Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звезда против Ренџерса и традиције за четвртфинале!!!

Фудбалери Црвене звезде победом у Горњем Милановцу против младе екипе Металца, након осам месеци ,,одсуства” поново су се вратили на лидерску позицију Суперлиге Србије, која им по свему, а превасходно по квалитету заслужено и припада.
Па ће тако фудбалери нашег шампиона у добром расположењу угостити екипу шкотског шампиона Ренџерса на нашем највећем стадиону у реванш мечу осмине финала Лиге Европе, у Четвртак 17. марта, са почетком од 18 часова и 45 минута.

Након болног и тешког пораза, у једној јако чудној утакмици где је буквално све што је могло поћи по злу, пошло, црвено-бели ће покушати да надокнаде три гола минуса из првог меча одиграног на ,, Ајброксу” и тако се пласирају међу осам најбољих екипа у овогодишњем издању Лиге Европе.
Иако коначан исход не осликава реално стање и збивања са фудбалског терена у Глазгову, фудбалери Црвене звезде, заслужили су далеко повољнији резултат након игре приказане у првих деведесет минута овог европског двобоја.
Евидентан недостатак среће поготово код прилика Охија, Иванића, Канге… и помало чудан да не кажемо домаћински судијски критеријум, где су офсајди и ВАР технологија били у првом плану, као и заслужен црвени картон за Ариба за погибељан страт, на који је холандски судија остао нем, утицали су на то да црвено-бели и поред незаслужено високог пораза, уздигнуте главе и са вером да ће ,,фортуна” овај пут бити на њиховој страни уз надање у једнак судијски критеријум, чекају реванш на трави свог стадиона.
Где ће ношени песмом и енергијом преко педесет хиљада највернијих присталица, на до последњег места испуњеном стадиону ,,Рајко Митић”, покушати да направе чудо и испишу нове странице блиставе историје највећег и најтрофејнијег клуба на нашим просторима.

У сутрашњем мечу, поред Ренџерса, црвено-бели ће се борити и против традиције.
Уколико фудбалери нашег шампиона направе чудо и елиминишу Ренџерс, то би био тек 38. случај у историји европских купова да једна екипа оствари пролаз у наредни круг наког три гола заостатка из првог меча.
Црвена звезда је једном успела у томе и то у сезони 1978/79. када је елиминисала Динамо из Берлина, направивши први корак ка финалу тадашњег УЕФА купа.
Динамо је славио у Берлину са 5:2, а затим на ,,Маракани” изгубио са 4:1, а црвено-бели су заслужено прошли даље.
Био је то епски преокрет Црвене звезде, поготово ако се узме у обзир чињеница да је на полувремену реванша у укупном збиру Динамо имао четири гола разлике.
Али су Дуле Савић и Здравко Боровица са два поготка главом, мислили другачије, да би све било решено аутоголом у 90. минуту меча.
Мимо тога Црвена звезда је имала и три неуспешна покушаја да надокнади три гола минуса на свом терену.
Прво је италијанска Рома у четвртфиналу Купа сајамских градова сада већ давне 1963. године прошла даље након пораза од 2:0 у Београду.
Не тако пријатно сећање Звездиних навијача био је и дуел са прашком Славијом 2009. године, након тешког пораза у Прагу било је фантастичних уводних 2:0 за Звезду на препуној ,,Маракани”, погађали су Владимир Богдановић из поновљеног једанаестерца и Славко Перовић, да би Марко Блажић у 60. минуту промашио велику шансу за 3:0, а убрзо након тога Чеси су смањили на 2:1 казнивши промашаје фудбалера Црвене звезде, тако најавивши крај свих надања у пролазак даље.
Док се најсвежији пример десио у лето 2016. године и то у плеј-офу за Лигу Европе.
Црвена звезда је уз јако лошу игру изгубила у Италији од новог италијанског фудбалског ,,чуда” Сасуола са три гола разлике.
У реваншу је била безопасна, готово без икаквих шанси, па су гости рутински одбранили предност из првог меча, на крају је било мршавих 1:1.
Како би прошли даље, фудбалерима Црвене звезде сутра је неопходна победа од четири гола разлике или бар три за продужетке.

Након првог меча одиграног на ,,Ајброксу” прошлог Четвртка и једни и други, посветили су се обавезама у националним шампионатима.
Фудбалери Црвене звезде одиграли су један јако динамичан и енергетски захтеван меч на гостовању против младе екипе Металца у Горњем Милановцу, коју са клупе предводи некадашњи тренер Звездиног развојног тима, Милија Жижић.
Још увек под утиском тешког и незаслуженог пораза, али са приликом да након ,,кикса” вечитог ривала напокон преузму прву позицију, фудбалери Црвене звезде су веома млако ушли у меч, што су фудбалери Металца брзим контранападима преко Престижа и Цветковића, покушали да казне. Управо је поменути двојац био најзаслужнији за водство домаћина, када је у 32. минуту погодио некадашњи омладинац Црвене звезде.
Црвено-бели су успели да поравнају резултат пред сам крај првог полувремена, када је погодио норвешки репрезентативац Охи Омоуијанфо, на асистенцију Александра Катаија, да би коначан резултат поставио џокер и архитекта великих Звездиних победа, Милан Павков.
Могла је победа Црвене звезде да буде и убедљивија, али је недостајало мирноће и концентрације у завршници.
Са друге стране шкотски представник, одиграо је меч четвртфинала Купа Шкотске, против последњепласиране екипе тамошњег шампионата, Ф. Ц. Дандија, славивши са 3:0, головима штопера Конора Голдсона, капитена Џејмса Тавернијеа, те резервисте Фешна Сакале, успут одморивши добар део фудбалера који ће истрчати на мегдан Црвеној звезди.
Тренер гостију Ђовани Ван Бронкхорст најавио је најјачи састав, па је за очекивати да се црвено-белима супроставе истих једанаест као пре седам дана у Глазгову, а то су:

Мекгрегор- Таверније, Голдсон, Балогун, Бејси- Џек, Лундстрам- Арибо, Камара, Кент- Морелос.

Са друге стране, црвено-бели немају шта да изгубе, него ће покушати свим силама, ношени хуком са трибина да направе чудо и да се пласирају у четвртфинале овогодишњег издања Лиге Европе.
Пред дуел са Шкотима, шеф стручног штаба Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

– Нисам променио мишљење после утакмице у Глазгову када сам рекао да смо одиграли коректну, добру утакмицу. Погрешили смо код дефанзивних прекида, фалило је храбрости и концентрације, али у пољу је то било егал. Вратили смо се са три примљена гола за Београд и можда смо заслужили да изгубимо, али требали смо да постигнемо један или два поготка. Нада умире последња и с обзиром да играмо на нашем стадиону свесни какву ћемо подршку имати – рани гол може да промени све. Видећемо како ће се они понашати када буду под притиском који смо ми имали у Глазгову – почео је Станковић. 

Присетио се некадашњи капитен нашег шампиона како су изгледале утакмице у којима је он као играч имао резултатски заостатак као играч… 

– Искрен да будем, ретко кад сам успео као играч да се вратим из једног великог пораза. Било је момената када сам се враћао током утакмице, од 0:3 до 4:3 против Роме у Суперкупу, али сећам се и Шалкеа 2:5 код куће, а у Немачкој 0:0… Треба нагласити и како се екипа осећа, како је физички и ментално припремљена. Добри смо и растемо изутакмице у утакмицу, тако да није немогуће. Ми ћемо изаћи доста јако, гледаћемо да извршимо максималан притисак на екипу Ренџерса. Надамо се као што смо ми направили кикс где је било мањка концентрације, да ће то можда и сутра њима да се деси. Даћемо све од себе да им направимо притисак. 

Сложио се млади стручњак  са шкотским новинарима који су издвојили Алфреда  Морелоса као највећу претњу за његов тим, издвојивши и Рајана Кента.

 – Он је сигурно најквалитетнији играч Ренџерса. Доста је физички јак, задавао нам је проблеме на почетку меча у Глазгову, али мислим да је Драговић успео да га лимитира и надам се да ће то сутра још боље учинити. Неопрезност код другог гола не умањује његов комплетни учинак током 90 минута, али свакако је Морелос једна од највећих претњи из Ренџерса. Такође, ту је и Кент који је правио велике проблеме и Борусији. Обратићемо више пажње на њега и покушаћемо да га затворимо што боље. 

Нагласио је Дејан Станковић и то да ,,Маракана” са собом носи посебан дух који код играча изазива такав адреналин и чини их да изгледају дупло боље.

 – Наш стадион прави од играча Звезде дупло боље него што су иначе. Адреналин и хук који долази са трибина… То су исти играчи, али ће сутра бити дупло бољи. Маракана неће уплашити Ренџерс, јер су навикли да играју у врхунској атмосфери, али ће имати дупло јачег противника испред себе. 

Као фудбалер и капитен Црвене звезде, Станковић је остварио две велике победе од 4:0, против Кајзерслаутерна и у 110. вечитом дербију, откривши и да ли би био задовољан да у 60. минуту његова екипа има предност од 1:0. 

 – Био бих задовољан да такав резултат буде у 60. минуту. Побринуће се Павков за то, а што се тиче тога да ли ће он да почне утакмицу – не знам да је неки тренер до сада повео играча на конференцију који неће стартовати. Што се тиче победа од 4:0, мислим да је у данашњем фудбалу то теже направити, али није немогуће. Гледајући игру из Глазгова, улива ми поверење и самопоуздање да можемо да изненадимо. Ипак, фудбал се доста променио, поготово тамо од 2010, игра се јаче, брже и директније, сви су спремнији… Било је чуда, сећамо се сви Барселоне против ПСЖ-а или Ливерпула против Барселоне и тих преокрета и свесни смо да се то дешава. Стадион, моменат и вера екипе да нешто може да се уради, уз добру хемију… Немамо шта да изгубимо, али нећемо ићи грлом у јагоде, већ ћемо калкулисано ризиковати. Покушаћемо да ствари окренемо у нашу корист, а уздам се у оно што знамо и умемо. Ако нам се посрећи да постигнемо рани гол, да се „упали“ цео стадион, то може много тога да промени. Ипак, пролеће у Европи и осмина финала једног квалитетног такмичења је пут којим треба да идемо. Све то Звезда постиже у последњих пет година, прво Миодраг Божовић, па Владан Милојевић, а ја сам се само „наслонио“ на то што се гради и на екипу и клуб од кога имам подршку. Нашао сам хемију са играчима која је од непроцењиве вредности. Бићемо храбри. Ако и успемо да направимо чудо и изненађење, наставићемо да спремамо утакмицу по утакмицу, па докле догурамо. 

За крај,млади стручњак је говорио и о фактору среће.

 Доста тога зависи од нас, у смислу призивања среће. Опустиће се Ренџерс колико му дозволимо, а сигурно да ако будемо агресивни уз добар притисак на лопту и скраћивање простора, они не могу да се осећају комфорно. Додуше, они мењају формације, варирају, али нису то изненађења за нас и сигуран сам да ћемо се одмах активирати. Што се тиче здравственог билтена – сви су спремни и сви хоће да играју овакве утакмице, а умор је у овом случају секундаран – закључио је Станковић.

Румунски судија Иштван Ковач биће главни арбитар на реванш мечу осмине финала Лиге Европе између Црвене звезде и Глазгов Ренџерса.
Помагаће му сународници Флорин Маринеску и Овидиу Артене.
У ВАР соби ће седети Немац Кристијан Дингерт.

Директан пренос реванш меча осмине финала Лиге Европе између Црвене звезде и Ренџерса можете да пратите на првом каналу Аренаспорт Премиум, као и на  првом каналу РТС-а, са почетком у 18 часова и 45 минута.

Што не може нико, можеш ти!!!

Повезане вести

Leave a Comment