Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Мијаиловић: Врхунски резултат у спорту је зацртан у нашој стратегији

Фудбалски клуб Црвена звезда ће и у наредне четири године са позиције председника предводити Светозар Мијаиловић, човек који је се сматра за синоним свих великих успеха црвено-белих. Тим поводом ексклузивно за сајт клуба председник Мијаиловић је искористио прилику да се захвали звездашима на великој подршци, али и говорио о важним темама за будући рад нашег клуба.

Најпре морам да изразим задовољство због читаве атмосфере око избора, који су расписани готово два месеца пре предвиђеног рока у намери да се омогући што већем броју људи да покушају да нађу себе и да се кандидују за место председника клуба. Читава активност која је била спроведена имала је управо за намеру да се на један критички начин осврне на протекли период рада клуба и да се види шта и у ком погледу би могло даље да се унапреди у раду клуба. Међутим, осим неких усмених сугестија везаних за то питање кандидатура је спала на једно име и ја сам је поднео. Избори су одржани без противкандидата, али оно што је битно рећи је да наш статут и изборна правила предвиђају да је у случају само једне кандидатуре могуће гласати за и против, што је демократско право. Сваки од 11 хиљада чланова колико их је било са правом гласа је могао да се изјасни за и против. Резултати су познати, тако да евидентно је више људи који су изашли на изборе било за ову опцију. Морам да изразим лично задовољство и да се захвалим свима онима који су изашли на изборе и на овакав начин се определили, што значи да је та огромна већина бирача који су изашли на изборе дала подршку оваквом раду и оријентацији клуба. Међутим, оно што бих хтео да истакнем и што је једна од вредности нашег клуба јесте да је Звезда од свог настанка увек тежила и имала ту улогу да предњачи у свему ономе што је ново. Са друге стране у сваком времену је пружала одговор у датом тренутку у организацији, као и у ономе што је радила. У овом времену које се битно разликује од оног у којем је настајала, постизала врхунске резултате и градила то што је данас, Црвена звезда налази одговоре на сва отворена питања, а све у циљу да напредује и да стално буде у врху не само српског фудбала. Црвена звезда је увек предњачила и на тај начин давала допринос развоју фудбалске игре у Србији. Може се сада са правом констатовати да је и на други онај баш искључиво спортски начин дала допринос. Када погледате данас Суперлигу, па Прву лигу Србије и упустите се у анализу, закључићете да велики број наших играча игра у тим клубовима. Управо то значи да је црвено-бела школа, која није званично расадник фудбалера који су и у другим клубовима постизали резултате, успела да изнедри квалитетне играче који наступају за друге тимове и нису само нашем клубу у коме су одрастали дали најбоље. То је тај континуитет који посебно треба истаћи у овом нашем раду и оријентацији. Са друге стране оно што је такође јако битно у тражењу одговора на отворена питања јесте да се увек тежило да се оспособи један велики број људи, кадрова који ће радити и који ће бити везани за Црвену звезду. Не можемо да кажемо да смо у сваком времену развијали форму да се што више људи који припадају или који су опредељени за Звезду укључи у рад и на тај начин помогне њеном напретку и укупној афирмацији тога што се у Црвеној звезди ради – истакао је Светозар Мијаиловић.

Говорио је председнник нашег клуба и о зацртаним спортским резултатима.

– Врхунски резултат у спорту је зацртан у нашој стратегији. Да би се он испоштовао и да бисмо имали стално тај врхунски резултат све структуре клуба морају бити усмерене ка стварању најбољег могућег тима који ће задовољити критеријуме да оствари најбољи резултат. Никако се не одричемо те улоге и онога што је у основи нашега постојања, а то је врхунски спортски резултат. Све је подређено том циљу, а да би се до њега дошло поставља се целокупна наша организација која је усмерена у том правцу. Познато је да су то све делови система који морају бити на нивоу да би се дошло до циља, стварања најбољег могућег тима. Од рада у омладинској школи, до селекције, затим финансијског дела који мора бити основа да би се могло све то остварити. У том правцу ћемо и даље развијати активности и разрада овога што је већ најављено је увелико отпочела, а у осмогодишњем плану развоја ће се до детаља дефинисати оно шта треба урадити да би остали на врху и стално напредовали.

Два изузетно успешна мандата су иза Светозара Мијаиловића, а председник Црвене звезде је истакао значај стратегија и континуитета у остваривању резултата.

– Апсолутно, повезао бих то са континуитетом, дакле увек правимо пресек, али стално гледамо како да оне циљеве које смо стратегијом утврдили остварујемо у свакој години и свака такмичарска година је нови изазов који стоји пред клубом. Постоји стара изрека да минули рад у Звезди може бити само основица и подстицај за нешто што је текуће и за нешто што ће се одиграти у будућности. Свака година је изазов који стоји пред клубом да се дође до постављеног циља.

Фудбалери Црвене звезде се могу похвалити са пет узастовних титула, од тога две дупле круне и шест групних фаза европских такмичења у последњих шест година.

– Очекујем да ће Црвена звезда и у наредним годинама подизати лествицу што се тиче резултатског дела. У сталном нашем напредовању управо је то циљ. Ако немате постављен циљ, ако га нисте дефинисали на неким реалним основама, онда га не можете ни остварити. Оно што је главна покретачка снага код свакога да стигне до тог циља јесу ресурси који се искоришћавају, а које сваки појединац и колектив у целини поседује како би дошао до тог циља.

Инфраструктура нашег клуба је значајно унапређена у претходним годинама, за време мандата Светозара Мијаиловића, који је најавио и нова улагања.

– Најпре мора се даље унапређивати рад омладинске школе и то је један од кључних циљева који имамо. Иако се постижу добри резултати, евидентно је да омладинска школа може бити извор значајних финансијских средстава у трансферима који се остварују кроз припрему младих играча за фудбалско тржиште. Са друге стране, читав бренд Црвене звезде мора се на адекватан начин валоризовати кроз разне активности, кроз које би се могла правити финансијска средства, а све у циљу стварања најбољег тима који ће моћи да оствари зацртане спортске резултате. Такође, имамо мисију као друштвено-одговорна фирма, а тај задатак се мора даље развијати кроз разне облике васпитања, образовања и припреме спортиста, наших људи који припадају Црвеној звезди. Потребно је да развијају љубав, одговорност према Црвеној звезди, да се клуб на адекватан начин воли и да сваки наш припадник да томе допринос. С тим у вези је јако битно да од најмлађег узраста развијамо тај однос код наших чланова, да припадају Црвеној звезди, да је то њихов клуб, да треба да се воли, да се доприноси и да се даље развија. Са друге стране прихватају се све оне критичке опаске које они имају према раду клуба, али оне изречене са љубављу да се унапреди рад, а не да се он уназади. Навијачи које имамо су увек били значајна подршка клубу, њихова организација на утакмицама показује колики је тај њихов допринос са једне стране и колико је однос који имају према клубу и тиму значајан за развој клуба. Ако би погледали данашње стање, утакмице које наш клуб игра на свом стадиону, али и широм Србије на стадионима показују колико звездаши прате свој клуб. Несумњиво да када би се сабрале посете на свим утакмицама без учешћа Звездиних навијача, мислим да не би све лигашке утакмице могле да премаше тај број по посети. Зато мислим да и у том делу бројка наших чланова са плаћеном чланарином мора бити већа у односу на бројку коју сада имамо, јер то није велики издатак, али показује један формалан однос према клубу да се редовно годишња чланарина измирује и на тај начин се стиче право да се утиче на рад свог клуба. Када погледамо бројке колико стварно има људи који припадају Црвеној звезди, јасно је да је неупоредиво са бројком колико их има званично.

Искористио је прилику председник Мијаиловић и да подсети на акције које наш фудбалски клуб организује за чланове.

– Задовољан сам начином на који се приступа нашим навијачима, имамо низ конкретних акција. Од оних за најмлађе, тачније бебе, па до акција за најстарије, прилагођено свим срединама. Оно што морамо даље унапређивати, зашто да не свако у својој средини, јесу клубови навијача, који су организовани на начин да представљају Звездин огранак у њиховом месту. Имамо таквих клубова, не само у Србији, већ и у Републици Српској, Црној Гори, Бечу, али и другим местима у иностранству. То је један вид истуреног одељења Црвене звезде у тим местима, али досадашња искуства говоре да се ради о угледним људима у тим срединама, који окупљају наше звездаше и они су афирмисани у својим срединама као носиоци разних хуманитарних и сличних акција, а на тај начин се и слика Црвене звезде у тим срединама улепшава.

Упоредио је Светозар Мијаиловић и годину највећег клупског успеха са садашњим моментом.

План који је усвојен тада је синоним нечега што би сви ми требало да имамо, од личног до колективног. Звезда је ту сасвим у реду, на том плану се и ради. Имамо стратегију и идемо ка унапређењу свега тога, јер када погледамо само задње четири године, колики је раст присуства Звезде у медијима, на друштвеним мрежама, то је изузетно квалитативан скок, неупоредив са оним временом. Ако нешто што је у Звезди урађено дође до 50 или 100 хиљада људи, иако је јасно да су бројке и веће, то је изузетно значајно за нас. Звезда има два и по милиона пратилаца на друштвеним мрежама, то је велики потенцијал, снага и велика могућност за утицај. Верујем да ћемо и у том погледу унапредити нашу позицију, али морамо план афирмисати и водити рачуна да се фудбал приказује у позитивном светлу, а не да се посматра кроз афере и неке друге ствари које су неминовно пратилац и нису искључиве. Међутим, далеко је већа снага фудбала него што га неке аферашке ствари прате. У том контексту наша улога у фудбалској организацији мора бити далеко већа, у позитивном смислу речи, јер нама је стало да фудбалска Србија напредује, никако да назадује и у том погледу оно што ми највише замерамо фудбалској организацији јесте што нису адекватни услови за фудбалску игру створени у срединама где се она игра. Пре свега мислим на терене на којима се игра, објекте и стадионе, они заслужују да се унапреде у правцу онога да све више зависи од мајсторства, а све мање од услова у којима се игра – закључио је Светозар Мијаиловић.

The post Мијаиловић: Врхунски резултат у спорту је зацртан у нашој стратегији appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment