Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноВечити дербиМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

170. дерби прича, без сведока, Звезда за престиж, Партизан за спас!!!

Након победе над екипом ТСЦ-а из Бачке Тополе у првом колу плеј-офа Моцарт Суперлиге Србије, фудбалери Црвене звезде, математички су шест кола пре краја шампионата обезбедили нову, шесту у низу, а 34. титулу у клупској историји.
Само четири дана касније очекује их 170. вечити дерби против екипе Партизана који је на програму у среду од 18 часова и 30 минута.

Како су завршили регуларни део Суперлиге, црвено-бели су тако почели и плеј-оф, победом над најближим пратиоцем на табели, екипом ТСЦ-а.
Било је нешто ,,бајерновско” у игри црвено-белих који су на крају буквално самлели врло добре госте и само мали недостатак среће, а и концентрације у завршници, довео је до тога, да ТСЦ оде кући са прихватљивих 4:1. Доминатно, снажно, ауторитативно…током већег дела утакмице, са потезима због којих се и долази на стадион, фудбалери Црвене звезде разгалили су срца око двадесет хиљада присутних навијача, украсивши тако још једну шампионску титулу.
Међутим, освајање титуле, не значи и опуштање, пошто је пред црвено-белима ,,утакмица свих утакмица”, где неретко није важно ко је где на табели и у каквој је форми. Црвено-бели ће играти за престиж, да победом украсе шесту шампионску титулу у низу, док комшије играју меч за спас сезоне, пошто се налазе у јако незавидној ситуацији и пораз у сутрашњем мечу знатно би их удаљио од друге позиције и места које води у квалификације за Лигу Шампиона.

Ако је било заговорника и разних теорија завере да је Партизан тактизирао и свесно пао на четврту позицију како би 170. вечити дерби играо на свом терену, пораз од екипе Чукаричког, други у само четири дана срушио је све илузије на ту тему, јер је чињеница да мањи српски клуб игра сезону испод свих очекивања и да је тридесет посто становништва Србије које је наклоњено клубу са стадиона ,,Југословенске Народне Армије”, с правом незадовољно.
Иако су још током јесени били видљиви проблеми у игри вицешампиона, неретко су како бивши тренер Гордан Петрић, тако и разни званични и незванични портпароли клуба, новинари, новокомпоновани фудбалски аналитичари…покушавали да оправдају лоша издања, вадећи се на разноразне спољашње факторе, опструкције…не би ли сакрили очигледне проблеме које имају, а са друге стране не би ли умањили Звездин успех која је већ на полусезони имала великих десет бодова предности.
И поред великог бодовног заостатка, најављивали су из табора вечитог ривала током зимске паузе да још увек ништа није готово и да борба за титулу тек предстоји, као и да ће се потрудити да што даље догурају у Лиги Конференција, пошто им је жреб поново био наклоњен доделивши им реконструисану екипу Шерифа из Тираспоља, која је потпуно променила изглед и није била ни бледа сенка у односу на екипу која је остварила историјски резултат у Лиги Шампиона, заузевши неочекивано трећу позицију испред Шахтјора из Доњецка.
Међутим и поред јесењих најава тренера Гордана Петрића, затим челника Партизана, спортског директора Ивице Краља и генералног директора Милоша Вазуре, уз велика очекивања навијача, до жељене реконструкције тима и додатне селекције у зимском прелазном року није дошло.
Лоша издања на припрема само су донекле наговестила резултатски бродолом у наставку сезоне, иако су из редова вицешампиона најављивали далеко боља издања него током јесењег дела шампионата.
Међутим, иако се лоша игра против Напретка у Крушевцу на отварању пролећног дела шампионата, могла приписати залеђеном терену, упркос којем је забележена победа од 1:0, голом Фоусени Дијабатеа, а разлика у односу на Црвену звезду смањена на осам бодова заостатка, отрежњење је стигло шест дана касније.
У том моменту претпоследња екипа на табели, Младост ГАТ, режирала је прворазредну сензацију, наневши убедљив пораз вицешампиону на његовом терену, где су славили са убедљивих 4:0.
Међутим иако пољуљаног самопоуздања након шокантног првенственог пораза на свом терену, фудбалери Партизана успели су да одоле свим притисцима и нападима екипе Шерифа у првом мечу 1/16 финала Лиге Конференција и да поред чињенице да су готово цело друго полувреме играли са играчем мање, након искључења Игора Вујачића, славе са за њих у том тренутку великих 1:0, пред реванш у Београду. У периоду између два европска меча, Партизан је и поред лошије игре успео да савлада Спартак у Суботици са 2:1, головима најбољег стрелца, Рикарда Гомеша. Међутим лоша форма и жаргонски речено провлачење у претходним мечевима, дошло је на наплату у реванш мечу против Шерифа, који је и поред чињенице да је губио са 1:0 након једва одиграних десетак минута, успео да до краја првог полувремена преокрене резултат, а на старту другог полувремена и потпуно угаси све наде да би Партизан могао до преокрета и пласмана у 1/8 финала, славивши са високих 1:3.
Да би само дан након испадања из Лиге Конференција, тренер Гордан Петрић поднео оставку, најавивши да ће на тој функцији остати до репрезентативне паузе и тиме дати клубу времена да пронађе адекватну замену. Испоставило се да није дуго издржао.
Реми у пренственом мечу против екипе Радничког 1923 (1:1), био је последњи меч у тренерском мандату Гордана Петрића, којег је наследио некадашњи фудбалер Партизана и тренер развојног тима, Телеоптика, Игор Дуљај.
Да је могао да бира, вероватно би као и сада што то жели, некадашњи дефанзивни везиста Партизана, Игор Дуљај, прескочио дуел против Црвене звезде, пошто вечити дерби и сада као и тада долази у најгорем могућем тренутку по њега и његов тим. Памтиће Игор Дуљај дерби на терену стадиона ,,Рајко Митић” само по чињеници да је тога дана дебитовао на клупи тима у чијим редовима је поникао.
Црвено-бели су славили са 1:0, голом новајлије Алекса Вига и већ тада су ставили једну руку на шампионски пехар.
Иако су у другом полувремену вечитог дербија показали ,,знакове живота”, дуел и реми против просечне екипе Колубаре (1:1), показао је да је то био само ,,удар адреналина” који са собом носи дуел против вечитог ривала.
Ни победа против лучанске Младости од 3:0 и поред новинских хвалоспева није поправила утисак и променила чињеницу да је Партизан у другом делу сезоне личио на екипу која је ближа плеј-ауту, него плеј-офу.
А пораз од 2:1 од последњепласиране екипе Радника из Сурдулице само је потврдио ту тезу и наговестио кошмарни април који ће сви у табору Партизана желети да што пре забораве.
Прво је Војводина славила са 2:1, головима некадашњих фудбалера Партизана, Филипа Малбашића и Немање Николића.
Да би Чукарички у директном дуелу у само четири дана два пута минимално савладао немоћни Партизан, којем није помогао ни ,,ватрени пир” најватренијих присталица, које иначе ретко долазе на стадион ,,Југословенске Народне Армије” откако њихови љубимци не играју спрам њихових очекивања, па су утеху морали да пронађу повратком на кошаркашке терене, пошто су тамо резултати спрам улагања ове сезоне још увек прихватљиви.
Међутим то их не смета да повремено ,,искоче” на трибинама гостујућих терена бацајући бакље и палећи трибине, у покушају да призову ,,Манитуа” да им помогне.
Да би ,,спасили” фудбалску Србију, новоизабрано руководство ФСС донело је ,,соломонско решење” да се 170. вечити дерби игра без присуства публике, ускративши фудбалере Црвене звезде за десетак хиљада верних навијача који би дошли да их поздраве и подрже, док фудбалери Партизана нису навикли на подршку ове сезоне, а оних двеста највернијих присталица који долазе на сваку утакмицу, неће се осећати као гости у сопственој кући.

И поред чињенице да им жаргонски речено ,,виси мач над главом “ и да им је сутрашњи вечити дерби меч за спас сезоне, пошто се налазе у јако незавидној ситуацији и пораз у сутрашњем мечу знатно би их удаљио од друге позиције и места које води у квалификације за Лигу Шампиона, не треба очекивати превелике промене када је у питању приступ вечитом дербију.
За очекивати је да тренер Партизана не мења много и да не одступа превише од Партизанове фудбалске филозофије када су у питању дуели са Црвеном звездом последњих неколико година.
Па и поред двоцифреног дефицита на табели, једини и ултимативни циљ биће да овај вечити дерби заврше непоражени и уколико се укаже прилика да озбиљније угрозе растерећене црвено-беле, што би његовој екипи дало мотива у грчевитој борби за место које води у квалификације за Лигу Шампиона.
Партизан ће као и у претходном дербијима играти опрезно, иза лопте, са циљем да посед препусти противнику, а да своју шансу чека преко брзе транзиције.
На голу би требао бити Немања Стевановић и поред кикса који их је коштао пораза на Бановом Брду, који је поново повратио статус првог голмана.
Бековски пар чиниће Александар Филиповић и капитен Слободан Урошевић.
Штопери ће готово сигурно бити Игор Вујачић и Светозар Марковић.
Испред одбране дејствоваће новајлија Андрес Колорадо и опорављени Данило Пантић, пошто је млади Кристијан Белић зарадио парни жути картон против Чукаричког и пропустиће сутрашњи вечити дерби.
Конци игре и даље су у рукама искусног израелског репрезентативца Бибарса Натха. На левом крилу треба очекивати младог Намању Јовића који ће због изостанка Кристијана Белића бити бонус на сутрашњем мечу, док ће десно дејствовати Фоусени Дијабате, а сам шпиц напада резервисан за најбољег стрелца екипе, Рикарда Гомеша.
Са клупе за резерве своју шансу ће чекати искусни Љубомир Фејса, Андрија Павловић и Марко Живковић, те млади Самед Баждар и Михајло Илић.

Пред сусрет са шестоструким узастопним шампионом Србије и браниоцем дупле круне, тренер фудбалера Партизана Игор Дуљај, изнео је своја очекивања:

– Специфично је много тога. У априлу је био рекордни снег када сам дошао, сада је дерби без публике, мислим да то нема никаквог смисла, фудбал се игра због публике. Веома тешка ситуација коју не можемо да избегнемо. Оно што можемо да урадимо је да покажемо карактер, ако га имамо, а верујем да имамо – рекао је Дуљај на конференцији за новинаре на стадиону Партизана.

Партизан је везао два пораза од Чукаричког, а Дуљај је рекао да није сјајан моменат за дерби.

– Друга утакмица је била боља у односу на прву, али памти се резултат. Веома је тешко, утакмица против Звезде мора да се игра. Они су шампиони, неће доћи само да обаве посао, биће максимално мотивисани да оправдају позицију на којој се налазе – рекао је Дуљај.

Након тридесет и једног одиграног кола фудбалери Партизана налазе се на деоби четвртог места са 57 освојених бодова колико има и петопласирана екипа Војводине.
Фудбалери Партизана остварили су седамнаест победа, којима су додали шест ремија и осам пораза уз гол разлику од 57 датих и 29 примљених голова.
Екипу предводе Рикардо Гомеш са петнаест постигнутих голова, а прати га најбољи ,,пеналџија” лиге Бибарс Натхо са дванаест голова и седам асистенција.
Квинси Мениг је постигао пет, а капитен Слободан Урошевић и млади Самед Баждар по четири првенствена гола.

Фудбалери Црвене звезде и Партизана до сада су се састали 169 пута.
Црвено-бели су славили 67 пута, 55 пута меч је завршен без победника, док је Партизан славио у 47 наврата.
Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године на стадиону Југословенске Народне Армије.
Славила је Црвена звезда резултатом 4:3, троструки стрелац и уједно стрелац првог гола на вечитим дербијима, био је Јован Језеркић, док је четврти гол био дело Предрага Ђајића.
Док је последњи, 169. вечити дерби одигран на стадиону ,,Рајко Митић” припао црвено-белима, који су славили са 1:0, голом новајлије Алекса Вига.

Са друге стране фудбалери Црвене звезде након освајања нове, шесте шампионске титуле у низу, у добром расположењу дочекују највећу фудбалску светковину у нашој земљи, вечити дерби против највећег ривала, Партизана.
Иако вечити дерби никада није био без резултатског значаја, може се рећи да је овај без резултатском оптерећења за црвено беле који су шест кола пре краја освојили шампионску титулу и пласирали се у Лигу Шампиона.
Али далеко од тога да црвено-бели немају велики мотив да победе.
На тријумф у Хумској против Партизана чекају чак седам година.
Последњи пут црвено-бели су као гости победили у вечитом дербију 27. фебруара 2016. године са 2:1, преокретом, после погодака Луиса Ибањеза и Уга Виеире. Играчи Црвене звезде имају обавезу према навијачима и величини клуба да прекину негативну традицију у Хумској, што би био својеврстан украс на шестогодишњу доминацију српским фудбалом.
Знамо да вечити дерби не одлучује тренутна форма и позиција на табели, него хладна глава и врело срце и сигурни смо да фудбалери Црвене звезде неће ништа препустити случају, него да ће још једном потврдити квалитет и реалну разлику коју у овом моменту имају у односу на вечитог ривала.

Пред дуел са вечитим ривалом тренер фудбалера Црвене звезде, Милош Милојевић, изнео је своја очекивања:

– Дерби је утакмица која је светковина српског фудбала и можда наши и њихови резултати то не осликавају, и није то интересовање као иначе, али сви имамо обавезу да одржимо ту утакмицу на највећем могућем нивоу. Прилазимо јој максимално озбиљни са идентичним ставом као и увек – да победимо, без обзира на то да ли играли код куће, на страни, у Европи, увек идемо на тријумф. Поштујемо ривала, „рањени лав“ је најопаснији, али ценимо себе и мислим да имамо квалитет и самопоуздање да одиграмо добар меч и остваримо позитиван резултат – почео је Милојевић. 

За дерби није потребна додатна мотивација.

 – Неће бити тешко мотивисати играче за дерби, јер је то велика утакмица. Можда играчи нису много мотивисани кад идемо ван Београда, али овде јесу. За дерби нам треба врела крв и хладна глава, да то изађе на добро. Показали смо и у прошлом дербију да можемо да играмо добар фудбал, неких 40 минута је то трајало, а сада је циљ да повећамо. Не мислим да су играчи у комфору, али људски мозак тако функционише да покушаш да уложиш минимално и оствариш максимално. Није другачије ни код играча, поготово ових са шест титула. Треба бити критичан, али и праведан према њима, јер је то велики подвиг, али мој посао и свих у клубу је да тражимо више. Можда ми очекујемо превише, а они дају колико је потребно да буде плус 20. Не можемо да будемо нереални. 

Биће простора за младе играче до краја сезоне.

 – Као што рекох, сматрам да за дерби није потребна ни мотивација, ни неки додатни разговор. На тренингу пршти, можда не би веровали, али тако је. Имамо ситуацију да поред тога што освајамо титуле, можемо да формирамо играче, знамо колико јавност то воли. Видели сте тренд и док смо јурили титулу, играли су, надам се да ће и још више. Не категоришем их као младе, већ су то добри играчи који су у Звезди и заслужују да играју. Сад су жељни, орни и нек приведу првенство крају. Не калкулишемо, али увек можемо да ставимо пет младих играча да видимо где су и шта су, те да на тај начин стичу искуство кроз континуитет. 

Упркос освојеној титули, ту се не завршавају амбиције нашег клуба када је реч о актуелној сезони.

 – Не мења се ништа када су циљеви у питању, све оно што причам од када сам дошао је тако. Прво је било да одиграмо коректно Европу и мислим да јесмо и у те две утакмице где смо требали да остваримо бољи резултат, нисмо, те смо елиминисани. Титула је била приоритет, Куп Србије је такође, поготово кад сте у Звезди и браните трофеј, али је циљ и да се створи база младих играча која може да донесе резултат и зараду. То је циљ, водим рачуна о томе и знам шта сам и кад говорио, тако да не постоји тачка од које сам одступио. Већ на припремама сам видео колико ко може да добије минута, неки су играли и више и види се да имају квалитет, али им фали континуитет. Није довољно да сте млади и у Звезди, него да имате и статистику да вас препознају на већем тржишту. 

Ипак, када је у питању састав за сутра, нема калкулација.

 – Свако треба да буде мотивисан, небитно да ли ће почети или ући с клупе. Није проблем да се ико замени после 20 или 50 минута. Сутра ће да играју најбољи за тај меч, а до краја сезоне имамо још осам утакмица, ако у купу уђемо у финалу и прилику да се сви покажу. Само два играча код мене још нису играла, то су Спајић и Миладиновић. Неко ко је Катаи или Драговић игра редовно, неко мање, али су сви у контурама нагласили шта и колико могу. 

О здравственом билтену.

 – Милуновић и Николић нису спремни, сви остали су на располагању.

Жали Милојевић што ће се дерби играти пред празним трибинама.

– Дерби без публике није дерби и фудбал се игра због навијача. Видели сте, где год је атмосфера била фудбалска, а не позоришна, сви су се осећали боље, међутим, одлука је донета. Што се мене тиче, волео бих да буде 20 хиљада њихових и 20 хиљада наших, па ко је гласнији нек се више чује, мада знам да би то били ми. Тако да, нама ће сигурно бити теже. 

Осврнуо се Милојевић на чињеницу да вечити ривал није превише ефикасан овог пролећа.

– Надамо се да неће дати гол ни нама. Мислим да су другу утакмицу против Чукаричког одиграли коректно, имали пех са примљеним голом, али статистички и субјективно, мислим да су били за нијансу бољи од ривала, тако да није био реалан резултат. Међутим, свака част Чукаричком на победи, то се пише.

Звезда је прва, али се рововска битка води ко ће да заузме остале позиције које воде у Европу.

– Сви смо навикли на двојац – Звезду и Партизан, али ако је ТСЦ довољно добар или Чукарички, немам проблем да буду при врху, јер се на терен све види. Кад имаш 20 поена више од противника то делује лако, али треба имати карактер па победити у Нишу и Новом Пазару у задњем минуту. Ту се осваја титула. Добро, сад у Енглеској се можда директно реши питање шампиона, али Арсенал да је побеђивао „мале“ утакмице био би први. Мислим да сви, и Звезда, и Партизан, и ТСЦ, и Чукарички, и Војводина треба да буду бољи за 20 посто, јер се тако диже ниво српског фудбала. Такође, кад услови за игру буду бољи за 50 посто, кад медијски буде то још више испраћено и кад се не буду тражили проблеми где их нема, већ се конструктивно приступало решењима, биће боље.

Циљ до краја сезоне – све победе.

– Био бих задовољан да победимо све утакмице до краја и освојимо куп. Свака победа, па чак и на тренингу ми је драга – закључио је Милојевић.

Главни судија 170. вечитог дербија биће Дејан Трифковић.
Помагаће му Светозар Живин и Горан Бељин. Четврти судија биће Марко Ивковић.
У ВАР соби ће седети Павле Томић и Милован Ристић.

Директан пренос 170. вечитог дербија, између Партизана и Црвене звезде можете да пратите на телевизији Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 18 часова и 30 минута.

Повезане вести

Leave a Comment