Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звездин меч јесени и Јанг Бојс у гротлу ,,Маракане”!!!

Након још једног разочаравајућег издања, јалове игре и мршавих 1:0 против Радничког из Ниша, фудбалере Црвене звезде очекује највећи изазов и вероватно најважнији меч досадашњег дела сезоне, дуел против директног конкурента за ново европско пролеће, екипе Јанг Бојса, коју ће угостити сутра на стадиону ,,Рајко Митић” од 21 час, у оквиру другог кола групе ,,Г” овогодишњег издања Лиге Шампиона.

Јанг Бојс је један од најстаријих европских клубова, а да притом не долази са простора Велике Британије, с обзиром да је основан 14. марта давне 1898. године у швајцарском граду – Берну.
Иако је у последњих пет година апсолутни владар Швајцарске, са четири освојене шампионске титуле (Цирих је био бољи у сезони 2021/22), тек 2018. је освојио своју прву титулу након поста који је трајао од 1986. године.
Да је вредело чекати, говори податак да је од заузимања престола у Швајцарској, клуб из Берна ове сезоне трећи пут изборио учешће у Лиги Шампиона, а да је у претходна два наврата остварио по победу против европских великана – Јувентуса и Манчестер Јунајтеда идентичним резултатом – 2:1 у сезони 2018/19, односно 2021/22.

Јанг Бојс је једини клуб из групе ,,Г”елитног европског клупског такмичења, који је до групне фазе Лиге Шампиона дошао преко квалификација и већ има одиграна два такмичарска међународна меча за разлику од нашег тима, затим Лајпцига и Манчестер Ситија. Квалификације је кренуо из плеј офа, када је укрстио копља са Макабијем из Хаифе. Први меч између ове две екипе је одигран 23. августа у Израелу и завршен је без поготка, док је у реваншу боља била екипа Јанг Бојса. Клуб из Берна је на домаћем терену славио са 3:0, док је након првих 45 минута имао предност од два гола разлике, прво је Итен постигао погодак у 23, да бисмо видели аутогол пет минута касније када је Сек затресао сопствену мрежу. Коначан резултат постављен је у првом минуту другог дела игре, када је Угринић био прецизан.

Суперлига Швајцарске је ове сезоне стартовања 22. јула, Јанг Бојс је тренутно другопласирана екипа на табели швајцарског шампионата са 17 освојених бодова, док лидер Цирих има два бода и утакмицу више. Одиграли су фудбалери Рафаела Викија осам утакмица у првенству, славили су на пет мечева, два пута су ремизирали и доживели један пораз. Били су бољи од Лозане, Винтертура, Сервета, Лугана и Грасхоперса, нерешено су играли са Ивердоном и Луцерном, а изгубили су од Сент Галена. Такође, у Купу Швајцарске су тријумфовали над Ксамаксом,  минималним резултатом. Кроз квалификације за најпрестижније европско такмичење су елиминисали Макаби из Хаифе у плеј-офу убедљивом победом у Берну од 3:0, док је у Израелу дуел одигран без голова.
Ипак Јанг Бојс је претрпео пораз од Лајпцига на свом терену са 3:1 у првој утакмици Лиги шампиона, али сутрашњи дуел чека након победе у првенству над горе поменутим Грасхоперсом.

Швајцарски шампион своје домаће мечеве игра на „Ванкдорфу“ у Берну, који има капацитет од 31.500 седишта и изграђен је 2005. године, док је Звезда гостовала Јанг Бојсу 2004. године на стадиону „Хардтурм“ у Цириху.
У својој богатој историји освојили су 16 наслова првака државе, осам Купова Швајцарске, као и по један швајцарски Супер и Лига Куп.
Највећи успех у европским такмичењима су остварили у сезони 1958/59, када су играли полуфинале Купа европских шампиона против Ремса, али нису успели да заиграју велико финале, јер је резултат двомеча гласио 3:1 у корист француског представника. Екипу жуто-црних са клупе тренутно предводи домаћи стручњак – Рафаел Вики, који је на месту шефа стручног штаба Јанг Бојса од 1. јула 2022. године.

На конференцији за новинаре пред дуел са црвено-белима, Рафаел Вики је био пун самопоуздања, најавивши да је дошао по побједу:

  • Погледао сам различите утакмице Црвене звезде из домаће лиге, као и са Манчестер Ситијем. Наравно, познат нам је противник. Црвена звезда је одличан тим и велики клуб. Знамо шта нас сутра чека. Што се тиче историје између Јанг Бојса и београдских клубова то ми није важно. Нисам био овде 2019. године. али је добро што су поједини играчи доживели овај терен.  Знају шта их очекује. Ми смо дошли са амбицијама да победимо овде. Тај осећај око атмосфере и тог тунела…То се не тренира, то мора да се доживи. Знам да ће бити жучно, гласно, напето, али ми ту атмосферу морамо да преокренемо у нашу корист. Када бисте играче питали да ли желе да играју пред 50.000 гласних навијача или на тихом стадиону, знам да би се они одлучили за прву опцију. Не смемо да наседамо на провокације или да провоцирамо. Морамо да контролишемо наше емоције. Имамо све играче на располагању, али не очекујте да вам сада саопштим тим. Имали смо много утакмица без паузе, сви су нам ту сем једног играча. Ми смо овде дошли са јасном амбицијом да победимо. Верујем да ћемо играти храбро-закључио је Вики.

Швајцарски тим наступа углавном у формацији 4-4-2, где везни играчи обликију изглед ромба на средини терена.
Међутим, Јанг Бојс уме да изненади и промени систем игре, те меч почне у формацији 5-3-2, као што је то био случај на мечу против Лајпцига.
На голу је стандардан Ентони Рачопи. Левин Блум и Саиди Јанко деле минутажу на позицији десног бека, док крај леве аут линије наступа Улисес Гарсија, који је 2018. године стигао у Берн.
Штоперски тандем представљају искусни тридесетпетогодишњи капитен Фабијан Лустенбергер, а његов парњак је Мухамед Камара.
Везним редом диригују Сенегалац Чеик Ниасе, уз њега дејствује Сандро Лопер и Месчак Елија, док је нешто истуренији испред њих Филип Угринић.
Двојац у нападу чине тренутно најефикаснији фудбалери тима Жан Пјер Нсаме и Седрик Итен.
Шансу са клупе чекаће Лорис Бенито, Дариан Малеш, Ноа Персон, Силвер Ганвула, Жоел Монтеиро, Лукаш Лакоми…


Занимљива чињеница је да су у последњем двомечу против жуто-црних 2019. године, у тиму Владана Милојевића били и Милош Дегенек, који је постигао гол у Берну, Милан Родић, асистент за погодак Вукановића у Београду, Немања Милуновић, Мирко Иванић и Зоран Поповић.
Јанг Бојс је једина екипа са којом Црвена звезда има међусобне дуеле из групе ,,Г” Лиге шампиона. Наиме, до сада са екипом из Швајцарске имамо четири одиграна меча, али и позитиван скор. Славили смо на једној утакмици, у реваншу другог кола квалификација за Лигу Шампиона 2004. године и то са 3:0, погоцима Бојана Миладиновића, Милана Дудића и Николе Жигића, док смо у преосталим дуелима ремизирали резултатима 2:2 у Берну – 28. јула исте године, исти резултат био је и 21. августа 2019. године, док је последњи – историјски сусрет одигран 27. августа 2019. када смо са 1:1 по други пут заредом изборили учешће у Лиги Шампиона.
Досадашње дуеле Црвене звезде и Јанг Бојса, наши навијачи памте по слављима, а надамо се да ће тако остати и након овосезонских сусрета који су заказани за 4. октобар на стадиону „Рајко Митић“, односно 28. новембар на „Ванкдорфу“.

Пред дуел против Јанг Бојса, шеф стручног штаба Црвене звезде, Барак Бахар и главна ,,полуга” наше екипе Мирко Иванић изнели су своја очекивања:

  • Срећан сам што играмо прву утакмицу Лиге шампиона на Маракани и пред нашим навијачима. Радујем се томе и сигуран сам да ће бити сјајна подршка сутра, те да ћемо бити спремни и усрећити наше навијаче – почео је Бахар. 

 Најављује Бахар офанзивну Звезду.

  • Свесни смо да игра у последњих пар утакмица у Суперлиги није била добра као на припремама. Међутим, Лига шампиона је друга прича. Сматрам да смо у Манчестеру били добри, поготово дефанзивно. Сада играмо пред нашим навијачима и свесни смо да морамо да победимо. Играћемо у том маниру. 

Верује Бахар да ће стадион бити испуњен.

  • Другачије је када играте пред 50 хиљада навијача који навијају за вас. Желимо да искористимо ту подршку. Ако добро уђемо у утакмицу, победићемо, то је наш циљ. 

Сигуран је да Бахар да ће сутра бити другачије него против Манчестер Ситија.

  • Бићемо офанзивнији свакако. Прошла утакмица у Лиги шампиона је била против најбољег тима на свету. Тежили смо и тада да нападамо и притискамо, али је било тешко. Сутра ће бити другачије. Сматрам да смо на истом нивоу као Јанг Бојс, али су навијачи наша предност. Напашћемо ривала.

Свестан је наш тренер важности сутрашње утакмице.

    • Знамо колико је ово важна утакмица и да може да усмери сезону у добром правцу, али не желимо да имамо притисак. Битно је да сутра сви буду фоксурирани. У том случају, бићемо прави. Имамо у тиму искусне момке попут Иванића, али и младе који желе да се покажу. 

Детаљи би могли да реше исход сутрашњег меча.

  • Битно је да навијачи дођу, као и до сада, те да ће стадион бити пун сутра. То може да буде превага у нашу корист. Нема фаворита у овој утакмици, једнаки смо, али разлику могу да направе детаљи као што су посвећеност, дисциплина, храброст и конкретност. Ако будемо такви, победићемо. 

Јанг Бојс је у потпуности изанализиран.

  • Јанг Бојс је чврста екипа коју добро познајем, играли су и против мог бившег клуба Макабија. Немам инсајдера тамо, али сам гледао обе утакмице и видео да су заиста добра и чврста екипа. Анализирали смо их у потпуности и спремни смо. Имамо још један тренинг, али знам ко ће почети сутра – подвукао је Бахар. 

Док је Иванић  додао следеће:

  • Да ли је екипа у форми је више питање за стручни штаб. Са моје стране сматрам да вредно радимо на тренинзима, вредно се припремамо, одговорно приступамо свим обавезама. То је оно на чему ћемо радити и на шта смо обратили пажњу. Дефинитивно смо спремни смо за сутрашњу утакмицу, то смо желели током целог лета и кроз пријатељске мечеве се напорно припремали. Једва чекам да почне меч – почео је Иванић.

Подсетио се фудбалер рођен 1993. године дуела који је Црвена звезда одиграла против Јанг Бојса на Маркани у оквиру плеј-офа за Лигу шампиона у сезони 2019/20.

  • Утакмицу из 2019. године памтим као једну од стреснијих, јер сам тада био на клупи. Посматрајући из тог угла тотално је другачије него када си на терену. Посматраш меч са стране, осећаш набој навијача, притисак резултата пошто је била таква утакмица за директан пролаз у групну фазу Лиге шампиона. Сутра имамо прилику да учествујемо у спектаклу, који ће наши навијачи сигурно приредити. Осећамо велику подршку већ сада, цела екипа једва чека да почне дуел и да покажемо зашто смо заслужено у Лиги шампиона. 

Верује некадашњи фудбалер Бате Борисова да уз подршку навијача наш клуб може до новог позитивног резултата против швајцарског представника.

  • Не бих могао да упоредим тим Јанг Бојса из 2019. године и сада. Ни наша екипа није иста, тако да ће то бити потпуно другачија утакмица. Никада не можете да знате у ком моменту и како ће се одвијати меч. Сигуран сам да смо спремни за утакмицу, те да уз огромну подршку навијача можемо да остваримо победу која може да нам окрене сезону у тотално другачијем правцу. Такође, тријумф може да нам да “ветар у леђа” за првенство и за даљу борбу у групној фази Лиге шампиона.

Пријала је хитроногом техничару порука јунака меча из 2019. године – Алексе Вукановића, који је пожелео Иванићу да постигне погодак на мечу против Јанг Бојса.

  •  Тада је била моја прва сезона, сада се надам да сам “опаснији” по противника. Алекса Вукановић је мој велики пријатељ и веома ми је драго што је он тада постигао гол за улазак у Лигу шампиона. Надам се да ће његове речи имати утицај и да ће помоћи да сутра решим утакмицу. Најважније је да као тим будемо на високом нивоу, а екипа увек избаци поједница. Пре четири године је то био Алекса, сутра нека буде неко други и да се на крају заједно радујемо – закључио је Иванић.

Пред црвено-белима је меч ,,истине и морања” и меч који би у многоме могао да одреди даљи ток сезоне.
Јер би у случају победе били на корак још једног европског пролећа, што би екипи дало замајац пред битке које су пред њима. Верујемо да су сви до једног и стручни штаб и играчи и навијачи, свесни момента и да ће дати све од себе да сутра око 23 часа, Београдом одјекују победничке песме.

Шкотски арбитар Вилијан Колум биће главни судија меча другог кола ,,Г” групе Лиге Шампиона између Црвене звезде и Јанг Бојса, саопштила је данас УЕФА.
Шкот је у два наврата судио мечеве Црвене звезде. Први пут у сезони 2018/19, када је београдски клуб изгубио од Париз Сен Жермена резултатом 4:1 у групној фази Лиге шампиона. Други пут делегиран је прошле сезоне у победи Црвене звезде од 2:0 над Пјуником, у утакмици трећег кола квалификација за Лигу Шампиона.
Колуму ће помагати сународници Френсис Конор и Дејвид Макгич, док је за четвртог арбитра одређен Дејвид Дикинсон. У ВАР соби биће Енглез Дејвид Кут и Шкот Ендру Далас.

Директан пренос утакмице другог кола Лиге Шампиона између фудбалера Црвене звезде и Јанг Бојса, можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије, на Звезда ТВ, као и на истоименом Јутјуб каналу у виду студија који ће стартовати у 19 часова, а трајаће за време, као и након меча и на каналу телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 21 час.

Повезане вести

Leave a Comment