Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Терзић: Свесни смо важности сезоне и Звездине доминације, али бићемо још бољи

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић сумирао је све оно што је урађено у претходном периоду, али и изнео планове за будућност када је реч о нашем клубу.

Ушли смо у сезону са великим амбицијама, знате и сами да је циљ био улазак у Лигу шампиона, а изборили смо се у претходним сезонама да имамо повлашћен пут, што значи да смо играли против слабије рангираних екипа од нас. Појачали смо се адекватно, знате да нико није отишао из Звезде, а да смо довели пет фудбалера који су одмах ушли у први тим – Милуновић, Кангва, Букари, Митровић и Пешић. Имали смо велика очекивана, сви су говорили да је ово најбољи тим у последњих 30 година, још од Барија. Почели смо добро сезону, играли одлично, доминирали, постизали по пет, шест, седам голова. Сви се сећате утакмице против Пјуника… Ушли смо као велики фаворит у двомеч са Макабијем, али нисмо искористили шансу. Имали смо две утакмице где водимо у полувременима, а на крају смо изгубили 4:5. Када сагледамо то, нисмо испунили основни циљ, а то је улазак у Лигу шампиона. Макаби је озбиљна екипа, показали су се у групној фази, одлично су одиграли против Јувентуса када су доминантно победили и показали да имају квалитет, те да нису за потцењивање. Без обзира на то, нисмо задовољни, јер смо очекивали Лигу шампиона и сматрам да смо боља екипа од Макабија. После тога је дошло до разочарења, издуваног балона, емотивно и енергетско пражњење. Тренер Станковић је поднео оставку, могли смо да прођемо и горе, али одржали смо стабилност у клубу и екипи. На терену смо и на доминантан начин завршили полусезону у такмичарској годиникоја је најважнија у историји Звезде и питање је да ли ће се у будућности појавити овако битна сезона као до сад. По први пут у историји, првак Србије иде директно у Лигу шампиона. Значи и то клубу, не само због финансијске инекције од 30 милиона евра, него и утврђивање Звезде на европској мапи где ћемо поново бити на великој сцени са клубовима – почео је Терзић.

Ипак, шампионска трка није готова, упркос 10 бодова предности нашег тима.

– Имамо времена да се спремимо додатно. Шампионска трка није готова, а противник је најопаснији кад га потцените. Немамо право то да радимо, јер је Партизан у Европи показао да ради добро, има добру екипу, одличног тренера и без обзира на 10 бодова предности се не опуштамо. Првенствено је циљ да будемо шампиони и мислим да ћемо бити, али позивам све у клубу на опрезност и истичем да нема опуштања. Имамо још 18 утакмица до краја сезоне, прешли смо половину, али предстоје нам припреме, прелазни рок са појачањима. Свесни смо шта нам недостаје, фали нам свеже крви, нова енергија, млађи и бржи играчи, атлетски способнији да одговоре захтевима европског фудбала.

Тешку групу је Звезда имала у Лиги Европе.

– Имали смо тешку групу, јер смо играли против шампиона својих земаља – Ференцвароша и Трабзона. Они су с великим амбицијама ушли у квалификације, уложили у тим, хтели у Лигу шампиона, али су заустављени, као и ми. Остала је Лига Европе, не могу да кажем утешна, али сигурно не као Лига Шампиона. Наравно, ту је био и Монако који је убедљиво најквалитетнији тим у нашој групи, што се можда по бодовима не види. Утакмице у групи су нам биле од сјаја до очаја. Нисмо незадовољни са шест освојених бодова, али сам незадовољан са две утакмице које смо одиграли далеко испод нивоа, а то су мечеви у Трабзону и Монаку. Звезда не сме да изгледа нејако, без обзира с ким игра, све и да је преко пута Реал, Бајерн или Ливерпул. Можже да се изгуби, па поражени смо били и од Ренџерса 3:0, па је утисак био другачији. Не сме да се изгуби онако као што се десило у Монаку, где је још већи резултат могао да буде, али свесни смо где смо погрешили – у припреми утакмице. Наивно смо ушли у меч, али свесни смо били да је преко пута нас била квалитетна и атлетски добра екипа. Ипак, када идете у ринг против јачег боксера, не сме гард да буде спуштен. Знамо да то у Монаку није реална слика нашег тима. Ови играчи могу боље, поготово уз допунску селекцију која ће се десити у јануару. Имамо играче који су ту пет, шест година и много су нам донели, тако да је реално и природно да и код њих дође до засићења. Енергетски пад, дуго трајање у средини. Све те критике које чујемо су оправдане, а и да их не слушамо, перфекционисти смо и знамо шта треба да чинимо да Звезда буде боља. Све у свему, налазимо се у најважнијој сезони у историји клуба и спремамо се да будемо релевантнији у Лиги шампиона, него у претходној сезони. Играли смо два меча недељно, велики притисак, и физички, и психолошки. После утакмице са Зенитом, играчи иду на одмор, а ми ћемо наставити да радимо све што треба да на пролеће будемо бољи.

Милојевић је тренер на дуже стазе, али резултати ће све рећи.

– Он је један од најталентованијих српских тренера, али сви смо свесни да Звезда доноси огроман притисак и да није лако радити и спровести идеје. Милојевић је наследио екипу на плус седам, сада је плус 10, тако да је направио додатну разлику и тиме смо задовољни. Задовољни смо и како смо изгледали на утакмицама против Ференцвароша и Трабзона на Маракани, ту је показао таленат и способност да извуче максимум из екипе. Нисмо задовољни поменутим утакмицама против Трабзона и Монака у гостима, наивно је ушао, али то су људске ствари и греши се у спорту. Били смо превише офанзивни, наивни. Он је такође морао да прође неке ствари с екипом, а сада смо на 10 бодова предности и рачунамо на њега гледајући дужи период. Ипак, све зависи од њега и резултата. Мораш да побеђујеш да би опстао, и то важи за сваког од нас. Нема минулог рада, сваки дан је нови изазов и доказивање, јер то народ очекује од нас. Не задовољавамо се постојећим, желимо боље. Чињеница је да смо у константној и перманентној позицији раскорака између великих жеља и малих могућности, али то народ не занима и не можемо да их убеђујемо. Ми смо по буџету 150. клуб у Европи, а по резултату 34, али то њих не интересује. За народ је Звезда шампион Европе, највећи клуб на овим просторима и наша је обавеза да будемо доминантни. Треба понављати и ту 2014. годину када није било струје, нисмо имали играче за припреме, нити извор прихода и били 209. у Европи, а за ривала имали Партизан који је доминирао у претходном периоду. Шампионска титула је тад била мисаона именица, а да је неко рекао било ком навијачу да ће три, четири године после тога Звезда играти Лигу шампиона – рекли би му да није нормалан. Али успели смо у томе, међутим народ то заборави, а ја то прихватам. Пред нама су нови циљеви.

Звезда жели да задржи окосницу тима, али пита се и тржиште.

– Не може Драговић да иде, он је потребан Звезди. Заправо сви играчи су нам потребни. Ревидираћемо списак играча који су имали мању минутажу, указаћемо шансу младима, биће прелазака из Графичара у први тим, ту пре свега мислим на браћу Митуљикић. Можда и вратимо неког с позајмице, па ће старији играчи који нису имали минутажу, бити мало померени у страну. Нико не може да иде, али ово је закон тржишта и у случају добре понуде, пустићемо Ераковића и Митровића. Ипак, оно што ми финансијски тражимо, ту понуду немамо, тако да је већа вероватноћа да остану.

Звездино дете – Страхиња Ераковић је део репрезентације Србије на Светском првенству.

– Играчи се у Србији кратко завршавају и чим неко скрене пажњу, одмах оде, јер су за клубове трансфери главни извор финансирања. Ераковића нисмо продали кад смо имали понуду, стасао је као играч и он сад не игра зато што је „бонус“, него јер је израстао у једног од најбољих фудбалера Црвене звезде и потпуно је заслужено добио позив за Светско првенство. Морам да похвалим чињеницу да Звезда одавно није имала играча на Светском првенству, а ове године их је тројица – Борјан (Канада), Букари (Гана) и Ераковић (Србија). Све то је показатељ да имамо квалитетне играче, добар тим, праву селекцију и да смо стварали и доводили квалитетне играче. Поносни смо на то, то је велико признање за Звезду.

Кулибали се није снашао, а потрага за новим нападачем траје.

– Никад не коментаришем ствари које нисмо реализовали, али увек има натписа и спекулација. Кулибали се није снашао у Звезди и мислим да је он једини кривац за то. Дошао је неспреман, у периоду кад смо играли две утакмице недељно, лоше је деловао на терену и наш стручни штаб, навијачи и медији га нису прихватили на прави начин. Ипак, он је пет година играо у Француској и Белгији, то је изузетан ЦВ, уз то има и 32 утакмице за репрезентацију Малија. Ипак није се снашао. Звезда је тешка и није први пут да дође квалитетан играч који се не покаже у правом светлу, јер се овде тражи све и одмах. Но, он је морао да зна где долази. Видећемо у наредном периоду шта ће бити с њим, али немам дилему да се ради о играчи са озбиљом каријером. Ми ћемо свакако довести шпица у јануару, али није реално да то буде Павков.

Лазар Николић из Јавора је већ ангажован, а помно се прате и остали играчи из Суперлиге.

– Пратимо све играче из домаће лиге, подигли смо скаутинг на виши ниво доласком Марина и активиран је велики број људи који нам константно доноси извештаје о фудбалерима. Имали смо Митровића летос и одмах смо га ангажовали, тако да пратимо и доводимо. Довели смо и Николића из Јавора, истекао му је уговор, али је велико питање код играча из првенства колико су спремни одмах да допринесу. То је јако тешко, а ми имамо велики фонд играча већ сад. Уз то, притисак, захтеви које клуб поставља. Такође, имамо и најбољу Омладинску школу у Србији и све што вреди – доведемо, ту су и играчи из Графичара, неколицина на позајмици, тако да је можда реалније њих да вратимо у клуб, него да доводимо. Када је реч о Луки Илићу, он је одличан играч. Имали смо анализу и коментарисали га на позитиван начин. Он је наше дете…

Нема сумње да је Звезда на доминантан начин завршила полусезону у Суперлиги.

– Не знам дал је икада Звезда у својој историји завршила полусезону са 17 победа и два ремија, можда смо код Божовића имали такву серију. Међутим, ово је једна од најуспешнијих полусезона у историји клуба, али знамо да није довољно да Звезда побеђује, већ да то мора да буде доминантно. Размазили смо навијаче и јавност, па је утисак народа као да играмо против пионира и кадета и да сваки пут морамо пет голова да дамо. Лично сам задовољан што смо задржали стабилност после пражњења након испадања од Макабија и одласка Станковића. У таквим ситуацијама дође до урушавања. Имамо пример Копенхагена који после испадања од Звезде није три, четири године морао да се опорави. Када се деси такав пораз, тешко је задржати брод у мирном мору. Задовољан сам бодовним салдом и тиме што смо доминантно први, али наравно да бих волео да играмо лепши фудбал и побеђујемо убедљивије. Тешка полусезона је иза нас, два меча недељно, а Милојевић је дошао у клуб практично два дана пред утакмицу са Јавором и четири пред вечити дерби. Није ту било времена за подизане физичке спреме, за тактички рад и усвајање идеја. Сад има више времена, два месеца је пред њим и имаће прилику да покаже колико зна.

Тежину Звездину дреса осетио је и Охи.

– Охи је код нас на девет утакмица од почетка сезоне одиграо нула минута и шта да радимо са играчем на ког не рачуна тренер? Довели смо га без обештећења, добили понуду од милион евра и то за фудбалера без минута у девет утакмица и заиста би било неодговорно да смо га оставили у случају када га тренер не жели. Нисмо очекивали одлазак Станковића, а трансфер Охија је уговорен дан пред меч са Макаби Хаифом. Играч је желео да иде, није се рачунало на њега, али мој утисак је да није испунио очекивана. По свим параметрима и ЦВ-у, Кулибали је квалитетнији играч од Охија, али и један и други су осетили притисак Звезде. Звезда гази и меље, тако да ми тражимо нове. Опстали су у клубу и Бен, и Канга, и Катаи, и Иванић, зато што је једино мерило терен. Ово је веома поштен посао и само се гледа колико на терен можеш да одговориш захтевима Звезде.

Пред нама је Светско првенство у Катару, а Терзић истиче да му се допада начин на који игра наша репрезентација.

– Сведоци смо да је репрезентација одиграла добро квалификације и Лигу нација, те да су у Катар испраћени са великим очекивањима. Свиђа ми се како игра репрезентација, много се очекује, али морамо да будемо свесни да је ово виши ниво у односу на све до сад. У Лиги нација смо играли са осредњом – Шведском, Норвешком и Словенијом, а у квалификацијама само с Поругалом. Сад су то дуели са озбиљим репрезентацијама и биће то прави тест да видимо колико наш националнит им може. Светско првенство је увек доносило и изненађења и разочарења, а надам се да ова екипа може да направи велике ствари. По први пут имамо физички доминантне играче, то су Митровић, Влаховић, Тадић, Милинковић-Савић, Костић, Миленковић и други који су носиоци репрезентације. Чекају нас дуели са Бразилом који је доминантан, Камеруном који је солидна афричка екипа и Швајцарској која је нашпанована добро. Неће бити лако, није Швајцарска квалитета Немачке или Енглеске, али су добро намештени. Не бих давао прогнозе, али очекујем много, јер мислим да Србија има моћ и квалитет, али то треба оправдати у групној фази. После тога у нокаут рунди је све могуће, па и да стигнемо до четвртине или полуфинала. Треба и среће за све то.

Говорио је Терзић и о недавним дешавањима када је реч о избору председника ФСС.

– Звезда је скроз потцењена у изборној процедури и они су мислили да то може тако. Не може, јер није ни у реду, а ни спортски. Зечевић је изашао на Скупштину ФСС-а и рекао да нисам излазио из његове и Бјековићеве канцеларије својевремено, е па то ми тражимо од Бјековића. Да дође код нас и каже да би желео да буде председник ФСС, да изнесе план и програм, да разговарамо. Ми смо професионалци и одговорни људи који воде рачуна о интересима Звезде, а кроз то и о интересима српског фудбала. На крају крајева, Звезда је својим резултатима допринела да се 25 милона евра од УЕФА редистрибуира клубовима у Суперлиги. Звезда је морала да уложи своје паре и да направи резултат у Европи да би се новац поделио осталима. Звезда је добрим и одговорним радом помогла српском фудбалу, а ту је и коефицијент који смо подигли, па сада имамо пет представника у Европи, директног представника у Лиги шампиона и једног у квалификацијама. Српски фудбал има бенефите од Црвене звезде и довољно је и да се погледа колико играча који су стасали у нашој Омладинској школи, сада игра у Суперлиги. Нема тима у Србији без неколико играча из Звезде које смо ми школовали. Може то неком да се свиђа или не, али Звезда је највећи клуб у Србији са 60 посто народа који навија и пропорционално томе црпимо своју моћ. Не може да се прескаче ни Звезда, ни Партизан, када се доносе такве одлуке. Бира се председник ФСС и мора да се поштује Звезда, да се дође и изнесе план и програм. Недопустиво је да Бјековић буде вд годину и по дана у ФСС, а да за то време не дође у највећи клуб у држави – Црвену звезду. Да је макар дошао, па и да смо ми рекли да се не слажемо, могао је бар да покаже да има добру намеру, али смо овако потпуно потцењени и то је недопустиво. Наравно да смо у том случају урадили све што је у нашој моћи да направимо опструкцију. Послали смо допис да не треба 15 дана пред Мундијал да се бавимо избором председника ФСС-а, а да се претходно о томе годину и по дана није причало. Будите још два месеца у таквој статусу, па ћемо од јануара да причамо о свим проблемима српског фудбала и да видимо да је човек који може све заједно да нас окупи. Злоупотребљава се народни мир када је реч о репрезентацији, којој ми желимо све најбоље, јер смо и ми велики навијачи исте. Ераковић је тамо, успех националног тима би нам помогао, бољи третман би имали наши играчи, поправио би се рејтинг. Сви навијачмо за добар резултат репрезентације. Сматрам да у јануару те проблеме који су гурнути под тепих и који не могу да се реше без Црвене звезде, треба да ставимо на сто. То су омладински фудбал, недостатак тренерског кадра, катастрофална судијска организација, инфраструктура. Све су то проблеми који су се гурали под тепих. Председник ФСС може да дође из било ког клуба, али мора да буде неко ко је тачка окупљања и кохезивни фактор. Неко ко може да нас окупи све и да разговарамо о проблемима. Не видим ни са људске, ни са спортске стране где је Звезда погрешила. Само смо показали да пут који су изабрали није добар и да се не може прескакати ни Звезда, ни Војводина, ни Партизан. То је недопустиво и због тога смо послали поруку да фудбалски систем у Србији не може тако да функционише. Састав извршног одбора где девет од 13 чланова није било на стадиону. Оно је био циркус. Не знам како Бјековића није било срамота да стави потпис испод оне листе, а 50 година је у фудбалу. Ко год каже нешто против Бјековића – није у праву, јер је он 50 година у Партизану, играч, тренер, директор. Доносио им је многе трофеје и он је добар за Партизан. Ипак, ни прошле године му тамо нису дали да буде председник, практично су га избацили из Скупштине, а сада га ти исти бране. Не ваља за Партизан, а ваља за ФСС, и хоће да нас убеде у то. Ако репрезентација Србије успе, то је успех и за Звезду, а после ће бити времена да се изабере прави кандидат. Не кажем да то треба да буде представник Црвене звезде, али није нормално да будемо изопштени. Па одакле долазе људи у те органе, ако не из Звезде и Партизана? Постоје људи који могу да воде савез квалитетно, невезано за то како су навијачи опредељени, али морају да буду професионалци и да озбиљно брину о фудбалу. Србија има такве људе, а ми желимо мир и успех репрезентације.

Ипак, није Терзић желео да говори о потенцијалним кандидатима.

– Не бих сад коментарисао потенцијалне кандидате, и сматра да порђење Кокезе и Недимовића не стоји. Јавност мора да схвати да постоји 55 земаља националних савеза који су чланови УЕФА, а само на челу четири или пет савеза се налазе бивши фудбалери. Замислите да нека озбиљна земља – Енглеска, Француска, Италија, Шпанија постави некога да буде председник савеза само зато што је шутирао лопту. То не постоји ни у једној озбиљној земљи, сем овде када неко дође и каже – чисте је биографије. Па где је могао да је испрља шутирајуци лопту? Зна се шта се тражи да би неко био добар играч, да има добар центаршут, да је брз, да може да шутне лопту како треба, а зна се шта треба да има неки председник. Србија има квалитетних људи, а зна се које су обезвезе председника саваза. Морамо да нађемо човека који може да одговоре тим захтевима, који има неку визију, план, програм, који је толерантан, да са њим могу да се воде конструктивне дискусије, да има разумевања, али и да има ауторитет и кредибилитет. То су све ствари које су неопходе да би неко био на таквој функцији, да спаја, мири, а не да свађа. Далеко је јануар, видећемо.

Звезда тражи појачања, а очекује се развитак Азарова и Пруцева.

– Јуче смо имали састанак стручног штаба и спортског сектора. Оно што је сигурно да нам треба, то је нам шпиц, деветка сигурно, размишљамо и о десном беку. Млади Лазар Николић ће нас појачати из Јавора. Лимитирани смо са бројем странаца, не знам колико је захвално трошити неке позији на странце. Шпиц је сигуран, можда и тај „девет и по“ како га ми називамо, други шпиц, могуће и десни бек. Видећемо како ће се Азаров развијати као леви бек, као и Пруцев од кога много очекујемо на позицији „лажне“ деветке или осмице. Неће бити много појачања, али немојте да искључујете опције ни да дођу три или четири нова играча.

Разговараће се са Мотиком, али су у клубу стрпљиви када је реч о њему.

– Са Мотиком ћемо тек да водимо разговор, он је доведен као један од најталентованијих дечака из омладинске школе Бајерна, играч који је тамо прешао у сениорку конкурнцију, играо изузетно добро и ми смо њега платили милион и по евра. Три рате по 500 хиљада евра треба да платимо Бајерну. Очекивања су заиста велика, желели смо дете које долази са менталитетом Немца, а има српски пасош, нисмо то хтели да пропустимо. Није се снашао, очекивао сам више од њега. Обавићемо разговор са Мотиком. Ми морамо да будемо свесни да је он 2003. године, он је још увек дете, има право да игра Омладинску лигу Србије, а од њега очекујемо да може да “једе живу децу” само зато што је дошао из Бајерна. Треба и ми да будемо стрпљиви, али се слажем да је морао да буде доминантнији, требао је боље да искористи шансу.

Филип Младеновић се често доводи у везу са Црвеном звездом када је реч о прелазним роковима.

– Хтели смо да доведемо Младеновића прошле године, када му је истицао уговор, вагао је и размишљао неколико дана. Отишао је из Црвене звезде на ружан начин, 2012. године, вежу га нека лоша сећања и то је превагнуло да ипак не дође у наш клуб. Одличан је играч и прототип левог бека какав треба Црвеној звезди. Видећемо.

За највећег спортског ривала увек поштовање.

– Када год говоримо о Партизану морамо да говоримо са поштовањем, ради се о великом клубу. Чињеница да имамо десет бодова више од њих говори да смо много квалитетнији. Говорио сам током сезоне да су имали велики ветар у леђа и помоћ судија. То смо отворено рекли и таксативно смо навели ситуације где су све имали помоћ. Имали бисмо до сада 20 бодова више, да ситуација није била таква. Пенал који је свиран против Црвене звезде у дербију се не памти у историји дербија, нико није видео на стадиону пенал осим оног “научника” из ВАР собе, срамно. Тада је разлика била седам бодова, доминирали смо до тог пенала, а после утакмице је могла да буде већ и десет бодова. Са друге стране су показали у Европи у неколико утакмица да могу да одиграју добро. Не можемо никада да потцењујемо Партизан, они заслужују респект као клуб, Гордан Петрић одлично води екипу. Играчи су били уморни, имају мали ростер, мали фонд квалитетних играча и све је то допринело да проспу много бодова, док смо ми били упаковани, компактни, фокусирани и нисмо дозволили ниједан кикс, иако смо имали огроман број утакмица као и они. Противник је најопаснији када се потцени, ми никада не смемо да потценимо ривала, јер може доћи до опуштања, а ми тек планирамо да затегнемо наш тим и наше играче.

Осврнуо се Терзић и на финансије.

– Црвена звезда редовно испуњава своје обавезе, првог у месецу исплаћује плате, имамо квартални мониторинг и немамо никаквих финансијских проблема. Веома је важно да нагласим да 83 посто нашег пихода остварујемо из иностранства, највећи проблем Црвене звезде су ТВ права. За ових девет година у Црвеној звезди могу да кажемо да су ТВ права укупно у приходима износила само 2 посто. У свим нормалним клубовима, великим, средњим, малим, у структури прихода ТВ права носе 40 до 50 посто. Док год Црвена звезда не буде имала озбиљније приходе од ТВ права, Црвена звезда ће тешко моћи да искорачи у позитивно пословање, у веће инвестиције, да повећа плате играча. Лимитирани смо на 600 хиљада, наши конкуренти плаћају милион и по. Први пут смо платили Букарија два милиона плус милион бонуса, дакле биће три милиона. Наши конкуренти плаћају шест милиона. Сигурно да су са тим новцем у прилици да доведу квалитетне играче. Није случајно што су онако атлетски моћни играчи Монака, они своје играче попут Бен Једера плате 40, а Головина 30 милиона еврап. Није лако са овим буџетом који имамо доводити квалитетне и физички моћне, ти играчи коштају.

И од Букарија се очекује да буде још бољи.

– Букари мора прво да се физички спреми максимално, што до сада није био случај. Дошао је тренер који има другачије захтеве, мора да промени начин игре, слажем се да је сјајно почео, он је на моменте показао моћ. Показао је то и против Монако, Ференцвароша, Трабзона, стварно има квалитет за највише домете за највеће клубове. Брзина, техника и шут који поседује су невероватни. Мора да промени начин игре и да ради оно што тренер тражи од њега. Не користи своју брзину, ради све против свог главног адута. Он ако се намести како треба може да „испрескаче“ све своје противнике.

Очекује Терзић већу енергичност од свих.

– Не волим јавно да критикујем играче, то су све фудбалери који су много дали Црвеној звезди, али морају да схвате да минулог рада нема и да је сваки дан ново доказивање. Јако су добро плаћени и за тај новац морају више да пруже, енергетски пре свега.

Звезди у складу са противницима које имамо у Суперлиги и Европи, требају два тима.

– Јуче смо причали о томе да нама требају два тима, један тим који игра Европу и ти играчи морају да буду атлетски беспрекорни, а други тим за нашу лигу, јер је Суперлига јако специфична. Терени су лоши, лопта споро иде, сваки противник се затвори у низак блок, девет играча стане иза лопте, јако је тешко ту пробити. Они играчи који су атлетски моћни, који нам требају за Европу, тешко могу ту да ураде било шта. Имамо пример утакмице у Сурдулици када девет играча уђе у шеснаестерац и онда се поставља питање шта ће нама атлетски моћни играчи као што су Букари и Ибрахим, а без таквих фудбалера не можеш да се „судариш“ у Европи. Мораћемо да имамо два тима, избалансирана. Катаи је један од најбољих играча које је Црвена звезда имала у последњих неколико деценија, његова фудбалска интелигенција, техника, луцидност су невероватни, а да има атлетску моћ он би играо у Ливерпулу, а не у Црвеној звезди. Сигурно да је Катаи благо Црвене звезде, погтово за нашу лигу где морамо да освајамо бодове да бисмо улазили у Европу.

Не ставља Терзић личне неспоразуме изнад општих интереса.

– Не могу никада лични неспоразуми и несугласице да буду изнад општих интереса. Интерес репрезентације је изнад свих личних интереса и ми морамо да подржимо национални тим, играче и селекторе. Можемо да се не слажемо, да имамо многе примедбе, али подршка репрезентацији је неспорна јер то је интерес и Црвене звезде.

Верује се и у потенцијал Ибрахима.

– Физичке предиспозиције које он има су невероватне, моћ, снагу, брзину. Мислим да се још увек није профилисао на прави начин, не знам да ли је деветка, „лажна“ деветка, крило, видећемо, али сигурно да има невероватне физичке предиспозиције. Има много квалитета, он је још увек млад играч, рођен је и 2000. годние. Није ни добио шансу у континуитету. Овакве утакмице као што су у Сурдулици, на онаквим теренима, ту нема ни трке ни спринта, јако му је тешко ту да игра.

Као и у случају Младеновића, често се и Марко Аранутовић доводи у везу са нашим клубом.

– Није то реално, има изузетно високу плату. Када доводимо играче у Звезду ми њих купујемо на приче – Лига шампиона, Маракана, навијачи, Делије, атмосфера, Београд. Свесни су они да има и утакмица по онаквим теренима у Сурдулици. Није лако довести играча у тим ситуацијама.

Сматра Терзић да стадиони треба да буду уређенији и спремнији за игру.

– Наравно, обавеза је ФСС да нађе решење, мора да уреди терене на свих 16 стадиона и да пропише да нема тренирања на њима. Брука је на каквим ораницама и ливадама ми играмо. Иванић је рекао после утакмице против Монака да је имао утисак као да су играли други спорт, колико се брзо лопта кретала. Кратко подшишан терен, равна, хибридна трава, у том амбијенту где лопта иде брзо, тешко је да се снађеш, поготово када дођеш из места где народ не жели да скрати траву на терену. Поготово ако тренирају сваки дан на том терену, где су услови катастрофални. То намерно раде клубови, јер им одоговара да буде лош терен када игра против јачег противника. То ће бити једна од тема – инфраструктура, јер не може Црвена звезда да игра на таквим теренима. Нека ФСС одвоји новац, смање плате себи и усмере новац за инфраструктуру. Нека се донесе уредба да је ФСС направио терене и онда може да се забрани улаз. Такође може да се направи фирма, предузеће које ће се бавити одржавањем тих терена, као сто је то уређено у многим земљама, на пример у Грчкој. Грчки савез је инвестирао, урадио терене и забранио да се тренира на њима.

Делегирања судија је такође тема којом се треба детаљније позабавити.

– Ви се тиме не бавите, ми видимо како се делегирају судије, поготово у ВАР соби, јер данас је ВАР соба важнија од судије на терену. Судија из ВАР собе може да позове или да не позове, а када год хоће може да позове. Погледајте када судија који је позван од стране ВАР собе није испоштовао ВАР. Веома покварено од стране судијске организације. Срђан Јовановић је сигурно квалитетан судија, али има лошу намеру према Црвеној звезди. Можемо да видимо да је често делегиран за ВАР собу, а има ауторитет за остале судије, када он позове, одлука се неће променити. Видели смо пенал који је досудио Лазара Лукића за Партизан против Спартака, као и сутуације у којима смо ми оштећени, да не причамо о детаљима. Незадовољни смо јер видимо, ми смо професионалци, видимо како се делегирају судије. Човек ради у Партизану, дочекује судије, а његов рођени брат суди Партизану (Данило и Ненад Грујић), а Филиповић који делегира он то не зна, шта треба Црвена звезда да каже, да им честитамо? Ми кажемо не може Срђан Јовановић због крађе у дербију када је на 0:0 поништо гол Милуновића, требало је да буде 0:1 у 78. минуту, а онда је после поништеног регуларог гола Партизан постигао два и победио. Брука је то што је урадио и још пуно пута је после тога је показао да није добронамеран према Црвеној звезди, да не говоримо шта је ове јесени све урадио и као ВАР судија и као главни. Кажемо имате 18 судија, може ли било ко осим Срђана Јовановића, они кажу не и доделе да он суди и против Чукаричког. Како су извули црту када су поништили гол Бену у Крагујевцу? Знамо шта је шеснаестерац, учили смо геометрију. Много пута смо одћутали јер смо бољи квалитетнији, моћнији, доминантнији. Ћутали смо до тренутка када су се у једном дану три пута огласили, после наше утакмице у Нишу, где се види да у надокнади времена играч Радничког добија црвени картон, гледа се ВАР и пролази четири минута.

За крај разговора, испричао је Терзић и анегдоту из Сурдулице.

Хвала момку који је пронашао мој новчаник. Пред меч са Радником, неки чланови наше делегације су били гладни, па смо отишли у ресторан да једемо, а у журби сам узео телефон да се јавим и заборавио на новчаник. Кад је већ почела утакмица, дошли су људи и рекли да ми је нађен новачник, а момак који га је пронашао је испао изузетно фер. На крају није хтео ни да узме награду, јурио сам га 15 метара да му дам тај новац и на крају га једва убедио – рекао је Терзић.

The post Терзић: Свесни смо важности сезоне и Звездине доминације, али бићемо још бољи appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

2 comments

krvavi zvezdas-DE нов 16, 2022 at 22:18

BITANGA NESPOSOBNA ZA NORMALNOG IGRAČA DA DODVEDE ALI ZATO ZA SVOJ DZEP JE GENIJE,ZATO I IMAMO 31 IGRAČA A NE VREDE NI 1,5 IGRAČA

Reply
krvavi zvezdas-DE нов 16, 2022 at 22:17

U svom prvom timu Zvezda ima pod ugovorom 31 fudbalera. Od njih su čak 14 zašli u četvrtu deceniju života.Poređenja radi, trenutno vodeći tim u Premijer ligi, ujedno i najskuplji klub na svetu Mančester Siti, ima među 23 profesionalca . Aktuelni evropski šampion Real Madrid takođe ima 23 igrača na platnom spisku.ZNAČI I PO TOM PITANJU SMO REKORDERI..IMAMO 8 IGRAČA VIŠE KOJI NISU NI ZA OPŠTINSKU LIGU..A NJIH 8 IMAJU UKUPNO PLATU 2-3MIL€..PA ZAR NE VIDE DA JE BOLJE DA NEMAŠ TIH 8 NEZNALICA I PLATIŠ DVA IGRAČA OD PO 1,5MIL KOJI SU STVARNO POJAČANJA..AL KAKO BI SE TERZA TALIO I POKRAO MILIONE A NAS POLAKO VRAĆA GDE SMO I BILI NA DNO

Reply

Leave a Comment