Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Минули викенд је одлично прошао по наше бивше фудбалере. Пало је доста голова и асистенција, али на све то сенку баца лом руке Дејана Лекића. О свему овоме опширније можете прочитати у тексту испод.

Александар Коларов прославља гол са стрелцем, Едином Џеком

Крећемо од енглеске Премијер Лиге. На Острву је Манчестер Сити оправдао улогу фаворита, и славио је са 3:0 против Блекбурна. Код два од три поготка је асистент био српски репрезентативац, Александар Коларов. Одлични леви бек, који је „бисер“ Звездине Омладинске школе, један је од најбољих играча у најбогатијем тиму на свету и с обзиром на минутажу на коју добија, три асистенције и гол у овој сезони су сјајан учинак. Сити је победом остао са првом месту, и има и даље два бода више у односу великог ривала, Манчестер Јунајтед, који је славио против Норвича са 1:2. За тим Сер Алекса Фергусона и даље не игра повређени Немања Видић. А Ненад Милијаш не добија већу минутажу у Вулверхемптону и поред смене тренера Мика Мек Картија, и доласка Терија Конора. Ипак, резултати су бољи. „Вукови“ су одиграли нерешено са Њукаслом, 2:2, иако су били аутсајдери као гости на некадашњем Сент Џејмс Парку. Ремијем, златно-црни су дошли до 22. бода, и 16. места у Премијер лиги. У Чемпионшипу је Никола Жигић играо у неочиваном поразу Бирмингем Ситија од некадашњег великана, Нотингем Фореста. Жигић није добио много употребљивих лопти, и самим тим му је учинак био слаб, па је замењен у 68. минуту. Бирмингем је пао на пето место Чемпионшипа, и и даље се налази у плеј-оф зони.

Павле Нинков у дуелу са играчем Сошоа

У Француској се Звездаши нису много прославили. Милан Бишевац је пропустио велики дерби између Лиона и Парис Сент-Жермена због повреде задње ложе. Да је недостајао својим саиграчима, види се јер је ПСЖ примио чак четири поготка. Ипак, и поред лоше одбране, „свеци“ су успели да остану непоражени, и утакмица је завршена са чак 4:4. Кратко речено – прави дерби! А Немања Пејчиновић се опоравио од повреде. Ипак, због неприпремљености, одлични дефанзивац није играо у победи Нице над Каеном од 1:0. Његову минутажу можемо очкивати већ на наредној утакмици, када ће радом на тренинзима вероватно достићи праву форму. Ница се победом помакла из „опасне зоне“ , али се ту налази само због боље гол-разлике од Нансија, и предостаје јој „чупава“ борба за опстанак. Победио је и Тулуз, и то са 2:0 екипу Сошоа. Крај десне аут-линије је за љубичасто-беле дејствовао Павле Нинков који је сталан у првих једанаест тима са југо-запада „Земље галских петлова“. Нинков ове сезоне има једну асистенцију, и без гола је, што је сасвим солидно, јер је доста утакмица играо на месту штопера, тако да није има прилика за офанзивне центаршутеве. Тулуз је победом изборио седмо место и има четрдесет бодова(колико и Рен и Лион), уз три бода мање од четвртопласираног Сент-Етијена.  У Лиги 2 је Нант одиграо други узастопни меч без голова, овога пута са Клермоном. За жуто-зелене је свих 90 минута одиграо Филип Ђорђевић, који је имао неколико солидних прилика. Ипак, резултат је остао непромењен, и бодови су подељени. Нант се после два везана ремија спустио на шесто место, и недостаје му пет бодова како би престигао ривала са којим је одмерио снаге, екипу Клермона.

Душан Баста прославља гол против Болоње са саиграчима

У Италији је одрађен одличан посао од стране играча којима је Звезда у души. Душан Баста је био херој Удинезеа у победи бјанко-нера над Болоњом од 1:3. Наиме, Баста је био стрелац и асистент код последња два гола тима са северо-истока „чизме“ и тиме је допринео освајању нова три бода за Удинезе. Баста игра у животној форми, а ко би рекао да ће се нешто тако десити после малтене две године паузе због повреда. Његов гол и асистенцију можете видети испод текста. А Леће наставља да пружа сјајне партије, и ако овако настави, неминовно је да ће изборити опстанак. Наиме, ђало-роси су победили Каљари на Сарднији са 1:2, али ни то није било довољно да се помакне из зоне испадања. Окосницу одбране црвено-жутих чинио је Ненад Томовић који је, као и цела екипа врло добро играо. Леће сада има сјајан низ, и из последњих осам мечева има само један пораз и чак четири победе. И поред свега тога, ђало-роси и даље заостају за Сијеном и морају овако да играју и у наставку, како би обезбедили Серију А и наредне сезоне, а следећи меч играју са Ђеновом, која је у минулом колу играла 2:2 са Пармом. За Ђенову је у нападу играо Бошко Јанковић, који ипак није успео да постигне гол или асистира. Ипак, најважније за њега и његове саиграче је то што су успели да прекину низ пораза, и поред вођства гостију од 0:2. Ђенова је управо због те лоше серије, од три везана неуспеха и „шарених“ резултата ове године изгубила готово све шансе да се нађе у борби за Лигу Европе, а занимљиво је и да је ово био тек четврти реми Ђенове, и тек први након 19 везаних мечева. Играо је и Дејан Станковић, али само у првих 68 минута за Интер који наставља да разочарава… Наиме, после серије одличних резултата, Интер је успео да веже чак осам утакмица без победе, а од тога – седам су били порази. Овога пута, бољи од неро-азурих био је Наполи, који је у Напуљу славио победу од 1:0. Интер је после низа игара за заборав пао на седмо место, и четири бода му заостају за Наполијем, који се налази на место које му гарантује квалификације за Лигу Европе.

Дејан Лекић

Као што смо већ споменули, у Шпанији је Дејан Лекић још једном потврдио сјајну форму постигавши гол за Осасуну против Гранаде, који је донео победу од 2:1 тиму из Памплоне. Ипак, Лекић је почетком другог полувремена, после незгодног дуела морао да напусти терен због лома руке, и очекује га дужа пауза. Осасуна је победом дошла до 34. бода и само због лошије гол-разлике није на шестом месту, на којем је Малага. Гол Лекића можете видети испод текста.

У немачкој Бундесилиги је Штутгарт остварио нову победу на својој Мерцедес-Бенц Арени. Швабе су победиле Фрајбург са 4:1, а до 76. минута је њихове боје бранио Здравко Кузмановић. Српски везиста, који је ову утакмицу солидно одиграо, није константан у тиму Штугарта, и најавио је одлазак на лето. У Цвајти се за разлику од њега у тиму Динамо Дрездена усталио Вујадин Савић. Син легендарног Дулета Савића је одрадио врло добар посао у одбрани, а његови саиграчи из напада су постигли два поготка, чиме су сви заједно допринели убедљивој победи од 2:0. Ипак, ова победа нема великог такмичарског значаја, јер се Динамо налази на десетом месту, и има чак седамнаест бодова мање од трећепласираног Сент Паулија.

Филип Ђуричић

И у Холандији су Звездаши били одлични! У великом дербију између АЗ Алкмара и Хернвена истакао се млади Филип Ђуричић који је још једном потврдио огроман квалитет који поседује. „Српски Кројф“ , како га зову у земљи ветрењача је постигао један од три поготка за плаво-беле и то у 55. минуту. Ипак, ни три гола нису била довољна Херенвену за победу, и утакмица је завршена са 3:3. Ђуричићу је ово био други гол на претходне две утакмице, а ово му је укупно седми у сезони, уз чак пет асистенција, што чини овог момка после Доста и Нарсинга најкориснијим играчем Херенвена. Његов гол са ове утакмице такође можете видети испод текста. Добро су одиграли и остали младићи који навијају за Звезду, а играју у Холандији. Њихови тимови су и одмерили снаге у овом колу. Наиме, реч је о сусрету Роде и Де Графшапа који је завршен неочкивано – 0:2 за плаво-беле. Одбрану Роде између осталих је чинио и Јагош Вуковић, који, додуше није лоше одиграо, али сноси једнак терет као и остали његови саиграчи, јер су поражени од, пре овог кола убедљиво последње екипе. С друге стране, на прави начин је последњих осамнаест минута искористио Ненад Срећковић, који је имао пар добрих продора по левој страни. Он је и учествовао у акцији код другог гола Де Графшапа, који је победом стигао до претпоследњег места, са којим не испада директно у Ерстедивизију, већ игра бараж са вицешампионом тог такмичења. Рода је, пак, остала на деветом месту, али и даље има шансе за плеј-оф за Лигу Европе.

Ибрахим Гај

Ни гол Ђуричића није био крај голгетерске серије Звездаша протеклог викенда. У Белгији је на прави начин последњих десетак минута искористио Ибрахим Гај који је у другом минуту надокнаде постигао пети гол за Локерен чиме је потврдио победу над Кортријком – 2:5. Наравно, у могућности сте да видите и Сенегалчев гол испод текста. Локерен је победом опет дошао у ситацију да се бори за плеј-оф, а за то му недостају шест бодова.

У Португалу нису остварени баш најбољи резултати у клубовима где играју Звездаши. Бенфика је наставила низ утакмица без победе, ремијем без голова на гостовању Академици. За црвено-беле је у првом полувремену добар посао на средини терена урадио Немања Матић, али због лоше игре целе екипе у офанзиви замењен је већ на полувремену, а уместо њега је ушао нападач, Нелсон Оливеира, но ни та измена није успела да допринесе бољој игри Бенфике. После овог кола, црвено-беле је стигао Порто, који има бољу гол-разлику, и на основу тога се налази испред Бенфике. Још лошије је прошла Виторија Гимараеш, која је на гостовању Браги поражена са чак 4:0. Због црвеног картона Фреира Виторија није могла да покаже своје офанзивне квалитете, па је исти случај био  и са нападачима, међу којима је био Едгар да Силва. Виторија је и поред коликих-толиких шанси након победе у прошлом колу да се нађе у квалификацијама за Лигу Европе, дефинитивно остала без те сатисфакције, јер сада за Маритимом, којег треба да престигне заостаје чак девет бодова.

Мирнес Шишић

Из најзападније земље у Европу, прелазимо на сам југо-исток Старог континента. У Грчкој је одигран мали атински дерби између Олимпијакоса и Паниосниоса. Иако за обе екипе званично играју Звездаши, ни на једној страни ни на клупи није било бивших Звездиних фудбалера. За Олимпијакос, додуше није ни могао да игра повређени Марко Пантелић, док за Паниониос из ко зна којих разлога није играо Дејан Миловановић. Утакмица је завршена победом Олимпијакоса од 2:0, чиме су Трилоси остали у трци за Панатинаикосом и заостају само два бода за вечитим ривалом. С друге стране, Паниониос је „ни на небу, ни на земљи“ и мала је вероватноћа да ће изборити Европу или испасти у нижи ранг такмичења. Једини од бивших играча Звезде који је играо у Грчкој, и у Атини, био је Мирнес Шишић, који је играо у надметању АЕК-а и ОФИ-ја у Атини. Утакмица је завршена нерешено(1:1), а Шишић, који у ОФИ-ју игра на месту нападача је још једном остао без гола, а ове сезоне их је постигао само четири.

Још источније, у Турској, Бруно Мезенга и даље није одиграо целу утакмицу за Ордуспор. Овога пута, Бразилац је ушао за љубичасте тек у 85. минуту, и наравно за тако кратак временски период није успео да направи Бог зна какав учинак. Ипак, и поред тога, његов тим је славио минималну победу од 1:0 над Кајсеријем, чиме је и фактички обезбедио опстанак, а има и одређене шансе за Лигу Европе.

Из Европе прелазимо на амерички континент.

Ернан Баркос после постигнутог поготка

У Бразилу Ернан Баркос наставља да тресе мреже. Одлични Аргентинац је постигао два гола на утакмици Палмеирас-Сао Паоло, која је завршена 3:3. То је био Баркосов већ четврти гол на четири утакмица у којима је био стартер у новом клубу. Палмеирас је ипак, због последице два везана ремија пао на треће место, и има исти број бодова уз бољу гол-разлику од трећепласираног Гуаринија, а четири бода заостаје за лидером – Коринтијасом. Ернанове поготке можете видети испод текста.

Преглед завршавамо у Мексику где је Сегундо Кастиљо стандардно играо за Пачуку. Еквадорски репрезентативац је забележио свих 90 минута, уз врло добру дефанзивну игру на средини терена. Ипак, и домаћа Пачука и гостујући Тајгерси су постигли по један пгодак, па је меч завршен нерешено – 1:1. Пачука се након осмог кола мексичке Клаусуре налази на седмом месту и има тринаест бодова.




Ускоро и гол Ђуричића

Повезане вести

6 comments

рођен лош феб 29, 2012 at 10:45

Странац не може да буде Звездаш! Он овде игра за паре, а не због љубави према клубу!!! Дође, узме паре и ништа не уради! Од ових свих играча, само пар њих заслужује да се ословљавају са ЗВЕЗДАШИМА! Ја сам свој закључак изнео, а ви слободно лупајте минусе!

Reply
Немања феб 29, 2012 at 10:52

Не разумем зашто све вадите из контекста и не гледате суштину. Није поента овог текста да покаже ко је Звездаш, а ко не, већ да покаже какве смо играче имали и да ли смо их искористили на прави начин.

Reply
рођен лош феб 29, 2012 at 10:58

Можда си ти то тако схватио, ја нисам.. Како онда Коларов, Матић.. ? Јесте, велики су Звездаши, али нису играли за нас, тако да их нисмо имали, као што си ти рекао.. није ми намера да се сад препиремо, него оно реално.. 🙂

Reply
Немања феб 29, 2012 at 11:05

Грешиш и по том питању, јер су и Коларов и Матић омладинци Звезде који су могли да се афирмишу у Звезди, а не у неком другом клубу(исти случај за Ђуричића…) Једини овде који никада није играо ни у једној секцији Звезде је Здравко Кузмановић, али он је много пута говорио да му је једино Звезда у срцу и да ће можда по завршетку каријере обући њен дрес. Наравно да нећу да се препирем, али само кажем разлог због кога су ту Гај, Кастиљо, Баркос и остали.,. 🙂

Reply
Рођен лош феб 29, 2012 at 11:15

Па уреду је је то.. Него ја сам их набројао зато што нису одиграли ни један минут за први тим.. А је л’ знаш колико наше деце има у Фк Раду?! И зашто је Дмитровић одбио да оде на позајмицу, и ако буде као са Чаушићем и њега ћемо да игубимо! А Лукић кад је дошао на чело клуба рекао је ослањајмо се на нашу децу.. Од тада у Рад је отишло 7-8 екстра талентованих клинаца, да не говорим за друге клубове и играче.. Ето скренуо сам са теме, али мислим да би о овоме требало опасно да се размисли.. Или бар написати неки чланак, како и што су ти клинци отишли..

kole феб 29, 2012 at 02:46

kakva je igracina Barkos. obratite paznju na prvi gol.

Reply

Leave a Comment