Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звезда дочекује препорођени Раднички и оверава пол позицију пред плеј оф!!!

Црвено-бели су лакше него што се очекивало, убедљиво савладали екипу ТСЦ-а из Бачке Тополе са 4:0 и тако се пласирали у 1/2 финале Купа Србије.
А већ сутра настављају борбу за одбрану шампионске круне, где ће у утакмици 30. кола Линг Лонг Суперлиге Србије на стадиону ,,Рајко Митић” од 17 часова дочекати препорођену екипу Радничког из Крагујевца, предвођену некадашњим тренером и капитеном Црвене звезде, Ненадом Лалатовићем.
Где ће победом гледати да потврде ,,пол позицију” пред плеј оф који је на програму следећег викенда и који ће црвено-бели отворити дербијем против вечитог ривала, Партизана.

Након суморне јесење полусезоне коју су завршили на последњој позицији са свега шеснаест освојених бодова, у редовима Радничког у зимској паузи, жаргонски речено озбиљно су ,,засукали рукаве” решени да се изборе за опстанак у друштву најбољих екипа Србије, па је у Крагујевцу било веома прометно.
А ,,круну” зимског пословања представља долазак тренера Ненада Лалатовића, који је препородио екипу и најзаслужнији је што је Раднички најпријатније изненађење пролећног дела сезоне.

Током зимског прелазног рока екипу Радничког су појачали:
Ђорђе Лазовић ( слободан играч), Марко Гајић (Крајова, Румунија), Марко Јанковић (Пролетер Нови Сад), Никола Андрић (слободан играч) , Љубиша Пецељ (Колубара) , Недељко Пишчевић (Рига, Летонија), Никола Ковачевић (слободан играч) , Филип Миликић (Борац Чачак) , Милош Милисављевић (Колубара) , Војо Убипарип (Тузла Сити, Босна и Херцеговина).
Док су екипу напустили:
Иван Радош (без клуба), Стефан Филиповић (Спартак Суботица) , Момчило Рашо (Работнички, Северна Македонија) , Игор Вићентијевић (ФК Лозница), Матија Дукић (Сушица Крагујевац) , Немања Драгутиновић (Слобода Тузла, Босна и Херцеговина) , Никола Ристовић (Мачва Шабац) , Неђељко Ковинић (Бокељ, Црна Гора) , Борисав Бурмаз (Графичар).

,,Црвени” су базични део припрема за наставак сезоне обавили у Крагујевцу, где су једину контролну утакмицу пред полазак у Анталију одиграли против крушевачког Напретка, славивши са 2:1, головима сада већ бившег играча Стефана Филиповића, те младог Ђорђа Јовановића.
Први противник Радничког на припрема у Анталији била је првопласирана екипа ФНЛ 2 руске лиге (трећи ранг), СКА из Ростова на Дону.
И поред тога што је Раднички био боља екипа на овом сусрету, Руси су такође имали своје прилике које нису искористили, па је тако овај меч завршен са мирољубивих 0:0.
И други контролни меч Крагујевчана завршен је без победника (2:2), противник је била петопласирана екипа пољског шампионата Висла Плох.
Пољаци су далеко боље ушли у овај меч, па су врло брзо головима младог Жнека и капитена Расака, стигли до преднодности од два гола разлике.
Међутим Раднички је пред сам крај првог полувремена успео да смањи предност Пољака, када је лопта после центаршута Немање Томића, погодила неког од фудбалера Висле и завршила иза леђа младог голмана Бартоломеја Градецког.
У наставку је Раднички заиграо агресивније, што му се исплатило у 62. минуту игре, када је након грешке голмана Градецког погодио некадашњи омладинац Црвене звезде, а сада фудбалер Графичара, Борисав Бурмаз. Што ће се испоставити и као коначан резултат овога меча.
До краја утакмице и једни и други су имали своје прилике, али се резултат није мењао. Серију ремија на припремама, Крагујевчани су наставили и у трећем контролном мечу, када је противник била бугарска екипа Спартака из Варне која се такмичи у тамошњој другој лиги, где заузима другу позицију која води у виши ранг.
У мечу који је завршен 1:1 и поред доста узбуђења и прилика на обе стране, које су за Раднички пропустили Мирић, Милисављевић, Ристовић који је погодио стативу…, те Сабрија и Колев са друге стране, где се посебно истакао голман Лукић, Раднички је повео голом Саше Јовановића на асистенцију Милисављевића.
Могли су Бугари до експресног изједначења, али је зицер Колеву скинуо расположени голман Лукић.
Исти играч је пред крај првог полувремена погодио стативу, али се резултат није мењао. Почетак другог полувремена протекао је у уједначеној игри на средини терена, да би прву прилику у наставку имао млади Ђорђе Максимовић, који је умакао дефанзивцима Спартака, али му је понестало снаге за завршни ударац.
Изједначујући гол дело је Архана Исуфа, који је погодио након грешке целокупне одбране Радничког.
До краја утакмице резултат се није мењао.
У четвртом припремном мечу, Раднички је одмерио снаге против још једног члана друголигашког каравана Бугарске, екипом Марице из Пловдива.
И након три узастопна ремија забележили су и први тријумф на припремама у Анталији. ,,Црвени” су славили са минималних 1:0, а гол одлуке постигао је Никола Ристовић у 60. минуту.
Раднички је на овом мечу наступио у комбинованом саставу, што су искористили Бугари који су током првог полувремена диктирали темпо и држали конце игре у својим рукама, где су пропустили неколико изгледних прилика пре свих преко Аврамова и Ангелова, притом не допустивши фудбалерима Радничког да им озбиљније запрете.
Раднички је у наставку заиграо доста боље, што је након пропуштених прилика Максимовића и Видовића, резултирало голом Ристовића.
Могао је Раднички до краја да победу учини и убедљивијом, али су Максимовић и Ристовић били непрецизни.
У генералној проби пред повратак у Србију, фудбалери Радничког савладали су украјински Љвов, резултатом 1:0. Победоносни гол за “црвене” постигао је Никола Ковачевић после корнера у 65. минуту.
Може се рећи да су најбољу партију Крагујевчани сачували за крај и генералну проверу против украјинске екипе Љвова.
У мечу са доста интензитета који је изгледао као прави такмичарски, Крагујевчани су били бољи и заслужено славили са 1:0, победа је могла бити и убедљивија, али су фудбалери Радничког, пре свих Убипарип, Мирић и Јовановић, били непрецизни, а у пар наврата се истакао и голман Иљушенков.

Након повратка са припрема долази до рокаде на клупи Крагујевчана, Зорана Милинковића, заменио је Ненад Лалатовић, који је свој повратнички наступ у Суперлиги и деби на клупи Радничког имао против екипе новосадског Пролетера, коју је његова екипа угостила на стадиону ,,Чика Дача”.
Међутим ни харизма и огромна енергија Ненада Лалатовића, који је током целе утакмице био крај аут линије бодрећи и саветујући своје изабранике, није уродила плодом, Раднички је наставио тамо где је стао пред зимску паузу, уписавши још један пораз.
Једини гол на овом сусрету постигао је Огњен Митровић средином другог полувремена, иако сам почетак меча није наговештавао тако нешто.
Раднички је боље отворио сусрет, али је у прва два наврата голман Петрић био успешнији од Немање Томића, којем је одбранио два зицера.
Да би Пролетер дошао до даха у другом делу првог полувремена запретивши прво преко Вукасовића, а затим и преко Митровића, међутим није било промене резултата.
Друго полувреме је текло у равноправној борби све до момента који ће се испоставити као кључан, када је лепо погодио Огњен Митровић.
Имали су Новосађани шансу да дотуку грогираног ривала, али су прво Нинковић, а затим и млади Томовић пропустили изгледне прилике да повећају предност.
Крагујевчани су после тога заиграли агресивније, али су недостатак среће и голман Петрић спречили промену резултата. Ни седам дана касније, није било много боље.
Фудбалери Радничког уписали су још један пораз, овај пут против тадашњег лидера, екипе Партизана.
Од самог старта утакмице фудбалери Партизана су кренули да константним нападима, убацивањима и мењањем страна, притишћу одбрану Радничког која капитулирала већ пред истек првих двадесет минута игре, када је за водство домаћина погодио Рикардо.
Имали су домаћи прилику преко Јојића да додатно увећају предност, али је искусни везни фудбалер промашио из готово идеалне позиције.
Могао је Раднички експресно да казни овај промашај домаћина и да дође до изједначења, међутим недостајало је и мало среће па да ова лопта Томића заврши у мрежи.
Након тога, домаћи су појачали ритам, па су тако након пола сата имали предност од два гола разлике након што је погодио Јојић.
До краја полувремена Убипарип је пропустио прилику да смањи предност, међутим исти играч је почетком другог полувремена добио црвени картон и питање победника већ тада било је решено.
До краја утакмице није било превише узбуђења, сем покушаја Јевтовића, али се резултат није мењао.
И напокон, после тринаест дугих кола без оствареног тријумфа, тачније од десетог кола и победе над екипом Новог Пазара, фудбалери Радничког су победом над екипом Вождовца на стадиону “Чика Дача” коначно успели да пронађу излаз из резултатског тунела на радост својих многобројних присталица.
Сам тренер Лалатовић пред овај меч је истакао да је победа једина опција, па су у том тону и његови изабраници играли против Вождовца.
Одмах на старту меча запретили су Крагујевчани, прво је запретио Максимовић, да би само два минута касније Пишчевић погодио стативу.
Међутим није се дуго чекало на погодак Радничког, у 18. минуту најбоље се снашао најбољи стрелац ,,Црвених”, некадашњи фудбалер Црвене звезде, Марко Мирић, који постиже први пролећни гол за своју екипу, за огромну радост својих присталица.
Могли су Пишчевић и Максимовић да увећају предност до краја полувремена, али се мрежа гостију није поново затресла.
Ипак ,,Змајеви” су у другом полувремену заиграли доста боље, међутим и поред изгледних прилика Кеите, Ивезића, Новаковића…нису успели да дођу до изједначења, док су Крагујевчани преко Мирића пропустили да овај тријумф учине убедљивијим.
Тријумф против екипе Вождовца био је увод у серију добрих резултата Радничког.
Три велика бода донели су фудбалери Радничког са гостовања једном од главних конкурената у борби за опстанак, екипе Новог Пазара.
У једној борбеној, такмичарској утакмици, са доста тензија како на самом терену, тако и на трибинама, питање победника решено је средином другог полувремена, када је доскорашњи члан суперлигаша са Јошанице, Никола Ковачевић ефектним волеј ударцем донео злата вредан тријумф крагујевачком тиму.
Иако је Нови Пазар боље ушао у овај меч, диктиравши темпо током целог првог полувремена, уз доста промашених прилика, на велики одмор се отишло без промене резултата.
Тамо где су стали у првом, Пазарци су наставили и у другом полувремену, фудбалер Црвене звезде на позајмици у Новом Пазару, Ибрахим Мустафа представљао је нерешиву енигму за одбрану Крагујевчана, посебно стављајући искусног Николу Андрића на муке.
Међутим у јеку те иницијативе, након промашаја Мустафе, Чечарића, Димића…Раднички долази до предности преко Николе Ковачевића, коју ,,Цевени” до краја меча нису испустили.
Раднички је наставио своју пролећну рапсодију и у наредном колу.
Екипа тренера Ненада Лалатовића успела је да веже и трећи узастопни тријумф, и то у сусрету са још једним озбиљним конкурентом у борби за опстанак, екипом Металца из Горњег Милановца 1:0. Шумадинци су овом победом коначно искорачили из опасне зоне и најавили даљи успон на суперлигашкој лествици.
У једној прилично тешкој за гледање утакмици, чему је понајвише кумовао лош и расквашен терен, фудбалери Радничког успели су да упишу злата вредна три бода. Иако је млада екипа Металца припретила неколико пута преко Фићовића, Одаде и Јоковића, то није било довољно да се избегне пораз од комшија из Крагујевца, који су такође пропустили неколико прилика, пре свега преко Мирића и јединог стрелца на овом мечу, Саше Јовановића.
Низ од три узастопна тријумфа фудбалери Радничког прекинули су ремијем на гостовању лазаревачкој Колубари у утакмици 27. кола Линглонг Суперлиге Србије, која је окончана без голова (0:0).
,,Црвени” су тако везали и четврту утакмицу за редом без пораза и дописали још један вредан бод на свој суперлигашки конто.
Без најбољег стрелца Марка Мирића и искусног Воје Убипарипа, испоставиће се да Раднички није успео да веже и четврти узастопни тријумф.
Иако су били бољи и агресивнији од свог ривала, испоставиће се да је лош терен био највећи противник и једнима и другима, па је подела плена била најреалнији исход. Фудбалери Радничког наставили су свој низ без пораза и примљеног гола, пошто су одиграли без голова и са имењаком из Ниша у утакмици 28. кола Линглонг Суперлиге Србије.
Била је ово пета узастопна утакмица на којој су Крагујевчани успели да сачувају своју мрежу и освоје још један вредан бод у борби за опстанак.
Обе екипе су ушле прилично стегнуто и опрезно у данашњу утакмицу.
Акценат је био превасходно на дефанзиви, док се у нападу чекало на грешку противника.
У таквој игри наравно да није било превише прилика за голове, тако да се публика на “Чика Дачи” прилично досађивала током првих 45 минута сусрета.
Друго полувреме донело је далеко садржајнију и динамичнију игру. Крагујевчани су већ у првим минутима наставка успели да запрете два пута, најпре преко капитена Мирића, а потом и Пишчевића, али је чувар мреже нишког тима Филип Дујмовић добро одреаговао у оба наврата.
Имали су Крагујевчани доста среће у 65. минуту, када је након центаршута Станковића са леве стране, искусни Филип Касалица, који је пар минута раније заменио Украјинца Павлова у самом шпицу напада нишког тима, остао усамљен у казненом простору, али његов покушај волеј ударца није прошао баш најбоље.
Могли су гости да буду сурово кажњени за овај промашај два минута касније. Варјачић је извео прекид, Мирић шутирао главом, а Дујмовић крајњим напором успео да заустави лопту на путу ка мрежи.
Ухватили су се навијачи Радничког за главу након “бомбе” Пишчевића са преко двадесет метара у 74. минуту. Дујмовић је већ био савладан, али је лопта окрзнула пречку и завршила у гол-ауту.
До краја није било превише узбуђења, па је меч завршен без победника.
Након завршене репрезентативне паузе, фудбалери Радничког, дочекали су ,,Стару Даму” српског фудбала, екипу Војводине. Сјајну фудбалску представу приредили су фудбалери крагујевачког Радничког и новосадске Војводине у утакмици 29. кола Линг Лонг Суперлиге Србије,одиграној на стадиону “Чика Дача”.
Победи су се на крају, сасвим заслужено, радовали Крагујевчани, који су тријумфовали резултатом 3:2 и тако дошли до нових, злата вредних бодова у борби за очување суперлигашког статуса.
Иако су наспрам себе имали младу, полетну и изузетно мотивисану екипу Војводине, која је у срце Шумадије допутовала са намером да прекине низ од пет узастопних неуспеха, Шумадинци су зрелом, борбеном и тактички дисциплинованом игром успели да казне све пропусте у игри новосадског тима, а епилог свега је још једна вредна победа, којом се чета тренера Ненада Лалатовића учврстила у сигурној зони.
Стрелци за Раднички билу су Милош Видовић, најбољи стрелац екипе Марко Мирић, те Немања Томић са беле тачке, док су за Војводину погађали Бојан Матић и млади Дејан Зукић.

Фудбалери Радничког заузимају тринаесту позицију са освојених 30 бодова, након 29. одиграних кола.
У текућој сезони остварили су осам победа, шест сусрета завршено је поделом плена, уз чак петнаест пораза, притом уз недативну гол разлику 26:46.
Екипу Радничког ове сезоне предводе искусни Марко Мирић са осам постигнутих голова, а следе га Вељко Трифуновић са четири, те Саша Јовановић са два постигнута гола.

Фудбалери Црвене звезде и Радничког из Крагујевца до сада су се састали укупно на 51 сусрету.
Одиграно је 27 првенствених мечева, пет Куп дуела уз 19 пријатељских утакмица. Црвена звезда је славила на 38 дуела, десет пута је сусрет завршен нерешеним исходом, док је на само три утакмице славио Раднички. Очекивано, гол разлика је на страни црвено-белих и износи 106:22.
Последњи дуел између Црвене звезде и Радничког одигран је 31. октобра прошле године у оквиру 15. кола домаћег шампионата.
На мечу који је одигран на стадиону “Чика Дача” у Крагујевцу, изабраници Дејана Станковића рутински су славили са 3:0, а стрелци су били Мирко Иванић, Милан Павков и Александар Катаи.

Пред дуел са Црвеном звездом стратег гостију Ненад Лалатовић, изјавио је следеће:

-Сигурно се не може претити једној екипи као што је Црвена звезда, која је свој квалитет показала победама над Партизаном, Чукаричким, ТСЦ-ом, Радничким из Ниша… Ово је једна од оних утакмица у којој моји играчи немају шта да изгубе, а могу много тога да добију, првенствено јер им се пружа прилика да виде где су у односу на једну екипу која је догурала до осмине финала Лиге Европе. Наравно, ми не треба да се поредимо са екипама попут Црвене звезде и Партизана, већ треба да гледамо искључиво наш циљ, а то је опстанак у лиги. Бићемо значајно ослабљени неиграњем четворице стандардних првотимаца, али сам убеђен да ће сви они играчи који сутра буду истрчали на терен стадиона “Рајко Митић” дати свој максимум у намери да остваре повољан резултат – изјавио је стратег Крагујевчана.

За очекивати је да тренер Радничког, Ненад Лалатовић на мегдан Црвеној звезди изведе следећи састав:

Лукић- Јанковић, Дамјанац, Пишчевић, Андрић- Видовић, Ковачевић- Томић, Милисављевић, Мирић- Максимовић.

Са друге стране фудбалери актуелног шампиона Црвене звезде након репрезентативне паузе, наставили су у пролећном-победничком ритму.
Па су тако након што су и буквално протутњали кроз Ниш, потукавши до ногу домаћина, са високих 5:1, у 1/4 финалу Купа Србије дочекали екипу ТСЦ-а из Бачке Тополе, коју су победили много лакше него што се очекивало са високих 4:0, обезбедивши тако пласман у полуфинале и сад желе новом победом, овај пут против препорођеног Радничког из Крагујевца, да потврде прво место у шампионату Србије и пол позицију пред почетак овогодишњег плеј офа, где би у првом колу угостили екипу вечитог ривала, Партизана.

Пред дуел са екипом Радничког из Крагујевца, тренер фудбалера Црвене звезде, Дејан Станковић изнео је своја очекивања:

-Имамо свој циљ, ово је само једна од утакмица како би га остварили. Идемо на три бода, знамо да ћемо имати једног организованог противника који у последњих шест утакмица има четири победе и два нерешена резултата. Играју тврдо, чврсто и одговорно. Биће доста тешко, али не и немогуће за наш тим. Верујем у нас и у оно што радимо, а то показујемо на утакмицама. Ово је само један меч у низу који нас води ка завршном циљу – рекао је Станковић.

Истакао је млади стручњак поштовање које има према тренеру екипе из Крагујевца, уједно некадашњем првотимцу и шефу стручног штаба Црвене звезде, Ненаду Лалатовићу.

Ненад Лалатовић је неко ко је одлучио да се врати у српски фудбал и преузме екипу која је у том тренутку била последња на табели, а то говори о квалитету, храбрости и вери у оно што ради. По мени је Лалатовић један од најбољих тренера са ових простора. Ово није ствар “улизивања” нити хваљења, то причају резултати. У свакој екипи, у  којој је био Лалатовић, је имала препознатљив начин приступа утакмици током свих 90 минута. Његове екипе играју агресивно, знају тачно шта раде, како стоје на терену и како могу да казне противника. Лалатовићу могу само да честитам на свему што је урадио до сада, био је храбар кроз фудбалску каријеру, а кроз тренерску је то безброј пута показао.

Стандардни бонус играч Страхиња Ераковић пропустће наредни меч у домаћем шампионату због парних жутих картона, а млади стручњак истиче да зна ко ће заузети место бонус фудбалера.

Одлучили смо ко ће бити бонус. Имамо још данашњи тренинг, као и увек пар ситница и детаља, али знамо већ ко ће почети утакмицу.  Не могу да издиктирам стартере, бонусе и шпицеве. Имамо један протокол када играмо на три дана. Користимо сваки моменат да се опоравимо и користимо сваки минут да спремимо утакмицу. Данашњи тренинг улази у тај циклус, тако да ћемо да видимо како се ко опоравио. Павков и Охи су поделили минутажу у купу, што је био циљ. Такође, циљ је био да Саного одигра 45 минута зато што пропушта сутрашњу утакмицу. Има неко ко ће играти доста, а гледаћамо колико год можемо да будемо прави и да одморимо оног ко је одиграо доста минута од почетка ове полусезоне.

Осврнуо се шеф стручног штаба Црвене звезде на повреду Гелора Канге коју је Габонац задобио на утакмици Купа Србије против ТСЦ-а.

Повреда је под контролом. Познајемо Кангу, ако буде имао један процентан шансе да игра – он ће играти. Повреда је била после пет минута и то на два места, а он ако изађе из игре, значи да се десио озбиљан проблем. Гледаће цео стручни штаб, као и медицински блок да га што пре вратимо у тренажни процес.

Говорио је још једном Станковић о статусу Страхиње Ераковића, као и о претњи суспензије Милана Родића због парних жутих картона.

Рекао сам шта мислим о Ераковићу, стандардан је првотимац Црвене звезде и тако се опходимо према њему. Има сву подршку овог света, а на њему је да се из утакмице из утакмицу потврђује и доказује. Родић има много искуства и доста одиграних мечева, неко је ко зна колика је важност сутрашње утакмице, а тако дербија и свега што нас чека у плеј-офу. Сигурно ће бити опрезан, али утакмица може свашта да донесе. Познавајући га, има искуства и само је потребна додатна опрезност.

Дотакао се Станковић и дуела 1/4 финала Лиге Европе између Браге и Ренџерса.

Гледао сам утакмицу, после меча остао је још већи жал што нисмо успели да направимо чудо, или не чудо, можда смо једноставно заслужили да прођемо. Жао ми је што нисмо ми били у Браги уместо Ренџерса, али терен је једино мерило, а резултат је такав какав јесте. Окрећемо се нашим обавезама да се спремимо у овој сезони можда за нешто што можемо да очекујемо следеће, у неком јачем такмичењу – закључио је Станковић.

Главни арбитар на мечу између Црвене звезде и Радничког из Крагујевца биће Данило Николић из Ловћенца, крај аут линија помагаће му Матија Олајош Нађ (Суботица) и Драган Перановић (Шајкаш).
У ВАР соби ће седети Момчило Марковић и Немања Петровић.

Директан пренос утакмице 30. кола Суперлиге Србије, између Црвене звезде и Радничког из Крагујевца, можете да пратите на каналу Аренаспорт Премиум 1 са почетком од 17 часова.

Повезане вести

Leave a Comment