Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Најава: Црвена звезда – Крка

После врло тешког гостовања и пораза у Широком Бријегу кошаркаши Црвене звезде силно мотивисани да се искупе за лошу игру и пораз дочекују шампиона Словеније, екипу Крке из Новог Места у оквиру 22. кола АБА лиге.

Крка из Новог Места основана је далеке 1948. године. У својој историји били су четри пута прваци Словеније, а прошле године под вођством Александра Џикића докопали су се и Еурочеленџ Купа. Своје најбоље дане, Крка је имала далеке 2000. године, када су освојили прву шампионску титулу у Словенији и докопали се учешћа у Евролиги. Своју последњу титулу освојили су поршле године, када су успели да искористе проблеме Олимпије и докопају се титуле.

Крка је ове године успела да прође прву фазу Еврокупа, али су у другој фази заустављени. Највећи проблем се огледа у честим одласцима и доласцима, а сигурно да је доста трага оставило и то што је екипу напустио Александар Џикић који се преселио у Лијетувос Ритас. Ове године у АБА лиги имају само 5 победа и чак 16 пораза.

Тимска статистика најбоље осликава игре екипе из Новог Места ове године у регионалном такимичењу. По утакмици просечно постижу нешто више од 71-ог поена, само је Златорог лошији од њих. Најлошији су у лиги при шуту за 2 поена (50%), за три су нешто бољи (31%) и налазе се на 11. месту, док пенале шутирају 68% и заузимају претпоследње место. Оно што је позитивно је број скокова по утакмици (32) и по томе су други у лиги, као и по броју офанзивних скокова (10), док су на шестом месту по броју дефанзивних скокова по утакмици(21). Претпоследњи су и по броју асистенција и украдених лопту просечно по утакмици, док су на трећем месту по броју изгубљених лопти.

Што се тиче ростера, већ само поменуо да су чести одласци и доласци нових играча. Највећи хендикеп свакако је одлазак Џерома Адолфуса Џордана у НБА франшизу из Њујорка, док су поред њега екипу напустили и Јака Клобучар, Крис Букер, Куртис Стинсон, Алан Реј, Џими Бакстер, Ли Хенсброу, Драгиша Дробњак и Марко Ђурковић.

Улога организатора игре припада 31- годишњем Израелцу Афику Нисиму. Играо је у Русији, Француској, Италији, Украјини и Чешкој пре доласка у Крку. Висок је 180 цм, ове сезоне доста шутира, али има јако лоше проценте при шуту. Игра доста за тим, бележи нешто мање од 5 асистенција по утакмици, али је општи утисак да то није онај Нисим из најбољих дана и да је далеко од те форме. Његова алтернатива је бивши студент УЦЛА универзитета и бивши играч Хемофарма и Лила Мустафа Абдул Хамид. После опоравка од повреде, овај Американац на паркету проводи око 25. минута по утакмици, не форсира превише шут иако има доста добар шут. Вероватно је на то утицао и дуг опоравак од повреде, па се може лако приметити доста несигурности у његовој игри. Трећа опција је Бојан Кривец, који је своје минуте највише добијао захваљујући одсуству ова два играча, а Кривец може да покрива и позицију бека шутера.

Спољна линија Крке игра са доста осцилација ове године. Иако се очекивало од неких играча да заблистају ове године, они нису успели ни делић свог потенцијала да покажу. Ту пре свега мислим на Зорана Драгича, брата Горана Драгича играча Хјустон Рокетса. И поред тога што добија доста простора ове године, Зоран ипак игра са доста осцилација. У просеку бележи нешто мање од 11 поена по мечу, а рекорд сезоне му је 19 поена које је убацио на мечевима против Златорога и Радничког. Матеј Ројц у складу са својим годинама (Родјен 1993.) добија јако мало минута и има епизодну улогу. Ту је и искусни 36-годишњи Симон Петров, који како сезона одмиче приказује све лошије партије, па сходно томе добија и мање минута. На позицији три, главну улогу има репрезентативац Словеније Едо Мурич. Он ипак ништа не показује ове сезоне, просечно бележи 3,9 поена по утакмици тако да ће морати добро да се помучи да у наредном периоду убеди Божу Маљковића да заслужује дрес Змајчека.

Најјачи део тима је под кошем. Последњи који је појачао ову линију је кошаркаш из Србије, Урош Лучић који је стигао из Радничког из Крагујевца. Игра на позицији крилног центра и доведен је пре свега због првенства Словеније. Тек се уклапа у екипу, па сходно томе нема неке добре бројке. На позицији крилног центра за Крку тренутно наступа и 31-годишњи Јуре Балажич. Ове сезоне проводи преко 26 минута на паркету и један је од ослонаца екипе. Бележи 10 поена у просеку у АБА лиги, али и много шутира на утакмици. Центарски пар чине Смиљан Павич и Хрват Јуре Лалић. Предност има страији Павич, који је један од најбољих скакача лиге, четврти је по укупно броју скокова по утакмици и трећи по броју ухваћених лопти у нападу у АБА лиги. Рекорд сезоне му је 22 поена које је убацио Олимпији. Момак из Макарске, Јуре Лалић дошао је као велико појачање у Крку из Цибоне, али овај 27- годишњи момак није показао све што зна.

Наш тим свакако је велики фаворит у овом дуелу, пре свега због видљиве разлике у квалитету, дуже клупе и тренера. Као предност може се навести и домаћи терен и публика. Карте за утакмицу можете купити на благајнама Пионира наа дан утакмице од 14 сати па све до почетка меча. Цене карата су непромењене, за трибине коштају 200, а за партер 300 динара.

Утакмица почиње у 20х, а директан ТВ пренос је на телевизији Аренаспорт 2.

Повезане вести

13 comments

stramil мар 3, 2012 at 20:02 Reply
Bryan Zentz мар 3, 2012 at 20:09

Hvala brate, radi, živ bio

Reply
Bryan Zentz мар 3, 2012 at 19:50

Jel će imati neki link ? prenos je na Areni 2, ne verujem da ima na profreetv.com

Reply
lecz мар 3, 2012 at 19:11

Jel ima negde prenost ima li neki link

Reply
Pesic o navijacima мар 3, 2012 at 14:09

http://www.novosti.rs/vesti/sport.295.html:368846-Pesic-Covica-organizovano-provociraju
Izdvojio bih deo njegovog obracanja posvecen navijacima zvezde
“Pešić s velikim revoltom govori o takvim Zvezdinim navijačima.

– Vidim dokle su dogurali klub, pa mi sada moramo da ga izvlačimo. Neka se niko ne brine za Zvezdu, ima onih koji o tome vode brigu.“

Reply
JedinoSever мар 3, 2012 at 19:26

Svaka mu cast i ako je rekao. To vazi za par ljudi koji non-stop dobacuju, ne za Sever. Ti kad budes bio trener Zvezde ti sastavljaj ekipu.

Reply
goran мар 3, 2012 at 11:08

procitao sam da je ratko varda raskinuo ugovor sa azovmasom i da je sada slobodan igrac……nadam se da ce ovi nasi pokusati da ga angazuju,mnogo bi nam znacio za domacu ligu…..takav jedan centar bi nam dobro dosao…..

Reply
Ariljac мар 3, 2012 at 08:17

Aj pa da „skrkamo“ Krku…

Reply
Dzozinjo_91 мар 3, 2012 at 02:18

Posle Marakane svi u Pionir!!! IDEMO CIGANIIIIIIIIII…:D

Reply
NemanjaVemic мар 2, 2012 at 20:46

Samo strpljivo sa KK, bice sve u redu !!! Verujem u Svetu!!!

Reply
ShoNe мар 2, 2012 at 22:26

Samo strpljivo sa fk, bice sve u redu!!!! Verujem Robiju…

Reply
kalu мар 2, 2012 at 19:42

Ocekujem jednu laganu pobedu(bez omalovazavanja protivnika)a pre toga da zgromimo spartak pred nekih 25 000 navijaca,i svi koji su u mogucnosti posle da produze u pionir.

Reply
IgOrNbGd мар 3, 2012 at 21:56

Na našu radost omašio si broj navijača za jedno 20 000 😀

Reply

Leave a Comment