Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звезда имплементира четири пројекта Европске комисије

Фудбалски клуб Црвена звезда ће учествовати у имплементацији четири пројекта Европске комисије, који посебан акценат стављају на питања родне неједнакости и ограничених могућности за напредак млађих генерација.

Наш клуб свакодневно потврђује да је друштвено-одговоран, како у границама Републике Србије, тако и на европском нивоу. Како би скренула пажњу на проблеме данашњег друштва, али и подстакла људе на акцију, Црвена звезда је одлучила да се укључи у пројекте Европске комисије.

1.“Sport4Equality”или спорт за јединство је пројекат који истиче важност подучавање деце, како да буду инклузивни и прихвате свакога, без обзира на порекло или способности, јер су они основа за будући раст и развој инклузивних друштава. Учити о инклузивности од малих ногу је изузетно значајно, јер знање које се стекне у најранијем узрасту ће имати огроман утицај у њиховим животима касније. Када деца одрасту, њихово деловање ће имати утицај на друштво, а учити их основним вредностима, значи доприносити стварању чврстих друштвених веза и односа, доприносити промоцији толеранције, међусобног поштовања, солидарности и једнакости. Циљ пројекта је промоција промоција спорта и спортских активности међу децом, подстицање укључивања деце из различитих средина и подстицање активног и здравог начина живота код деце узраста од 13 до 17 година, без обзира на њихове способности и порекло.

2.”Genball” или родна равноправност као нова моћ у фудбалу је пројекат који има за циљ укључивање жена, које су увек биле недовољно заступљене у спорт. Циљ пројекта Европске комисије је јачање родне равноправности и развој одрживих модела, који пружају једнаке могућности за неформално образовање жена тренера, скаута, као и професионални развој менаџемента фудбалских клубова. Такође промовисање најбољих пракси фудбалских клубова ЕУ на Западном балкану кроз моделе, како би се олакшало веће учешће жена у фудбалу и упављачким структурама.

3. “Emchamp” или оснажени шампиони је пројекат који се односи на подршку младима са мање могућности у фудбалу. Савременом фудбалском свету потребно је знање, образовање и подршка да би се успоставио одговарајући менаџмент, како би се олакшао процес креирања система подршке економски угроженој омладини, али и праћења успеха и развоја. Идеја водиља је стварање мреже фудбалских клубова и спортских организација који би допринели стварању друштвено одговорног и одрживог система улагања у каријере и подршке младим спортистима са мање могућности. Скретање пажње менаџера, тренера и особља у фудбалу на социјално укључивање и приближавање младих, омладинских радника и актера у спорту кроз циљане активности. Креирати, увести, промовисати и унапредити систем финансирања и подршке будућим шампионима и поделити га као пример добре праксе међу домаћим и међународним актерима.

4. “Womad”или жене против дискриминације. Иако је у последњих 20 година дошло до неких побољшања када је у питању учешће жена у спорту, још увек има много тога да се уради, како би се постигла равноправност, пошто је родна неједнакост и данас широко присутна у свим спортским секторима. Пројекат жели да да свој мали, али веома значајан допринос почевши од саме основе: укључивање дечака и девојчица у спортске активности које се обично сматрају мушким прерогативом, као што је фудбал.

The post Звезда имплементира четири пројекта Европске комисије appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment