Moja Crvena Zvezda
Блогови Звездине легенде Саша Фудбал

Миљанова ера – гробарске лажи и заблуде

Често по разним форумима читамо разноразне коментаре навијача клуба са погрешне стране брда. Они су непревазиђени мајстори спиновања истине и фалсификовања историје. Толико су у томе отишли далеко да се њихова најбројнија навијачка група слободно може назвати „гробари тастатура.“

У недостатку аргумената а у силној жељи да прикрију своје махинације и чињеницу да су одувијек били државни пројекат они често прибјегавају замјени теза и непровјереним тврдњама. Све то не би било трагично да не стасавају младе генерације које жучно бране тврдње своје старије браће по заблуди. У стању су да никад провјерене тврдње бране са великим жаром што нама који знамо праву истину често изазива осјећај сажаљења.

Дакле, један од најжешћих њихових “аргумената“ је мистериозна “Миљанова ера“ у којој смо наводно освајали трофеје на муфте и били повлашћени у односу на њих. Тврде они да смо у том периоду направили кључну разлику у броју трофеја и побједа у дербијима. Ми им, знајући да причају неистину, одговарамо да није тако. Међутим, ни једна ни друга страна не износи чињенице којима би аргументовала своје тврдње. Да не би та прича ишла у смјеру рекла-казала погледајмо како се све то дешавало и разговарајмо језиком чињеница, суровим и неумољивим.

Миљан Миљанић је на чело фудбалског савеза дошао крајем 1982. године и остао до маја 2001. што значи деветнаест фудбалских сезона. Погледајмо ко је све у том периоду освајао титуле.

1982/83…… 1. Партизан, 2. Црвена звезда

1983/84…….1. Црвена звезда, 2. Партизан

1984/85…….1. Сарајево, 3. Црвена звезда, 4. Партизан

1985/86…….1. Партизан, 2. Црвена звезда (ово је сезона у којој се десило чувено “Шајберово коло“ а Партизан постао првак у судници)

1986/87…….1. Партизан; 2. Вележ, 3. Црвена звезда (сезона у којој је на терену првак био Вардар а Партизан у судници)

1987/88……..1. Црвена звезда, 2. Партизан

1988/89……..1. Војводина, 2. Црвена звезда, 6. Партизан (о овој титули већ сам писао)

1989/90……..1. Црвена звезда, 4. Партизан

1990/91……..1. Црвена звезда, 3. Партизан

1991/92……..1. Црвена звезда, 2. Партизан

1992/93……..1. Партизан, 2. Црвена звезда

1993/94……..1. Партизан, 2. Црвена звезда

1994/95……..1. Црвена звезда, 2. Партизан

1995/96……..1. Партизан, 2. Црвена звезда

1996/97……..1. Партизан, 2. Црвена звезда

1997/98……..1. Обилић, 2. Партизан, 3. Црвена звезда

1998/99……..1. Партизан, 2 Обилић, 3. Црвена звезда

1999/00……..1. Црвена звезда, 2. Партизан

2000/01……..1. Црвена звезда, 2. Партизан

Ако пребројимо титуле и освајаче јасно се види да “аргументи“ навијача Партизана и нису баш такви да би их паметан човјек користио. Пошто сличне “аргументе“ неријетко користе и навијачи Војводине ево им доказа да су пола својих титула (једну од двије) освојили баш у Миљаново доба. Поред по једне титуле Сарајева и Обилића (сви знамо каква је то титула била) остале су освојили „вечити ривали“. Али, гле чуда, и једни и други у том периоду освајају по 8 титула. Ко би то рекао? Па зар нису Цигани у то доба направили “пресудну разлику“ у свему?

Партизанове титуле нећу образлагати (неке су образложене у правоснажним пресудама разних судова из доба самоуправног социјализма) али рећи ћу пар ријечи о нашим титулама. Титулу 1983. осваја генерација браће Ђуровски, Миловановића, Шестића, Јанковића, Елзнера, Николића, Мркеле…. Екипа која је била прави спој младости и искуства (играчи који су играли финале купа УЕФА) са феноменалним појединцима. Следећа је била она из 1988. коју осваја генерација на челу са Пиксијем, Просинечким, Маровићем, Ђуровићем, Диком Стојановићем, Бором Цветковићем. Три везане титуле од `90 до `92 освајају прваци европе и свијета, да их  не набрајам и не образлажем превише. Тада почиње Партизанов “процват“ на челу са Мирком Марјановићем и све до Муслинове дупле круне 2000. и титуле 2001. ми освајамо само једну титулу (1995.) овјерену  у стотом дербију на Маракани. И то би било то у доба Миљана Миљанића. Дакле у титулама 8:8, ништа спектакуларно и ни говора о “пресудној разлици“. Наше титуле нико живи не може да оспори а из тог периода имамо пуно право да се осјећамо оштећени за титуле 1986, 1989 и 1998 (нећу анализирати још неке из доба комшијског “процвата“ деведесетих).

Што се међусобних мечева тиче, одиграно је у том периоду 46 првенствених вечитих дербија (пар година се играо четворокружни и трокружни систем). Звезда је тријумфовала 17 пута, Партизан 14 уз 15 неријешених и гол разлику 64:55.

Црвена звезда : Партизан  46…..17….15….14………..64:55

Из овога се види да ни у међусобним дуелима није направљена нека велика разлика (само 3 побједе вишка) а камо ли пресудна.

Партизан (званично) има 23 титуле. Послије 2001. узео је 7 титула. Значи да је прије Миљана освојио 8 титула. То такође значи да су у цијелих 37 година прије “ере“ били прваци 8 пута а у тих 19 година кад су јадни крадени и злостављани узеше људи још 8 титула!?! Како сад то кад старији гробари уче млађе да је то био период њиховог мрака? Можда сматрају да је ово стање отимачине нормално па се чуде тим временима.

Са друге стране Црвена звезда има 25 титула (не рачунајући отете). Од 2001 има само 3 а у Миљаново доба 8. То значи да је до почетка његове владавине узела 14 пехара првака. Све ово наводи на јасан закључак да је Звезда разлику у трофејима направила управо у периоду до “злогласне ере Миљана Миљанића“. Што се тиче међусобних дуела до 1982/83 укупан скор у првенственим утакмицама је :

Црвена звезда : Партизан  71…..32….19….20………..116:97

То је читавих 12 побједа разлике. Значи, више него очигледно је да период злостављања гробара у дербијима почиње у годинама прије Миљана, траје у његово доба нешто слабијим интезитетом, и наставља се појачано у периоду послије њега.

Каква је ситуација у купу? У периоду између 1982 и 2001 Црвена звезда освојила је 8 а Партизан 5 купова. У тих 19 сезона у куп утакмицама Звезда и Партизан играли су укупно 16 пута:

Црвена звезда : Партизан  16…..9….3….4………..28:18

Црвена звезда је 6 пута елиминисала комшије а била елиминисана 4 пута. Партизан је у том периоду био избациван и од Слободе, ОФК-а, Вележа, Радничког (КГ), Искре, Будућности, Земуна, и Батајнице. Осим Вележа сви ти клубови су били (да ли су) испод њиховог реномеа тако да је смијешно причати о неким Миљановим махинацијама. Такође треба знати да је Партизан до Миљанове ере освојио само 4 купа за 37 година. У тих 19 година осваја чак 5 а након тога 3 пехара. Значи и што се тиче купова они то раздобље могу само да славе и величају. Поготово ако знамо да су од 1957 до 1989 (дуге 32 године) чекали да га освоје а посрећило им се у сред “ере“.

На крају ваља и њима а и нашим млађим навијачима објаснити поријекло тог очигледног комплекса који гробари испољавају у односу на Миљана Миљанића. Као што знамо Миљан је био тренер Црвене звезде у периоду од 1966 до 1974. За тих 8 година међусобни сусрети изгледају овако:

Црвена звезда : Партизан  16…..7….6….3………..28:17

Није само то разлог комплекса. Далеко више томе је допринијела доминација у трофејима. У тој правој ери Миљана Миљанића Црвена звезда осваја 4 титуле и 3 купа (2 пута узима дуплу круну). Три од четири титуле биле су везане што је био прави подвиг у оно доба. Миљан из Звездине школе избацује играче попут Џајића, Аћимовића, Карасија, Лазаревића, Кривокуће, Дујковића а касније и Пижона, Богићевића, Керија, Филиповића…. За осам Миљанићевих година Црвена звезда је седам пута је била најефикаснији клуб у лиги (1972. Вележ дао гол више), а у последње двије сезоне остављала је прве ривале за 12, па за 18 погодака. Забиљежена је и рекордна побједа у дербију 6:1. Са Џајином генерацијом долази до полуфинала купа шампиона. Тада сигурно најбоља европска екипа под мистериозним околностима губи у Атини и пропушта финале са Ајаксом. Ствара се истински европски великан а Звезда на плећа обара многе гиганте европског фудбала. Велики Ливерпул бива поражен 1973. у оба меча са 2:1.  Испоставиће се да је то једини пораз Ливерпула пред својим навијачима у Купу шампиона у цијелом двадесетом вијеку! Након тога Ливерпул по признању чувеног тренера Боба Пејслија почиње да копира игру Црвене звезде од ноге до ноге. Ливерпул са новим системом игре доминира Европом све до Хејсела 1985. Сву ту Звездину еуфорију и харање Европом и државом немоћно посматрају из комшилука. Шта су они освојили у доба праве ере Миљана Миљанића? Ништа. Дупло голо. Титула 0, куп 0. Уз лошији међусобни скор у дербијима шта им је преостало? Само да се стиде и да га прикривено мрзе али и да му се диве као што му се дивио цијели фудбалски свијет.

Ето, на крају приче видимо и разлоге комплекса који навијачи из комшилука непрекидно испољавају према Звезди и Миљану Миљанићу. Није лако носити се са чињеницом да си у сваком погледу инфериоран у односу на највећег ривала. Зато је са једне стране разумљиво етикетирање главног кривца за своју несрећну и болну љубав према погрешном клубу. Са друге стране није ни разумљиво ни оправдано у својој заблуди служити се лажима.

0 0 votes
Гласање за чланке

Повезане вести

Subscribe
Обавести ме о
guest
76 Коментари
најновијим
најстаријим највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
zexy

Malo ste se preračunali… u sezonama 1985/86. i 1986/87. prvak NA TERENU je postao Partizan, a CZ i Vardar u šajberovoj sudnici, a ne obrnuto kako ste vi napisali… ako ne verujete, izguglajte te sezone pa sračunajte bodove, utakmicu po utakmicu…

Bob

Sjajan tekst, svaka čast. Međutim, mišljenja sam da im ne treba davati nikakav prostor. Bar ne na našim sajtovima. Zašto? Pa zato što je saavako pominjanje, u dobrom ili lošem kontekstu, na neki način raklama i promocija. Oni će se pojesti živi kada se vrate u rupu anonimnosti iz koje ih je izvukao Mirko Marjanović i dok im vladajuća politička garnitura daje veštačko disanje. Oni mrze, a mi nikadda ne smemo biti na tom nivou. Mi imamo čega (samo) da se sećamo, i to nam niko ne može oduzeti, a i to bi nam ukrali da mogu. Jednom sam sa… Опширније »

Kokos

Neprestano u Zvezdi plasirate lazi o otetim titulama o tome da ste trofejniji od Partizana, a istina je potpunio drugacija. Oteli ste titulu 1984. godine tako sto je Gojko Zec potrosio 150 hiljada maraka za potplacivanje sudija. Za to cak kao dokaz postoji i sudska presuda u Osnovnom sudu Beograda. Pokusali ste na silu na sramotu da otmete titulu 1986. godine sa Slavkom Sajberom. Namjestili ste utakmicu u Sarajevu dva puta i u regularnom kolu, a potom i u ponovljenom Sajberovom. Oteli ste titulu 1988. godine kada ste se uortacili sa Sutjeskom i u namjestenoj utakmici igrali 2:2 jer je… Опширније »

Neša M.

Smešan si dečače. Pogledaj koliko su vam Tole i Tadić namakli titula u poslednjih sedam godina, da ne govorimo o periodu čuvenih Tumbinih titula sa Mirkom Marjanovićem, a baš ste bili i pravi šampioni u sezoni 1975/76 kad se izgubili od Zvezde sa 4:1 i Hajduka sa 6:1.

Revolt

Da, ali pobedili smo Hajduk u gostima 1:0, to si malo zaboravio kao i uvek. Jednostrani zvezdas.

Kokos

@NESA M Nisam ja dečak, nego vjerovatno imam više godina od tebe, a o sportu znam mnogo više. Kada je Tole bio predsjednik Partizan je bio pet puta prvak, prve sezone je bio Terzić predsjendik, to zaboravljate i krijete. U to vrijeme Partizan je Crvenu zvezdu dobio u osam derbija od devet, a šest puta u nizu. Nikada ni jedan klub nije dobio više od tri derbija zaredom. To je valjda dokaz koliko je Partizan bio bolji Uostalom Zvezda je bila šampion u trci sa Partizanom i Veležom 1988. godine kada je u Mostaru izgubila 5:0, a titulu osvojila golom… Опширније »

miloshb

Aj sto oni kao navijaci zastupaju ovu tezu, vec to rade i neki novinari (Andjus) koji bi bar u javnim nastupima trebali da budu neutralni.

Sloboda govora

Ako ste vi bili prvaci Evrope pet puta u tom trenutku pa nisi napisao to samo za zensku kosarku, onda je tom logikom i Partizan ukupno 7x bio na krovu Evrope jer je samo u vaterpolu u tom trenutku bio sest! Naravno, nismo mi bili ni samo sedam puta vec cetrnaest jer smo pored tih sedam titula (kosarka jednom i vaterpolo sest) i jos jedne titule u vaterpolu 2011, bili tri puta prvi u sahu, dva puta u istom tom karateu (2000. 2001) i jednom (’09) u rvanju. Ko god da je napisao ono sto je izazvalo moju reakciju neprestano… Опширније »

Prvi amandman

Dalje, u tekstu koji sam ja postavio je prvo pisalo 58 jer vam je (sa punim pravom) uracunata i jos jedna titula u odbojci, ali je izostavljena kasnije u tekstu i nije navedena u nabrajanju. Znaci,odnos u titulama u odbojci je tada bio 10-7, a sada je 11-9 za Partizan..Nemam nikakvih problema da priznam istinu ma koliko ona mozda i bila bolna pa cu priznati jos jednom i to da je vama trebala da bude uracunata i titula u fudbalu jer ih vec 6g. imate 25. Prema tome, imajuci u obzir ispravke, gore je odnos bio 72-58 za nas, a… Опширније »

Istina pre svega

Pardon, trenutno je odnos 104-116. Bilo je ksano sinoc I pala mi je koncentracija. Taman smo sa hokejom izjednaceni sa vama 121-121

Istina pre svega

*kasno

Fudbal: 25-25
Muska kosarka: 19-15
Zenska kosarka: 7-28
Rukomet: 9-9
Muska odbojka: 11-9
Zenska odbojka: 8-27
Vaterpolo: 25-3
Hokej: 17-5

ukupno (titule): 121-121

Prvi amandman

Ako su i oni prepisivali od nekoga, to je nesto drugo- ja se secam tog dela za Jasnu Sekaric da sam negde procitao, i vrlo je verovatno da je svako sklon tome da prepravi onako kako to njegovom drustvu odgovara, ali nisam siguran za to ja ce iko normalan da poveruje u taj odnos 80%-20%. Inace. vase sportsko drustvo je osnovano tacno sedam meseci pre Partizana pa ako je to vama „mnogo“ (ja licno ne znam za neki primer blizih datuma osnivanja rivala iz iste zemlje), slobodno napisi i da imate tri puta vise trofeja od nas kako na domacoj… Опширније »

Revolt

„Zanimljivo je da se prica o „nezvanicnim titulama“, a niko ne spominje
npr. 1958/59 kad smo imali isti broj bodova kao i zvezda, a vi uzeli zbog slabije gol-razlike.“ Naravno, trebalo je da napisem zbog bolje gol-razlike,
ali moze i „a vi uzeli zbog nase to jest slabije (gol-razlike) Partizana“

76
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x