Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Супић: Голмани спремни за пролеће

Данашњи гост у студију “Звезда ТВ-а”, чиме ће се и завршава специјално издање са припрема у Анталији, био је нови тренер голмана нашег сениорског тима и некадашњи чувар мреже Црвене звезде – Немања Супић.

Голмани су што се тиче припрема одрадили сјајан посао. Од 2. јануара када смо се окупили, били су максимално ангажовани на сваком тренингу и могу да кажем да спремно дочекујемо наставак првенства – почео је Супић.

Није голманима тешко пала киша у Анталији.

– По доласку у Анталију нас је сачекало мало лошије време, ветар и киша, али изборили смо се са свим. Намучили смо економе Столета и Гагија Милановића, али су успевали да регулишу нашу опрему. Има и до тренинга, али и до квалитета терена што се тиче тога да смо се прљали, међутим, нема дилеме да је голманска опрема тежа за одржавање него играчка. У сваком случају, голмани мало више воле кад је киша, мекше им је кад се бацају и лопта боље клизи. Тако да, волимо кишицу, али не претерано, те нама време није представљао неки проблем.

Нажалост, Зоран Поповић је раније морао да напусти припреме због повреде.

– Допутовали само са четворицом голмана – Борјаном, Васиљевићем, Поповићем и Миладиновићем, али нас је Поп раније напустио, како би у Београду имао адекватне терапије за опоравак. Све то је у циљу да се што пре прикључи екипи и тренинзима и надам се да ће се то и десити.

Јован Миладиновић је дебитовао са свега 16 година за Црвену звезду.

– Није мала ствар дебитовати са 16 година за Црвену звезду. Ради се о младом голману који је јесенас био у омладинцима и бранио у Лиги шампиона за младе и нема дилеме да поседује потенцијал, али има још простора за надоградњу и усавршавање. Пред њим је светла будућност, само да настави да ради као и до сад. Пре дебија за Звезду, бранио је и за Графичар на мечу са Шиофоком и одрадио посао на веома добар начин – није примио гол. Сутрадан је у црвено-белом дресу поново успео да сачува мрежу у потпуности.

А како да млад голман “не полети”, зна Душан Гашић.

– Велика је ту улога тренера, а ми на сву срећу имамо врсног стручњака и човека – Дулета Гашића који о сваком детаљу води рачуна, па и о психолошкој припреми голмана. Није само у фокусу вежба на тренингу, већ се бавимо разним детаљима који се не тичу терена.

Васиљевић је неко на кога сви у клубу могу да се ослоне.

– Васиљко је голман који је у клуб дошао пре четири године, ишао на позајмице у Радник, Пролетер и Напредак и у свакој од тих екипа је имао запажену улогу. Пре шест месеци се вратио у Звезду, а конкретно утакмица против Зенита је потврдила оно што смо сви знали – да има квалитет. На припремама је наставио одлично да ради и показао да клуб може да се ослони на њега.

Улога тренера голмана је да држи фокус и алтернативама првом чувару мреже.

– Голманска позиција је једна од најтежих, јер само један иде на терен. Борјан је први голман и капитен. Изврсно ради ове припреме и реч је о невероватном голману који нас је много пута у прошлости спасавао одбранама. Кроз ове припреме стичем утисак да се враћа у препознатљиву форму, из дана Салзбурга и Копенхагена. Али свака алтернатива мора да буде спремна да ускочи. Ту се види улога тренера, јер он мора да држи фокус и другом и трећем голману. Никад се не зна кад ће неко да добије прилику, а када стане међу стативе, мора да буде на највећем могућем нивоу.

Супић се још увек тренерски усавршава.

– Много ми значе у самом раду, јер човек учи док је жив. Снимамо сваки тренинг Дуле и ја, останемо да анализирамо и покушавамо да увидимо шта смо и ми могли боље, као и наши голмани. И они нас тиме терају да будемо бољи, да се усавршавамо и будемо што спремнији.

Прија му сарадња са Дулетом Гашићем.

– Невероватна сарадња… Имао сам срећу да тренерску каријеру започнем чим сам завршио голманску, а он и Владан Милојевић су ме прикључили у стручни штаб. Сад сам поново ту… Дуле ме је контактирао кад се вратио у клуб, рекао да смо сјајно сарађивали, а ја нисам размишљао ни тренутка, већ прихватио понуду. Импонује ми да сарађујем са таквим човеком и тренером као што је он. Види се и по голманима колико им прија рад са њим.

Посао тренера голмана изискује добру физичку припрему.

– Наш посао изискује и велику физичку потрошњу, јер ту су центаршутеви, шутеви… Тренирамо голмане на највећем могућем нивоу и у складу с тим морамо да будемо максимално спремни.

Ради се на тренинзима са разним реквизитима.

– То је у склопу што боље припреме голмана за оно што следи у наредном периоду. Имамо тениске, средње и фудбалске лопте, све зависи коју користимо, тачније шта нам је циљ. Када радимо брзину и реакцију, користимо тениске лоптице. Има још ту доста реквизита, конкретно – платно које користимо за реакцију голмана који не види лопту до последњег тренутка. То је симулација ситуације где после прекида лопта бива избачена на 16 метара, и онда иде ударац, те голман у последњем тренутку мора да реагује. Имамо и – одбојне мреже које су феноменалне за реакције такође, али чекамо још реквизита. Имаћете шта да снимате.

Наши чувари мреже су апсолутно спремни за пролеће.

– Голмани спремни дочекују наставак сезоне, нема дилеме. Сутра нас чека утакмица, потом два слободна дана у Београду и онда се од понедељка припремамо за Војводину. Наставићемо да радимо на детаљима у Београду, али апсолутно смо спремни.

Забавио се Немања Супић у оквиру игре “Занимљива питања”.

Каква је сарадња са Дулетом Гашићем?

– Имамо невероватну сарадњу и однос, још од првог мандата код Владана Милојевића. Нисмо прекидали контакт ни у време кад нисмо заједно радили, тако да бих рекао да је наша сарадња савршена.

Најдража утакмица у Звезди?

– Као тренеру ми је најдража против Јанг бојса на Маракани и тренутак кад је Вукановић дао гол.

Да ли се сећате када сте представљени на Маракани као нови голман, ко је још уз Вас био промовисан?

– Потписао сам 31. августа 2015. године, сутрадан је била промоција мене и Срнића.

Какав однос имате са Славољубом Срнићем?

– Сјајан, као и са свима.

Ко је најперспективнији голман ког сте тренирали у Звезди?

– Сигурно Јован Миладиновић, по мени је и Александар Станковић добар потенцијал, и Милош Гордић такође.

Рубрика “Ви питате” пружила је прилику нашим навијачима да поставе питања Немањи Супићу.

Колико сати дневно раде наши голмани?

– Индивидуално око два сата проведу са нама, али ако се све узме у обзир, у смислу и активације и теретане, онда је то три сата укупно.

Ко смишља вежбе за тренинг?

– У заједничком договору радимо све Дуле и ја. Размишљамо, па донесемо закључак шта би било добро да се ради тај дан. Као што рекох снимамо све, па смо верзирани у све шта може да се коригује, али углавном се договарамо пред тренинг.

Колико сте нервозни у току меча?

– Има баш доста нервозе код мене, јер не волим да губим ни у чему, тако да се много нервирам за време утакмице, а мислим и Дуле исто. Највише то буде кад видим да код голмана запиње нешто, да није на нивоу на ком може да буде. Тешко ми је да останем имун на то.

Да ли имате неки ритуал пред меч и да ли га имају наши голмани?

– Никад нисам имао ритуале пред утакмицу, а за голмане, не бих знао да вам кажем. Не питам их то, не улазим у ту врсту приватности.

Да ли сте уморни?

Умора увек има, али кад се добро ради и кад видите резултат, све лакше пада. Припреме и служе да се сви уморимо, а биће времена за одмарање. Битно је да све прође како треба и да будемо спремни на пролеће – рекао је Супић.

The post Супић: Голмани спремни за пролеће appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment