Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеРукомет

Ратко Ђурковић нови тренер Црвене звезде

Нови тренер РК Црвена звезда Грундфос је Ратко Ђурковић. Бивши репрезентативни пивот одмах је одржао и прве тренинге са екипом.

Ђурковић је последњи ангажман имао у Кувајту, у екипи Ал-Кураин, а као први тренер у досадашњем току каријере предводио је Ловћен са којим је освојио Куп Црне Горе 2011. године, затим Пелистер, мађарски Комло, бањалучки Борац са којим је постао шампион БиХ у сезони 2016/17, Ал-Рајан и током две сезоне Орошхазу у елитном друштву мађарског шампионата. Опробао се и у женском рукомету као тренер грчке екипе Орми из Патре.

После првог тренинга у својству тренера Црвене звезде Ђурковић је изнео и прве импресије о сарадњи са нашим клубом.

Лепо сам дочекан, упознат сам са стањем у екипи и оним што се очекује од нас, прихватио сам се посла. Могу да кажем да ми је драго да су моји бивши саиграчи, што из клубова, што из репрезентације, почев од Ненада Перуничића, Драгана Шкрбића и Огњена Кајганића, са којима сам у комуникацији око 20 дана, имали мишљење о мени да ја као тренер, личност и професионалац могу да водим Црвену звезду и направим добар посао. Управо је то било и кључно да дођем. То су људи са којима имам јако добре односе, међусобно поштовање, мислим да је то добра почетна позиција. Здрав однос, да свако зна шта је чија обавеза. Видео сам амбицију код њих да желе да направе много више од овога до сада, а и ја желим да се остварим као тренер на много већем нивоу, што Црвена звезда и јесте. То је посао који је увек на удару, посао где се грешке, барем код нас, ретко праштају, али ја то волим да радим. Читав живот сам у рукомету, определио сам се да будем тренер и овоме ћу приступити максимално посвећено. Ако се испратимо сви заједно, мислим да то у будућности може да доведе до много бољих резултата него до сада.

Осим упознавања екипе велики изазов је испред Ђурковића и Црвене звезде у виду учешћа у плеј-ауту.

Знам да нигде није лако, ја сам човек рукомета, и нисам уопште од оних који ће рећи „лако ћемо“. Видимо и на Европском првенству да се прича о Холандији и Црној Гори да су „хит“ турнира. Зато што су сви причали о њима да су мала земља или нису толико рукометне земље, нису толико на сцени… али момци играју. И то добро. Морамо да будемо фокусирани, да покажемо да смо добри а не да причамо да смо добри. Није довољно само име које носи клуб, морамо то и да докажемо.

Пре почетка утакмица за опстанак у АРКУС лиги, четрдесетшестогодишњи стручњак дебитоваће на клупи Црвене звезде Грундфос у утакмици преткола Купа Бранислав Покрајац против Радничког из Крагујевца.

Јесте, играмо на домаћем терену, у „Шумицама“. Раднички је добра екипа, то је сигурно. Остаје ми да кроз пар припремних утакмица видим могућности екипе и како ћемо да функционишемо. Имамо повређених играча, нећемо моћи на њих да рачунамо, вероватно. Велики изазов и шанса да се прође даље, и ја желим да идемо корак по корак. Почев од пријатељских утакмица, желим да направимо атмосферу да идемо да победимо, да то буде на онај начин који ће се видети на терену. Да покажемо неке ствари, да свако ко гледа каже „тако треба изгледа“, па иако се не деси повољан резултат тада, да се ми после утакмице погледамо у свлачионици, будемо поштени према себи и кажемо да смо одрадили максимално могуће, то је битно. Не желим да се жалимо и причамо да смо могли, већ да тог дана када дође утакмица, независно да ли је првенство, Куп или пријатељска провера, да тај дан будемо какви треба и најбољи могући у датом тренутку. Да имамо поштен однос. Пробаћемо да се припремамо на тај начин, да тако идемо корак по корак даље.

Ратко Ђурковић је рођен 9.фебруара 1975.године на Цетињу, а богату играчку каријеру током које је био познат као један од најпоузданијих и најбољих дефанзиваца Европе започео је у матичном Ловћену. Наставио је у Металопластици и Синтелону, између још једног наступа у Ловћену, затим и Партизану, а инострану каријеру је градио у Бидасои и четири године у Пик Сегеду, где је играо са Ненадом Перуничићем. Пре завршетка каријере у Ловћену, једну сезону је носио дрес сарајевске Босне.

Са успехом је наступао и за репрезентацију. Био је део бронзане генерације са Светског првенства 2001.године у Француској, као и део селекције која је освојила четврто место на Олимпијади у Сиднеју 2000.године, и играо у тандему на позицији пивотмена са Драганом Шкрбићем. Наступао је за СР Југославију, СЦГ и Црну Гору од 2006. до 2008.године.

Ратко Ђурковић је 42. тренер у историји клуба. Добро дошли у Црвену звезду.

The post Ратко Ђурковић нови тренер Црвене звезде appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment