Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Рушење Јавора у предвечерје вечитог дербија!!!

Након још једне убедљиве победе, овај пут у малом градском дербију против екипе Чукаричког, фудбалери Црвене звезде настављају обавезе у домаћем шампионату, где ће у оквиру 23. кола Моцарт Суперлиге Србије гостовати екипи Јавора у Ивањици, а меч је на програму у Суботу са почетком у 14 часова.

После убедљиве победе над младом екипом Вождовца, црвено-бели су у дербију кола, против екипе Чукаричког потврдили да је стартни реми против Војводине био само ,,инцидент” и да се налазе у успону форме. Меч против градског ривала био је народски речено игра мачке и миша.
Од старта меча, па до последњег судијског звиждука, ниједног момента није се доводило питање победника него само коначан резултат овог сусрета.
Црвено-беле је красила лепа игра, која је током целог сусрета имала ,,и главу и реп”.
Деловали су изабраници Милоша Милојевића веома сигурно на терену, поставивши се ауторитативно наспрам противника који никако није могао да повеже редове и да покуша да угрози на овом мечу беспосленог чувара мреже и капитена Звезде, Милана Борјана.
Чукарички се ни за шта није питао и право је чудо како су само три лопте завршиле иза леђа младог Мићовића.

Следећи противник црвено-белима биће екипа Јавора из Ивањице, која је у наставку сезоне успела да освоји седам бодова на три одиграна сусрета.
И нема сумње да нас очекује узбудљив меч на стадиону ,,крај Моравице”.

Након разочаравајуће полусезоне коју су завршили на четрнаестој позицији, са свега шеснаест освојених бодова, одговорни у редовима ивањичког суперлигаша на челу са спортским директором Радованом Ћурчићем, дали су све од себе да у току зимског прелазног рока што квалитетније појачају екипу, не би ли задржали суперлигашки статус.
У ту сврху ангажован је цео тим новајлија.
Из Звездиног развојног тима Графичара доведени су десни бек Милан Илић и Страхиња Манојловић који је у прва три кола пролећног дела, показао раскошан таленат и био је најзаслужнији за Јаворове одличне резултате, нашавши се потпуно заслужено сва три пута у тиму кола.
Искусни Милош Адамовић је стигао из шабачке Мачве, Радивој Босић из суботичког Спартака, а млади Емерсон Брито из бразилског великана Гремија.
Млади Ђорђе Скоко из сурчинског Јединства, Александар Дељанин из БАСК-а, те Бојан Јелић из прибојског ФАП-а доведени су као залог за будућност.
Док су Стефан Милошевић, Немања Милетић и Лука Ратковић стигли као слободни фудбалери.
Ивањицу је напустило такође једанаест фудбалера.
Лазар Николић је одмах након спуштања завесе на јесењу сезону постао члан Црвене звезде, Павле Ивеља и Стефан Вицо су појачали Графичар, док је Лука Луковић прешао у редове лидера Прве Лиге Србије, екипе ИМТ-а.
Милан Марчић је појачао лучанску Младост, а Срђан Грабеж екипу Младост ГАТ.
Млади Коста Јањић преселио се у редове прибојског ФАП-а, Борис Велимировић је нови играч Инђије, Игор Петровић Лознице, а Жељко Басарић је постао члан Младости из Ариља.
Док је искусни интернационалац Марко Малетић решио да се поново опроба у иностранству, пошто је потписао уговор са италијанском екипом Ноћерине.

Као и већина суперлигаша и фудбалери Јавора за наставак сезоне припремали су се ван граница Србије, одабравши Умаг као идеалну дестинацију, где су одиграли четири контролна меча, забележивши две победе против Горице (2:1) и мађарског Хонведа (4:1), реми против Слободе из Ужица (1:1), те пораз од хрватског прволигаша екипе Осијека (2:1).
Добро одрађене припреме дале су крила екипи Јавора, која је на старту пролећа успела да освоји седам бодова на три одиграна меча, забележивши две победе, славивши у гостима против екипе Младост ГАТ са 3:2 и на домаћем терену против суботичког Спартака са 1:0, док је последњи меч против екипе Радничког 1923 у Крагујевцу завршен без голова. Најзаслужнији што је Јавор хит пролећа је млади чувар мреже Страхиња Манојловић, који је ове сезоне дебитовао на највећој сцени, поставши стуб ивањичког суперлигаша и неко на кога ће светла велике позорнице тек да буду усмерена.

Након двадесет и два одиграна кола, екипа Јавора забележила је шест победа, пет ремија, уз једанаест пораза и заузима десету позицију са 23 освојена бода и на само три ,,корака” је од плеј-офа и сигурне зоне, уз негативну гол разлику 24:41.
Екипу предводе Петар Гигић са шест погодака и четири асистенције, Норман Кембел је постигао четири гола уз два кључна додавања, док је Лука Гојковић постигао три гола, уз две асистенције.

Фудбалери Црвене звезде и Јавора састали су се 31 пут.
Црвено-бели су забележили 23 победе, три меча завршена су без победника, док је Јавор славио у пет наврата, уз гол разлику 60:20 у корист актуелног шампиона.
Први меч је одигран 1. септембра 1969. године у Ивањици, када је тим Миљана Миљанића славио резултатом 3:0 головима Михаиловића, Лазаревића и Арнејчића.
Док је последњи дуел одигран 27. августа 2022. године, на тренерском дебију Милоша Милојевића на клупи Црвене звезде, а коначан резултат је био 4:1 у корист Црвене звезде.
Мрежу Јавора су погађали Стефан Митровић, Вељко Николић, као и бивши првотимци Црвене звезде, Мохамед Ел Фарду Бен и Охи Омоијуанфо.

За очекивати је да тренер Јавора, Младен Додић црвено-белима супростави следећих једанаест:

Манојловић – Илић, Тојчић, Обрадовић, Милетић – Адамовић, Дакуре – Кембел, Гојковић, Танко – Гигић.

Са друге стране фудбалери Црвене звезде након убедљивог тријумфа на ,,крову”, наставили су и против Чукаричког у истом ритму, не дозволивши ,,Брђанима” да им озбиљније запрете.
Док су у нападу дословце малтретирали директне чуваре, па је коначних 3:0, био итекако повољан резултат за инфериорне госте.
Дуел против екипе Јавора, биће идеална прилика да се направи лепа увертира пред 169. вечити дерби који је на програму наредног Петка, у 19 часова.
И нема сумње да ће фудбалери Црвене звезде дати све од себе да наставе стазом тријумфа и да у лепом расположењу дочекају утакмицу против вечитог ривала, којег ће угостити на терену стадиона ,,Рајко Митић”.

Пред гостовање екипи Јавора у Ивањици, тренер фудбалера Црвене звезде, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

– Добра форма Јавора је разлог за опрез, али они су свакако противник који нама традиционално не прија. Сада су у тренду добре форме, чврсти, организовани, играју добру одбрану, транзицију ка напред и воле када су домаћини, тако да нам је потребна максимална озбиљност да би остварили позитиван резултат. Свакако највећа опасност прети од убојитог тројца – Гигић, Кембел, Танко, доста тога се базира на њима, али и остатак тима добро одрађује свој део посла и реч је о екипи коју није лако сломити – почео је Милојевић.

Осврнуо се Милојевић и на форму првог нападача Александра Пешића.

 – Причали смо с Пешићем да голгетерски пост једноставно дође. Када шпицеви погађају, онда погађају, али кад стане, онда стане, међутим, он добро игра, залаже се и само је питање када ће то доћи на своје. Пешић је играч који се ставља у функцију тима, тако да није ни битно, додуше за његово самопоуздање јесте, али је мање важно да ли ће погодити против Јавора или на дербију. Кад проради, биће онај стари голгетер као до пре четири, пет кола.

 Нагласио је млади стручњак да неће бити много промена у односу на уводна три кола пролећног дела шампионата.

 – То су ситни детаљи, морамо да видимо што се тиче тога ко је колико играо у уводна три кола, уз то имамо мало проблема са вирусом, тако да ћу морати добро да размислим, али неће бити много промена. 

Неколицини играча Звезде прети суспензија у вечитом дербију у случају жутих картона.

 – Не размишљам о томе да ли ризикујемо, већ шта нам треба за следећег противника. Имамо квалитетну групу играча, конкретно на штоперу Милуновића и Лековића који су сигурно међу пет најбољих на својој позицији у Суперлиги, а сви су у Звезди. И они морају да играју, ако се деси проблем с картонима, прилику ће добити неко од њих двојице, није нам то проблем. 

 Букари је лепо кренуо, али Милојевић не жели да оптерећује офанзивца из Гане.

 – Не желим да се ставља беспотребан притисакк на њега. Он је играч напада, треба да даје голове и асистира, али оно што ме радује је да разуме захтеве и доноси боље одлуке у последној трећини терена, било у сарадњи или соло завршници. Може да постигне пуно голова, али и да то не учини, срећан сам ако побеђујемо.

Свестан је Милојевић да је терен у Ивањици нешто другачији у односу на Маракану. 

 – Не бих о терену, јер се то одмах узме као оправдање, али свакако калкулишемо око тога да је терен мањи, да може бити мекши и непогоднији за игру коју гајимо, међутим, није то питање за мене, већ за заједницу која лиценцира и којој је у интересу да сви терени буду добри, те да се игра најбољи могући фудбал у Србији.

 Прво Јавор, па тек онда дерби…

– Немам осећај да је мање битно, јер имамо бодовну предност у односу на вечитог ривала, већ само размишљам о Јавору, доброј игри и победи. Кад завршимо ту утакмицу, окрећемо се вечитом дербију. Знамо шта је дерби, да цела Србија прати ту утакмицу и да она чини навијаче поноснима. Треба да останемо мирни, да мислимо о Јавору, да на то гледамо такмичарски и да је наша обавеза да побеђујемо.

У току недеље, Милојевић је у сврху „тимбилдинга“, одвео играче на пејнтбол. 

 – Свакако да је то део психолошке припреме о којој много говори, и ми као клуб имамо специјалисту из те области који ради са нама у смислу подизања свести играча. Наставићемо са „тимбилдингом“, али ми смо пре свега фудбалски клуб и тренинг је приоритет, али када се укаже прилика, зашто да не? Нисмо детаљно планирали, фокусирани смо на утакмице, али биће прилике. Лепо смо се дружили, а победила је екипа коју је предводио капитен Борјан, мој тим је изгубио.

Дерби ће се дефинитивно одиграти у Петак, 3. марта од 19 часова. 

 – Немам став да ли је то добро или лоше, колико сам разумео, то је могућност да навијачи оба клуба дођу. Треба да направимо атмосферу за фудбалски спектакл и да пошаљемо добу поруку, те представимо навијачима ову утакмицу као светковину на коју сви треба да дођу.

 За крај, Милојевић је анализирао због чега су српски клубови завршили такмичење у Европи ове сезоне.

 – Морамо да од групне фазе имамо више тимова, то је све повезано и последица нечега. Звезда и Партизан улажу највише, имају најбољи играчки кадар, ми смо последних шест година у Европи, вечити ривал има добар тренд у последње две, три сезоне и зато смо скупили поене, али требају нам и трећи и четврти представник. Нема покривања резултатима, јер и кад је најбоље треба анализирати. Управо то треба и учинити сад, направити анализу због чега немамо представника на пролеће у Европи. Да ли нам недостају квалитетне утакмице са брзом подлогом, као што сви играју у Европи, са препознатљивом транзицијом и високим интензитетом? Сви који смо укључени у рад српског фудбала треба да мислимо о томе, и лично се надам већем успеху следеће године – подвукао је Милојевић.

Главни судија меча биће Андрија Стојановић. Помагаће му Ненад Радоичић и Новак Новаковић.
Четврти судија меча је Марко Ивковић.
У ВАР соби седеће Момчило Марковић и Бојан Бановић.

Директан пренос утакмице са стадиона ,,крај Моравице” између фудбалера Јавора и Црвене звезде, можете да пратите на програму Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 14 часова.

Повезане вести

Leave a Comment