Moja Crvena Zvezda
ВажноВеслањеНајновије

Одржана Свечана академија ВК Црвена звезда Београд

Свечана академија поводом 100 година постојања Веслачког клуба Црвена звезда Београд одржана је данас у Медија центру ФК Црвена звезда на стадиону “Рајко Митић”.

Свечаности су присуствовале угледне званице Стојан Вујко, председник Скупштине СД Црвена звезда, Светозар Мијаиловић, председник ФК Црвена звезда, Срђан Коларић, председник Градске општине Чукарица, Александар Трифуновић, представник Електропривреде Србије, Миљан Поповић, председник Веслачког савеза Србије, Зоран Аврамовић, генерални секретар СД Црвена звезда, Марко Петровић, пословни директор ФК Црвена звезда, Милош Чудић, председник Веслачког савеза Београда, Дејан Перишић, представник компаније “Tehnicom Constraction”, Зоран Јовановић, директор Светског првенства у веслању 2023. године, представници Спортског савеза Београда, представници медија, клубова и чланови Веслачког клуба Црвена звезда Београд.

Након интонирања химне Црвене звезде и промотивног видео спота “Звездин осмерац” приутнима се обратио Стојан Вујко, председник Скупштине СД Црвена звезда.

Драги звездаши, поштовани пријатељи, Спортско друштво Црвена звезда, као што знате основано је 4. марта 1945. године. Колико су футуристи тог доба били у праву и имали визију, да је у обнови земље потребно друштво, јединство и заједништво, и да је спорт важан кохезиви фактор је чињеница, да је Веслачки клуб Београд основан 1922. године, своје постојање подредио том великом циљу и великој идеји.

Тад, а такво је времe било, била је то једна од осам секција новоформираног дrуштва. Касније су из тих секција настајали клубови, ширила се идеја – велика идеја звана Црвена звезда и данас је СД Црвена звезда дуговечна и многољудна породица, са породичним стаблом и родословом који обавезује, али и инспирише. Најбоље су идеје које издрже тест времена, с тим да не мењају идеје свет, већ њихова примена. Поновићу, СД Црвена звезда је велика идеја. Опстати на раскршћу два века, двадесетог и двадесет првог у временима и околностима када су се мењала душтвена уређења, имена држава и нека од раскршћа постајала размеђа подела, могу само они, који су свесни корена своје припадности и доследни свој привржености.

Сто година – цео један век, на преласку тих векова постоји ВК Црвена звезда Београд, што је са правом прави назив, јер је то први веслачки клуб, основан у Београду. На Сави, на Ади – а благо Граду, који има Аду. Током трајања ове Свечане Академије о томе ће бити речи, а и речи су дело. Запамтио сам речи, које сам пронашао записане у времеплову будућности, да цветови будућности расту из корена прошлости. Али цветају у садашњости. Корен нашег спортског друштва је толико јак и разгранат, да је то наше породично спортско стабло толико чврсто утемељено у овој земљи Србији.

Наше спортско друштво данас стоји чврсто на земљи, али опет високо изнад облака, јер знамо и верујемо да жељама и хтењу, ни небо није граница. Сви ми растемо под истим небом, али нам хоризонти нису исти. Нас – у нашој спортској, звезда водиља је наша Црвена звезда. И путоказ и смер. Светионик и кормилар на стазама ка хоризонту успеха.

Драги пријатељи, све што сам рекао је мало, јер понекад и речи немају снагу слике. Али слика, кад у раним јутарњим часовима, веслачице и веслачи наше Звезде, износе чамац и синхроно плове ка свом хоризонту, по површини реке Саве – та слика је снага вашег трајања и понос нашег постојања. Нака тако остане и нека тако буде. И велика захвалност, научили сте нас, само кад заједно весламо и не испуштамо весла, у ритму кормилара стижемо до циља. Хоризонт наших жеља и хтења је само наш – звездашки. Бити, трајати и опстати као најбољи. Честитам у име Скупштине Спортског друштва Црвена звезда. Живела Звезд! Живела Србија! – рекао је Стојан Вујко.

Госте Свечане академије поздравио је и председник Веслачког клуба Црвена звезда Београд Милош Томић који је најавио филм посвећен стогодишњици Клуба.

Потом су се присутнима обратили Душан Ковачевић, спортски директор и Владан Ковачевић, председник Управног одбора Веслачког клуба Црвена звезда Београд. Такође, том приликом говорио је и најстарији члан Иван Стаменковић, који је 70 година у веслању и који је сведочио о историји нашег веслачког клуба.

Захвалнице Веслачког клуба Црвена звезда Београд поделили су Милош Томић, Душан Ковачевић и Владан Ковачевић, а потом је уследила заједничка фотографија са младим веслачима Црвене звезде за историју.

The post Одржана Свечана академија ВК Црвена звезда Београд appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment