Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноКошаркаНајновије

Црвена звезда – Зенит, најава 18. кола Евролиге

У оквиру 18. кола Евролиге Црвена звезда у дворани ,,Александар Николић“ дочекује екипу Зенита из Санкт Петербурга.

Интересантно је да су сутрашњи ривали свој меч у првом кругу Евролиге одиграли такође овог месеца, 3. децембра. У утакмици у којој су одбране доминирале црвено – бели су славили на гостовању у једном од најлепших градова Русије резултатом 69:58. У периоду након сусрета у Санкт Петербургу оба тима су пружала добре партије. Екипу Зенита је након Звезде савладао и Фенербахче али су потом везане три победе (Асвел, Монако, Макаби). Црвена звезда је савладала Олимпијакос и Бајерн, поражена је од Барселоне на свом терену у мечу у ком је била у игри скоро до самог краја као и на гостовању Анадолу Ефесу где јој није дозвољено да се одлепи на недостижну предност што је домаћин у неизвесној завршници (до које није требало ни да дође) успео да искористи.

Меч који следи ће пре свега бити окршај две снажне одбране. Зенит из Санкт Петербурга је својим  противницима дозволио да постигну најнижих 71,7 поена у ЕЛ, као и најмање скокова (29,7), офанзивних (8,4) и тројки (6,4 по утакмици). Црвена звезда ограничила је противнике на само 73,4 поена а њени противници изводе други најмањи број слободних бацања (10,7 по утакмици).  Звезда је четврта у лиги са 11,3 офанзивна скока по мечу па ће контрола рекета руског тима бити на испиту.  Зенит је остварио четврти највећи број изгубљених лопти у ЕЛ (13,4 по мечу), а индикативно је да је тај број још већи у утакмицама које су изгубили (16,7 по мечу). Превласт у скоку и број изгубљених лопти врло лако могу бити управо тај тас на ваги који ће направити разлику између победе и пораза у сутрашњем мечу.

Тренер Зенита Ћави Пасквал је у изјави пред меч био похвалио игру нашег тима:

„Завршићемо ову годину тешком утакмицом. Играмо против тима који ми се веома допада тактички – и у нападу и у одбрани играју фантастично. Допада ми се њихова организација и колико су озбиљни. Један су од тимова који су сада у најбољој форми у Евролиги. Такође, имају веома добру подршку. Пред нама је тежак изазов. Изгубили смо на домаћем терену, морамо да играмо много боље, имамо шансе да победимо“

Своја очекивања пред меч изнео је и бивши кошаркаш Црвене звезде Џордан Лојд:

„Победили су нас у првој утакмици. Нисмо одиграли добру партију, грешили смо много. Сада се радујемо новом дуелу. Као тим, причали смо о овом мечу целе седмице. Морамо да играмо јаче, да подржимо једни друге, да будемо позитивни. Тешко је играти у Београду, биће бучно. Морамо да пратимо тренеров план и све ће бити океј“.

Црвена звезда и Зенит имају крилне играче који су свестрани таленти што омогућава тренерима да кроз позицију ниског крила граде игру. Никола Калинић предњачи у Звезди са 13,4 поена по мечу а уз то бележи и 3,8 скокова и 3,1 асистенцију у просеку. Иако је Матеуш Понитка другачији тип ниског крила (за разлику од Калинића који се са тројке по потреби помера на четири Понитка сем позиције три покрива и позицију бека) организација игре Зенита често иде упрво кроз њега и тренутно је други асистент и најбољи скакач своје екипе. Иако је кроз каријеру показао да итекако уме да погоди шут му ове сезоне није приоритет што је и разумљиво када се узме у обзир остатак ростера са којим располаже Ћави Пасквал.

Главне нападачке опције Зенита су Џордан Лојд и Били Берон. Њих не треба посебно представљати. Шабаз Неипир, играч који је требао бити главна покретачка полуга Зенита у овој сезони повредио се уочи старта ЕЛ и још увек није дебитовао. Осим њега меч са Црвеном звездом пропустиће и Денис Захаров док је тренутни статус Џордана Микија (који није играо у прошлом колу против Макабија као и у дербију ВТБ лиге против Уникса) неизвестан. Екипу Зенита је данас појачао Тајсон Картер, доскорашњи бек грчког Лаврија, али је тешко очекивати да ће он већ сутра дебитовати.

Импесије пред меч изнео је и тренер Црвене звезде Дејан Радоњић:

,,Распоред је такав да јако брзо играмо нови меч против Зенита. У претходном смо играли јако добро и славили, сада нас опет очекује исти противник. Наравно, то ће код њих произвести додатну мотивацију да и због тога изађу на паркет и одиграју меч на нивоу онога што могу. Показали су јако пуно, имају само шест пораза, имају велики квалитет, играју јако добро од почетка, тренутно су четврти на табели и имају пуно разлога да се надају добром пласману. Морамо да одиграмо јако добар меч. Свесни смо да морамо да будемо у оба правца веома квалитетни, свесни чињенице да и овог пута играмо ослабљени, да нам недостају два значајна играча, Добрић и Давидовац. Морамо сви дати већи допринос и још нешто да бисмо одиграли добар меч и да бисмо дошли до позиције да можемо да славимо”.

У до сада одигране четири евролигашке утакмице Црвена звезда и Зенит су славили по два пута.  Меч који следи је последњи за КК Црвена звезда у 2022. години. Победа би била права тачка за крај.

 

Повезане вести

6 comments

nele дец 30, 2021 at 21:32

Gledam statistiku upravo završenog meč i ne mogu da verujem: četiri igrača sa dvocifrenim brojem poena plus Cirbes sa 9 poena i niko više od 2 poena nije dao za naš tim! Gde su nam poenteri, gde nam je napad, kakav je ovo tim pravio Radonja?! Znam da nam nije prioritet napad nego odbrana ali šta da radimo kada nam je i odbrana loša?! Ponovo dozvoljavamo protivniku preveliki broj skokova u napadu! Sa ovakvim budjavim napadom odbrana mora da bude 110% zategnuta i uvek ali UVEK na pravom mestu jer u protivnom…….pa videli smo večeras.

Reply
Zveki дец 30, 2021 at 23:07

Opet ponavljam: racuni se svode u maju. Plasim se da definitivno bez pojačanja na kraju NEĆEMO osvojiti ništa!!! Ostali se pojačavaju, vrše doselekciju tima, a „mi se češljamo“. Svaka čast Radonji, pa sjajnom timskom duhu, i biće tu još velikih pobeda, ali trofeje donose VELIKI igrači. A mi njih, sem Kaline, NEMAMO!!! Ovo je igračka „konfekcija“ i to je to. Bez tri klasna igrača – plakaćemo tamo u maju. I još nešto: Čović priča šuplje politikantsko folirantske priče!!!

Reply
nele дец 30, 2021 at 23:14

Pa Čović i jeste političar, takve priče od njega se mogu očekivati. Ipak stvarnost je stvarnost, tu mu priče neće puno pomoći ako ne osvojimo barem Aba ligu.

Reply
Zveki дец 30, 2021 at 23:39

Mi smo Evroligaš koji nema žutu banku, nema kvalitetne kondicione trenere, zdravstvenu službu, nema vrhunske igrače(osim Kalenića), nema centra i klasik beka šutera, bez kojih je ozbiljna košarka NEZAMISLIVA!!! Imamo odličnog trenera, sjajan timski duh, imamo s vremena na vreme velike pobede…i kraj.!!! Imamo doduše predsednika koji na izborima nema protiv-kandidata, i naravno pobeđuje, a nema nikakav program i plan za razvoj i budućnost kluba, nema ideju kako obezbediti pare, ali ima političko- vaćarošku priču o prošlim uspesima i prošlosti!

Reply
окнрб дец 30, 2021 at 17:47

Хоћемо Петрушева.С њим би освојили све ,изузев евро лиге.Слажем се што су посудили Ускока,ништа погазао није.Требамо се растати с Цирбесом и Симоновићем.Треба нам три топ појачања јер ако би ове сезоне освојили абуа лигу изједначили би се с гробарима , а у лиги би престигли по трофејима

Reply
Zveki дец 31, 2021 at 01:03

Istekao je rok za dovođenje igrača koje su igrali ove godine u Evroligi i od Petruseva nema ništa. A i da nije istekao rok…ne bi ga doveli, jer mi izgleda ne mozemo dovesti ni igrača Borca iz Čačka

Reply

Leave a Comment