Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звезда руши Макаби у паклу Хаифе!!!

Фудбалери Црвене звезде након утакмице шестог кола Моцарт Суперлиге Србије и победе над младом екипом Вождовца од 4:0, настављају борбу за пласман у групну фазу овогодишњег издања Лиге Шампиона.
Следећа станица нашег шампиона биће Хаифа и први меч против шампиона Израела, екипе Макабија, који је на програму у Среду, са почетком у 21 час.

Фудбалски клуб Макаби Хаифа из истоименог града, најтрофејнији је клуб Израела.
Освојили су четрнаест шампионских титула, шест трофеја намењених освајачу националног купа, четири супер купа и шест трофеја Тото купа.
Поред фудбалске селекције имају и кошаркашку, рукометну, тениску…
Клуб је основан давне 1913. године у лучком граду Хаифи.
Деценијама је Макаби био мали локални клуб који се такмичио у нижим лигама и који је био у дебелој сенци свог далеко познатијег градског ривала Хапоела.
Све до почетка осамдесетих година прошлог века када се Макаби први пут пласирао у елитни ранг израелског фудбала, када и почиње процват маленог клуба из Хаифе.
У сезони 1983/84 освојили су прву титулу шампиона Израела, коју су одбранили у наредној, да би деценију успона крунисали трећим шампионским насловом у сезони 1988/89.
Почетком деведесетих, у сезонама 1990/91 и 1993/94. Макаби је освојио још две шампионске титуле, забележивши и премијерни наступ у европским такмичењима.
Да би на нове шампионске почасти ,,зелени” из Хаифе чекали све до почетка новог миленијума, што се сматра и најуспешнијим периодом у клупској историји, пошто су за десет година освојили седам шампионских наслова, уз два учешћа у групној фази Лиге Шампиона у сезонама 2002/03 и 2009/10, уз једно учешће у групној фази тадашњег купа УЕФА у сезони 2006/07.
Док су последње две титуле освојене у последње две сезоне 2020/21 и 2021/22. Макаби је у међувремену забележио и два наступа у Лиги Европе у сезонама 2011/12 и 2013/14, као и премијерни наступ у Лиги Конференција прошле сезоне, где су у групи са каснијим финалистом такмичења Фејнордом, Славијом из Прага, те Унион Берлином, заузели четврту позицију са свега четири освојена бода која су освојили на домаћем терену у ремију без голова са Фејнордом, те минималном победом од 1:0 над Славијом из Прага.
Ипак и поред неуспеха у Лиги Конференција, претходну сезону ће посебно памтити, пошто су на супериоран начин освојили шампионску титулу.
Освојили су 78 бодова, остваривши 24 победе, шест ремија и шест пораза, уз гол разлику 79:27.
Макаби је у прошлој сезони могао да се поноси са чињеницом да поседује најубојитији напад, али и најбољу одбрану лиге.
Ипак највећи утисак је да гаје изузетно офанзиван фудбал, што потврђује у чињеница да су ,,зелени” из Хаифе у сезони за нама побеђивали са по 6:0 екипе Ашдода, Бнеи Сакхина…
Најбољи стрелац екипе био је деснокрилни нападач и репрезентативац Израела, Омер Атзили са 20 голова, док је Деан Давид постигао пет погодака мање.
У међувремену клуб је решио да се додатно појача и да у сезони пред нама направи додатни искорак у европским такмичењима у односу на прошлу, што су пласманом у плеј-оф за Лигу Шампиона и испунили.
Клуб су током лета појачали дотадашњи десни бек Ариса Даниел Сандгрен, као и десни бек Макабија Петах Тикве, Јинон Елијаху, док је за супротну страну терена ангажован дотадашњи фудбалер Реал Овиједа, француски интернационалац, Пјер Конруд.
Док су шпиц напада појачали Никита Рукавиција и најскупља инвестиција, Генганов горостас, Франтзди Пјеро, који је плаћен 1,6 милиона евра.
Док су клуб напустили, Хосе Родригез који је појачао белгијски Ројал Унион, Максим Млакушченко је прешао у мађарски Хонвед, док је Годсвеј Дониох постао нови нападач Нефчија из Бакуа.
Микаел Алфонс је појачао француски Ајачо, Рајан Стрејн се преселио у Шкотску у редове Сент Мирена.
Искусни Талеб Тавата прешао је у редове Бнеи Сакхина, млади Гај Дахан преселио се у редове аустријског Алтаха, док је Саику Турај завршио у француском Греноблу.
Како су завршили претходну, фудбалери Макабија из Хаифе започели су и нову сезону.
У другом колу квалификација за Лигу  Шампиона потпуно заслужено су елиминисали фаворизовани грчки Олимпијакос.
Прва утакмица одиграна у Израелу завршена је резултатом 1:1, Долев Хазиза је погодио у надокнади и спасио свој тим пораза.
И када се очекивало да Грци одиграју мирно и поведу реванш у правцу који њима одговара, на семафору је стајало 0:4, потпуно заслужено.
Серију голова започео је Ћарон Чери, са два гола наставио Франтдзи Пјеро, а тачку на двомеч ставио Мохамад Абу Фани. Идентичним резултатом савладан је и Аполон из Лимасола у првом мечу трећег кола, где је практично било јасно да треба да се деси чудо у реваншу, па да Макаби не прође даље.
Након уводног аутогола Пејбернса, фудбалера кипарског шампиона, а затим и црвеног картона бившег фудбалера Црвене звезде, Вукашина Јовановића, остало је отворено питање колико ће бити коначан резултат.
Два пута се у стрелце уписао Али Мохамед, а победу је потписао упорни Пјеро.
У реваншу Макаби је поражен са 2:0, али уз два поништена гола и неколико заиста добрих прилика.
Међутим резултат из првог меча био је довољан да се закаже двомеч са Црвеном звездом.

Ово ће бити први дуел између фудбалера Црвене звезде и израелског представника, Макабија из Хаифе.
За очекивати је да тренер Макабија, Барак Бахар црвено-белима супростави следећих једанаест фудбалера.
На голу је неприкосновени амерички интернационалац Џон Кохен.
Док је изглед остатка екипе прилагођен формацији 4-3-3, која се често у току утакмице трансформише и у 3-5-2.
Бедем испред Кохена у последној линији чине бивши фудбалер Црвене звезде, Богдан Планић и репрезентативни штопер Израела, Шон Голдберг.
Место уз десну аут линију намењено је за Данијела Сандгрена који је овог лета пристигао из грчког Ариса, док је на левој страни неприкосновен Сун Менахем стандардни репрезентативац Израела.
Везни ред чине Али Мохамед којег је тренер Звезде, Дејан Станковић апострофирао као најважнијег играча Макабија, капитен Нета Лави који је мотор тима, а нешто истуренији испред њих је искусни Ћарон Чери који је ,,мозак” екипе и играч око којег се све врти у игри Макабија.
Крилни фудбалери, Деан Давид и прошлогодишњи најбољи стрелац тима, Омер Атзили уз новопридошлог, снажног шпица Франдзија Пјероа, највећа су опасност по гол Звезде и уједно највећа нападачка снага тима из Хаифе.
Међутим, Макаби је екипа која има и јаку ,,клупу”, одакле ће своју шансу чекати Офри Арад, Мохамед Абу Фани, Пјер Корнуд, Маор Леви, Никита Рукавитсија, Мавис Чибота, Долев Хазиза…

Са друге стране црвено-бели након успешног старта у домаћем шампионату где су на пет мечева уписали пет победа уз импресивну гол разлику 21:1, где су протеклог викенда у лаганом ритму без много потрошње победили младу екипу Вождовца са 4:0, головима Александра Пешића, Османа Букарија, Ел Фарду Бена и Мирка Иванића, који је на свој конто додао и три асистенције, нешто раније тријумфално су започели и квалификације за овогодишње издање Лиге Шампиона.
Где су у оба меча били бољи од шампиона Јерменије, екипе Пјуника, укупним резултатом 7:0.
У првом мечу одиграном у фантастичном амбијенту, пред скоро пуним трибинама стадиона ,,Рајко Митић”, фудбалери Црвене звезде декласирали су немоћне госте из Јерменије, славивши са убедљивих 5:0, па су тако већ након првог меча обезбедили наступ у плеј-офу.
Бриљирао је репрезентативац Гане, Осман Букари који је уписао први хет-трик у дресу шампиона Србије, док су остала два гола дело Кингса Кангве и младог Стефана Митровића.
У реваншу одиграном седам дана касније у Јеревану, црвено-бели тим је славио са 2:0, голове су постигли Гелор Канга и Милан Павков.
Црвено-бели су данас у поподневним часовима отпутовали у Хаифу, на мегдан екипи Макабија, а главобољу тренеру Станковићу представљају изостанци најбољег стрелца екипе Милана Павкова и интернационалца из Гане, Ибрахима Мустафе, који се нису опоравили од стомачног вируса.

Након слетања у Хаифу, на конференцији за новинаре, тренер фудбалера Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

-Видели смо Макаби, али видели су они нас. Имали смо времена да се међусобно простудирамо. Чека нас лепа утакмица, али великог улога за оба тима. Поштујемо Макаби, урадили су велику ствар, поготово елиминисањем фаворизованог Олимпијакоса и на крилима самопоуздања чекају сутрашњу утакмицу. Ми смо били стабилни што се тиче квалификација, кренули из трећег кола, заслугом клуба и претходних година где смо били стандардни учесници европских такмичења. Спремни смо дошли у Израел, али ово је само прво полувреме, првих 90 минута, како ми кажемо. У Београду нас чека реванш, а моје виђење је да ће храбрија и опрезнија екипа проћи даље – почео је Станковић.

Фудбалери Црвене звезде јутрос су тренирали у Београду, а потом су допутовали у Хаифу.

 – Терен је исти и нема ту разлике. Да имамо тренинг пред 35 хиљада људи, па и да истренирамо у Хаифи, али празан стадион нам не прави разлику да ли ћемо одрадити тренинг овде или у Београду. Заправо боље ми је да имам још један дан да урадим тактичке ствари, јер сви знамо како је кад се дође у госте. Не може ту ништа, сем да се загрејеш и одрадиш „шеву“. Ми смо јутарњи тренинг искористили да радимо на тактици, потом смо допутовали и није први пут да то радимо. 

Станковић је истакао да су добро упознали Макаби.

 – Знам сваког играча, поготово њих 13 који су „стандардни“, у зависности од тактике тренера и скаутирали смо их све. Знамо њихове добре стране, а пробаћемо да нађемо лоше, међутим, ове утакмице не побеђује играч, него тим. За овакве утакмице су потребни сви, и они који играју и они који су на клупи, и у нашем случају они који су остали у Београду. У оваквим двомечима, даље пролази екипа. Када је реч о Макабију, не може се случајно доћи у плеј-оф Лиге шампиона. Имају одличне појединце, брзину, искуство…

Тренер црвено-белих сматра да у овом двомечу нема фаворита, већ да су обе екипе подједнако добре.

 – Нема фаворита, јер су обе екипе добре, искусне и играли су много оваквих утакмица, а улог је велики, како Звезди, тако и Макабију. Детаљи одлучују ко ће проћи даље, ко буде више желео и буде храбрији. Не видим екстремног фаворита у овој утакмици, играмо на два „врућа“ стадиона, како овде, тако и у Београду и сигурно да је предност што се реванш игра код куће где ће бити 55 хиљада људи и неће се чути звиждук судије колико ће бити гласно. Видећемо, ко буде концентрисанији, храбрији и ко буде више желео – иде даље – закључио је Станковић.

Главни судија меча биће Карлос дел Серо Гранде из Шпаније.
Помагаће му сународници Пау Себриан Девис и Диего Барберо.
Четврти судија биће Сесар Сото Градо.
У ВАР соби седеће Хуан Мартинез Мануера и Рикардо де Бургос такође из Шпаније.

Директан пренос првог меча плеј-офа за Лигу Шампиона између фудбалера Макаби Хаифе и Црвене звезде, можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије, као и на каналу телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 21 час.

Повезане вести

8 comments

krvavi zvezdas-DE авг 18, 2022 at 00:16

SKENER MAXBET SPORTA Zvezdo, ovo nije odbrana za Ligu šampiona, Stanković bi morao da odgovori na nekoliko pitanja

Reply
ĐOLE BARI 91 авг 17, 2022 at 23:10

GDE TI JE OHI SRAM TE BILO ? KAKVE SU TI OVO IZMENE ?

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 17, 2022 at 23:28

druze ohi je isti ben,mitrović taraba,to nije dovoljno ni za nasu ligu

Reply
ĐOLE BARI 91 авг 17, 2022 at 23:36

OHI JE DOŠAO KAO NAJBOLJI STRELAC EVROPE U TOM MOMENTU.DAO JE GOL U DERBIJU I JOŠ 10-15 GOLOVA.OVAJ SAMOZVANI MISTER,DEMAGOG,FOLIRANT GA SVESNO UNIŠTAVA.ON JE ZA BENA I PAVKOVA VAN BASTEN.

Reply
ĐOLE BARI 91 авг 17, 2022 at 22:54

GODINU DANA PIŠEM DA NAM JE ODBRANA NULA,DA NEMAMO TRENERA,NEĆETE DA MI OBJAVITE KOMENTAR.KAKO VAS BRE NIJE SRAMOTA ?

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 17, 2022 at 23:00

ja pišem oni me pljuju..još na prvim tekmama sam rekao da nam je odbrana najslavija i u nasem prvenstvu,da nemamo desnog beka i da svaka malo bolja ekipa ima da nas lako kanta..ne daj boze sa bayernom ova odbrana bio bi to rekord sa bar 12 primljenih gola..ovo nema veze sa evropom

Reply
ĐOLE BARI 91 авг 17, 2022 at 23:22

STANKOVIĆ NAS JE VEĆ KOŠTAO DVE LIGE ŠAMPIONA,SAD ĆE I TREĆU.TO JE NAJMANJE 100 MILIONA EURA !!! UNIŠTIO JE BAR 10 IGRAČA,SAD UNIŠTAVA OHIJA.U SITUACIJI KAD PAVKOV NIJE OTPUTOVAO,PEŠIĆ IZLAZI ON U IGRU UBACUJE BENA ? DA NE POMINJEM ULASKE SRNIĆA,MITROVIĆA,SANOGA. OVO POSLEDNJA NEZNALICA NE BI URADILA.

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 17, 2022 at 23:27

sve se slazem..ali sa mitrovicem,srnićem,benon,sanogom je svakom jasno da to nisu igrači ni za surdulicu..a stanković je trener za video igrice

Reply

Leave a Comment