Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Дербији су Звездина специјалност

Пред нама је 169. вечити дерби, највећа утакмица српског фудбала која се историјски профилисала као таква која припада Црвеној звезди, а у том расположењу је са двоцифреном бодовном предности на табели, дочекују изабраници Милоша Милојевића.

Још од 5. јануара 1947. и првог вечитог дербија у којем је Звезда славила резултатом 3:4, па до данас, градили смо успешан салдо тријумфа у односу на ривала. Тим, сада већ епским мечом, започета је традиција која траје 76 година, а хет-триком Јована Језеркића и поготком Предрага Ђајића, Звезда је тријумфовала на гостујућем терену, у утакмици одиграној по снегу и температури која је била у минусу чак 19 степени. Био је то први, од укупно 168. првенствених вечитих дербија, а биланс који износи – 66 победа нашег клуба у односу на 55 ремија и 47 тријумфа ривала, и гол разлика у корист Црвене звезде 233:199, јасно говори о томе да су утакмице тог типа наша специјалност.

Када се статистика прошири и на вечите дербије који нису били искључиво првенствени, онда долазимо до податка да је одиграно укупно 262 меча, а да Звезда има 113 победа, у односу на 68 ремија и 81 пораз, са гол разликом 396:338.

Неки ће се памтити више од других, конкретно 43, 59. и 100, а у сва три Звезда је однела победу.

Златним словима је уписан у историју 17. новембар 1968. године када је Црвена звезда остварила најубедљивију победу у односу на вечитог ривала, резултат је био 6:1, а погађали су Остојић (три пута), Павловић, Антонијевић и Џајић.

Ништа мање битан није ни 7. новембар 1976. године када је на Маракани вечити дерби гледало око 100 хиљада гледалаца, што је апсолутно рекордна посета, која вероватно никада неће бити надмашена. Питање победника решио је голом Филиповић.

Јубиларни 100. вечити дерби одигран је 6. маја 1995. године и поново је Звезда била боља, а резултат је гласио 2:1. Тада су преокрет и победу донели Ковачевић и Стојковски.

Утакмица 169. вечитог дербија биће одиграна у петак од 19 часова, а карте су у продаји, како онлајн, тако и на благајнама нашег стадиона.

The post Дербији су Звездина специјалност appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment