Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звездина пролећа – На Маракани поново славни дани

У сезони 2017/18. Црвена звезда је прекинула низ од 25 година без пролећа у Европи и остварила историјски успех, а у овој сезони освојена је и прва од четири узастопне шампионске титуле у претходне четири године. Слободно можемо да кажемо да је чета Владана Милојевића правила изванредне резултате и у домаћем првенству, као и у Европи и на тај начин вратила осмех на лица Звездиних навијача.

Црвена звезда је своју европску авантуру започела у првом колу квалификација за Лигу Европе, а противник је била Флоријана, екипа са Малте. Прва утакмица играна је на Маракани, 29. јуна 2017. године пред око 20 хиљада Звездиних навијача. Предвођени сјајном подршком са трибина, наши фудбалери пружили су сјајну партију у првом мечу ка остварењу европских снова. Офанзивна игра током читавог првог полувремена, исплатила се у 45. минуту, када је Ричмонд Боаћи са беле тачке довео Звезду у вођство. У другом делу меча Звезда је стигла до још два гола, а стрелци су били Срнић у 78. и поново Боаћи у 89. минуту, који су тако донели велику победу од 3:0 пред реванш на Малти. Иако се победник двомеча већ могао наслутити, у другој утакмици виђен је прави спектакл и голеада. Боаћи се поново први уписао у листу стрелаца, пошто је затресао мрежу противника већ у 13. минуту. У зауставном времену првог дела игра поново пенал, али овог пута за Флоријану. Са једанаест метара овога пут прецизан је био Писани. Дугогодишњи миљеник навијача Црвене звезде, Ричмонд Боаћи, наставио је голгетерску серију поготком у 70. минуту игре, а предност је удвостручена када је Милијаш постигао гол шест минута касније. Међутим, домаћи фудбалери дали су све од себе да не буду поражени у оба сусрета, и дошли су до нерешеног резултата головима Веле и Вареле у 78. и 84. минуту меча. Звезда је победом у укупном резултату од 6:3 стигла до пролаза у другу рунду квалификација за Лигу Европе.

У другом колу, противник је био казахстански Иртиш. Први меч је одигран у далеком Казахстану, 13. јула 2017. године, пред нешто више од 8 хиљада љубитеља фудбала. Црвено-бели су стигли до предности у 51. минуту, након што је Боаћи погодио са беле тачке, а домаћи су успели да поравнају резултат у последњим секундама меча, када је са једанаестерца био прецизан Живковић. Реванш је одигран седам дана касније у Београду пред 22 хиљаде верних звездаша. Већ у 10. минуту, изабраници Владана Милојевића стигли су до вођства преко Доналда, а коначних 2:0, поставио је Срнић у 77. минуту, и тако обезбедио Звезди пролазак у наредну рунду такмичења.

У трећем колу, Црвена звезда је одмерила снаге са Спартом из Прага. Први сусрет ова два тима, одигран је на Маракани, 27. јула, а на трибинама се нашло више од 32 хиљаде навијача. И овог пута, Боаћи се уписао у стрелце, и својим голом у 13. минуту довео наш тим до предности. Добра игра се наставила и у другом полувремену, а коначан резултат од 2:0, поставио је Канга у 65. минуту сјајним голом. Реванш у Прагу, одигран је 3. августа, а наши фудбалери, имали су позитиван резултат. Након сјајне акције, поново је Боаћи био тај који се најбоље снашао у казненом простору и погодио, што је, испоставиће се, уједно био и једини гол на овом мечу, те је тако наш тим укупним резултатом 3:0 прошао у плеј-оф другог по јачини европског клупског такмичења.

Наредни ривал нашем тиму био је руски Краснодар. Први меч је одигран у Русији, 17. августа, а већ у 20. минуту, домаћи су дошли до вођства преко Игнатјева. На почетку другог полувремена, предност домаћина дуплирао је Класон, а свега једанаест минута касније, Срнић је успео да смањи. У 66. минуту Петров је погодио за домаће, да би у 71. минуту, Пешић савладао домаћег голмана за коначних 3:2. Седам дана касније, у Београду је одигран реванш меч, који ће многим звездашима још дуго бити у срцу. Већ у седмом минуту, наши првотимци стигли су до предности голом Радоњића, а многи од нас, овај меч памте управо по оном што је виђено у наставку. На самом старту другог дела игре, Канга је „испалио“ далекометни „пројектил“, за општи делиријум на Маракани. Гости су смањили преко Гранквиста,који је погодио са „креча“, што је и био коначан резултат, довољан за историјски пласман у групну фазу Лиге Европе.

У првом колу групне фазе, црвено-бели су на Маракани дочекали екипу Бате Борисова. Радоњић је довео нашу екипу у вођство у 54. минуту, а гости су до изједначења стигли у 72. минуту преко Сигневича, што је био и коначан резултат тог дуела, и важан бод у тешкој конкуренцији. У другом колу, наш тим је гостовао у Немачкој екипи Келн. Многи тај меч памте по једином поготку на мечу, у режији миљеника црвено-беле армије навијача – Боаћија. У том 30. минуту, Боаћи се нашао у доброј позицији за ударац на око 25 метара, и снажно „опалио“ у ближи угао, за велику радост целе звездашке заједнице. Наш тим је тако уписао прву победу, и велика четири бода.

У трећем колу, на стадиону „Рајко Митић“, гостовао је лондонски Арсенал. Наши момци су пружили жесток отпор, и иако је деловало да ће меч бити завршен без голова, Жиру је у 85. минуту успео да погоди и доведе госте до победе. 2. новембра, у оквиру четвртог кола, наш тим је гостовао управо у Лондону. Црвено-бели су пружили феноменалну партију, а многи ће утакмицу памтити по пречки, коју је главом погодио Вујадин Савић. Ипак, меч је завршен без голова, али је то био још један значајан бод за наше фудбалере. У наредном колу, изабраници Владана Милојевића били су гости Бате Борисова. Меч је завршен без голова, а наша екипа поново је изборила бод. У последњем, шестом колу групне фазе, 7. децембра је на Маракани гостовао Келн. Наши фудбалери су од самог почетка нападали, а труд се исплатио у 22. минуту, када је Срнић затресао мрежу, за велику радост преко 50 хиљада присутних гледалаца. То је био и једини гол на мечу, а наши фудбалери, успели су да обезбеде пролаз у „нокаут“ фазу.

Наредна препрека, био је московски ЦСКА. Први сусрет је одигран на Маракани, 13. фебруара 2018. године, а упркос доброј игри наших фудбалера, завршен је без голова, те је бољег морао да одлучи реванш. Осам дана касније у Русији, одигран је реванш меч. Предност домаћима, донео је Џагоев у надокнади првог дела игре, што је било довољно за победу московског тима, и пролаз у наредну рунду.

За Црвену звезду су наступили: Милан Борјан, Филип Манојловић, Дамјан ЛеТалек, Абрахам Фримпонг, Срђан Бабић, Милан Родић, Филип Стојковић, Душан Анђелковић, Марко Гобељић, Вујадин Савић, Бранко Јовичић, Урош Рачић, Ненад Крстичић, Ненад Милијаш, Гелор Канга, Лука Аџић, Мичел Доналд, Лука Илић, Немања Радоњић, Џон Руиз, Рикардињо, Славољуб Срнић, Немања Милић, Ел Фарду Бен, Александар Пешић, Ричмонд Боаћи, Милан Павков.

The post Звездина пролећа – На Маракани поново славни дани appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment