Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Џајић: Звезда је играла бриљантно, радост је била неизмерљива

Најбоље лево крило, трећа Звездина звезда, почасни председник Фудбалског клуба Црвена звезда – Драган Џајић се на годишњицу обележавања титуле првака света, коју је наш клуб освојио пре тачно 31 годину присетио једног од највећих клупских успеха.

Наравно један од највећих успеха још од Барија је титула светског првака у Токију. То је датум који Црвена звезда не сме да заборави. Не због људи који су руководили клубом и играча који су наступали, већ због будућих генерација којима то треба да буде стимуланс да настоје и теже да једног дана поново постигну тај успех. Дали смо прави пример и надам се да ће у перспективи Црвена зведа поново доћи до великог трофеја – рекао је Драган Џајић.

Драган Џајић је са поносом истакао да је Црвена звезда и данас после 31 године од освајања светске титуле међу ретким источноевропским клубовима који су то остварили.

– Деца која живе у породици где су им родитељи навијачи Црвене звезде лако ће се определити да навијају за наш клуб. Због тога је успех тако велики. У било чему да сте првак света то је нешто што не сме никада да се заборави, нарочито у фудбалу. Када је Звезда била првак света постојала је снажна конкуренција, сви данашњи клубови су били такође одлични и познати. За многе смо били изненађење с обзиром да смо са ових простора и да је пре нас само Стеауи то пошло за руком. Увек истичем да је на нашем поднебљу било добрих клубова и великих играча, како домаћих тако и европских који нажалост можда због политичке ситуације, начина живота, медијског простора нису могли да се много афирмишу, изузев успеха који је направила Црвена звезда. После свега на Звезду су гледали другачије, са великом дозом поштовања. То нас чини срећним, задовољним и поносним што смо део Црвене звезде.

Пре више од 30 година Звезда је имала план да се попне на кров Европе и света, а само после три године сан свих заљубљника у црвено-беле боје се обистинио.

– Верујте да се у том периоду живело за велики трофеј. На седницама управног одбора, тада као технички директор имао сам обавезу да реферишем и подносим извештај о свим дешавањима са екипом. На скупштини клуба смо направили програм да у наредним годинама Црвена звезда освоји европски трофеј. Био сам део излагања и то је слушано тада са великом пажњом да људи нису веровали да ће се то обистинити. Звезда је веома велики клуб, у једном тренутку можете да освојите куп, првенство, дуплу круну, али да вам навијачи захтевају више. Ми који смо ту знамо за ових 60 година шта се тражи и дефинитивно је тада вредело покушати. Посебно ме радује што Црвена звезда у наредном периоду, не дај Боже да дође у кризу, не ствара позитивне резултате, увек може да каже: „Чекајте, да ли сте ви били прваци Европе и света?“. Наравно док не буде опет првак државе или добије запажену улогу на евро-сцени. Када навијаче једном навикнете на успех онда тешко, али у тренутној ситуацији, када је овакав фудбал, имате клубове који су далеко богатији од Звезде и могу да доведу играче из целог света, другачије је. Црвена звезда мора само да одржава континуитет и покуша да направи добре резултате који ће у овом моменту да задовоље све навијаче. Видећемо како ће клуб даље да се развија. Да сам тренутно играч, да познајем Звездин историјат лично бих се потрудио да дам допринос и освојим велики трофеј. Такође, верујем да играчи који тренутно играју у нашем клубу знају за то. Друга страна је објективна, у ситуацији у којој се клуб налази сада то је доста тешко, али добро да постоји вера да људи који сада руководе Звездом познају целокупну ситуацију и настоје да буде још боља у наредном периоду.

Сигуран у пролаз против минхенског Бајерна у полуфиналу тадашњег КЕШ-а био је легендарни Драган Џајић.

– Био сам много уверенији у пролаз када је у питању Бајерн, иако би неко сада рекао да је то невероватно. Јавио ми се осећај да можемо да победимо Бајерн. Сећам се играли смо меч у Лајпцигу, када смо се квалификовали отишао сам заједно са Цветковићем у Цирих на жреб. Рекао сам да прижељкујем Бајерн, а он није хтео ни да чује. Такође, играчи су говорили само не Бајерн из Минхена. Лично сам осећао сигурност да је то права екипа која је могла да нам донесе славу, а са друге стране изгубити није толико страшно. Ако доживите пораз од Марсеља или Спартака онда је то већ тада била друга прича. После жреба стигли смо у Београд па су Љупко Петровић и фудбалери говорили: „Директоре, где баш Бајерн“. Проблем је био припремити играче да могу да победе. Нисмо мали клуб да би се уплашили. Највеће поверење сам имао у играче, јер смо имали снажан тим и данас сматрам да смо у тим условима могли да играмо са сваким клубом на свету. Не само у Европи, већ са најбољим светским клубовима и да би могли да им одговоримо. Био је то веома квалитетан тим и то се осећало у ваздуху. Отишли смо у Минхен, имали 15 или 20 хиљада наших навијача. Пре тога сам проучавао Бајерн и видео да нису бољи од нас, што значи да је само требало уклонити страх. На крају се одиграло по нотама које сам замислио. Не желим да испадне да сам лично победио Бајерн, али требало је разговарати са тренером, играчима и подизати морал екипи. Када смо примили први гол седео сам поред Љупка Петровића и рекао сам му да је то добро да се мало опусте и играју слободније. Тако је и било. Победили смо на крају, а могли смо и убедљивије. Више сам се уплашио утакмице у Београду. На конференцији за штампу где сам присуствовао био је чувени новинар који је био критичан према Звезди па и лично мени, али сам га ценио без обзира да ли је писао добро или лоше. Питао ме је да ли се држим изјаве да ћемо победи Бајерн у Минхену и Београду, одговорио сам му да остајем при томе. Веровао сам у тим, играче, да смо способни.

Према сећању треће Звездине звезде утакмица против чилеанског представника била је феноменална фудбалска приредба Црвена звезде.

– Када је у питању дуел против екипе Коло Коло, знао сам да је тренер Јозић са ових простора и да познаје Црвену звезду. Нисам много знао о екипи Коло Коло. Добро смо почели утакмицу, али се на полувремену десио пех јер је Дејан Савићевић добио црвени картон. То је за нас био велики хендикеп. Када сам ушао у свлачионицу на полувремену Белодедић и Најдоски су видели да сам забрнут, али су ми кратно поручили: „Не брините нећемо примити гол, позади је нула“. Тај моменат никад нећу заборавити. Звезда је бриљантно одиграла утакмицу, победили смо, радост је била огромна. Срце ми задрхти кад помислим на меч и резултат, то ћу носити са собом до краја живота.

Верује Драган Џајић у будуће генерације које ће играти за Црвену звезду, али и још једном наглашава тежину оствареног успеха.

– Добро је што ми звездаши можемо увек да евоцирамо успомене на успех, за разлику од других медија који ће дати мали знак да је Црвена звезда победила. Овако у нашим клупским просторијама и телевизији можемо да се присетимо и прикажемо све моменте, што је велика ствар. Не сећам се свих изјава које сам дао, али се са оном коју сам изрекао пре утакмице данас у потпуности слажем. Исто бих рекао као што сам изјавио пре 31 годину. Сада имамо нашу телевизију која ће сваке године обележавати Бари и Токио, као и све друге велике успехе Црвене звезде. Још једном наглашавам да је ово заиста нешто јединствено, бити првак света и Европе. Будуће генерације када гледају архивске снимке и упознају се са данашњим датумом, почну да се баве фудбалом, наравно да ће имати жељу да једног дана постану део Звезде и дају допринос клубу. Једноставно да Црвена звезда са њима направи нови успех.

Црвена звезда тренутно креира дугорочни план, а најбоље лево крило на свету сматра да ће то бити нови изазов за тренутне генерације које наступају за наш клуб, као што је био случај пре више од 30 година.

То ће представљати подстрек да се направи успех у наредних пет година. Тада смо направили петогодишњни план и после три године га остварили, сада може и за пет година – закључио је уз смех легендарни Драган Џајић.

The post Џајић: Звезда је играла бриљантно, радост је била неизмерљива appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment