Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВечити дербиМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Дерби као прекретница сезоне!!!

Фудбалери Црвене звезде успешно су отворили пролећни део сезоне, победама против екипа из горњег дела табеле, Чукаричког и новосадског Пролетера.
Па сада спремни и пуни самопоуздања чекају вечитог ривала, у највећој утакмици Српског фудбала, са којим ће се састати 166. пут по реду, у вечитом дербију, који је овај пут заказан за Недељу, 27. фебруара од 18 часова, на стадиону ,,Рајко Митић”.

Тренутни лидер нашег шампионата игра у фантастичној форми.
Тренер Партизана, Александар Станојевић је још летос оформио тим у складу са својом фудбалском философијом и који је у зимском прелазном року покушао да надогради.
Партизан се након пет година окитио јесењим почастима и тренутни је лидер нашег шампионата са 65 освојених бодава, пет више од актуелног шампиона, другопласиране Црвене звезде, са 21 победом и само два ремија на 23 одиграна меча, уз гол разлику 61:6.
У Купу Србије пласирали су се у 1/4 финале победама против водеће екипе српсколигашког каравана, групе ,,Исток”, Трајала из Крушевца, коју су савладали у 1/16 финала са 3:0, головима Живковића и Менига, који се два пута уписао у стрелце.
Да би у 1/8 финала били бољи од Дубочице из Лесковца резултатом 1:0, славиши теже него што се очекивало, голом младог Миловановића.
У новооснованој Лиги Конференција, успели су да прођу групу као другопласирани, чиме су изборили наступ у 1/16 финала.
Такмичење су отворили са две идентичне победе, против Анортозиса на Кипру и Флоре на свом терену, било је 2:0.
Кипрани су савладани головима новајлије Менига и повратника Рикарда Гомеша, док је жилаве Естонце срушио капитен Лазар Марковић, који је био двоструки стрелац.
И ако је после прва два кола било готово извесно да је Партизан једном ногом у 1/16 финала, дошло је до опуштања и наступио је нешто лошији период за тренера Станојевића и његову екипу.
Прво је Гент однео сва три бода са стадиона Југословенске Народне Армије, славивши са 1:0 голом Кумса, да би у реваншу у Белгији било 1:1.
Партизан је повео лепим голом Урошевића, али то је испоставиће се било све од тренутног лидера суперлигашког каравана.
Гент је до краја ипак успео на наплати теренску иницијативу и да голом резервисте, мароканског репрезентативца Тарика Тисудалија, поравна резултат на 1:1.
Да би потпуни шок уследио у тмурном Талину, где је Флора шокирала Партизан и потпуно заслужено славила голом младог Мартина Милера, остваривши историјски резултат.
У последњем, одлучујућем колу, Партизан је дочекао кипарски Анортозис и био му је довољан реми да би прошао даље.
Кипрани и поред теренске иницијативе и сијасет прилика, нису могли да направе изненађење, утакмица је завршена нерешеним резултатом 1:1, што је било довољно Партизану да се пласира у 1/16 финала Лиге Конференција.
Једини гол на овом мечу, дело је младог Миловановића.
У 1/16 финала, Партизан је одмерио снаге са прашком Спартом и може се рећи, лакше него што се очекивало, прошао у 1/8 финала.
У првом мечу, одиграном у Прагу било је 1:0 за Партизан, једини гол постигао је брзоноги Квинси Мениг.
Да би у реваншу, након 25 минута игре на семафору стајало 2:0, головима Рикарда Гомеша и већ тада је било јасно да Партизан иде даље, до краја су Чеси само успели да ублаже пораз, када је млади Адам Хложек постигао гол за коначних Партизан-Спарта Праг 2:1.

Током зимског прелазног рока није било много промена, Звездин највећи ривал потрудио се да додатно појача средину терена, узроковану повредом Данила Пантића, те одласком Александра Шћекића.
У ту сврху ангажовани су:
Марко Јевтовић (Ал Ахли, Катар) и Љубомир Фејса (Ал Ахли, Саудијска Арабија) обојица повратници у табор Партизана.
Док су клуб напустили:
Александар Шћекић (Заглебје, Пољска) и Никола Штулић (Раднички Ниш).
Нешто раније, клуб је због несугласица са тренером и руководством напустио Сејдуба Сума.

Између утакмице са Радничким из Крагујевца и дербија са Црвеном звездом, Партизан је у Четвртак одиграо реванш меч 1/16 финала Лиге Конференција против Спарте из Прага, али за очекивати је да Александар Станојевић не калкулише, већ да Звезди супростави најјачи расположиви састав.
Са једним јединим циљем да овај вечити дерби заврши непоражен, што би га у случају ремија оставило и даље великих пет бодова предности, док би у случају победе Партизан отишао на може се рећи недостижних осам бодова разлике у односу на вечитог ривала и браниоца титуле, Црвену звезду.
Партизан очекивано неће срљати и изаћи високо, напротив, знајући Станојевића, његову тренерску философију и начин на који његове екипе играју дербије, још ако узмемо у обзир и потрошњу како физичку, тако и емотивну после меча са Спартом, за очекивати је да Партизан изађе опрезно, са појачаном средином где би били Здјелар и Јојић, а испред њих Натхо који би омогућили стабилност и добар проток лопте, према Менигу, младом Терзићу којег треба очекивати на позицији бонуса и најбољем стрелцу екипе Рикарду.

Пројектовани састав Партизана за 166. вечити дерби је следећи:

Поповић- Милетић, Вујачић, Саничанин, Урошевић- Здјелар, Јојић- Мениг, Натхо, Терзић- Рикардо.

Са друге стране фудбалери актуелног шампиона Црвене звезде, одморни и спремни дочекују највећу фудбалску светковину у нашој земљи, вечити дерби против највећег ривала, Партизана.
Дерби који може у многоме да одреди даљи тог такмичења.
Црвено-бели су прољеће отворили са три везане победе, две у првенству и једном у најмасовнијем клупском такмичењу, купу Србије.
Но може се рећи да су све три победе извојеване много теже него што се очекивало.
У прве три пролећне утакмице фудбалери Црвене звезде упутили су чак 54 ударца ка голу својих ривала, уз само пет постигнутих голова.
На пролећној премијери, отпор жилавих Брђана сломљен је тек након седамдесетог минута када је Охи погодио за 2:0, постигавши свој првенац у званичним утакмицама у дресу Црвене звезде, претходно је погодио Милан Павков на отварању утакмице, да би коначних 3:0, поставио Александар Драговић.
Уследио је меч у купу Србије, где су црвено-бели стихијски нападали гол Нишлија, упутивши чак 25 удараца, али су оквир гола и голман Радничког, Филип Дујмовић били непремостива препрека за црвено-беле.
Да би пролаз у следећу рунду такмичења обезбедили тек након извођења једанаестераца, када је у шестој серији погодио Гелор Канга за велику радост црвено-белих, вреди напоменути да је капитен Звезде, Милан Борјан одбранио чак четири једанаестерца жилавим Нишлијама.
У прошлом колу, шампион је гостовао екипи Пролетера у Новом Саду и нико ко је гледао првих 45 минута није могао ни да сања да ће гледати једну неизвесну утакмицу до самог краја.
У првом полувремену на терену је постојао само један тим, а то је била Црвена звезда, која је и поред промашеног једанаестерца Николе Нинковића, била апсолутно доминантна, па је тих 1:0 колико је гласио резултат првог дела игре изгледало мало.
Међутим, у наставку црвено-бели нису личили на себе, што је искористио Пролетер који је преко младог Стефана Томовића, поравнао резултат на 1:1.
Тек након примљеног гола, фудбалери шампиона су се тргли и заиграли поново онако како треба, да би награда стигла у смирај сусрета, када је погодио Милан Павков за коначних 2:1.
У међувремену црвено-бели ослобођени обавеза у 1/16 финала Лиге Европе, јер су као првопласирана екипа обезбедили директан пролазак у 1/8 финала, у тишини су се припремали за предстојећи вечити дерби и у склопу тих припрема одиграли тренинг меч против екипе БАСК-а, на којем је тренер Станковић пружио шансу играчима који су у ове прве три утакмице имали мању минутажу.
И ако резултат није био у првим плану, славили су црвено-бели са 4:0, головима Филипа Фалка који се два пута уписао у стрелце, младог Николе Станковића, док је четврти дело дефанзиваца БАСК-а, на ,,асистенцију” новајлије Немање Мотике.

Пред дуел са вечитим ривалом тренер Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

– Дошао сам на конференцију са Иванићем и Катаијем, као што видите, у веома јаком саставу – чувају ми леђа. Шалу на страну, знате сви да је вечити дерби светиња српског фудбала и да је овај специфичан, за нас, клуб, навијаче, играче, стручни штаб… Ми смо спремни за утакмицу која може да окрене шампионат, да се вратимо у игру и о томе смо причали последња два месеца, колико на припремама, тако и  сваког дана. Тако да – спремни смо – почео је Станковић.

Говорио је млади стручњак и о тактици која је ,,другачија”, када је реч о вечитим дербијима.

– Видећете сутра. Дерби носи своје зарезе и причу и сваки је посебан. Он има своју тактику – то је човек на човека, тврдо на сваку лопту, да освајаш дуеле и не одустајеш ниједног момента. Постоји неколико ствари које се унапред спреме, али после тога екипа прави разлику. У Звезди увек има притиска и биће га.  Да ли је то сутра или против Ренџерса, свеједно је и то се осећа. Немамо већи мотив него сада. Није смак света, спремни смо као екипа и клуб на све изазове. Иванић је истакао да није задовољан својом формом, али не слажем се са њим. Знам како смо радили и шта смо спремали. Од нас се очекује да сваког убедљиво победимо. У свакој утакмици смо били доминантни, имали прегршт шанси, а једном кад се “отвори” биће то добро.

Свестан је Станковић притиска који носи тренерски позив.

– Било је доста или-или утакмица од како сам овде. Улазак у Лигу шампиона, па у Лигу Европе, а ако се не пласираш – крај је, и ишло се даље и после тога. Тако гледам и на ово, иако је ово можда утакмица која има највећу тежину у ове две године од како као група радимо и сарађујемо. Не мислим наравно да је тежина само на нама. Мислим да разлика од пет бодова није реална. Партизан игра чврсто и такмичарски, не одустају од блока и компактни су током свих 90 минута, где “муче” противника и не дају му да се приближи голу. Из тих брзих транзиција успевају да из две, три прилике постигну погодак, а ми ћемо пробати да кроз добре дуеле одговоримо на њихову игру. Они су пре неколико дана имали европску утакмицу, претрчали су више од нас ове недеље. Европа је захтевна, знам и како је то нама било после Браге, када смо се исцрпели емотивно и физички, али дерби је утакмица која те брзо опоравља. Не размишљаш о умору и било чему другом.

Говорио је и о здравственом билтену и истакао да нема дилему када је реч о томе ко ће почети утакмицу у недељу када је реч о нападу.

– Станић је већ две недеље ван строја, а Николићева операција је добро прошла. Чекамо његов повратак и да се што пре прикључи групи. Немам дилему ко ће почети у нападу.

Некадашњи капитен Звезде у Недељу очекује праву звездашку атмосферу.

– Очекујем да буде онаква какву звездаши кроз историју праве. Сваки наш навијач зна да препозна моменат и уради општу мобилизацију црвено-белих људи који ће с нама учествовати у сутрашњем мечу. Мирно спавам што се тога тиче.

За крај, осврнуо се и на детаље који могу да одлуче победника у недељу.

– Увек су детаљи ти који одлучују утакмицу. Иванић је добио питање о априлском дербију када је “решио”, а то је било после прекида, дакле један детаљ. Дербији су тешки за играње, понекад и ружни за гледање, јер нико не жели да изгуби, али ко је на терену или на клупи, као и сваки навијач који не жели да критикује игру, већ да пружи завршну реч о резултату, то разуме. Ми идемо на победу. Ако морам да бирам, радије бих да играмо “ружно” и победимо – закључио је Станковић.

Црвено-бели и екипа Партизана до сада су се састали 165 пута.
Фудбалери Црвене звезде славили су 65 пута, 53 пута меч је завршен без победника, док је Партизан славио у 47 наврата.
Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године на стадиону Југословенске Народне Армије.
Славила је Црвена звезда резултатом 4:3, троструки стрелац и уједно стрелац првог гола на вечитим дербијима, био је Јован Језеркић, док је четврти гол био дело Предрага Ђајића.
Док је 165. вечити дерби, који је такође одигран на стадиону Југословенске Народне Армије, завршен без победника.
Било је 1:1, голове су постигли Бибрас Натхо за Партизан, док је за Црвену звезду погодио Александар Катаи.

Главни судија 166. Вечитог дербија између Црвене звезде и Партизана биће наш најбоље рангирани судија, Срђан Јовановић из Калуђерице.
Помагаће му Урош Стојковић и Милан Михајловић, обојица из Београда.
У ВАР соби ће седети Момчило Марковић и Бојан Бановић.

Директан пренос вечитог дербија, између Црвене звезде и Партизана, можете да пратите на Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 18 часова.

Повезане вести

Leave a Comment