Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВечити дербиМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Дерби вредан титуле шампиона!!!

Фудбалери Црвене звезде победом у последњем колу регуларног дела шампионата, над екипом Радничког из Крагујевца, коју су савладали са 4:1, успешно су завршили први део пролећне полусезоне, где су уписали свих девет победа.
Па сада спремни, одморни и пуни самопоуздања чекају вечитог ривала, екипу Партизана, у највећој светковини Српског фудбала, са којим ће се састати 167. пут по реду, у вечитом дербију, који је овај пут заказан за Суботу, 16. априла на стадиону ,,Рајко Митић”, са почетком од 18 часова.

Од последњег овосезонског дербија, прошло је нешто више од месец и по дана, али за разлику од тад, поглед на првенствену табелу је нешто другачији и по мери је свих навијача којима срце куца за Црвену звезду.

Пред 166. вечити дерби, екипа Партизана била је лидер нашег шампионата са 65 освојених бодава, пет више од актуелног шампиона, тада другопласиране Црвене звезде, са 21 победом и само два ремија на 23 одиграна меча, притом окитивши се јесењим почастима након пет година. Међутим од тада и момента када је врло-добри главни судија меча, Срђан Јовановић одсвирао крај утакмице , најавивши почетак славља навијача Црвене звезде, која је победила са 2:0, головима норвешког интернационалца Охија Омоијуанфа који је постигао свој првенац у вечитом дербију и Александра Катаија, који се претплатио на голове против вечитог ривала, балон еуфорије навијача Партизана је спласнуо, као и сама игра и самопоуздање екипе, наговестивши са тим и оно што ће доћи у наредних месец и по дана.

У периоду између два вечита дербија, фудбалери Партизана одиграли су девет утакмица у свим такмичењима, у којима су забележили пет победа, два ремија као и два пораза.
Након пораза у вечитом дербију фудбалери Партизана угостили су Младост из Лучана четири дана касније, на стадиону ,,Југословенске Народне Армије”, где су ипак успели да упишу три бода иако нису блистали.
Мада сам ток меча и водство од 2:0 можда делују другачије, али је Младост у само шездесет секунди могла да врати ствари на почетак.
Прво је погодио искусни Милан Бојовић, играо се 88. минут, да би колосалну прилику промашио резервиста Немања Обрадовић, који је у идеалној прилици послао лопту небу под облаке.
За Партизан су погађали Рикардо Гомеш и Милош Јојић.
Након тога уследило је достовање у Суботици код екипе Спартака.
Где је у једној тврдој и незанимљивој утакмици славио Партизан, након контроверзног пенала, који је досуђен неколико мунута касније на сугестију Срђана Јовановића из ВАР собе.
Прецизан са једанаест метара био је израелски репрезентативац Бибрас Натхо. Да би у следећих седам дана Партизан доживео потпуни резултатски  слом, плативши тако за претходне мечеве у којима се народски речено провукао.
У 1/8 финала Лиге Конференција, боља је била екипа холандског представника Фејнорда, која је у овом двомечу славила укупним резултатом 8:3.
Холанђани су прво у Београду одиграли једну школску симултанку, где су славили са 5:2 и право је чудо како је млади чувар мреже Партизана, Александар Поповић, успео да спречи још већу катастрофу свог тима, иако су имали почетну предност у два наврата када је погодио Бибарс Натхо за 1:0 и млади Немања Јовић за 2:1, но то је испоставиће се било недовољно за озбиљнији резултат против расположених гостију.
У реваншу на чувеним ,,Де Куипу” у Ротердаму, поново су Холанђани били расположени за игру, чему је умногоме кумовала и дефанзивна поставка гостију који у првих 45. минута нису упутили ударац ка голу искусног Марсиана.
Овај пут голман Стевановић је имао више среће од млађег колеге Поповића, па је овај меч завршен са 3:1 уа домаћина, екипу Фејнорда.
Гол на опроштају од премијерног издања Лиге Конференција, дело је Рикарда Гомеша. У периоду ,,холандске Голготе”, фудбалери Партизана дочекали су екипу крушевачког Напретка, где и поред теренске иницијативе и неколико изгледних прилика, нису успели да победе ривала, дозволивши тако црвено-белима да се изједначе по броју освојених бодова и да преузму лидерску позицију на табели.
Апсолутну јунак меча био је голман Напретка, Никола Васиљевић, који тамо брани као позајмљен фудбалер Црвене звезде.
Након опроштаја од Лиге Конференција, а пред репрезентативну паузу, уследило је гостовање код екипе Радника у Сурдулици, која је до те утакмице била у серији од шест мечева без пораза и примљеног гола.
У једној доста тврдој утакмици, Радник је повео голом бившег ђака Црвене звезде, младог Уроша Миловановића, да би недуго затим узвратио млади Никола Терзић поравнавши резултат.
Док је коначан резултат овог меча поставио Рикардо Гомеш на старту другог полувремена.
До краја сусрета Радник је био близу изједначења, али су голман Стевановић и пречка спречили још један кикс Партизана. По повратку са репрезентативне паузе, Партизан је дочекао екипу ТСЦ-а из Бачке Тополе.
И у утакмици без подршке ВАР система, успео да слави са 2:0, головима левог бека, Слободана Урошевића.
Управо недостатак ВАР система у овом мечу, умногоме је кумовао овом резултату, пошто је првом голу домаћина претходила ситуација која је окарактерисана као прекршај, који није постојао, док се на играње руком Марка Јевтовића у свом шеснаестерцу, судија Ивковић није огласио. Након победе на екипом ТСЦ-а, Партизан је угостио екипу Лознице, члана Прве лиге Србије, у оквиру 1/4 финала Купа, коју је савладао са 2:0, головима Рикарда Гомеша и капитена Лазара Марковића, обезбедивши тако пласман у четвртфинале.
Да би у последњем колу регуларног дела шампионата, Партизан гостовао код трећепласиране екипе Чукаричког на Бановом Брду.
И у још једној тврдој и прилично негледљивој утакмици поделио плен са домаћином, након 0:0, колико је гласио резултат када је судија Новак Симовић одсвирао крај.

За разлику од претходног дербија, када је Партизан имао комфорних пет бодова предности, овај пут су улоге замењене, па је екипа вицешампиона та која мора да јури резултат.
За очекивати је да Александар Станојевић не калкулише, већ да Звезди супростави најјачи расположиви састав.
Међутим, овај пут, за разлику од прошлог вечитог дербија, када је једни циљ био да меч заврши непоражени, мораће озбиљније да крену ка голу Црвене звезде уколико желе да поново преузму лидерску позицију.
То ипак не значи да ће Партизан срљати. Познавајући Станојевића и његову тренерску философију и начин на који његове екипе играју дербије, која ће овај пут морати да се модификује и прилагоди захтевима и важности овог сусрета, за очекивати је да Партизан изађе са појачаном средином где би били Здјелар и Јевтовић као два осигурача својим колегама у навали.
Јер ако је веровати најавама, Партизан ће на терен нашег највећег стадиона изаћи врло офанзивно, па ће сњ испред њих наћи Марковић уместо Натха, док је трио у врху нападу резервисан за Менига, младог Терзића, који је добио прилику уместо ,,пожутелог” Јовића и који ће заиграти на ,,позицији бонуса”, те најбољег стрелца екипе, Рикарда.

Пројектовани састав Партизана за предстојећи 167. вечити дерби је следећи:

Стевановић- Миљковић, Вујачић, Саничанин, Урошевић- Здјелар, Јевтовић- Мениг, Марковић, Терзић- Рикардо.

Са друге стране црвено-бели су у страшној форми од почетка пролећне полусезоне.
На тринаест одиграних мечева у свим такмичењима, остварили су дванаест победа, уз само један пораз.
Од тога девет у првенству, што им је помогло да преузму лидерску позицију, две у Купу Србије, где су обезбедили пласман у полуфинале, уз победу и пораз у 1/8 финала Лиге Европе, где остаје жал за пласманом у 1/4 финале, пошто су се црвено-бели показали као бољи ривал од шкотског представника Ренџерса у овом двомечу, али недостатак спортске среће и помало чудан судијски критеријум у Глазгову, допринели су томе да се фудбалери Црвене звезде опросте од даљег такмичења.
За разлику од претходног вечитог дербија где црвено-бели нису имали избора и одговарала им је само победа да би остали у шампионској трци, пред овај слика је нешто другачија, па овај пут фудбалери актуелног шампиона имају прилику да победом готово па сигурно осигурају останак трофеја намењеног шампиону Србије у Љутице Богдана.

Пред дуел са вечитим ривалом тренер фудбалера Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

– Ми смо у пролећни део сезоне ушли са пет бодова минуса и одрадивши феноменалне припреме зацртали циљ да морамо да победимо све утакмице до краја сезоне, када је реч о првенству. Између тога смо имали и Куп и Европу и урадили добар посао. Ако смо били храбри на минус пет у прошлом дербију где смо могли да изгубимо много тога, конкретно титулу и да имамо још већи бодовни заостатак који би практично био недостижан, и на то показали и доказали да играјући на Маракани имамо снагу и моћ да конце игре држимо у својим рукама, због чега би сутра било другачије? Сада на плус два верујемо да можемо да одиграмо храбру и праву утакмицу. Маракана је наш 12. играч, ослонићемо се на наше навијаче и квалитет. Такође, чим конференцију нисам почео здравственим билтеном, значи да је ситуација добра. Имаћу 24 играча на располагању пред дерби и знам ко ће почети сутра – почео је Станковић. 

Сваки дерби је прича за себе.

 – То је утакмица где нема калкулација, где сама по себи намеће задатке, ритам и инерцију на коју ће страну да превагне. Дерби одлучују детаљи, ко уђе јаче у утакмицу, чвршће, ко осваја дуеле.  Све су то ствари које се не виде голим оком, али праве превагу на терену. Ми ћемо на исти начин ући у утакмицу, јер Звезда игра офанзиван фудбал са калкулисаним ризиком. Нећемо ништа мењати за овај дерби у односу на прошли, поготово наше размишљање. Не може дерби да се калкулише, јер је велики улог у питању и детаљи праве разлику. Наравно, припремамо се на посебан начин, не може утакмица да буде иста. Имаћемо тренинг данас, и сутра ујутру активацију, где ћемо пробати да доведемо ствари до перфекције. 

Претходни дерби је модел по којем би могла да се води игра Црвене звезде.

 – Волео бих да поновимо прво полувреме из 166. вечитог дербија. Сигуран сам да је то једно од најквалитетнијих полувремена у дербијима од кад сам на клупи Црвене звезде. Били смо доминантни, али тешко је држати такав ритам 90 минута. Волео бих да имамо приближан однос и сутра. 

Станковић је истакао да се не бави калкулација пред једну од најважнијих утакмица сезоне.

 – Ако, ако… Причаћемо када утакмица прође, не могу да дајем прогнозе за дерби. Уколико победимо бићемо на добром путу са пет бодова предности над ривалом. Ако буде тако, имаћемо меч лопту, да се изразим тенским речником. Међутим, прогнозе су незахвалне. Улог је велики, игра се за циљ који смо зацртали пред почетак сезоне и 80 посто такмичарске године смо под притиском, јер смо морали да јуримо и нисмо имали права на кикс. Много смо порасли као група, менталитет екипе је ојачао и нисмо одустајали. Звезда је притисак и важност, а ово није трка на 100 метара, већ маратон. Маратон је изазов, имаш кризе, али ми смо све потешкоће које смо имали ове сезон довели до тога да се питамо. Оно што очекујем од мојих играча је да буду на врхунцу задатка. Што се тиче тога ко би могао да буде херој, искористићу Драговићеву изјаву и речћи да Звезда има много хероја и свако може да искочи. 

Млади стручњак је истакао да су црвено-бели радили да одговоре на све тактичке захтеве ривала.

 – Радили смо на томе да покријемо све делове терена. У којој год формацији да играју, озбиљна су екипа која се добро трансформише на терену. Можда крену са крилима, али њихови бочни играчи улазе унутра, па делује као да имају два шпица, где је Мениг био у прошлом дербију „раме од помоћи“ Рикарду. Ко год да изађе на терен, имаћемо спреман одговор, али морамо да будемо концентрисани. Они добро ротирају и кад не вршимо јак притисак, можемо да уђемо у проблеме, јер су доста опасни на одузету лопту и брзу транзицију. Можемо да пробамо да их стиснемо, али ако изађу из тога, имамо проблем у дефанзиви, јер је иза наше одбране 50 метара, а они имају брзе играче. Партизан је добра екипа, цело првенство су били први, квалитет није споран, али и ми смо се питали током сезоне.

Дотакао се тренер нашег шампиона и формата такмичења.

 – Није моје да причам о томе, али свакако пред почетак сезоне рачунам да имамо 37 утакмица. То све носи предност, ако си први на табели, али ми спремамо шампионат по броју утакмица. Наравно, када дође до плеј-офа занимљивије је, јер играмо са седам најбољих екипа, уз дужно поштовање свима, квалитет је већи. 

На претходном дербију шеф стручног штаба Црвене звезде је показао да је изузетан спортсмен.

– И даље ћемо настојати да демонстрирамо лепе ствари. Између љутих противника треба да постоји респект, то је прво и основно. Немам проблем да загрлим Станојевића, да се поздравимо и пожелимо срећу један другом, уз размењена искуства и пар реченица које су у позитивном и конструктивном тону. Тако ће бити сутра, барем са моје стране, а верујем и његове. Стисак руке, загрљај и да се пожели срећа је нешто основно. 

Говорио је такође и о медијским натписима, судији, али и о времену.

 – Што се тиче медија, моји играчи су одрасли људи и знају о чему треба да воде рачуна и на шта треба да се обазиру. Наслови нису то и не верујем да иког може ишта да дотакне што се тиче изјава. Искусна смо екипа, а што се тиче притиска на нас, некада се то ради и наменски да се пољуљамо. Искусна смо екипа и нећемо пасти на мале ствари. Што се судије Јовановића тиче, надам се да ће бити неприметан, онда значи да је најбољи на терену. Нисам ово рекао ружно, да не би сутра био на насловницама да сам прокоментарисао нешто па да опет и мене ставе на листу за казну. Апропо времена, ако буде топло уз по који пљусак, мало ће се поквасити терен, биће бржа лопта. 

За крај, Станковић је пренео и емотивну поруку истинске Звездине легенде – Синише Михајловића.

 – Имам поруку од Михајловића који жели да се захвали ФК Црвена звезда на подршци, а поготово навијачима који су га емотивно сломили и расплакали. Захваљује се од срца и нада се да неће морати и трећи пут да му шаљу подршку да победи ван терена, него да му пошаљу подршку да победи на терену. Још једном желим да га поздравим и пожелим му срећу у опоравку. Причао сам са њим о дербију, генерално комуницирамо пред важне утакмице и када имамо циклусе среда-недеља, како опоравити екипу и слично. Он је озбиљан мотиватор, гледам да доста тога научим од њега, као што сам и од Муриња. Што се тактике тиче, немамо исте играче и визију, не желим да копирам било кога, али много може од Михајловића да се научи -закључио је Станковић.

 Црвено-бели и екипа Партизана до сада су се састали 166. пута.
Фудбалери Црвене звезде славили су 66 пута, 53 пута меч је завршен без победника, док је Партизан славио у 47 наврата.
Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године на стадиону Југословенске Народне Армије.
Славила је Црвена звезда резултатом 4:3, троструки стрелац и уједно стрелац првог гола на вечитим дербијима, био је Јован Језеркић, док је четврти гол био дело Предрага Ђајића.
Док је 166. вечити дерби, одигран 27. фебруара текуће године, на стадиону ,,Рајко Митић” у оквиру 24. кола Линг Лонг Суперлиге Србије.
Славили су фудбалери Црвене звезде са 2:0, головима норвешког интернационалца Охија Омоијуанфа и најбољег стрелца екипе, Александра Катаија.

Главни судија 166. Вечитог дербија између Црвене звезде и Партизана биће наш најбоље рангирани судија, Срђан Јовановић из Калуђерице.
Помагаће му Урош Стојковић и Милан Михајловић, обојица из Београда.
Док ће у ВАР соби седети Момчило Марковић и Бојан Бановић.

Директан пренос вечитог дербија, између Црвене звезде и Партизана, можете да пратите на телевизији Аренаспорт Премиум 1, са почетком од 18 часова.

Повезане вести

Leave a Comment