Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВечити дербиМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звездино финале за нову дуплу круну!!!

Након победе над екипом Вождовца од 3:1, освајања пете шампионске титуле у низу и славља које су им приредиле најверније присталице, фудбалери Црвене звезде окренули су се обавезама које их очекују у финалу националног Купа.
Где ће сутра од 18 часова, на стадиону ,,Рајко Митић”, угостити екипу вечитог ривала, Партизана, са јасним циљем да победом украсе шампионску титулу и да се поново оките дуплом круном.

Након за њих, полусезоне из снова и кићења јесењим почастима, након седам година, са пет бодова вишка у односу на новог/старог шампиона Црвену звезду, фудбалери Партизана у други део сезоне ушли су пуни самопоуздања, решени да прекину доминацију вечитог ривала.
Међутим пораз у 166. вечитом дербију, где су били надиграни у свим сегментима фудбалске игре и где их је свесно ,,спуштање гаса” пулена Дејана Станковића, спасило резултатске катастрофе, означило је прекретницу сезоне, јер Партизан и поред великог низа победа и освојених бодова, више није личио на тим који је у првом делу сезоне био ,,казнена експедиција” како су их новинари називали за све екипе осим Звезде и Пролетера.
Па су тако након неколико лошијих издања, где су се жаргонски речено ,,провукли”, уследили ремији прво против екипе Напретка (0:0), а затим и против младе екипе Чукаричког идентичним резултатом, која је у том мечу наступила у знатно подмлађеном саставу, што је довело до промене на табели, па су фудбалери Црвене звезде тако преузели лидерску позицију коју нису испустили до краја првенства.
Немоћ фудбалера Партизана најбоље је била осликана у 167. вечитом дербију, где им је била потребна победа, како би се вратили на прво место, где и поред ноншалантних и незаитересованих фудбалера Црвене звезде у том дуелу, нису успели да је остваре, него су више него њихови противници једва чекали да судија одсвира крај меча.
Па су на крају морали да се задовоље другим местом, што им реално по квалитету и приказаном играма ове сезоне заслужено припада.
Док сви у Партизану, од председника, преко тренера и играча, финале и трофеј Купа виде као награду и спас сезоне.
Партизан је сезону у националном Купу отворио на домаћем терену, где је у 1/16 финала, дочекао тадашњег лидера српсколигашког каравана, екипу Трајала из Крушевца.
И у мечу без много неизвесности славио са 3:0, головима Марка Живковића и Квинсија Менига који се два пута уписао у стрелце.
У 1/8 финала, Партизан је гостовао код још једног члана Српске лиге, екипе Дубочице из Лесковца, славиши теже него што се очекивало, голом младог Марка Миловановића, који је погодио за коначних 0:1.
У 1/4 финалној борби, фудбалери Партизана дочекали су екипу Лознице, члана Прве лиге Србије.
И већ након првог полувремена головима најбољег стрелца Рикарда Гомеша и капитена Лазара Марковића, решили питање путника у полуфинале.
До краја сусрета, резултат се није мењао.
У 1/2 финалу, екипа Партизана се први пут у овогодишњем издању Купа, састала са једном екипом из Суперлиге, где су на стадиону Југословенске Народне Армије, дочекали фудбалере Војводине, тима који иза себе има још једну разочаравајућу сезону. Фудбалери Партизана су без много проблема славили са 2:1, головима Рикарда Гомеша и Квинсија Менига, док је почасни гол за госте постигао млади Дејан Зукић.
Нема сумње да ће фудбалери Партизана дати све од себе, да макар трофејом Купа спасе сезону.

Са друге стране црвено-бели за разлику од вечитог ривала, нису имали толико среће приликом жреба, па су осим дуела у 1/16 финала и дуела са тадашњим лидером Прве лиге Србије, своје мечеве на путу до финала, играли против суперлигаша.
Фудбалери Црвене звезде, одбрану трофеја у Купу Србије започели су у 1/16 финала, гостовањем код тадашњег лидера Прве Лиге Србије, екипе Инђије.
И у једном занимљивом сусрету, са доста прилика, у којем је голман домаћина Вукашиновић био централна фигура меча, јер је поред неколико лепих интервенција зауставио и ударац Александра Катаија са беле тачке , славила је Црвена звезда, голом Ришаира Живковића, средином првог полувремена на лепу асистенцију Радована Панкова.
У 1/8 финала Купа Србије, фудбалери Црвене звезде, дочекали су екипу Радничког из Ниша.
Иако је Раднички током целог меча био у подређеном положају, захваљујући фантастичном голману Филипу Дујмовићу, којем је то вероватно био најбољи меч у досадашњој каријери, где је одбранио чак 21 ударац упућен у оквир гола, уз одбрањен једанаестерац Гелору Канги, средином првог полувремена, успео је да избори реми и једанаестерце, где је тек након шесте серије положио оружје пред Црвеном звездом која је потпуно заслужено славила и прошла даље. Апсолутни херој дана био је капитен фудбалера Црвене звезде, Милан Борјан који је фудбалерима Радничког одбранио чак четири ударца са беле тачке, трасиравши им пут у четвртфинале. У четвртфиналу браниоц трофеја Црвена звезда, угостила је екипу ТСЦ-а из Бачке Тополе. И у једном узбудљивом мечу, рутински савладала госте са убедљивих 4:0. Стрелци за црвено-беле били су Александар Катаи, Мирко Иванић и Мохамед Ел Фарду Бен који је постигао два гола. У 1/2 финалу Купа Србије, црвено-бели су дочекали екипу Новог Пазара. И у једној фудбалској рапсодији декласирали недораслог ривала, а како се игра одвијала, не би било чудо да су госте из Рашке испратили и са двоцифреном разликом, овако је коначан резултат био 8:0. Голове за браниоца дупле круне постигли су Мохамед Ел Фарду Бен, Милан Павков, Мирко Иванић, Петар Станић, док су двоструки стрелци били Охи Омоијуанфо и млади Никола Станковић.
Верујемо да фудбалери и стручни штаб нашег шампиона ништа неће препустити случају, него ће дати све од себе да одбране трофеј намењен победнику Купа Србије и да са својим навијачима прославе још једну дуплу круну.

Црвено-бели и екипа Партизана до сада су се у првенственим дуелима састали 167. пута.
Фудбалери Црвене звезде славили су 66 пута, 54 пута меч је завршен без победника, док је Партизан славио у 47 наврата.
Када су у питању куп дуели вечити ривали су се састали 39 пута.
Звезда је славила на 20 утакмица, без победника је завршено пет мечева, док је Партизан тријумфовао у 14 наврата.
Гол разлика је на страни фудбалера Црвене звезде, 57:49.
У прошлосезонском финалу купа, бољи су били фудбалери Црвене звезде након извођења једанаестераца (4:3).
Последњи дуел између Црвене звезде и Партизана је одигран 16. априла ове године у оквиру првог кола плеј-офа домаћег шампионата, а меч је завршен без голова.

Пред финални дуел Купа Србије, тренер фудбалера Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

Црвена звезда ти даје обавезу да будеш прави, не бира ни тренутак, ни моменат да будеш уморан, тако ће бити и сутра. Сезона је била веома тешка и исцрпљујућа, на моменте си био сатеран уза зид, ниси смео да изгубиш ниједну утакмицу, а тај стрес који смо прошли смо изнели јуначки, пре свега момци, заједно са клубом и навијачима, уз чувену паролу да заједно можемо све. Сигурно да су уморни, али имају проблем што имају једног лудог тренера који не жели да одустане и не жели да то прихвати као разлог. Моменат за славље је био и прошао. За клуб, навијаче и нас саме, очекује нас јака и важна утакмица – дерби, а он је специфичан сам по себи и то смо видели у овој години, играли смо их три. Детаљи, ситнице, моменти, дуели одлучују утакмицу и сигуран сам да ће тако бити сутра. Истрчаћемо на терен у најјачем саставу. Извукли смо максимум из сезоне, одиграли највећи могући број утакмица и испунили скоро све циљеве – титула, групна фаза, осминала финала Лиге Европе и ово може да буде јагода на торту, да заокружимо сезону најпозитивније могуће. Играјући 37 утакмица у првенству је доста теже него пет у купу да се освоји трофеј, али то ништа не мења, јер су наши циљеви јасни и сутра идемо на победу – почео је Станковић. 

Цитирао је млади стручњак свог некадашњег учитеља Жозеа Муриња:

– Сигурно ће бити напета и неизвесна утакмица, јер се игра директно за трофеј и нема поправног. Финала су за победити, а не за играти, то је нама Мурињо рекао пред Мадрид, тако да делим мишљење с њим. 

Говорио је Станковић и о здравственом билтену.

– Нисам калкулисао против Вождовца. У датом моменту сам проценио да је неко више или мање уморан, али су сви сем Пићинија на располагању. Он је осетио предњу ложу пре седам дана и нисмо успели да га опоравимо за овај меч, али имамо спремну екипу за сутра. 

Продужетак сарадње на још три године показатељ је обостраног поверења и задовољства. 

– Ја бих да идемо корак по корак, јер у мом карактеру није да гледам превише унапред, већ да будем стабилан у датом тренутку. Ову сезону желимо позитивно да приведемо крају и већ смо почели да правимо план и програм за наредну. Самим потписивањем уговора на обострано задовољство смо доказали да се мисли и на сутра. Фокусиран сам на годину која долази. 

Навикли су фудбалери нашег шампиона да се носе са притиском и високим очекивањима.

– Саживели смо се с притиском и ако га је било, било га је ове године. Неће бити ни мањи, ни већи сутра, али имамо обавезу да у утакмици као што је дерби, највећем мечу српског фудбала будемо прави. То нам да је обавезу и притисак, али то није мерило, тога је било на претек. Што се састава тиче, видећемо после данашњег тренинга. 

Станковић није желео превише да се бави тиме ко ће бити арбитар на сутрашњем мечу, као што то никада није ни чинио.

– Не могу да одговарам у име судије како ће се носити с притиском. Утакмица је велика и ако желиш да будеш актер дербија, мораш да будеш спреман на то. 

Дотакао се и потенцијалне пенал серије која би на сутрашњем мечу дошла у случају тога да и после 120 минута буде нерешено.

– Борјан неће бити међу првих пет извођача. Свакако, ми пенале и слободњаке вежбамо на тренинзима и имамо момке који то добро изводе, а имамо и оне који добро изводе, па промаше. Све је то ствар карактера и момента. Спремни смо на 90 и 120 минута, на пенале, шта год да буде, само да се трофеј освојио. Ако дође до пенала, не знам ко ће да буде уморан, одморан… У већини држава у Европи се финале купа не игра на крају сезоне и мислим да је то једна од ствари које би требале да се погледају другим очима. Да ли је утакмица финала купа нешто чиме треба да се заврши сезона, јер свуда у лигама се одигра пре последњег меча у првенству. Мислим да је првенство оно с чим сезона треба да се заврши. 

Осврнуо се Станковић и на претходне дербије одигране ове сезоне…

– Направили су нам проблем са притиском у прошлом дербију, чврстином, фаулом, агресивном игром на коју нисмо имали одговор, поготово у првом полувремену. Исто тако је био и дерби који смо добили са 2:0, они нису имали одговор на све то од нас. Очекујем да то буде слично, видећемо ко ће да одговори како на агресију. Голови су ти који се у дербију броје, али победу донесе добијени дуели, одузете лопте, друге лопте, концентрација при прекидима, то су детаљи који доносе превагу. Битно је да се уђе од првог минута како треба.

Планови за наредну сезону су увелико почели да се праве. 

– Радимо консултације и скаутинг, сигуран сам да ћемо бити још бољи следеће сезоне, јер морамо да будемо такви из године у годину. Не треба да се задовољавамо учињеним, него треба тежити бољитку. Надам се да ћемо успети то да урадимо, имамо кратак одмор, две недеље, то је мало после овакве сезоне, тако да ћемомци морати да од једног дана направе два када је у питању одмор. Све лиге крећу доста раније, тако ћемо и ми, прва утакмица у првенству је 9. или 10. јула, а у Европи – 2. или 2. августа. Направили смо план припрема, остаје нам да збијемо редове до новембра, када нас чека мало дужи одмор у зимској паузи – подвлачи Станковић. 

Главни судија на финалном мечу Купа Србије, између фудбалера  Црвене звезде и Партизана биће Милош Милановић из Ћуприје, помагаће му Немања Петровић (Ужице) и Светозар Живин (Нови Сад), док ће четврти судија бити Милан Митић.
У ВАР соби ће седети Александар Живковић и Момчило Марковић.

Директан пренос утакмице полуфинала Купа Србије, између Црвене звезде и Партизана, можете да пратите на каналу Аренаспорт Премиум 1 са почетком од 18 часова.

Повезане вести

Leave a Comment