Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звезда чека Спартак и оштри се за Будимпешту!!!

Након фантастично одигране утакмице и убедљиве победе над лидером групе Х, екипом мађарског шампиона Ференцвароша, фудбалери Црвене звезде настављају обавезе у домаћем шампионату, где ће у оквиру 14. кола Моцарт Суперлиге Србије на стадиону ,,Рајко Митић” од 15 часова и 30 минута, угостити екипу Спартака из Суботице.

После много оспоравања након неуспеха у плеј-офу за Лигу Шампиона, што је кулминирало падом како форме, тако и самопоуздања екипе, сумње у квалитет новог тренера и тима који предводи, ствари су полако почеле да долазе на своје место. Црвено-бели су прво рутински решили гостовање у Новом Саду, код новог суперлигаша екипе Младост ГАТ, коју су савладали са 4:0, да би најбољи меч од почетка сезоне одиграли у Четвртак у трећем колу овогодишњег издања Лиге Европе, против лидера групе Х, екипе Ференцвароша, коју су савладали са убедљивих 4:1.
Све је функционисало беспрекорно, у режији тренера Милоша Милојевића, који је тактички потпуно надмудрио далеко искуснијег колегу Станислава Черсесова, који је познат као велики мотиватор, да би играчи на терену до ногу потукли грогираног и може се рећи надменог ривала, чији су играчи приликом изјава пред овај дуел, поприлично потценили црвено-беле.
Који ће сутра имати прилику да наставе тријумфални низ против екипе суботичког Спартака која сласт победе није осетила готово два и по месеца када су у смирај јула месеца савладали екипу Вождовца.

Фудбалери Спартака из Суботице након завршеног регуларног дела сезоне где су после тридесет одиграних кола заузели једанаесту позицију са 34 освојена бода, морали су да кроз плеј-аут обезбеде опстанак у друштву најбољих, што им је и пошло за руком, пошто су током седам кола доигравања освојили нових десет бодова, што им је било довољно да задрже суперлигашки статус.
Након завршене сезоне у којој је клуб успео да преживи међу најбољима, руководство клуба на челу са председником Николом Симовићем решило је да ојача играчки кадар с обзиром на одласке неколицине стандардних фудбалера и носилаца екипе.
Из Црвене звезде на шестомесечну позајмицу стигао је млади и перспективни везиста Петар Станић.
Из новосадског Пролетера стигли су бекови, млади Огњен Митровић и искусни Александар Танасин.
Миленко Мијатовић је црвени дрес Феникса заменио за плаво-бели дрес ,,Голубова”, док је неуништиви, Јанко Тумбасевић стигао из лучанске Младости.
Некадашњи фудбалер Лација, Грк Николаос Баксеванос, стигао је из румунске Шинидие Тарговиште.
Из Бродарца су стигли млади Лазар Стајковић и Владимир Виторовић.
Радивој Босић је стигао из португалског друголигаша Национала, док је искусни црногорски интернационалац Марко Обрадовић након растанка са Нефчијем био слободан у избору нове средине, па је одлучио да прихвати понуду да постане играч Спартака из Суботице.
Док је клуб напустило чак деветнаест фудбалера.
Већ неколико сезона најбољи играч Суботичана и један од најбољих играча Суперлиге, Лазар Туфегџић одлучио је да каријеру настави изван граница Србије. Бугарски великан, екипа ЦСКА из Софије за слободу некадашњег омладинца Црвене звезде платила је пола милиона евра. Његовим путем кренуо је и Владан Видаковић, који каријеру наставио у словеначком Марибору, за којег је Спартаку припало обештећење од 150 хиљада евра. Немања Николић се вратио у Војводину чије је боје бранио у сезони 2019/20, док је Милан Јездимировић постао нови члан Радника из Сурдулице.
Саша Манић, Димитрије Табаковић и Бојан Аџић ове сезоне браниће боје екипе Бродарца као позајмљени фудбалери Спартака.
Милан Јеловац појачао је екипу некадашњег освајача Купа Црне Горе, ОФК Петровца. Огњен Мажић је завршио у Вршцу, док ће млади Андрија Рајовић дириговати игром Искре из Даниловграда која се такмичи у првој лиги Црне Горе.
Млади Илија Миодраговић потребне минуте, неопходне за развој младих фудбалера потражиће у екипи Радничког из Сремске Митровице, а Лука Јанчић у Радничком из Сомбора.
Андреј Богићевић наставља каријеру у Уједињеним Арапским Емиратима, у тиму Масфута.
Док ће Филип Танасковић и Алекса Урошевић наставити каријеру у екипи Рогашке из Словеније, односно Радника из Бијељине који се такмичи у првој лиги Републике Српске.
Давид Стојановић је појачао екипу Борца из Параћина, док су Стефан Милошевић, Немања Михајловић и Лазар Милутиновић и даље без клуба.
У међувремену клуб је након серије лоших резултата напустио и тренер Славко Петровић, којег је наследио некадашњи спортски директор Војводине, Љубиша Дунђерски, коме ће као први помоћник помагати наш некадашњи првотимац, Саво Павићевић.

Иако је сезона добро кренула, где су на крилима младог Луке Бијеловића успели да освоје осам бодова у прва четири кола, уписавши по две победе (Радник 2:0, Вождовац 3:0) и два ремија (Младост Лучани 1:1 и Војводина 0:0), поразом од екипе Чукаричког (2:0), на отварању кола, може се рећи да су и ,,кола” кренула низбрдо.
Ни два ремија у наредна два кола (Јавор 2:2, ТСЦ 0:0), нису променили крвну слику екипе, напротив, Спартак је у наредних пет кола уписао исто толико пораза и што је најгоре, излаз из тренутне резултатске агоније се не назире.
Након убедљивог пораза у Нишу, од екипе Радничког која је славила са 3:0, клупу ,,Голубова” је напустио тренер Славко Петровић.
Међутим ни промена тренера, ни две недеље за одмор и додатно уигравање нису донеле резултат, па је и шок терапија изостала, пошто је на дебију новог тренера Љубише Дунђерског, била боља екипа Радничког 1923, која је славила у Суботици са 2:1.
Па се може рећи да им гостовање на нашем највећем стадиону долази у најгорем могућем тренутку, јер ће наспрам себе имати захукталог шампиона.

Екипа Спартака из Суботице у до сада одиграних дванаест кола забележила је две победе, четири ремија и шест пораза, па тако заузима четрнаесту позицију, са свега десет освојених бодова уз негативну гол разлику 10:15.
Екипу предводе капитен екипе Никола Срећковић са три постигнута гола, а прате га млади Лука Бијеловић, Марко Обрадовић, Андреј Тодоровски са по два, док се омладинац Стефан Христић једном уписао у стрелце.

За очекивати је да тренер Суботичана, Љубиша Дунђерски на мегдан Црвеној звезди изведе следећи састав:

Манојловић- Танасин, Филиповић, Остојић, Митровић- Тумбасевић, Шимура, Ђурасовић- Срећковић, Бијеловић-Обрадовић

Са друге стране фудбалери Црвене звезде уписали су четири везана тријумфа у сва три такмичења у којима наступају, с тим што су на последња два напокон материјализовали већи број прилика него на претходним мечевима, где су стварали велики број шанси, али је реализација изостала.
За разлику од Спартака, може се рећи да овај меч долази у идеалном тренутку за Црвену звезду, која верујемо неће пропустити прилику да додатно напумпа самопоуздање пред пут у Будимпешту, на мегдан екипи Ференцвароша, коју је пре два дана убедљиво савладала головима младог Стефана Митровића, Звездиног ,,магика” Александра Катаија, те Гелора Канге који се два пута уписао у стрелце и који је завршио у идеалном тиму трећег кола Лиге Европе, а чији је други гол изабран за најлепши у трећем колу.

Пред дуел са екипом Спартака из Суботице, тренер фудбалера нашег шампиона, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

– Нама је првенство приоритет, то смо причали и пре утакмице против Ференцвароша. Исти циљ остаје и сада. Приоритет један, два и три је домаће првенство. Европа је “бонус” такмичење које волимо да играмо, а када играмо волимо и да победимо. Неће бити проблема, мислим да је победа против Ференцвароша подигла самопоуздање екипи. Да би се то продужило, морају да наставе да играју тако. Обавеза је да их мотивишемо за то – почео је Милојевић.

 Одличну партију против мађарског шампиона пружио је Марко Гобељић.

 – Схватио је да му верујемо, а када играч добије поверење од стручног штаба и саиграча онда пружи максималну партију и изнад тога. Не треба од тога правити халабуку, гледао сам га када је играо и боље утакмице. Треба да задржи тај континуитет и верује у то што ради како би све било на свом месту.

Упркос проблемима са повредом капитен наше екипе Милан Борјан заузео је место међу стативама у дуелу против Ференцвароша.

 – Борјан је данас одлично, видећемо како то сутра изгледа. Није то био никакав велики проблем, мало је осећао затегнуће у врату након преспаване ноћи, вероватно јастук.

 Дотакао се млади стратег форме нашег наредног ривала – екипе Спартака из Суботице.

 – Спартак је екипа која је скоро променила тренера, знамо њихове квалитете и мане. Не долазе са позитивним трендом, али то нас не успављује, већ нам даје мотив да кренемо јако од првог минута и покажемо да смо бољи. Свако опуштање је до сада било кобно. Кажњавале су нас екипе из једног шута или прекида, тако да немамо простор за превелико опуштање.

Иако је иза наших фудбалера физички захтевна утакмица, млади тренер истиче да неће бити превише ротација за наредни меч.

 – Пратимо оптерећење играча, као и замор. Имамо фудбалере који су играли више након паузе, а неки мање. Гледамо какав нам распоред предстоји, али не калкулишемо превише. Увек хоћемо да изведемо најбољи састав. Момци су добро изгледали физички против Ференцвароша, то је нешто што би желели, можда још пар километара више. Једноставно и утакмица је била таква, динамична. Нема потребе за превеликим ротацијама.

Наше младе играче очекује вечити дерби у Омладинској лиги Србије, а тренер Милош Милојевић истиче да ће талентовани фудбалери добијати шансу на наредним утакмицама.

 – Млади играчи имају вечити дерби. Став је да њима треба минутажа и да им много више значи да одиграју 90 минута у Омладинској лиги Србије, него три минута за први тим. Биће времена за њих, а ми им верујемо. Ускоро ће добијати шансу, а видећемо ко ће сутра играти. Једини млади играч који није играо јесте Пруцев. Добро ради на тренинзима, тако да ће и он добити минуте. Играч је у кога верујемо, исто као у Лековића, Станковића и Мотику. Треба да се нађе права “бројка” за њих и утакмица. Није решење само да се ставе у “ватру” и “изгоре”. Био сам присутан када јако квалитетни играчи нису могли то да изнесу. Пуно ствари ту треба да се уклопе.

Говорио је Милојевић детаљно и о којим сегментима игре води посебну пажњу.

 – Ако хоћете да правите игру и систем, а да то не зависи од Катаија или Иванића, морате да будете доследни томе што радите. То су мале тактичке промене, детаљи где се играчи другачије “окрену” или другачији профил фудбалера, па то изгледа као два шпица. Више радимо на принципима, постављању, трчању у одређеним зонама и реакцији на изгубљену лопту. Један или два шпица, то је дискутабилно и питање да ли играчима прија много промена.

Сјајна гол разлика пратила је Црвену звезду на последње две утакмице, како у домаћем шампионату, тако и у Европи.

 – Три бода нас одржавају у континуитету, добра утакмица и игра. Не лицитирам головима. Поштујем сваку победу, а знамо да навијачи желе што више голова. Опредељење је да играмо на гол више, али поштујем сваку победу и противника у припреми утакмице. Нисмо у бројакама и не јуримо их. Јуримо континуитет. Боље је добити десет утакмица везано са 1:0, него две са 5:0. Међутим, ми смо Црвена звезда. Није циљ само да побеђујемо, већ имамо обавезу као велика екипа да “забавимо” људе који дођу на утакмицу, тако да стремимо томе. Очекујемо од играча да дају 100 посто залагања, испоштују захтеве, а сву кривицу за лоше техничке и тактичке ствари нека препусте мени.

Опширније је говорио шеф стручног штаба нашег шампиона и о поставци играча на терену, као и о избору фудбалера за меч.

 – Морам да видим кроз тренажни процес. Не састављам тим из емоција или на основу последње утакмице. До тада ће одрадити пет тренинга. Морамо да сагледамо како то функционише на тренингу. Мислим да смо имали пар проблема против Ференцвароша у дефанзивној поставци, а са друге стране сматрам да смо били јако ефективни. То што Европа тражи да из једне шансе дате два гола, искористили смо скоро све прилике. Могли смо још пар, али има простора за напредак. Неће бити лака утакмица, и нећемо моћи без припреме да победимо. Верујем да самопоуздање можемо да пренесемо тамо и да пружимо добру игру. Далеко је тај меч, сутрашњи дуел нам је у глави, а то ми је негде у потиљку – закључио је Милојевић.

Фудбалери Црвене звезде и Спартака до сада су одиграли 87 утакмица у свим такмичењима.
Црвено-бели су забележили 66 победа, 15 мечева завршено је без победника, док је екипа Спартака славила у пет наврата, уз гол разлику 207:63 у корист црвено-белих. Последњи сусрет са Суботичанима, црвено-бели су одиграли 28. новембра 2021. године у оквиру 18. кола када су на ,,Маракани” угостили екипу Спартака, коју су савладали резултатом 3:0, головима Милана Родића и двоструког стрелца Ел Фарду Бена.

Меч између фудбалера Црвене звезде и Спартака водиће Никола Ђорђевић. Помагаће му Никола Ђоровић и Никола Антић.
Четврти судија биће Марко Ивковић, док је делегат на овом мечу Хасиб Бакић.
У ВАР соби ће седети Александар Живковић и Данило Николић.

Директан пренос утакмице 14. кола Моцарт Суперлиге Србије између фудбалера Црвене звезде и Спартака из Суботице, можете да пратите на каналу телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 15 часова и 30 минута.

 

Повезане вести

Leave a Comment