединац, то је заслуга групе, јер без компактности и организације – нема ништа. Знам састав екипе за сутра.

Говорио је млади стручњак и о здравственом билтену.

– Што се Санога тиче, све смо пробали да урадимо, али не иде. Није залечио повреду и биће то хендикеп за нас. Знамо шта нам доноси што се тиче равнотеже и свака његова добра партија доводила је до тога да будемо убојити у нападу. Чудно звучи, али кад год је он стигао да „похвата“ све на средини, напред смо били ефикасни. Ипак, вратили смо Петровића у такмичарски ритам, игра феноменално и биће адекватна замена за њега. Николић је тренирао два пута, неће путовати са нама. Фалко неће путовати, има неку повреду, али мислим да би и он требао да поведе мало више рачуна о себи, поготово у моментима када нам треба сваки играч, али то је карактер. Саного је играо са покиданим мишићем, Катаи са температуром већом од 38, само што се није онесвестио, али неко то има, а неко неће никад имати. Говорио сам већ, када се дође до завршног циља, требаће ми човек, а не играч. То је кад неко изађе на терен и рескира све за групу и екипу, е то је за поштовање до неба, а неко то нема. Што се Браге тиче, знам да су Галено и Мусрати тренирали јуче са екипом. Треба видети у каквој су физичкој спреми, али то је питање за њиховог тренера.

Додао је да се полусезона полако приближава крају.

– Ми смо у 29 дана одиграли девет утакмица, на крају сезоне ћемо бити на 35 мечева, то је практично као да смо одиграли читаво првенство за полусезону, просто – није нормално. Свесни су момци важности меча, а што се мене тиче, не припремам говоре никад, већ причам оно што ми се јави као емоција. Ми се добро знамо, поглед је некад довољан да све каже. Радили смо на односима и знамо ко шта може у датом тренутку да уради, а некад није довољно да се пружи максимум, већ мора и „преко“. Е сутра је такав дан, дан за километар више. На оваквој шанси се ради годину и по, две, можда ће их и бити у будућности, али као што каже Жозе Мурињо: „Финала су за побеђивање, не за играње“. За нас је ово финале, а од шест резултата, четири нам одговарају. Нећу се распитивати за другу утакмицу, ми ћемо играти на терену како знамо, а други нек прате шта се у Португалу дешава. Што се подршке навијача тиче, сећам се меча са Клужом, надам се да ће тако и сутра бити. Сви они који дођу – хвала им, а они који не буду на стадиону, знам да ће навијати за нас да испишемо историју. Заједно смо целина.

За крај, Станковић се осврнуо и на спекулације које се тичу његовог одласка са клупе Црвене звезде.

– Не могу ником да забраним да се распитује о мени и пише о томе, а ово ће бити последњи пут да говорим о спекулацијама тог типа. Лепо је чути да те неко тражи, али ја за Звезду нисам везан уговором, него емоцијама. Сваки човек у животу треба да буде амбициозан да би дошао до циља и успеха, али у овом тренутку сам фокусиран на Звезду и тако ће бити до даљњег. У Италији се свакодневно баве тиме да селе људе из једног клуба у други, међутим, и то је знак да радимо добар посао и да то неко све види. Не само ја, већ и читав клуб и играчи. Ипак, ја сам за Звезду везан емоцијом и то нико не може да ми одуме. Када сам дошао, рекао сам да ћемо подизати лествицу што више будемо могли. Сутра је пред нама историјска утакмица, а бавим се само Звездом. Желимо добар резултат и да се упишемо златним словима у историју – закључио је Станковић.

Правду ће делити Марко Гвида из Италије. Крај аут линија помогаће му сународници Ћиро Карбоне и Ђорђо Перети.
У ВАР соби ће седети италијан Паоло Валери и француз Амаури Делеру.
Четврти арбитар биће Лука Паирето такође из Италије.

 Директан пренос са ,,Каменолома”, на којем ће снаге одмерити домаћа Брага и наш шампион Црвена звезда, можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије, као и на Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 21 час.

,,…СВАКО ПРОЛЕЋЕ НА ЗВЕЗДУ МИРИШЕ…”

Повезане вести

Leave a Comment