Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Анадолу Ефес – Црвена звезда, најава 17. кола Евролиге

Завршно коло првог круга Евролиге Црвена звезда ће одиграти у граду у коме је и започела своју овосезонску евролигашку авантуру, у Истанбулу. Домаћин црвено – белима кошаркашима на отварању сезоне је био Фенербахче а круг се затвара на терену другог великана турске кошарке – актуелног првака Европе Анадолу Ефеса.

Иако се током лета чинило да је очувањем шампионског тима (који је од битних играла напустио само Сертач Шанли) главни посао завршен и да је нови  пласман актуелног освајача у сам врх ЕЛ известан терен је још једном показао да у спорту никада ништа није сигурно. Четири уводна пораза су наочаре кроз које су Ергин Атаман и његови сарадници гледали на нову сезону учинили много мање ружичастим са теденцијом преласка у црвену боју усијања. Након пораза уследиле су и победе али је сам почетак сезоне утицао на то да европски шампион завршетак првог круга такмичења дочекује са половичним односом победа и пораза (8/8) на осмом месту табеле. Црвена звезда има једну победу мање и жељу да се коначно домогне зоне плеј офа.

Ефесов начин игре је се базира на брзом протоку лопте и проналажења играча у најбољој позицији за шут. Форсирају игру у транзицији кад год је то могуће. Са друге стране, Црвена звезда ће морати да посвети посебну пажњу транзиционој одбрани. Кошаркаши Дејана Радоњића ће свакако желети да уведу Ефес у игру на пола терена и позициони напад. Од суштинске важности по наш тим је да не дозволи противнику да уђе у серију и вођство од 10+ поена. Статистика каже да је сваки пут када се то десило наш тим поражен. Борбеност екипе и менталитет да не одустаје постоји и то је за похвалу али као по правилу у јурењу предности противника се потроши доста енергије што кошта на крају, у завршној четвртини. Табела која следи говори о томе да је Звезда сваки пут када је дозволила свом противнику да оде на 10+ поена предности изгубила меч.

twitter_FHA4j3DXwAQQtLz.jpg

Такође, Звезди су потребни бољи проценти шута. Екипа ове сезоне шутира свега 29,2% за три поена и само 72,1% са линије слободних бацања. Такви проценти вероватно неће бити довољни за победу на овом гостовању. Ефес је екипа која дозвољава противницима 9,88 погођених тројки по мечу, што је највише у Евролиги. Црвена звезда је на два последња меча, против Борца и Бајерна, погађала са дистанце у високом проценту па нам остаје нада да ће се ти проценти шута  пренети и на овај меч.

У најави меча тренер Ефеса Ергин Атаман апострофирао је дефанзиву Црвене звезде:

„Црвена звезда је тим који се одлично брани и никада не престаје да се бори. У нападу, кошеви и асистенције Николе Калинића су њихово највеће оружје. Веома нам је важно да будемо доминантни у скоковима. Биће то тешка утакмица. Ако сте сигурни у пут којим треба да идете, онда морате бити спремни да се борите да бисте превазишли тешкоће.“

Своје импресије уочи меча изнео је и Крис Синглтон:

„То је утакмица која нам је потребна. Желимо да идемо изнад 50 одсто први пут ове сезоне. Морамо да схватимо да је ово само једна нова утакмица за нас. Боримо се да будемо у плеј-офу у овом тренутку, тако да би победа помогла нашим шансама да побољшамо свој пласман у другој половини сезоне.“

На пут у Истанбул због повреде неће кренути Дејан Давидовац а и учешће Огњена Добрића на мечу је неизвесно. Ефес је екипа која традиционално не лежи црвено – белима. У до сада одиграних 10 утакмица у оквиру Евролиге тим из Истанбула је славио 8 пута. У предстојећи меч улази са две везане победе тј. 6 победа у последњих 8 мечева. И Звезда је у доброј серији, 3 победе у последња 4 меча дају наду пред окршај који следи.

Тренер Црвене звезде Дејан Радоњић у изјави пред меч апострофирао је снагу ривала.

“Ефес је првак Европе, с малим изменама у односу на прошлу сезону, играчи који су били носиоци су и даље ту. У доброј су форми, квалитет потпуно јасан и знамо да нас чека тежак меч и један од најбољих тимови у Евролиги. Биће тешко зауставити Мицића и Ларкина, али даћемо све од себе да будемо најбољи што можемо у овом тренутку, не само у одбрани, него и нападу“.

Своја очекивања уочи меча изнео је и капитен нашег тима Бранко Лазић:

“У добром смо ритму, надам се да ћемо у истом наставити у Истанбулу. Ако наставимо с оваквом концентрацијом и залагањем, можемо да тражимо шансу. Биће тешко зауставити Мицића и Ларкина, то су можда и два најбоља играча у Евролиги, један заправо и јесте актуелни МВП, свакако да су сјајни и биће потребно да одиграмо индивидуално, а онда и тимски у одбрани. издигли су се и везали доста победа, тако да ће сигурно покушати у истом ритму”

Иако се мечеви Евролиге традиционално играју четвртком и петком (осим када се игра дупло коло) утакмице 17. кола Евролиге су померене за по дан раније и играће се у среду и четвртак. Разлог је један од највећих хришћанских празник – Божић. По грегоријанском календару Бадњи дан је у петак. Ипак, челници Евролиге ни ове године нису били подједнако обзирни када је у питању прослава истог празника по јулијанском календару. Утакмице 19. кола играће се и на Бадње вече (6 јануара) и на Божић (7 јануара). Евролига још једном није пропустила прилику да покаже да је неком мајка а некоме маћеха. Потребно је само мало добре воље али она, очигледно, не постоји.

Повезане вести

Leave a Comment