Moja Crvena Zvezda
ВажноКуглањеНајновије

Прва титула шампиона Србије у боулингу

Куглашки клуб Црвена звезда у свом саставу као посебну секцију има и боулинг тим Црвене звезде.

Тим Црвене звезде је после лигашког дела заузео прво место на табели са 11 победа и 3 пораза испред екипе Земуна која је остварила 10 победа и 4 пораза. Екипа Земуна је иначе вишеструки првак Србије у боулингу и једина екипа која је три пута узастопно освајала шампионску титулу. У финалу плеј-офа састале су се управо ове две екипе.

У лигашком делу првенства Земун је добио обе међусобне утакмице са 9:7 после преокрета, јер је тим Црвене звезде водио у оба сусрета.

У финалу је ипак све дошло на своје место. Сада је Земун водио током меча и у последњи гејм се ушло са значајном предношћу Земуна који је водио са 7:3 у бодовима и имао 84 пина предности.

Боулинг поред физичке мора укључити значајно и менталну снагу, морате имати максималну концентрацију сво време трајања меча. Меч обично траје 3 до 3,5 часа. Црвена звезда је користила измене током меча и тиме одморила своја два битна играча, што се показало као пресудно за добијање меча и освајање титуле.

Дублови Црвене звезде Граовац-Шорак и Стефанов–М.Танасић су феноменално одиграли шести гејм и добили дублове Земуна са 149 пинова разлике, што нам је донело два бода за тај гејм и 4 бода за укупно више срушених пинова за укупну победу са 9:7.

Капитену Црвене звезде шампионски пехар уручио је председник Боулинг савеза Србије, Никола Николовски.

Остало је Историја!

Куглање и боулинг разликују се значајно у правилима.

Куглање, у којем је Србија знатно познатија, вишеструки светски првак, игра се са девет чуњева и са бацањима која су временски ограничена. Кугле су пуне и постоји тачно прописан стил бацања.

Боулинг је игра са 10 чуњева (пинова), док су кугле значајно веће са рупама за прсте. Игра је осмишљена у Америци и претендује да постане олимпијски спорт.

Једна игра или гејм се састоји од 10 фрејмова. Један фрејм може бити из једног бацања (ако одмах оборите свих 10 пинова) или из два бацања када у другом бацању покушавате да срушите преостале пинове после првог бацања. Рушење свих 10 пинова у првом бацању зове се страјк док рушење свих 10 пинова из другог бацања зове се спер. У последњем десетом фрејму ако играч сруши свих 10 пинова из првог или другог бацања добија и треће наградно бацање.

Максимални резултат по једном гејму је 300 поена односно бачено свих 12 страјкова.

Стил бацања је слободан. Постоје многобројни стилови и варијације тих стилова, али се сви начини бацања могу свести на два стила “равно“ и „хук“. Хук стил је бацање кугли са тегом које добијају неправилну путању са циљем да кугла уђе под углом од 2 до 6 степени између првог и другог пина (то би требало по законима физике да обеyбеди обарање свих 10 пинова).

Боулинг тим Црвена звезда је основан 2007. године и такмичио се у периоду од 2007-2014. године када није остварио значајне резултате, осим тога да је један наш тадашњи члан Миладин Дабетић бацио савршени гејм односно имао скор 300 из 12 бацања. Није дошло до гашења клуба 2014. године, већ само Црвена звезда није имала тим и није учествовала у националном шампионату до пре три године.

Рад боулинг тима је обновљен 2020. године и од сезоне 2020/21 Црвена звезда опет има тим у првој лиги Србије. Овога пута нашим такмичарима је требало само три сезоне да направе историјски успех и освоје прву титулу првака Србије у боулингу.

Тим Црвене звезде има по три играча оба стила тако да се може прилагодити сваком противнику.

Тим игра у саставу: Зоран Танасић, капитен тима, Марко Танасић, Ђуро Перић, Предраг Стефанов, Игор Граовац, Марко Шорак и Дејан Шарић.

Наш садашњи члан Предраг Стефанов је такође у претходној сезони бацио савршени гејм – 300 у прволигашком мечу против екипе Жабац.

Прва лига се игра по посебним правилима односно сваки меч се бодује на следећи начин:

– Сваки тим може регистровати више играча (обично од 6 до 8), прва постава има 4 играча и у току меча могу се користити 2 резерве.
– У оквиру меча игра се шест гејмова. Сваки гејм носи 2 бода. Што представља 12 бодова и додатно се бодује са 4 бода екипа која има укупно срушено више пинова у току меча. То значи да је на располагању укупно 16 бодова и резултат меча може бити 8:8 у случају нерешеног резултата, док у случају победе једног тима може бити 16:0, 15:1, 14:2 и тако даље до 9:7.
– Прва четири гејма су појединачни дуели, где сваки играч једног клуба игра против сваког играча другог клуба у кружном систему. Последња два гејма су дубл мечеви.
– Да би једна екипа добила два бода у једном гејму потребно је да од 4 њених играча најмање два играча победе своје противнике и да трећи играч одигра нерешено у свом дуелу или да добију минимум три играча једног тима.
– Уколико у једном гејму остваре победе по два играча из сваког тима резултат после тог гејма је 1:1.

The post Прва титула шампиона Србије у боулингу appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment