Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоСпортско Друштво

Михина фондација покреће прикупљање матичних ћелија на Маракани

Велики Звездин ас – Синиша Михајловић нас је у децембру прошле године прерано напустио после тешке болести. Губитак који се осећа и данас је немерљив, а управо Михина фондација указује на могућност да људима који болују од леукемије пружимо наду за живот. У сарадњи са Регистром давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије на стадиону „Рајко Митић“ ће током акција давања крви бити омогућено и приступање Регистру давалаца матичних ћелија.

Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије се налази у оквиру Института за трансфузију крви Србије и формиран је 2005. године, у сарадњи и под покровитељством Министарства здравља. Ради се о Националном регистру који служи да се људи прикључе регистру, који ће пронаћи одговарајуће даваоце матичних ћелија за оболеле којима је то потребно. Ради се о људима који болују од акутних леукемија и других малигнитета крви. Нажалост све је више таквих болесника у нашој земљи чије излечење захтева трансплантацију.

Акција „Црвено-бела крв“ се већ годинама организује на стадиону „Рајко Митић“, а у току је и 27. по реду. Фондација некадашњег легендарног играча нашег клуба Синише Михајловића са жељом да се што већем броју оболелих помогне, настоји да донирање матичних ћелија буде део звездашке дужности и да се на Маракани прикупи велик број нових чланова Националног регистра.

Докторка Глорија Благојевић је истакла да је изузетно значајно да се велики број грађана укључи.

Од 2012. део смо Светског регистра и захваљујући томе многи болесници могу да обаве трасплантацију у својој земљи, не морају да путују у иностранство. Људи остају у својој земљи и трансплатационим центрима, не одвајају се од породице. Зато се ми трудимо да нас буде што више у националном регистру. Нажалост Синиша Михајловић је био један од болесника, трансплантиран је и добио је неко време, али леукемија је таква болест да никада немате гаранцију да ћете преживети. Трансплантација је једини начин да ти људи добију наду да преживе, зато се трудимо да нас буде што више у земљи, што нас је више то значи да те неке сличности које су неопходне између давалаца и болесника буду веће. Уколико смо из истог етничког подручја и и исте националности, већа је могућност да будемо компатибилни – истакла је Глорија Благојевић, шеф Одсека за вођење послова Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије.

Процедура приликом донирања матичних ћелија је потпуно безбедна и безболна по онога ко даје крв, а за онога ко прима матичне ћелије значи потпуну и једину наду за живот. Матичне ћелије се у данашње време дају потпуно једноставно из периферне крви. Мала количина крви пролази кроз машину која се зове сепаратор, који издваја матичне ћелије. Ради се о малом делу који даваоцима ништа не значи, не може да им нашкоди, али ономе ко добије матичне ћелије у једној кеси као трансфузију крви, значи читав живот.

Постоје две процедуре. Људи се прикључују Регистру тако што попуњавају додатни упитник приликом давања крви, а након тог када донирају крв, где се узима још једна додатна епрувета. Треба да будете здрави као даваоци крви, узраста од 18 до 45 година. Уколико се деси да се давалац са неким од болесника поклапа онда се контактира како би ушао у даљу процедуру.

Више информација можете пронаћи на ЛИНКУ.

The post Михина фондација покреће прикупљање матичних ћелија на Маракани appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment