Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаФудбал

Меморандум о разумевању између ЕЦА и УЕФА

Удружење европских клубова (ЕЦА) које броји 123 члана одржало је дводневни састанак у пољском граду Варшави и том приликом донешено је неколико одлука које би требало да донесу бољитак клупском фудбалу на Старом континенту. Испред Црвене звезде састанку је присуствовао пословни директор Стефан Пантовић. Председник асоцијације Карл Хајнц Румениге истакао је да је са европском кућом фудбала постигнут договор, тачније меморандум о узајамном разумевању, по коме ће клубови имати право и могућност да утичу на одлуке које доноси УЕФА, а тичу се клупског фудбала. Договорени споразум ступа на снагу 1. јуна 2012. године и важи све до 30. маја 2018.

Једна од одлука односи се на накнаду коју клубови добијају у случају повреде својих играча за време обавеза у националним селекцијама. Оваква врста осигурања важи за све играче који наступају за клубове који су чланови ЕЦА, без обзира на националност. Буџет за евентуалне повреде играча на предстојећем европском првенству у Украјини и Пољској, односно за покривање штете коју тимови претрпе у случају повреде њиховог играча износи 55 милиона евра. Овај новац обезбедиће УЕФА, и он представља признање клубовима за велики допринос успеху континенталног шампионата. Постојећа сума како је наведено на састанку у Варшави за наредно европско првенство у Француској 2016. биће знатно увећана, а тачан износ биће одређен на следећем састанку асоцијације европских клубова који ће бити одржан у марту, у Истанбулу.

Такође, одлучено је да ће клубови убудуће бити консултовани, односно „имаће право“ да буду упућени у све одлуке које УЕФА доноси, а везане су за клупски фудбал. Компромис је направљен и у прављењу календара репрезентативних утакмица. Знатно ће бити смањен број пријатељских мечева, а у току две године сваки клуб биће дужан да своје играче пусти да играју за репрезентацију девет пута. Усаглашен је и став по коме ће убудуће бити укинути термини за сусрете репрезентација током августа месеца.

Повезане вести

6 comments

Anka мар 1, 2012 at 09:07

Okej sto je doneta odluka za nekoliko vaznih pitanja koja se ticu svih evropskih fudbalskih klubova. Ali me zabrinjava cinjenica da nigde nije pomenuto o povredi pravilnika o dugovanjima i potraznji novca za pozajmljenog odnosno prodatog igraca. Nije vazno o kojem se klubu radi, vec o cinjenici da mnogi „siromasni klubovi“, znaci oni koji zive od prodaje igraca ne mogu da naplate svoja potrazivanja od drugih.
Primera radi sa sastanka FSS Crvene Zvezde i Partizana sa celnicima UEFE ustanovljeno je nacin na koji ce Zvezda i Partizan otplatiti dugovanja, a kad se pokrenulo pitanje potraznje od strane nasih klubova onda je to obrazlozeno da oni tu ne mogu nist i da je to pitanje odnos klub-kluba. Kako je moguce da jedna evropska organizacija koja navodno brani interese sporta sa jedne strane stiti pre svega zapadno-evropske klubove a sa druge strane ne pomaze niti zeli da pomogne istocno-evropskim klubovima. Zna se da i mnoga velika imena poput Barselone, Reala, Milana, Intera, Bajerna, kao i mnogih engleskih klubova duguju silne pare klubovima koji proizvode igrace! Od stvaranje Lige Sampiona(1992/93) napravio se veliki jaz izmedju bogatih i siromasnih klubova! Zasto ovo kazem zato sto neki klubovi budu i uslovljeni da za male pare prodaju kvalitetnog igraca kojeg kasnije bogati klubovi prodaju za visestruku cenu (cena je u vecini slucaja nerealna samo je pitanje ko sa kim suruje). Ne radi se o politici kluba niti moze jedan igrac da vredi visestruko radi se o igri brojki i pranju novca. Da budem jos preciznije najvece belo roblje jesu sportisti zahvaljujuci menadzerima. A u celoj prici osteceni su igraci i siromasni klubovi. Zna se recimo da mnogi klubovi imaju dugovanja desetostruko od nase Zvezde ali zbog dobrog marketinga i lobija (kako kluba tako i saveza te drzave) ne moze im niko nista! Dok manji klubovi kao sto je u nasem slucaju Zvezda budu pritisnuti da mora da sanira dugovanja, ja se samo pitam po cijem nalogu?! (nemoj te pogresno da me shvatite dugovi moraju da se otplacuju ali i pravila moraju da vaze za sve a ne samo za pojedine). Citala sam na nekim sajtovima izjave Rumenigea medju kojima upravo i problem odnosno rak rana menadzeri, uplivavanje u sponzorske vode kladionice i potrazivanje „malih“ klubova od „velikih“ klubova.

Reply
CZovac феб 29, 2012 at 23:40

Da, a nisu mogli da se usaglase da SVI klubovi moraju da placaju svoje dugove, a ne samo ako hoces licencu za evropu!
Nas ucenjuju, a oni sto nama duguju pare, ko ih sisa!
Sramota!
Nazalost za „male“ klubove (iako Zvezda nije mala, tu spadamo po finansiskom aspektu) nema ko da se zalozi!
Niti ce nas savez da se zalozi za nas (bilo koji klub, osim partizana jer njemu izlaze u suskret svakom prilikom), niti ce nas gledati neko iz evrope!
Dokle se stiglo sa procesima za naplatu para za Kastilja, Parkera (ako je slucaj na nasoj strani, zasto nema para)?
Kako to da je Lukas trazio da mu se isplati ceo ugovor, ako je zbog bolesti morao da prekine karijeru? (Ispravite me ako sam pogresno tumacio pisanja po stampi, ali ja sam razumeo da mu mi dugujemo za ceo ugovor, iako ga nije odradio do kraja)!

Reply
atza87 мар 1, 2012 at 00:03

Decko ti si bas neobavesten 🙂 Za Parkera smo izgubili spor i propao nam je novac koji smo im uplatili kao 1 ratu za transfer, sto se Kastilja tice verovatno smo i tu izgubili samo sto to niko ne pominje, jer nije moguce da se svi sporovi zavrsavaju relativno brzo a oni koji bi trebali da se zavrse u nasu korist po 4 god (ceo mandat ove uprave). Lukasova situacija je jasna kao dan, on nije prekinuo svojevoljno vec je dokumentovano da mora da napusti fudbal i normalni klubovi osiguravaju igrace da ako nekim slucajem dodju u takvu situaciju da ne moraju da im iz klupske kase placaju, vec od naplate osiguranja a to kod nas nije slusaj…

Reply
CZovac мар 1, 2012 at 00:09

Hvala za informacije,nisam informasan o tome, eto desilo se! A ako nije problem jel mozes da nadjes zvanicno saopstenje, link sa sajta fk cz, ili makar sa sajta MCZ!
Sto se tice Likasa, nisam pravnik, ne znam kako to ide, da li neko mora da mu placa ono sto on nije odradio, a klub se njega nije odrekao (svojevoljno)!
Da li su samo ta dva slucaja (Parker i Kastiljo) bila pred sudom ili cemu vec?

Reply
CZovac мар 1, 2012 at 00:26

http://redstarbelgrade.info/redstarbelgrade-2/intervju/86-%C4%91or%C4%91e-stefanovi%C4%87.html
(teks jeste sa drugog sajta, ali se nadam da je verodostojan, datum objave 24.12.2011.)

„Докле се стигло у финансијском погледу са трансферима Паркера и Кастиља?

– Стигли смо са њиховим менаџером Несторовићем на суд! И поднели смо кривичну пријаву против истог због фалш чека!“…to je sav odgovor!

Reply
Драган мар 1, 2012 at 07:51

Са њима се јуримо већ годинама око тих пара..

Reply

Leave a Comment