Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Ошамућена Звезда чека Монако!!!

Након још једног разочаравајућег издања и ремија против скромне екипе ТСЦ-а, фудбалере Црвене звезде очекује нови изазов, премијера у овогодишњем издању Лиге Европе, где ће сутра на стадиону ,,Рајко Митић” од 21 час, у оквиру првог кола угостити француског представника, екипу Монака.

Фудбалски клуб Монако основан је 1. августа далеке 1919. године, уједињењем неколико мањих локалних тимова, као престони клуб истоимене кнежевине, да би клуб доживио реорганизацију 23. августа 1924. године. Прве године од оснивања, Монако је провео наступајући у регионалним аматерским лигама, напредујући кроз рангове.
Све до 1933. године када је уследио позив од Француске фудбалске федерације, која је том приликом клубу доделила статус професионалног тима.
Међутим Монако се није дуго задржао у професионалним водама, пошто је већ након прве сезоне уследила сеоба у нижи ранг такмичења, којим су изгубили и статус професионалаца.
Лутање по нижим лигама трајало је све до 1948. године када Монако поново стиче статус професионалног тима, пласманом у другу лугу, да би након пет година уследила и промоција у елитни ранг француског фудбала.
Године 1960. Монако под водством тренера Лусијена Ледука осваја национални куп и долази до првог трофеја у историји.
Почетак шездесетих показаће се као најуспешнији период од оснивања клуба. Годину дана након освајања првог трофеја, Ледук је у Монако донео и први трофеј намењен шампиону Француске, да би 1963. године клубу донео и прву дуплу круну, након којег је напустио кнежевину.
Тог тренутка почиње пад клуба, који је наредних дванаест година лутао између прве и друге лиге, све до 1975. године када син бившег председника Чарлса Кампоре, Жан-Луи долази на чело клуба.
Одмах након прве сезоне председник Кампора враћа у клуб трофејног тренера Лусијена Ледука који је већ након прве сезоне изборио промоцију у елитни ранг, а већ следеће године, након што је посложио тим по свом укусу доноси нову титулу шампиона Француске у кнежевину Монако.
У првој половини осамдесетих, Монако је освојио још једну шампионску титулу којој је придодао и један трофеј националног купа, међутим домаће успехе никако нису могли да испрате европски искораци, пошто је Монако такмичење завршавао након првог круга.
Чак ни чувени тренер Ајакса, Штефан Ковач није успео да им донесе толико жељени европиски успех.
Након дугогодишњег европског поста, клуб се одлучује на потпис до тада широј јавности непознатог Арсена Венгера који је са не баш много успеха предводио Нанси, не слутећи да је пред њима јако успешан период.
Венгер је у својој ери освојио титулу и куп, међутим далеко важније, донео је клубу статус на европском небу, пошто је под њим Монако био редован учесник завршних фаза европских такмичења.
Арсен Венгер је већ у Монаку показао дар за откривање будућих светских мега звезда, али и преговарачке способности, па је поред откровења Тијери Анрија, Давида Трезегеа…могао да се подичи и потписима Јиргена Клинсмана, Јурија Ђоркаефа, Жоржа Вее…Након одласка Венгера, клуб је освојио још два шампионска наслова у у периоду од 1997-2000, под водством Жана Тигане, а затим и Клода Пуела.
Међутим и поред успеха, почетком новог миленијума, клуб се нашао у финансијским проблемима.
Клуб је након 28. година управљања напустио председник Кампора.
Међутим и поред свих недаћа клуб је у сезони 2003/2004, предвођен са клупе Дидијеом Дешампом, а на терену Лудовиком Жилијем, Фернандом Моријентесом, Жеромом Ротеном…дошао до финала Лиге Шампиона, направивши праву сензацију избацивањем Реал Мадрида и Челзија на путу до финала, где их је чекао Порто предвођен Жозеом Мурињом са клупе, који је био бољи и заслужено освојио трофеј Лиге Шампиона.
Монако након тога није могао да се опорави, мењао је руководство, тренере, играче и таворио у најбољем случају на средини табеле све до сезоне 2010/11, када су сезону завршили на 18. месту, преселивши се у нижи ранг.
Децембра 2011. године док је клуб био на дну друге лиге, руски олигарх Дмитри Риболовљев купује 66% акција клуба и на тај начин постаје већински власник.
Иако је Марко Симоне успео да избори мирну луку и опстанак у Лиги 2, клупски одбор је одлучио да га замени Клаудиом Ранијеријем, који је већ у првој сезони успео да избори повратак у друштво најбољих.
Иако је те 2013. године Монако био највећи трошаџија у Европи, потрошивши преко 140 милиона евра на појачања, међу првима на Радамела Фалкаа и Хамеса Родригеза, клуб ће у година које долазе израсти у праву фабрику талената и машину за прављење новца.
У том периоду па до данас клуб је освојио шампионску титулу 2017. године под водством Леонарда Жардима, док је у европски такмичењима у сезони 2016/17 дошао до 1/8 финала Лиге Шампиона, где су испали од Манчестер Ситија.
У периоду од доласка Дмитрија Риболовљева на чело клуба, Монако је остварио велике приходе од продаје својих фудбалера.
Међу којима предњаче продаје Килијана Ембапеа, ПСЖ-у за 180 милиона евра, Орелијена Чуаменија, Реал Мадриду за 80 милиона, Ентони Марсијала, Манчестер Јунајтеду за 60 милиона…

Риболовљев се показао као врстан трговац, међутим највише заслуге припадају сјајном тиму стручњака које је у клуб поставио Луиш Кампош, садашњи директор ПСЖ-а, чија се политика ,,лова на таленте” показала као јако плодоносна када је у питању Монако.
Клуб је овог лета од продаје играча зарадио близу 120 милиона евра, док би та цифра уколико се остваре реални циљеви са бонусима могла да нарасте и до 150 милиона европских новчаница.
Млади Орелијен Чуамени појачао је шампиона Европе, мадридски Реал у трансферу тешком 80 милиона евра. Левокрилни нападач Софијан Диоп појачао је комшијску Ницу за 22 милиона евра, док је Страхиња Павловић прешао у Салсбург (7.000.000 евра), а Пјетро Пелегри у Торино за пет милиона евра.
Клуб су напустили ветерани Сеск Фабрегас и Вито Маноне, као и искусни Ђибрил Сидибе, Бењамин Лаком и Пеле.
Док је на појачања потрошено нешто мало преко 40 милона евра.
Као замена за Чуаменија из Салсбурга је купљен Мохамед Камара за 15 милиона евра.
Напад је појачао јапански репрезентативац Такуми Минамино, за којег је Ливерпулу плаћено 15 милиона, као и Брел Емболо из Менхенгладбаха, чија је слобода коштала 12,5 милиона евра.
Док је на позајмицу из Челзија стигао штопер Маланг Сар.

Мало је недостајало да Монако ове сезоне гледамо у Лиги Шампиона.
У последњем колу француског шампионата била им је потребна победа против Ланса да би сачували друго место и директан пласман у Лигу Шампиона.
И имали су је све до 96. минута када је резервиста Игнациус Ганаго погодио за коначних 2:2, оставивши Монако без директног пласмана.
Може се рећи да Монако није имао среће ове сезоне када је Лига Шампиона у питању.
У плеј-офу дочекали су холандског представника екипу  ПСВ-а из Ајндховена, међутим иако су ,,Кнежеви” били бољи ривал утакмица је завршена без победника, 1:1, па се судбина путника у Лигу Шампиона одлучивала седам дана касније на ,,Филипс Арени”.
Поново је Монако био бољи ривал и поново је имао све на својој страни, међутим и овај пут није успео да се домогне друштва најбољих.
Прво је мексички репрезентативац Ерик Гутиерез поравнао на 2:2 на истеку регуларних деведест минута, да би искусни Лук де Јонг из јединог ударца који је ПСВ упутио у продужецима, поставио коначних 3:2.
Ни у првенству Монаку не цветају руже. Након шест кола заузимају десету позицију са свега осам освојених бодова.
Два убедљива пораза од Ланса (4:1) и Трое (4:2), победе у првом (Стразбур 2:1) и шестом колу (Ница 1:0), уз два ремија, која ако се све околности узму у обзир ипак имају тежину пошто је против Рена (1:1) и поред црвеног картона у раном периоду меча и промашеног једанаестерца успео да остане непоражен, као и против ПСЖ-а, иако је у већем делу меча био у подређеном положају, дају наду тренеру Филипу Клемону пред наставак сезоне.
Монако под Клемоном углавном игра у формацији 4-2-3-1, међутим у последње време није им страно да играју у 3-4-3 формацији.
Па ће након најава француских медија о кадровским проблемима у редовима ,,Кнежева” бити занимљиво у којем ће се саставу супроставити црвено-белима.

Пројектовани састав за овај меч би требао да буде:

Нибел- Каја Енрике, Бадијашил, Дисаси, Вандерсон- Камара, Фофана- Диата, Головин, Минамино- Бен Јадер.

Ово ће бити први дуел између фудбалера Црвене звезде и француског представника Монака.

Што се тиче црвено-белих, може се рећи да је екипа тренера Милоша Милојевића у кризи и да меч против Монака долази у невреме и додати да је пред фудбалерима нашег шампиона веома тежак задатак.
Иако је дебитовао победом против екипе Јавора и поред свих кадровских проблема са којима се сусрео, може се рећи да шок терапија доласком Милоша Милојевића још увек није успела, јер као што је и сам рекао, не поседује ,,чаробни штапић”.
Након ремија у вечитом дербију, где је у првих пола сата, до водећег гола Османа Букарија на терену постојао само један тим, издање у преосталих шездесет минута изгледало је народски речено ,,ми нећемо-не можемо, а они не умеју”.
Па је ,,наплата” уследила само пар дана касније новим ремијем против скромне екипе ТСЦ-а из Бачке Тополе, иако је наш тим имао неколико изгледних прилика, да меч одведе у другом правцу и да атмосфера пред нови европски почетак буде неупоредиво боља.

Пред дуел против Монака, шеф стручног штаба Црвене звезде, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

– Очекујем квалитетну утакмицу, против квалитетног противника, не зато што је у перфектној форми, него зато што игра једну од физички најзахтевнијих лига. Играју другим интензитетом, на неким другим брзинама, физички су доминантни и моћни, то су показали и против Пари Сен Жермена. Нису ванземаљци, најбољи су у променама поседа јер су веома директни и агресивни, то је нешто што им прија. Против екипа где су они доминантни имају проблема. Очекујем једну утакмицу где уз нашу дисциплину и квалитет који имамо можемо да пружимо добру игру и остваримо добар резултат. Поштујемо Монако, не претимо никоме, али уз дужно поштовање не побеђује онај који је бољи на папиру, овде су побеђивани и много јачи тимови од Монака, наравно за то нам треба деведесет плус минута дисциплине, жеље за надигравањем и потпуног фокуса у свим сегментима игре – истакао је Милош Милојевић.

Осврнуо се Милојевић и на претходне дуеле на којима је са клупе водио екипу Црвене звезде.

Свакако да нисам задовољан када не добијем утакмицу, мислим да игра није била слаба. Ако гледате игру против ТСЦ смо имали 27 удараца, од тога 11 у оквир гола, док они имају пет у оквир гола. Уз мало среће је тај резултат могао да оде на 3:1 или 4:1, наравно увек је тешко када примите гол, па јурите резултат. Никад не тражим оправдања за себе, али не знам од када је 1:1 са Партизаном на њиховом стадиону неуспех. Један Партизан који је наш највећи конкурент игра са дефанзиним опредељењем кући, то говори о нашој снази, међутим некада добијете утакмицу, некада не, ми смо свесни тога , на томе радимо. Мислим да нема простора за полемику о кризи, победе су нешто што нас гура даље, тога смо свесни, овај клуб само победе и тражи. Момци не треба да имају притисак због тога, него због добре колективне игре, доброг односа према утакмици и добре представе. Резултата против ТСЦ не можемо да вратимо, имамо утакмицу сутра. Искрено не размишљамо ни о чему другом сем о тој утакмици. Архивирали смо утакмицу против ТСЦ,  урадили смо добру анализу нашег издања, радили на исправкама и корекцији тих ствари. То је процес који је нормалан, нисам задовољан бодом против ТСЦ, али узимале су овде бодове и друге екипе које су мање квалитетне од ТСЦ. Ствари су у животу увек онакве како желите да их видите.

Говорио је шеф стручног штаба црвено-белих и о екипи Монака.

– Када они треба да контролишу игру су рањивији, међутим уколико погледате против кога су они играли када су изгубили, не одговарају им екипе које могу да их угрозе на транзицију. Транзициона су екипа, у почетку су играли 4-3-3, затим су нашли систем који им одговара, директније 3-4-3, доста квалитетних играча имају. Не треба трошити речи о Монаку, да играју у некој другој лиги вероватно би играли у Лиги шампиона, овако им је велика конкуренција, па се нису изборили. У припреми утакмице треба испоштовати сваког противника, имамо терен на којем волимо да играмо, екипу за коју се причало да је најбоља генерација од 1991. Сада после два ремија доводимо у питање да ли су довољно добри, ја верујем да јесу, да не верујем не бих овде седео. Верујем да екипа има квалитет, наравно пољуљао их је шок, нису ушли у Лигу шампиона, која је ишчекивана.  Али то је наук за убудуће, нема потцењивања ни прецењивања, то је 90 минута борбе. Имате пример комшија из Загреба, нису они за 50 посто бољи од нас у то сам сигуран, а не мислим ни да је Челзи за 50 посто бољи од Монака, једноставно је потребно мало и среће, а она треба да се заслужи.

Изнео је шеф стручног штаба и мишљење у ком сегменту игре Црвена звезда може да направи разлику на сутрашњем мечу.

– Свакако да је битно и јесте то мали притисак када се игра на Маракани, али је ипак већи ветар у леђа играти код куће пред овом публиком. Притисак је што се очекује овде, знам историјски и као навијач, помоћни тренер и као главни тренер и када дође Барселона, ако се победи 1:0, мора бар три, ако се изгуби мора бар нерешено.  То је наш српски менталитет и нешто што ја волим. Ми њих можемо да угрозимо, ако будемо играли паметно другу лопту после освајања лопте, ако задржимо посед, да не изгубимо лопту, ствараће се пуно простора да можемо да играмо и иза и испред њих и да из три четири паса дођемо директно до њиховог гола. Доста можемо приликом прекида да их угрозимо, нису добри у дефанзивном прекиду. То су неке ствари, да им не одајемо сад све слабости, пошто знам да се колеге озбиљно баве тиме, слушају, преводе. Има простора да се то одради, треба нам колектив, јер имамо квалитетне појединце. Као што је Пешић и сам рекао, није дао гол,  али је своје играче ставио у пар добрих позиција, битно је радити за тим, а голови и асистенције ће доћи, на једној утакмици Пешићу, на другој неком другом, није битна та подела, битан је резултат тима.

Истакао је Милојевић да је наступ Иванића на сутрашњем мечу неизвестан.

Наравно да Иванић недостаје, чудно ми је да се увек прича више о играчима који нису ту, него о овима који су ту. Када Иванић игра питања су зашто Кангва не добија шансу, када Кангва игра питања су зашто није ту Иванић. Мирко је квалитетан играч, поена, асистенције, голова. Оптерећење које је поднео у последњих годину и по дана, констнатно играње, 55 утакмица од почетка, немате таква три играча у Европи. Очекивано је да дође до пада физичке форме и мислим да ће он из те повреде изаћи јачи. У конкуренцији је за тим и видећемо данас да ли је то паметно или не или је боље да добије још три дана поштеде и буде спреман. Изашао је ровит на утакмицу са Партизаном и зарадио нову повреду, то је нормално да тело компензује негде где користите више један део тела, ако вас други боли. Уколико постоји минимална шанса да његово стање неће бити горе након утакмице са Монаком, биће у саставу.

Говорио је млади тренер и о играчима који нису регистровани за групну фазу Лиге Европе.

Имамо одређен број играча који можемо да пријавимо, Кристичић није тренутно у тренажном процесу са екипом. Било је незахвално стављати га у састав и ишчекивати да ли ће бити добро или не. Да је здрав свакако да би био на списку, поготово због баланса броја везних играча који нам требају. Пруцев је млад, перспективан играч који пре свега треба да добије праву шансу у нашем првенству, да бисмо могли да рачунама на њега и у Европи.

Милојевић је истакао да је задовољан нападачима које има у тиму.

Два добра нападача која ми имамо као што су Пешић и Кулибали су довољна.

Интересовало је новинаре и са колико играча у последњој линији ће играти стратег црвено-белих на сутрашњем дуелу.

– Морате да купите карте, да дођете да погледате утакмицу, па ћете видети.

Дао је Милојевић и одговор на питање да ли би победа против Монака била уједно и прекретница сезоне.

– Не би, уколико сутра победимо потребно нам је још осам бодова за пролаз даље, можда седам. Не може једна утакмица да нам буде прекретница сезоне, после тог меча следи Нови Пазар и тај дуел је онда прекретица, а затим и Трабзон за који исто важи. Свако ко је радио у Црвеној звезди бар један дан зна да је свака следећа најбитнија, следећа је Монако па ћемо видети после тога.

Истакао је шеф стручног штаба црвено-белих да не би био задовољан ремијем у овом тренутку.

– Сада не бих био задовољан ремијем, јер у сваку утакмицу волим да уђем са циљем да победим. Некада се утакмица окрене, да сте бољи на терену, па нисте, па онда негде на крају будете задовољни ремијем. Али пре утакмице мислим да треба да се фокусирамо искључиво на три бода.

За крај Милојевић је говорио и о формирању стручног штаба.

Зна се ко ће бити помоћни тренер, Поја Асбаги, бивши селектор Шведске испод 21 године, тренер Гетеборга. Прикључили смо и Вујадина Савића у стручни штаб, као још једног тренера почетника, који ће нама помоћи у неким стварима и ми њему да се развија у правом смеру. Имамо спремно решење за кондиционог тренера, али наравно уколико хоћете неког доброг у сред сезоне да „извадите“ из клуба, не може то данас за сутра, потребно је неколико недеља да се све коцкице посложе, а о имену не бих док то не буде све како треба – закључио је Милош Милојевић.

Меч између фудбалера Црвене звезде и Монака водиће судијска четворка из Немачке на челу са Хармом Осмерсом.
Крај аут линија биће Роберт Кемптер и Доминик Шхал.
Четврти судија биће Роберт Шредер.
У ВАР соби седеће Сорен Сторкс и Рафаел Фолтин такође из Немачке.

Директан пренос утакмице првог кола Лиге Европе између фудбалера Црвене звезде и Монака, можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије, као и на каналу телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 21 час.

 

Повезане вести

Leave a Comment