Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Црвена звезда у паклу Ајброкса мерка четвртфинале!!!

Црвено-бели су у празничној атмосфери уприличеној у част 77. рођендана клуба, угостили екипу Новог Пазара коју су савладали резултатом 5:0.
И тако на најбољи могући начин направили увертиру пред гостовање екипи Ренџерса, која ће нашег шампиона угостити на чувеном ,,Ајброксу” у Четвртак, у првој утакмици 1/8 финала Лиге Европе, са почетком у 21 час.

Ренџерс Ф.Ц. екипа позната изван оквира Велике Британије и као Глазгов Ренџерс, основана је у марту 1872. године, са седиштем у округу Гован у Глазгову, од стране четворице младића, браће Мекнил, Мозеса и Питера, те Вилијама Мекбита и Питера Кембела и четврти је најстарији клуб у Шкотској.
Као један од од изворних једанаест клубова шкотске Премијер лиге , Ренџерс је у највишем рангу фудбала играо у континуитету од оснивања па све до сезоне 2011/2012, када је због финансијских проблема, клуб био принуђен да прогласи банкрот и да се пресели у четврти ранг шкотског фудбала.
Ренџерс је у наредне четири сезоне, успео да обезбеди три промоције и да се у сезони 2016/2017 напокон врати у највиши ранг шкотског фудбала, поставши тако једини клуб у Шкотској који је освојио шампионску титулу у сваком рангу такмичења.
Након пет сезона од повратка у Премијер лигу, екипа са ,,Ајброкс” стадиона успела је да обезбеди повратак титуле на ,,плаву” страну Глазгова, након десет дугих година, спречивши тако и екипу највећег ривала Селтика, да постави рекорд са десет узастопних шампионских титула.
Ренџерс је најтрофејнији клуб у Шкотској и други најтрофејнији клуб у свету иза египатског Ал Ахлија, са 55 освојених шампионских титула, 67 домаћих купова и европским трофејом Купа победника купова из 1972. године.
Ривалство са комшијама из Глазгова, екипом Селтика, представља једно од најдужих и најомраженијих на свету и то не само због фудбалског ривалитета него и због верског и националног идентитета, па тако и њихов дерби, чувени ,,Олд фирм” спада у ред најкрвавијих.
,,Плави” део Глазгова припада екипи Ренџерса, чија подршка у том граду углавном припада шкотском националном идентитету, док се верски црпи из протестантске цркве, за разлику од ,,зеленог”, Селтиковог дела, где су углавном ултраси који су про ирски настројени и који су углавном римокатоличке вероисповести.
Док са друге стране, Ренџерс има једну од највећих база навијача у светском фудбалу, са преко шест стотина клубова навијача у 35 земаља широм света.

Ренџерс је актуелни шампион Шкотске.
Под диригентском палицом легендарног капитена Ливерпула, Стивена Џерарда, који је у међувремену напустио клуб и преузео Астон Вилу, препустивши кормило некадашњем репрезентативцу Холандије и фудбалеру Барселоне, Ђованију Ван Бронкхорсту, успели су да након дугих десет година чекања поврате шампионски пехар у своје витрине, освојивши титулу доста убедљиво, са великих 20 бодова предности у односу на највећег ривала, екипу Селтика.
Након шампионских почасти, екипа Ренџерса свој европски пут започела је у трећем колу квалификација за Лигу Шампиона.
Ипак, боља је била екипа шведског шампиона Малмеа, предвођена Вељком Бирманчевићем, која је у оба сусрета славила идентичним резултатом 2:1, за Ренџерс су погађали Дејвис и Морелос.
Након елиминације из квалификација за Лигу Шампиона, Шкоти су морали да се задовоље наставком такмичења у плеј-офу за Лигу Европе.
Где су се пласирали захваљујући елиминацији Алашкерта, након минималне победе у Шкотској резултатом 1:0, голом Алфреда Морелоса, с обзиром да су реванш у Јерменији одиграли без голова, у једној отвореној утакмици са изгледним приликама на обе стране.

Групну фазу такмичења отворили су поразом на домаћем терену од екипе Лиона, која је славила резултатом 2:0, голом некадашњег фудбалера Виљареала Карла Токо Екамбија, уз аутогол капитена Ренџерса, Џејмса Тавернијеа.
Ни у другом колу није било много боље.
На гостовању у Прагу, боља је била екипа Спарте, која је славила голом Давида Ханчка, постигнутим средином првог полувремена, да би свака нада за повољним резултатом отишла заједно са црвеним картоном који је добио Глен Камара у 74. минуту утакмице.
Тек од трећег кола, Ренџерс је показао знаке живота, победивши екипу Брондбија резултатом 2:0, головима нигеријског штопера Леона Балогуна и прошлогодишњег најбољег стрелца екипе Кумара Руфа.
У четвртом колу, у реванш мечу, Брондби је у Данској дочекао екипу Ренџерса, која и поред боље игре, теренске иницијативе и сијасет прилика, није могла даље од мирољубивих 1:1, једини гол дело је репрезентативца Румуније, младог Јаниса Хаџија, сина легенде како румунског, тако и светског фудбала, чувеног Георга Хаџија.
У петом колу, Ренџерс је на ,,Ајброксу” угостио екипу прашке Спарте и славио са 2:0, головима Алфреда Морелоса, тако одшкринувши врата 1/16 финала Лиге Европе.
У последњем колу групне фазе Лиге Европе, Ренџерс је гостовао у Француској, код екипе Лиона, у утакмици која за домаћина није имала резултатски значај јер су у првих пет кола остварили исто толико победа, изборен је реми и бод којим се осигурало друго место и наступ у 1/16 финала.
Меч је завршен резултатом 1:1, а једини гол за Ренџерс, постигао је млади Скот Рајт.
Тако је екипа Ренџерса групну фазу завршила са осам освојених бодова, две победе, два ремија и два пораза, уз гол-разлику 6:5.

У борби за 1/8 финала противник Ренџерсу била је екипа Борусије Дортмунд, која је након испадања из Лиге Шампиона, као трећепласирана, такмичење наставила у 1/16 финала Лиге Европе.
У првом мечу одиграном на чувеном ,,Вестфалену”, виђена је једна динамична и енергична утакмица са обе стране, у којој се боље снашла екипа Ренџерса, која је славила резултатом 4:2, головима капитена Џејмса Тавернијеа са беле тачке, најбољег стрелца у текућој сезони, колумбијског нападача Алфреда Морелоса, те поливалентног Џона Лундстрама, уз аутогол Дана-Аксела Загадуа, поневши за Глазгов великих два гола предности.
У реванш мечу одиграном седам дана касније на до последњег места испуњеном ,,Ајброксу”, по игри готово па пресликаној утакмици са ,,Вестфалена”, Ренџерс и Борусија су поделили плен, с тим што је слађи део ,,колача” отишао шкотској екипи, било је 2:2, довољно за пролаз међу шеснаест најбољих, за огромну радост навијача домаћина.
Голове за Ренџерс постигао је капитен Џејмс Таверније.

У шкотском првенству екипа Ренџерса налази се  на другом месту, са 70 освојених бодова, три бода мање од првопласираног Селтика.
На до сад одиграних 30 утакмица остварили су 21 победу, седам ремија и само два пораза (најмање изгубљених мечева у лиги) уз гол разлику 60:24, што доводи до закључка да постижу два гола по мечу и примају мање од једног.
У последњих пет првенствених утакмица остварили су три победе ( Хиберниан 2:0, Сент Џонсон 1:0 и Абердин 1:0) и два ремија (Данди Јунајтед 1:1 и Мадервил 2:2).

У циљу остваривања што бољих резултата, како на домаћој, тако и на европској сцени, Ренџерс је у зимском прелазном року настојао да додатно ојача постојећи играчки кадар, па су у ту сврху ангажовани:
Џејмс Сандс (Њу Јорк Сити, САД), Матеуш Жуковски (Лехиа Гдањск, Пољска), Арон Ремзи (Јувентус, Италија) и Амад Диало (Манчестер Јунајтед, Енглеска).
Док су клуб напустили:
Енди Фирт (Патрик Ф.Ц), Нејтан Патерсон (Евертон, Енглеска, 14.000.000), Жунињо Бакуња (Бирмингем, Енглеска), Бен Вилијамсон (Рајт Роверс), Стивен Кели (Салфорд Сити), Џејк Хасти (Линфилд Ф.Ц) и Џермајн Дефо (Сандерленд, Енглеска).

Када је реч о најбољим играчима шкотског представника, ту су Алфредо Морелос као први стрелац Премијер лиге, са 12 постигнутих голова, док је најбољи асистенат екипе, капитен Џејмс Таверније са 11 асистенција, а постигао је и шест голова.
О Морелосу се скоро све већ зна, с обзиром на његове игре у континуитету, само је питање дана када ће млади колумбијски нападач отићи у неку од најбољих европских лига.
Са друге стране, Џејмс Таверније игра на позицији десног бека и има фантастичан  учинак за ту позицију од 10 погодака и 14 асистенција у свим такмичењима и са сваком новом утакмицом показује да са разлогом носи капитенску траку.
Ту је и добро познато лице, млади Рајан Кент, који је до сада забележио девет асистенција, од кога такође прети велика опасност, а током зимског прелазног рока на позајмицу из Манчестер Јунајтеда стигао је Амад Диало, један од најталентованијих младих фудбалера на свету за кога је својевремено плаћено обештење веће од 20 милиона евра Аталанти.
Ту су и прошлогодишњи најбољи стрелац шкотске Премијер лиге, Кемар Руф стрелац седам голова ове сезоне, прошлогодишњи најбољи стрелац белгијског шампионата, репрезентативац Замбије, Фешн Сакала који је такође постигао седам погодака.
Ту су још и Џо Арибо, Глен Камара, Келвин Бејси, новопридошли Арон Ремзи…

Црвена звезда и Ренџерс састајали су се седам пута.
Звезда је славила два пута, два сусрета су завршена нерешеним резултатом, док је Ренџерс славио у три наврата.
У ,,тромечу” одиграним у сезони 1964/65 у шеснаестини финала Купа европских шампиона, боља је била екипа Ренџерса.
Која је у првом мечу била боља резултатом 3:1, да би црвено-бели у реваншу били бољи, славивши са 4:2, да би путника у осмину финала решавала мајсторица у Лондону, на чувеном ,,Хајберију” у којој су црвено-бели поражени идентичним резултатом као у првом мечу, када је било 3:1 за екипу Ренџерса.
Ипак, оно што је најупечатљивије то је двомеч из године највећих успеха Црвене звезде и генерално нашег клупског фудбала у историји, када су црвено-бели елиминисали Ренџерс у сезони 1990/91 у осмини финала.
Били су Шкоти само још један ривал у низу до освајања Купа европских шампиона и момента када се Звезда попела прво на кров Европе, а потом и света.
У првом мечу, одиграном на београдској Маракани, црвено-бели су славили са 3:0, док је у реваншу у Глазгову било 1:1.
Голове за Звезду у овом двомечу постигли су бивши тренер и љубимац навијача Црвене звезде, Роберт Просинечки, те један од најубојитијих стрелаца у историји нашег шампиона и човек чије име је уписано златним словима у историји Црвене звезде, Дарко Панчев, који је погодио и у реваншу на ,,Ајброксу”, док је један аутогол дело дефанзивца Ренџерса, Брауна.
Следећи двобој одиграо се у квалификацијама за Лигу Шампиона у сезони 2007/08 и овај пут боља је била екипа из Глазгова.
Црвено-бели су у Шкотској у судијској надокнади времена примили гол, преко Наћа Нова и изгубили са 1:0 и ако је тада млади Филип Ђорђевић у најбољој прилици на овом мечу погодио пречку, док у Београду нису искористили низ изгледних шанси, пре свега преко Игора Бурзановића, па је утакмица завршена 0:0.

За очекивати је да тренер Ренџерса, Ђовани Ван Бронкхорст црвено-белима супростави следећи састав:

Мекгрегор- Таверније, Голдсон, Бејси, Баришић- Џек, Лундстрам- Алфрид, Арибо, Кент- Морелос.

Са друге стране фудбалери Црвене звезде након сјајног издања у групној фази Лиге Европе, настављају борбу за  што бољи пласман у другом по јачини такмичењу на Старом континенту.
Црвено-бели су успели да обезбеде пролаз међу шеснаест најбољих тимова у Лиги Европе, као првопласирана екипа групе ,,Ф”, са 11 освојених бодова, срушивши бројне рекорде, док су изабраници тренера Дејана Станковића показали да су спремни и за корак више када је реч о континенталним такмичењима.
Фудбалери Црвене звезде остварили су три победе (Брага 2:1 и Лудогорец, два пута по 1:0), два ремија (Мидтјиланд 1:1 и Брага 1:1) и један пораз (Мидтјиланд 1:0), оставивши иза себе Брагу, Мидтјиланд и Лудогорец и захваљујући том пласману, прескочили су доигравање са тимовима из Лиге шампиона у 1/16 финала.
Што се тиче домаћег шампионата, Црвена звезда се тренутно налази на другој позицији са 69 освојених бодова, два мање од лидера табеле.
Црвено-бели су славили на 22 сусрета, три пута су одиграли нерешено, док су доживели само један пораз, уз гол разлику 65:14.
На пролећној премијери Звезда је угостила Чукарички на ,,Маракани” и славила резултатом 3:0, головима Милана Павкова, Охија Омоуијанфа и Александра Драговића, да би након тога црвено-бели били бољи од нишког Радничког у Купу Србије после извођења једанаестераца (3:2).
Након тога, изабраници тренера Дејана Станковића тријумфовали на неугодном гостовању код екипе Пролетера коју су савладали са 2:1, голове су постигли Ел Фарду Бен и Милан Павков.
Да би у 166. дербију потпуно надиграли вечитог ривала, славивши са 2:0 головима новог љубимца навијача Охија Омоуијанфа и Звездиног ,,Магика” Александра Катаија.
Након дербија црвено-бели су гостовали на крову тржног центра, где су надиграли и победили домаћу екипу Вождовца са 3:0, головима Мирка Иванића, Александра Катаија и Охија Омоуијанфа.
Да би на прослави 77. рођендана у увертири пред гостовање шкотском шампиону на ,,Ајброксу” црвено-бели убедљиво савладали Нови Пазар са 5:0, головима Мирка Иванића, Охија Омоуијанфа, уз хет-трик Александра Катаија, па се може рећи да фудбалери нашег шампиона у добром расположењу и одличној форми дочекују наредни дуел у Глазгову.

Главни судија на мечу између Ренџерса и Црвене звезде биће Холанђанин Сердар Гезубујук, помагаће му сународници Јост Ван Зуилен и Јохан Белдер.
У ВАР соби седеће Јохем Кампхејс и Денис Хиглер.
Четврти арбитар биће Сандер Ван дер Еијк.

Директан пренос утакмице осмине финала Лиге Европе између Ренџерса и Црвене звезде можете да пратите на каналу Аренаспорт Премиум 1, као и на  првом каналу РТС-а, са почетком у 21 час.

Повезане вести

2 comments

окнрб мар 10, 2022 at 20:59

УПРАВО ЗВЕЗДЕ ДОВЕДИ СИНИСТЕРУ КОЛУБИЈЦА ИЗ ФЕЈНОРДА.ДУГО НИСАМ ВИДЈЕО ТАКВОМ ИГРАЧА,ПРАВИО ЈЕ МАЛУ ДЈЕЦУ ОДБРАНИ ГРОБАРА.ДА ИГРАМО ЧЕТТВРТФИНАЛЕ СА БАРСОМ.ЗНА ЛИ НЕКО С КИМ ЈЕ ЗВЕЗДА НАЈВИШЕ ОДИГРАЛА МЕЧЕВА У ЕВРОПИ.ДА ЛИ ЈЕ ТО УПРАВО ГЛАЗГОВ?

Reply
krvavi zvezdas-DE мар 10, 2022 at 22:58

haha..koja tvoja barsa kad nas ovi pojeli kako zalogaj..sta je s tobom brate

Reply

Leave a Comment