Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Звездани моменти – Како смо зауставили холандског великана

Црвена звезда је кроз богату историју одиграла бројне важне европске мечеве, у којима су фудбалери наше екипе показали како се бори за црвено-беле боје, које заузимају посебно место у срцима свих звездаша. Један такав меч одигран је у сезони 2004/05, када су се првотимце Звезде састали са холандском екипом ПСВ у оквиру трећег кола квалификација за Лигу шампиона.

Започели су борбу за елитно европско такмичење наши фудбалери двомечом против екипе Јанг Бојс. Прва утакмица која се играла у Швајцарској је завршена нерешеним резултатом (2:2), а пред црвено-белима је било да обезбеде трећу рунду квалификација на домаћем терену, што су и учинили. Без већих проблема убедљивом победом од 3:0 првотимци Звезде су заказали двомеч са Холанђанима.

Памте и данас наши највернији навијачи 11. август 2004. године када је Звезда у једној од резултатски најузбудљивијих утакмица стигла до победе над холандским великаном. Пред око 50.000 гледалаца на београдској Маракани, гол за вођство ПСВ-а је у 8. минуту меча постигао Ђи Сунг Парк и на тај начин шокирао црвено-беле који су са великим очекивањима ушли у меч. Осетила се већ на старту нервоза код фудбалера Црвене звезде који су имали невероватну подршку са трибина, уз сјајну кореографију која је била сачињена од заставица на којима се налазила парола „ХРАБРО“.

Међутим већ после 20 минута Звезда је успела да се врати у меч. После прекршаја над Марком Пантелићем у 29. минуту лопту је наместио Луковић, извео слободан ударац, а највиши у скоку је био Милан Дудић, који је црвено-белима донео изједначење и утакмица је могла поново да почне. Препознатљива радост навијача на трибинама данашњег стадиона „Рајко Митић“ је „одсекла“ крила играчима ПСВ –а који су у потпуности изгубили конце игре.

Ређале су се прилике за нашу екипу, а после само 10 минута од изједначујућег поготка, Звезда је поново затресла мрежу Холанђана за 2:1. Поново су играчи ПСВ-а непрописно зауставили нашег играча на око 25 метара од гола. Само неколико десетина секунди касније им је исти играч, кога су у првом налету зауставили постигао гол. Извео је прекид Пантелић пославши кратку лопту до Бошка Јанковића, који је упутио ударац по земљи кроз живи зид и погодио угао гола ПСВ-а за апсолутни делиријум на трибинама.

Отишли су црвено-бели задовољни на паузу, међутим по повратку на терен притисак Холанђана је био невероватан. Звездини играчи су успели да издрже налете гостујућег тима, а затим је уследила фасцинантна контра. Перовић је послао дугу лопту ка Пантелићу, који је затим упутио у празан простор Милану Бишевцу. Након хирушки прецизног центаршута Бишевца, Пантелић је силовитим ударцем главом савладао чувара мреже ПСВ-а.

На семафору је стајао резултат 3:1, навијачи су за кратко могли да одахну. Играо се 66. минут када је Бишевац пропустио прилику да уклони опасност, па је Де Јонг успео да се упише на листу стрелаца.

Утакмица је завршена резултатом 3:2 за наш тим, међутим и поред предности пред реванш Звезда није успела да стигне до жељеног пролаза у наредну рунду квалификација. Реванш је одигран 14 дана касније, а црвено-бели су после убедљивог пораза завршили пут ка Лиги шампиона.

The post Звездани моменти – Како смо зауставили холандског великана appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment