Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВечити дербиМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

169. прича вечитих ривала и Звездина потврда квалитета!!!

Фудбалери актуелног шампиона Србије, Црвене звезде тријумфално су завршили фебруарски циклус утакмица победом над екипом Јавора у Ивањици и спремно, у лепом расположењу дочекују 169. вечити дерби и судар са екипом Партизана.
У новој дерби причи старих знанаца која је на програму у петак, 3. марта са почетком од 19 часова, црвено-бели ће у оквиру 23. кола Моцарт Суперлиге Србије, на стадиону ,,Рајко Митић” угостити вечитог ривала.

Наставили су фудбалери актуелног шампиона и тренутног лидера на табели у победничком ритму, па је након Вождовца и Чукаричког, оружје положила и симпатична екипа Јавора, на веома лошем терену у Ивањици, који би требао да служи као пример како не треба да изгледа терен једног суперлигаша.
Али и поред проблема са лошим тереном, црвено-бели су пружили још једну добру партију на стадиону крај Моравице, не дозволивши домаћину да озбиљније угрози гол капитена Милана Борјана. И да на супротној страни није било расположеног младог голмана Страхиње Манојловића, који наставља са фантастичним партијама овог пролећа, у својој дебитантској сезони на великој сцени, коначан резултат био би још убедљивији.

Овом победом црвено-бели, предвођени двоструким асистентом на овом мечу Александром Катаијем, направили су лепу увертиру пред 169. вечити дерби против екипе Партизана.
Међутим и поред лоше форме и генерално тешке ситуације у којој се налази екипа вицешампиона, нема сумње да нас чека још један узбудљив сусрет вечитих ривала.

Након полусезоне проткане успонима и падовима, где је након само два месеца на клупи цех платио тренер Илија Столица, пошто је АЕК из Ларнаке био бољи ривал у двомечу трећег кола квалификација за Лигу Европе, његов наследник Гордан Петрић, успео је колико толико да стабилизује екипу и да кроз Лигу Конференција обезбеди пролећни наступ на евро сцени, међутим то ће се испоставити као пирова победа, пошто је у јеку борбе за пролазак групе, његова екипа посустала на првом кораку у најмасовнијем фудбалском такмичењу на нашим просторима, купу Србије. Боља је била екипа Радничког из Сремске Митровице, која наступа у Првој Лиги Србије и која је славила након бољег извођења једанаестераца, пошто је регуларних деведесет минута завршено нерешеним резултатом, 1:1. Занимљиво је да су фудбалери Партизана промашили све ударце са беле тачке.
Док је полусезону завршила са десет бодова заостатка у односу на лидера шампионата, Црвену звезду.
Најављивали су из табора вечитог ривала током зимске паузе да још увек ништа није готово и да борба за титулу тек предстоји, као и да ће се потрудити да што даље догурају у Лиги Конференција, пошто им је жреб поново био наклоњен доделивши им реконструисану екипу Шерифа из Тираспоља, која је потпуно променила изглед и није била ни бледа сенка у односу на екипу која је остварила историјски резултат у Лиги Шампиона, заузевши неочекивано трећу позицију испред Шахтјора из Доњецка.

Међутим и поред јесењих најава тренера Гордана Петрића, затим челника Партизана, спортског директора Ивице Краља и генералног директора Милоша Вазуре, уз велика очекивања навијача, до жељене реконструкције и додатне селекције у зимском прелазном року није дошло.
Клуб је у појачао само дефанзивни везиста Андрес Колорадо који је стигао у смирај прелазног рока из колумбијског друголигаша, екипе Кортулуа, док су екипу напустили Александар Лутовац који је као слободан играч појачао аустријски Рид, док ће Никола Терзић у Бандирмаспору и Вања Влаховић у Аталанти, наступати као позајмљени фудбалери Партизана, где ће покушати да се изборе за уговор у поменутим клубовима.

Као и већина суперлигаша и фудбалери Партизана су се за пролећни део шампионата припремали на топлом анталијском сунцу, где су одиграли шест контролних мечева. Остваривши победу против руског премијерлигаша, екипе Ахмата из Грозног (3:1), три ремија, против Универзитатее из Крајове (1:1), лучанске Младости (2:2) и бечке Аустрије (0:0), као и два пораза од екипа данског Хорсенса (0:1) и московског ЦСКА (1:2).
И поред нешто лошијих резултата на припремама, из редова вицешампиона најављивали су далеко боља издања него током јесењег дела шампионата. Међутим, иако се лоша игра против Напретка у Крушевцу могла приписати залеђеном терену, упркос којем је забележена победа од 1:0, голом Фоусени Дијабатеа, а разлика у односу на Црвену звезду смањена на осам бодова заостатка, отрежњење је стигло шест дана касније.
У том моменту претпоследња екипа на табели, Младост ГАТ, режирала је прворазредну сензацију, наневши убедљив пораз вицешампиону на његовом терену, где су славили са убедљивих 4:0.
Међутим иако пољуљаног самопоуздања након шокантног првенственог пораза на свом терену, фудбалери Партизана успели су да одоле свим притисцима и нападима екипе Шерифа у првом мечу 1/16 финала Лиге Конференција и да поред чињенице да су готово цело друго полувреме играли са играчем мање, након искључења Игора Вујачића, славе са за њих у том тренутку великих 1:0, пред реванш у Београду. У периоду између два европска меча, Партизан је и поред лошије игре успео да савлада Спартак у Суботици са 2:1, головима најбољег стрелца, Рикарда Гомеша.
Међутим лоша форма и жаргонски речено провлачење у претходним мечевима, дошло је на наплату у реванш мечу против Шерифа, који је и поред чињенице да је губио са 1:0 након једва одиграних десетак минута, успео да до краја првог полувремена преокрене резултат, а на старту другог полувремена и потпуно угаси све наде да би Партизан могао до преокрета и пласмана у 1/8 финала, славивши са високих 1:3.
Да би само дан након испадања из Лиге Конференција, тренер Гордан Петрић поднео оставку, најавивши да ће на тој функцији остати до репрезентативне паузе и тиме дати клубу времена да пронађе адекватну замену. Испоставило се да није дуго издржао.
Реми у последњем пренственом мечу против екипе Радничког 1923 (1:1), био је последњи меч у тренерском мандату Гордана Петрића, којег је наследио некадашњи фудбалер Партизана и тренер развојног тима, Телеоптика, Игор Дуљај.

И може се рећи да му тренерски деби на клупи Партизана долази у најгорем могућем тренутку, јер ће наспрам себе имати екипу вечитог ривала Црвене звезде.
За очекивати је да нови тренер Партизана не мења много и да не одступа превише од Партизанове играчке филозофије када су у питању дуели са Црвеном звездом последњих неколико година. Па и поред двоцифреног дефицита на табели, једини и ултимативни циљ биће да овај вечити дерби заврши непоражен, што би његовој екипи дало замајац пред наставак сезоне где их очекује борба за друго место са неугодном екипом ТСЦ-а из Бачке Тополе и младом екипом Чукаричког која овог пролећа игра у одличној форми.
Партизан ће као и у претходном дербијима играти опрезно, иза лопте, са циљем да посед препусти противнику, а да своју шансу чека преко брзе транзиције.
На голу би требао бити млади Александар Поповић који је ове сезоне добио предност у односу на Немању Стевановића, који је након прошлосезонског финала купа изгубио статус првог голмана.
Бековски пар чиниће Марко Живковић, који се након неколико кола вратио у стартних једанаест и капитен Слободан Урошевић. Штопери ће готово сигурно бити Игор Вујачић и Светозар Марковић, који је добио поштеду против Радничког 1923, а којег је мењао млади Михајло Илић. Испред одбране дејствоваће новајлија Андрес Колорадо који је у прошлом колу оставио добар утисак и млади Кристијан Белић, док су конци игре и даље у рукама искусног израелског репрезентативца Бибарса Натха, који се опоравио од прехладе и биће на располагању новом тренеру, Игору Дуљају.
На левом крилу треба очекивати холандског интернационалца Квинсија Менига, који се у пролећном делу наметнуо као најконстантнији фудбалер Партизана, десно ће дејствовати Фоусени Дијабате, док је шпиц напада резервисан за најбољег стрелца екипе, Рикарда Гомеша.
Са клупе за резерве своју ће шансу чекати искусни Љубомир Фејса и Андрија Павловић, као и опорављени Данило Пантић, те младе снаге, Немања Јовић и Самед Баждар, као и интернационалац из Малија, Хамиду Траоре.

Пред сусрет са петоструким узастопним шампионом Србије и браниоцем дупле круне, нови тренер фудбалера Партизана Игор Дуљај, изнео је своја очекивања:

– И сами знате да се све брзо догодило. Одрадио сам два тренинга са првим тимом. Олакшавајућа околност је што сам био пар година са првим тимом, знам свакога. Што се тиче меча, знамо да ће бити тешко. Кажу „немаш шта да изгубиш“, ја се не бих сложио, може много да се изгуби и много да се добије. Црвена звезда је тим за поштовање, али верујем у своју екипу. Шок терапија некада делује, некада не, све ће се показати. Далеко од тога да дижемо белу заставу. Они су лидери, а ми идемо да покажемо шта знамо. Партизан је показао у више наврата да зна да игра фудбал, да се носи са јаким противницима. Веома је тешко за два дана нешто променити, причам најискреније. Утакмица као утакмица, мислим да њима не треба много да се прича, они су свесни шта меч доноси. Све што им ја кажем може да им помогне, али и одмогне. Они су зрели момци, дуго су у Партизану, верујем у њих и важно је поверење између тренера и екипе. 

Потом је говорио и о самом мечу у петак.

 – Играћемо исто, веома је тешко нешто променити у два дана. Могуће су неке корекције, а опет дерби је специфичан, ту доста игра набој, емоције и заборави се на тактику понекад. Биће много борбе, а оно што је најважније јесте да сваки играч када се погледа у огледало зна да је дао све од себе. Звезда је одличан тим. Имају младог тренера који зна шта хоће, играју на свом терену и с те стране су у повољнијем положају. Оно што могу да обећам јесте да ћу пренети своју енергију на играче, да кад изађу на терен не буду у подређеном положају. Да када судија да знак, ми кренемо агресивно од првог тренутка – истакао је Дуљај.

Након двадесет и три одиграна кола, екипа Партизана забележила је петнаест победа, пет ремија и три пораза, и са педесет освојених бодова заузима другу позицију, три бода више од трећепласиране екипе Чукаричког која има утакмицу више, те четири у односу на екипу ТСЦ-а која данас игра свој меч против екипе Радничког1923, уз гол разлику 50:21.
Екипу предводе тренутно водећи на листи стрелаца Моцарт Суперлиге Србије, Рикардо Гомеш са 13 постигнутих голова, Бибарс Натхо додао је десет уз седам асистенција. А прате их Слободан Урошевић, Самед Баждар и Квинси Мениг са четири постигнута гола, док је Холанђанин уписао и четири асистенције. Андрија Павловић и Игор Вујачић су се по два пута уписали у стрелце, док је Фоусени Дијабате против Напретка уписао првенац на суперлигашким теренима, уз пет асистенција ка саиграчима.

Црвено-бели и екипа Партизана до сада су се састали 168 пута.
Фудбалери Црвене звезде славили су 66 пута, 55 пута меч је завршен без победника, док је Партизан славио у 47 наврата.
Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године на стадиону Југословенске Народне Армије.
Славила је Црвена звезда резултатом 4:3, троструки стрелац и уједно стрелац првог гола на вечитим дербијима, био је Јован Језеркић, док је четврти гол био дело Предрага Ђајића.
Док је последњи, 168. вечити дерби одигран на стадиону Југословенске Народне Армије,  последњег дана августа, у оквиру деветог кола, завршен нерешеним резултатом 1:1. 
Прелеп гол за црвено-беле постигао је репрезентативац Гане, Осман Букари.

Са друге стране фудбалери актуелног шампиона Црвене звезде, одморни и спремни, у добром расположењу дочекују највећу фудбалску светковину у нашој земљи, вечити дерби против највећег ривала, Партизана. Иако вечити дерби никада није био без резултатског значаја, може се рећи да је овај без резултатског притиска.
И то изазива бојазан међу најватренијим присталицама Црвене звезде, да би њихови миљеници могли да истрче на терен београдске ,,Маракане” без неког превеликог мотива, да жаргонски речено ,,одраде посао” и сачувају стечену предност, као што је то знало да се деси у блиској прошлости када им над главом није висио ,,мач морања”. Међутим судећи по изјавама стручног штаба и фудбалера шампиона, стиче се утисак да су изабраници Милоша Милојевића вечити дерби схватили веома озбиљно и да мечу против вечитог ривала приступају као да немају двоцифрену предност.
Црвено-бели се налазе у успону форме, што потврђују и резултати након пролећног ремија против екипе новосадске Војводине. Сигурна, агресивна и ауторитативна игра, која је неретко превазилазила границе Суперлиге, без давања промила шансе противнику, красили су црвено-беле који су на последња три меча буквално прегазили своје ривале, уписавши све три победе уз импресивну гол разлику 11:0, не дозволивши противнику да озбиљније угрози гол капитена Милана Борјана.
Међутим сви знамо да вечити дерби не одлучује тренутна форма и позиција на табели, него хладна глава и врело срце и сигурни смо да фудбалери Црвене звезде неће ништа препустити случају, него да ће у својој кући потврдити квалитет и реалну разлику коју у овом моменту имају у односу на вечитог ривала.

Пред дуел са вечитим ривалом тренер фудбалера Црвене звезде, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

– Очекујем да наставимо добар тренд игара и резултата. Поштујемо ривала, као и увек, он је наш највећи противник, а упркос њиховој ситуацији, сматрам да Партизан никада не треба потценити, јер имају традицију, инат и понос који ће приказати и сутра. Верујемо у себе и оно што радимо, играмо на нашем терену, пред нашом публиком и не могу да прихватим да они имају већу мотивацију од нас, без обзира на бодовну предност и ситуацију на табели. Не мислим да се ишта решава сутра, има још много да се игра до краја, пуно бодова је на столу, али све то нам даје самопоуздање. Морамо да играмо до краја, имамо обавезу према навијачима и нама самима да оправдамо очекивања и побеђујемо, а тако ће бити и сутра – почео је Милојевић.

Не бежи шеф стручног штаба Црвене звезде од улоге фаворита пред сутрашњи меч, иако истиче да се то потенцира превише. 

 – Фаворити смо, али се то потенцира превише и мислим да је последица последње две, три утакмице. Не бежимо од одговорности, али се у фудбалу никад унапред не добија ништа, већ постоје први и последњи минут и морате да имате добар однос и залагање како би изашли као победници.

 Дотакао се Милојевић и здравственог билтена.

 – Пар знакова питања је око неких играча, пре свега због вируса, али то су нормалне ствари у овом периоду. Имам велику групу квалитетних играча и не волим да то потенцирам као недостатак. Тих 11 играча, и још 10 на клупи, то је најбоље за сутра и морају да одговоре свим захтевима.

 Екипа Партизана у 169. вечити дерби улази предвођена новим тренером.

 – Не бих рекао да ми олакшава припрему, јер су променили тренера и то често зна да буде шок терапија, када екипа мало збије редове, затегне се, одговори на захтеве. Знамо њихове најквалитетније играче, који су профили и како играју, али тренер са собом доноси енергију, виђење и приступ. Не гледам бодовну разлику, нисам је пратио ни када је била мања, већ је фокус на приступу из меча у меч. Некад играмо доста добро, некад нам услови не дозволе да будемо такви, и зато се надам да ће терен бити спреман за сутра, да неће бити кише и да ћемо сви уживати, те из квалитетног перформанса доћи до резултата.

Милојевић истиче да је свестан притиска који носи вечити дерби.

 – Осећам се као да сам у Звезди од 2019. године, без обзира на то што сам у међувремену био у иностранству. Притисак је увек већи на шефу, него на помоћницима, али свестан сам да се направи атмосфера као да је утакмица „на живот или смрт“, и бодовна разлика нема везе с тим. Дерби је утакмица престижа, за народ, и много пута изостане представа, јер се играчима стави оптерећење да нешто морају. Ја мислим да мора само да се роди и умре, а све остало би било добро. Имамо квалитет, треба да будемо спремни на рововску борбу, јер то носи дерби, али морамо да играмо фудбал. Нисам неко ко се крије иза одговорности, играли смо офанзивно и у Европи, неко каже да нас је то коштало, али не може да радите на један начин, а играте на други. Хоћемо да играмо наш фудбал, знамо квалитете, морамо да будемо обазриви, али сам за то да се игра добар фудбал и навијачима понуди задовољство, а они су најсрећнији када је ту резултат. 

Млади стручњак је нагласио да Звезди недостаје више квалитетних утакмица у Суперлиги. 

 – Не можемо да се спремамо за Европу овде. Ми се спремамо за Лигу шампиона и која год група да дође, ти си подређен, а овде то ниси, нисмо били ни на припремама, већ смо ми контролисали све. Фале нам квалитетније утакмице, а видећемо колико ћемо их имати, очекујем доста од плеј-офа, када ће остати осам најбољих тимова, међутим, ни то није реално. Требају нам на лето, четири јака противника из најбољих лига на свету, да видимо врлине и мане, те да се спремимо. Међутим, не размишљам о томе, већ ми је фокус на дербију, па на ТСЦ-у и тако даље. 

Милојевић наглашава да је задовољан  залагањем Александра Пешића и очекује да се нападач ускоро распуца.

 – Кад радиш и залажеш се, врати се, постигнеш гол као против Јавора. Искуство ми каже да је са шпицевима тако и кад је серија, да се онда ређају голови, али када се охладе, да то баш и не иде. Презадовољан сам колико простора креира, како улази у пресинг и само је питање кад ће ефикасност подићи на виши ниво, а онда ће и неки шутеви, који можда не би требали, да заврше у мрежи. Битно је да екипа игра, а то ко је стрелац је мање важно.

Поново је Милојевић нагласио да тражи баланс одговорности и залагања, без стреса за играче. 

 – Кад сам долазио, било је да могу да изгубим предност у односу на ривала, ево и сад је исто тако. Нема ту разлике, и мени и Дуљају је исто, имамо одговорност према свом тиму и својим навијачима. Он је неко ко је одиграо пуно дербија, зна шта они носе, ја сам био саучесник у првом мандату, сад сам као тренер водио екипу, тако да знам шта и како. Треба нам добар баланс одговорности и залагања, али да не буду играчи под стресом, јер онда ће опет бити коментара да дерби није био добар. Кад утакмица крене, мало шта можете да промените, од три до пет посто ствари, и то неким изменама, све остало решавате кроз припрему мечу и тренинге. Ако погледате кроз историју, дерби је тренутак инспирације индивидуалца и на то мора да се рачуна.

Напоменуо је да му утакмица Партизан – Младост ГАТ (0:4), неће бити репер у припреми дербија. 

 – Младост је имао, за нас неприродан, систем игре против Партизана. Не можемо ми да играмо на контру у дербију и то на нашем терену, то просто није опција. Не можеш да будеш брод предводник српског фудбала и да играш реактивно. Можемо да се мало подредимо ако нас неко притисне, али желимо да диктирамо темпо. Знамо да имају добар контранапад, и генерално смо сви гледали ту утакмицу, али није нам она репер. 

Звезда предстојећи вечити дерби дочекује у добром расположењу. 

 – Свестан је Дуљај ко су му најквалитетнији играчи. Можда мало промени систем и још неке финесе, али знам тренера са којим је радио у Шатхјору, знам како размишља и шта ради и мислим да инспирацију вуче одатле. Може да нас изненади, али у припреми утакмице морате да ставите акценат на себе и да се наметнете, без обзира на то против кога играте. Може сигурно нови тренер да енергијом и познавањем дербија направи шок терапију, ту је задњих неколико година, познаје играче, али мало је то времена за наметање визије. Смернице ће сигурно стићи да уведе, али не може за пар тренинга све да се пренесе. Опет кажем, мене радује што добро радимо у сјајној атмосфери и што очекујемо дерби пред пуном Мараканом, да можемо да покажемо да се ми питамо у нашој кући, уз дужно поштовање свих. 

Милојевић је још једног истакао да неће бити калкулација.

 – У Италији се каже да се утакмица почиње са бодом у џепу, и да ако можеш да зарадиш три, да је то добро, али само немој да губиш. Не волим да калкулишем. Хајде да играмо фудбал и победимо, а ако буде нерешено – ником ништа, није смак света, међутим, то нам заиста није мотив и циљ у припреми утакмице. Нама то није циљ ни у Европи на гостовану, а камоли у Суперлиги код куће. То је можда моја фалинка, јер не калкулишем, али волим да имам ствари у својим рукама.

 Титула је ту као ултимативни циљ за ову сезону.

 – Не би све осим победе било неуспех, али би био горак укус, зато што свакако желимо да добијемо. Имам јасан циљ од клуба, а то је да будемо прваци 26. маја, идем ка томе и желим да победим сваку утакмицу. У последњих неколико година смо размазили јавност, јер стално побеђујемо, али то је добра навика и надам се да ћемо је задржати – подвукао је Милојевић.

Главни судија 169. вечитог дербија између Црвене звезде и Партизана биће арбитар из Ниша, Александар Живковић.
Њему ће помагати Београђани, Драган Богићевић и Бојан Бановић, док је за четвртог арбитра одређен Станко Остраћанин из Краљева.
У ВАР соби биће Момчило Марковић и Милан Михајловић.

Директан пренос 169. вечитог дербија, између Црвене звезде и Партизана, можете да пратите на телевизији Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 19 часова.

Повезане вести

Leave a Comment