Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Да се историја понови – Звездине осмине финала и Ренџерс

Фудбалере Црвене звезде у четвртак очекује утакмица осмине финала Лиге Европе коју ће на гостујућем терену одиграти против екипе Ренџерса од 21 час по српском времену. Занимљива чињеница је да су црвено-бели одмерили снаге са шкотском екипом и 1990. године у осмини финала Купа европских шампиона, у најуспешнијој и историјској сезони нашег клуба.

Изабраници Дејана Станковића су и сезону 2021/22. обележили феноменалним издањима у европским утакмицама. Историја је још једном исписана и направљен је највећи успех од 1991. године када су црвено-бели постали прваци Европе и света. После одличних квалификација и групне фазе у којој су фудбалери Црвене звезде одмерили снаге са Брагом, Лудогорецом и Мидтјиландом обезбеђен је директан пласман у осмину финала Лиге Европе.

На одржаном жребу крајем месеца фебруара, црвено-бели су добили добро познатог противника шкотски Глазгов Ренџерс. Управо против овог тима је најуспешнија Звездина генерација одмерила снаге такође у осмини финала, али тада Купа европских шампиона. Прва утакмица је одиграна 24. октобра 1990. године на стадиону „Рајко Митић“, а наш тм је био и више него убедљив и са 3:0 савладао Шкоте. У осмом минуту меча је аутогол постигао Браун, а у другом полувремену су за наш тим погађали Просинечки у 65. и Панчев у 73. минуту.

Реванш се играо 7. новембра 1990. године у Глазгову, а меч је завршен нерешеним резултатом (1:1). Једини гол за црвено-беле је на том мечу постигао Панчев у 52. минуту утакмице, после које је наш тим обезбедио пласман у четвртфинале Купа европских шампиона. Добро је познато да су у наредном колу наши играчи успели да избаце из такмичења Динамо Дрезден, а затим и у полуфиналу у историјском мечу и минхенски Бајерн. Уследило је финале Купа европских шампиона које је одржано у Барију, када је направљен највећи успех у историји српског клупског фудбала. Црвено-бели су после пенал серије савладали Олимпик из Марсеја, а навијачи Црвене звезде никада неће заборавити чувену реченицу „Дарко Панчев и Олмета…“.

Првотимце Црвене звезде већ у четвртак очекује нови европски изазов, а симболика је и више него уочљива, нема сумње да ће изабраници Дејана Станковића оставити срце на терену како би екипа из Глазгова доживела идентичну судбину као и 1990. године, а ова генерација наставила да иде стопама чувених Звездиних момака који су се попели на кров Европе и света.

The post Да се историја понови – Звездине осмине финала и Ренџерс appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment